Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πως οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ μπορούν να αφυπνίσουν την Ελλάδα

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Του Κωνσταντίνου Φίλη*

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει ένα εσωτερικό και ένα εξωτερικό διακύβευμα. Το εσωτερικό επιδρά καίρια και στο εξωτερικό, διότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι διαιρέσεις και ο διχασμός εντός της Αμερικής την καθιστούν προβληματική στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Και γίνεται δυσκολότερη η στοίχιση πίσω από αυτή, καθώς αποδυναμώνεται ο ηγετικός της ρόλος.

Κι αν αυτός αμφισβητείται από αντιπάλους αλλά και εταίρους, αν και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι με τα τραγικά λάθη της πρώτης εικοσαετίας του 21ου αιώνα τραυμάτισαν το προφίλ τους και δημιούργησαν ανασφάλεια ακόμη και σε συμμάχους, είναι αυτονόητο ότι η εμβάθυνση της εσωτερικής κρίσης, σε συνθήκες πόλωσης, θα επιφέρει παράλυση. Θα τεθεί σε αμφιβολία κατά πόσο η Ουάσινγκτον θα είναι σε θέση να διατηρήσει αρραγές το μέτωπο απέναντι στη Ρωσία, στο σοβαρό ενδεχόμενο οι Ρεπουμπλικάνοι να ελέγξουν τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία, δεδομένου ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό αλωθεί από τον Τραμπ και τον τραμπισμό, με αποτέλεσμα η αναζήτηση συμβιβασμού με τον Λευκό Οίκο να μη βρίσκεται στις προτεραιότητες τους.

Αμφιβολία στο εξωτερικό

Και αν στο εσωτερικό η κατάσταση μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2024 μπορεί να γίνει σχεδόν απελπιστική, καθότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον πρόεδρο Μπάιντεν να εφαρμόσει την νομοθετική του ατζέντα, στο εξωτερικό θα είναι διάχυτη η αμφιβολία για τη δυνατότητα ενός προέδρου με χαμηλή δημοτικότητα και έντονη αμφισβήτηση, ο οποίος κατά τα φαινόμενα θα έχει απέναντί του ένα εχθρικό Κογκρέσο, πως θα καταφέρει να διατηρήσει την ίδια γραμμή ακόμη και σε βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής, όπως στη σθεναρή στάση απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, θα απελευθερωθούν εντός της Δύσης, ειδικότερα δε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δυνάμεις που έτσι κι αλλιώς προβληματίζονται από την άτεγκτη θέση απέναντι στη Ρωσία και προσδοκούν σε γρήγορη λύση, συνυπολογίζοντας τον πολιτικό αντίκτυπο των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Μία αδύναμη αμερικανική ηγεσία θα δυσκολευτεί να αναχαιτίσει ένα τέτοιο κύμα κλιμακούμενης αμφισβήτησης.

Και είναι ενδεικτικό της διαμορφούμενης κατάστασης ότι ακόμη και σκληροπυρηνικοί στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, που απέκλειαν οποιαδήποτε συζήτηση με τον Πούτιν, έχουν πλέον μαλακώσει και προτείνουν μία διαπραγμάτευση με το Ρώσο πρόεδρο, αρκεί αυτή να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα δούμε κατά πόσο αυτό είναι προεκλογικό τρικ ή το εννοούν.

Τα ελληνοτουρκικά

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, ενδεχόμενη απώλεια της προεδρίας Μενέντεζ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας θα είναι μεν ένα σοβαρό πλήγμα, ωστόσο, θεωρώ ότι το ελληνοαμερικάνικο λόμπι έχει κάνει εξαιρετική δουλειά υποδομής και οι ενέργειες της Τουρκίας προβληματίζουν εξάλλου και τους Ρεπουμπλικάνους, όσο κι αν κάποιοι εξ’ αυτών φαντάζουν πιο διαλλακτικοί απέναντι στην Άγκυρα.

Βέβαια μπορεί η επικράτηση των τελευταίων να αποτελέσει και ένα πολύ καλό άλλοθι κυρίως για το State Department και δευτερευόντως για τον Λευκό Οίκο για να προωθήσουν αποφάσεις, όπως η εξαγορά και ο εκσυγχρονισμός των F-16 για την Τουρκία, χωρίς τους όρους που προέβλεπε η τροπολογία Μενέντεζ αλλά και άλλων βουλευτών.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για τους Aμερικανούς η σχέση τους με Ελλάδα και Τουρκία δεν αντιμετωπίζεται μονοσήμαντα, ούτε επιδρά κάθε φορά η μία στην άλλη. Αυτή τη στιγμή οι δεσμοί Ουάσινγκτον-Αθήνας έχουν ενδυναμωθεί και βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.

Οι Aμερικάνοι, ιδίως μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, αναγνωρίζουν στην Ελλάδα τον ρόλο του σταθεροποιητή και εγγυητή της ασφαλείας της περιοχής. Σε αυτό έχουν συμβάλει τόσο οι συμπράξεις της Αθήνας με κράτη της ανατολικής Μεσογείου, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, η συνέπειά μας στην τήρηση των συμμαχικών μας υποχρεώσεων (ορισμένες φορές πάντως με αχρείαστα υπερβάλλοντα ζήλο) όσο και η ανασφάλεια σε κάποιους κύκλους της Ουάσινγκτον για την κλίση της Τουρκίας του Ερντογάν προς την Ανατολή.

Εύλογα μία μεγάλη δύναμη θέλει να έχει εναλλακτικές όταν παρατηρεί τη σταθερά αποκλίνουσα πορεία μίας πολύ σημαντικής χώρας για αυτή, εν προκειμένω της Τουρκίας, ενός «γεωπολιτικού μεντεσέ», κατά τη ρήση του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας υπερβαίνουν τα ελληνοτουρκικά

Από κει και πέρα όμως, τα ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Τουρκίας είναι πολυδιάστατα και υπερβαίνουν τα ελληνοτουρκικά. Αρκεί μία καταγραφή: Ουκρανία, Συρία, Καύκασος, Κεντρική Ασία, Λιβύη, Βαλκάνια, τρομοκρατία, ενέργεια, S-400, σχέσεις με Ρωσία, Ιράν, Δύση-Ισλάμ, κοκ. Συνέπεια αυτών, η Αθήνα δεν μπορεί να επηρεάζει καταλυτικά και μάλιστα διαρκώς τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας.

Αντ’ αυτού πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στην ανάδειξη και εμπέδωση ενός παρεμβατικού ρόλου (με έμφαση στη διευθέτηση διαφόρων/συγκρούσεων και στη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης) στις περιφερειακές εξελίξεις, όχι μονίμως αντιπαραβολικά με την Τουρκία.

Υπό μία έννοια λοιπόν, η προβληματική συγκατοίκηση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, που μπορεί να τροποποιήσει μερικώς την αμερικανική πολιτική σε πιο ανεκτική απέναντι στην Τουρκία, έχει το θετικό της αφύπνισης της Ελλάδας ώστε να μην επενδύουμε μονοδιάστατα στη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να μην περιμένει από αυτές την ανάσχεση του τουρκικού αναθεωρητισμού αλλά και τη λύση στα προβλήματα μας. Για όλα αυτά υπεύθυνοι είμαστε εμείς και οι υπόλοιπες δυνάμεις συνεπικουρούν τις δικές μας επιλογές.

* Διευθυντή Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων & Αναπληρωτή Καθηγητή του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Κυκλοφορεί σε επιμέλειά του το βιβλίο «Το Μέλλον της Ιστορίας» (εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Οι ενισχύσεις των ΗΠΑ σε αμερικανικές επιχειρήσεις μπορεί να διχάσουν τη Δύση

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την δεύτερη επίσκεψη του στις ΗΠΑ κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα, ο Γάλλος Πρόεδρος προειδοποίησε χθες Τετάρτη τις ΗΠΑ ότι το πρόγραμμά τους το οποίο προβλέπει δημόσιες επενδύσεις και ενισχύσεις ύψους 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις τους και για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, δημιουργεί κίνδυνο να διχαστεί η Δύση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κατά τη διάρκεια ομιλίας που απηύθυνε σε μέλη της γαλλικής κοινότητας στη χώρα, στην πρεσβεία της χώρας του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Μακρόν προειδοποίησε ακόμη εναντίον του «κινδύνου» η Ευρώπη και η Γαλλία να μετατραπούν σε «κάποιο είδος μεταβλητής προσαρμογής» της αντιπαλότητας των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Εμανουέλ Μακρόν: Σε καμπή οι σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης

Η πρώτη μέρα της επίσκεψης

Την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μακρόν προτίμησε να εκφραστεί «χωρίς περιστροφές». Ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε στους συμπατριώτες του στην πρεσβεία πως «είπα με πολλή ειλικρίνεια, πολύ φιλικά (σε αμερικανούς αιρετούς) (…) ότι αυτό που συνέβη τους τελευταίους μήνες αποτελεί πρόκληση για μας, διότι αρχίζει να μετατοπίζεται σε ενεργειακά ζητήματα και το κόστος του πολέμου (στην Ουκρανία) δεν είναι το ίδιο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ».

«Όμως, πάνω απ’ όλα, οι επιλογές που έγιναν, τους στόχους των οποίων συμμερίζομαι, ιδιαίτερα ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (σ.σ. Inflation Reduction Act, IRA, πρόγραμμα κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων υπέρ αμερικανικών εταιρειών), είναι επιλογές που θα προκαλέσουν κατακερματισμό στη Δύση», πρόσθεσε.

Ο νόμος αυτός, κατά τον κ. Μακρόν, δημιουργεί τόσο μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη που πολλοί σε ευρωπαϊκές εταιρείες απλούστατα «θα πουν πως ‘θα κάνουμε περισσότερες επενδύσεις στην άλλη πλευρά του (Ατλαντικού) Ωκεανού’».

«Αυτές οι επιλογές δεν θα μπορέσουν να φέρουν αποτέλεσμα»

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αμερικανούς κοινοβουλευτικούς, τόνισε πως τα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για να τονωθεί η αμερικανική βιομηχανία είναι «υπερβολικά επιθετικά» και ζήτησε να υπάρξει καλύτερος οικονομικός συντονισμός στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. «Αυτές οι επιλογές δεν θα μπορέσουν να φέρουν αποτέλεσμα παρά μόνο αν υπάρχει συντονισμός ανάμεσά μας, αν αποφασίζουμε μαζί, αν συγχρονιστούμε ξανά», έκρινε ο κ. Μακρόν.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, με άξονες το κλίμα και τις κοινωνικές δαπάνες, προβλέπει επενδύσεις 430 δισεκ. δολαρίων και πλέον, ανάμεσά τους επενδύσεις 370 δισεκ. δολαρίων για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40% ως το 2030, τη μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει καταβληθεί ποτέ από τις ΗΠΑ στο πεδίο αυτό.

Η προειδοποίηση

Την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του, για τον εορτασμό της γαλλοαμερικανικής φιλίας, ο πρόεδρος Μακρόν σημείωσε πως πρέπει να «προσπαθήσουμε μαζί να ανέλθουμε στο ύψος της κοινής μας ιστορίας», ώστε η συμμαχία των δυο χωρών να παραμείνει «πιο δυνατή από όλα».

Όμως προειδοποίησε πως «ο κίνδυνος είναι μπροστά στις προκλήσεις της εποχής, οι ΗΠΑ να κοιτάξουν πρώτα απ’ όλα τις ΗΠΑ, κάτι φυσιολογικό (…), κατόπιν την αντιπαλότητα με την Κίνα, και, κατά κάποιον τρόπο, η Ευρώπη και η Γαλλία να γίνουν κάποιο είδος μεταβλητής προσαρμογής» ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου.

Ο κ. Μακρόν, 44 ετών, και ο κ. Μπάιντεν, 80, θα έχουν σήμερα συνομιλίες και κατόπιν θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 11:45 (τοπική ώρα· 18:45 ώρα Ελλάδας).

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Παράνομα τα σχέδια της ΕΕ για το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πρότεινε την σύσταση από τα Ηνωμένα Έθνη ειδικού δικαστηρίου, που θα ερευνήσει και θα εκδικάσει εγκλήματα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Την Πέμπτη, το Κρεμλίνο καταδίκασε την πρόταση για διεξαγωγή δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα ήταν παράνομο και μη αποδεκτό από τη Μόσχα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Όσον αφορά τις προσπάθειες ίδρυσης κάποιου είδους δικαστηρίου: δεν θα έχουν καμία νομιμότητα, δεν θα γίνουν αποδεκτές από εμάς και θα τις καταδικάσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε μια ενημερωτική κλήση με δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Διαβάστε επίσης:  Ουκρανία: Η προεδρία χαιρετίζει την πρόταση για σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα της Ρωσίας

Τι ισχυρίζεται η κάθε πλευρά

Το Κίεβο πιέζει για τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη των Ρώσων στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών που θεωρεί υπεύθυνους για τον πόλεμο.

Η Ρωσία αρνείται ότι έχει βάλει στο στόχαστρο αμάχους ή ότι έχει διαπράξει άλλα εγκλήματα πολέμου και έχει κατηγορήσει τις δυνάμεις της Ουκρανίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των Συμβάσεων της Γενεύης κατά τη διεξαγωγή αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Πιέζουν οι Ευρωπαίοι την Μόσχα να πληρώσει τις καταστροφές

Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν επίσης να συζητήσουν με τους εταίρους τους, κυρίως στην Ομάδα των G-7, την πρόθεσή τους να αναγκάσουν τη Μόσχα να πληρώσει για τις υλικές καταστροφές που προξένησε στην Ουκρανία με την εισβολή της.

«Με τους εταίρους μας, θα φροντίσουμε η Ρωσία να πληρώσει για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει, χρησιμοποιώντας τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών και της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
LIFESTYLE2 λεπτά ago

Είναι ύβρις στο όνομα του αδερφού μου να ασχολούμαι για το εάν με κάλεσαν στο «Μουσικό κουτί»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ8 λεπτά ago

Δημήτρης Στρατούλης: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του πρώην υπουργού

ΕΛΛΑΔΑ9 λεπτά ago

Με εισαγγελική διάταξη απομακρύνεται από την «Κιβωτό» ο πατέρας Αντώνιος

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ14 λεπτά ago

Η προπόνηση της ΑΕΚ από… ψηλά (video)

OIKONOMIA16 λεπτά ago

Γαλλία: Διαμαρτυρία αμπελουργών για το πριμ εκρίζωσης – Τι ζητούν

ΚΟΣΜΟΣ17 λεπτά ago

Μακρόν: Οι ενισχύσεις των ΗΠΑ σε αμερικανικές επιχειρήσεις μπορεί να διχάσουν τη Δύση

LIFESTYLE21 λεπτά ago

Η ηθοποιός αποκάλυψε ποιά είναι η αγαπημένη της σκηνή στο «Maestro»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ27 λεπτά ago

Συνεργασία Δήμου Λήμνου και UNICEF

ΕΛΛΑΔΑ28 λεπτά ago

Κιβωτός του Κόσμου: Γιατί ο πατέρας Αντώνιος δεν φορούσε ποτέ τον σταυρό στο λαιμό του;

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ31 λεπτά ago

Στον τελικό (και) στα 25μ πιστόλι του President’s Cup η Κορακάκη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος στην Αγχίαλο

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Εννοείται ότι η Τζούλια Νόβα ενδιαφέρθηκε για εμένα, τόσα χρόνια ήμασταν μαζί»

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Αποκαλύψεις – φωτιά από την Τζούλια Νόβα: «Στον Τροχό της Τύχης όλοι ξεσπούσαν σε εμένα, έγινε κάτι και…» (vid)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΛΗΣ :ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Καρφί της Δέσποινας για τον Ντέμη: Δεν έχω αγαπηθεί όπως θα ήθελα στη ζωή μου, ένιωσα εξαπατημένη (vids)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

ΑΡΑΧΩΒΑ: ΦΩΤΑΓΩΓΗΘΗΚΕ Η ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Συγκλονίζει ο πατέρας της 21χρονης φοιτήτριας: Τη θέλω κοντά μου αλλά ξέρω ότι δεν γίνεται

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

«Λαμπερά» εγκαίνια για το υποκατάστημα της Optima Bank στη Λάρισα – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Πρώην παίκτης ριάλιτι: «Ήμουν ο πιο επιτυχημένος άνδρας escort με 1.000€ την βραδιά, είχα πελάτες ηθοποιούς»

MEDIA6 ημέρες ago

“Maestro” – Η «σύζυγος» του Ορέστη, η πρώτη εμφάνιση και ο αποτυχημένος γάμος

Δημοφιλή