OIKONOMIA
Πώς «σπάσαμε τα δεσμά» του ΔΝΤ


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Από το Καστελλόριζο στην πλήρη εξόφληση των δανείων που έλαβε η χώρα από το Ταμείο
Εν έτει 2022, η Ελλάδα κουνά το μαντίλι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μία «επωνυμία» που ταυτίστηκε όσο τίποτα με την αυστηρή λιτότητα, τα αμέτρητα ξενύχτια διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών, και φυσικά με τον σκληρό, ψυχρό, ψηλόλιγνο άντρα, με τα μπλε μάτια: τον Πολ Τόμσεν ή αλλιώς τον «Mr Blue eyes». Η σκληρή διαπραγματευτική στάση σημάδεψε τη μνημονιακή εποχή και ο ίδιος έχτισε καριέρα στο Ταμείο έως τη συνταξιοδότησή του. Επειτα από 12 έτη – και ύστερα από τρεις μνημονιακούς κύκλους – η χώρα «τελειώνει» το Ταμείο από δανειστή καθότι αποπλήρωσε πρόωρα το υπόλοιπο δάνειο των 1,86 δισ. ευρώ από το 1ο και το 2ο Μνημόνιο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η αναγκαστική συμβίωση της Ελλάδας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – και εν ολίγοις η έκδοση του «πιστοποιητικού γέννησης» της ελληνικής κρίσης – μπαίνει πριν από 12 χρόνια. Τότε, η χώρα – υπό την πίεση των επιθέσεων από τις διεθνείς αγορές και υπό το κλίμα των τεράστιων κοινωνικών αντιδράσεων – εισήλθε στην εποχή των Μνημονίων. Αν και τα σημάδια της κρίσης αρχίζουν να φαίνονται πριν από το 2010, αυτό το έτος θα χαρακτηριστεί ιστορικό για την πορεία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη. Το γεγονός δε ότι η ελληνική οικονομία τότε δέχθηκε μπαράζ υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης (απώλεσε την επενδυτική βαθμίδα και μπήκε στην κατηγορία «σκουπίδια») και αποκλείστηκε από τις αγορές, οδήγησε τους ευρωπαίους εταίρους σε αποφάσεις-ορόσημα. Μία από τις καθοριστικές ήταν λοιπόν η είσοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Για να αποφύγει τη χρεοκοπία η Ελλάδα, προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης «τρόικα» (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ) με «αντάλλαγμα» τη δημοσιονομική προσαρμογή (τη βίαιη όπως αποδείχθηκε) και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν υπήρχε ακόμα και έτσι κρίθηκε από την τότε ηγεσία της Ευρώπης απαραίτητη η τεχνογνωσία του ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Χρόνια αργότερα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν λάθη στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, καθώς η κοινωνία υπέστη σοκ λιτότητας (έκθεση του 2020, από τον πρώην επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια).
- Το πρώτο Μνημόνιο συνδυάστηκε με την αυστηρότητα του ΔΝΤ. Η χρηματοδότηση κατά το πρώτο πρόγραμμα έγινε με διμερή δάνεια από τα κράτη-μέλη του ευρώ προς την Ελλάδα μέσω του μηχανισμού χρηματοδοτικής διευκόλυνσης (Eurogroup, 2 Μαΐου 2010). Στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, η Ελλάδα έλαβε ως χρηματοδοτική συνδρομή συνολικό ποσό 52,9 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ κατέβαλε συμπληρωματικό ποσό περίπου 20 δισ. ευρώ.
- Το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής αντικατέστησε το πρώτο. Εγκρίθηκε στις 9 Μαρτίου 2012 και διήρκεσε μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Η χρηματοδότηση παρασχέθηκε από τα κράτη της ευρωζώνης μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Το ΕΤΧΣ κατέβαλε 141,8 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ περίπου 12 δισ. ευρώ.
- Το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής άρχισε στις 19 Αυγούστου 2015 μέχρι τις 20 Αυγούστου 2018. Ηταν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και εκταμιεύτηκαν 46,9 δισ. ευρώ (έως τις 21/6/2018). Το ΔΝΤ αναλαμβάνει ρόλο συμβούλου. Το τελευταίο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. Η χώρα από τότε δεν εξαρτάται από δάνεια διάσωσης. Βρίσκεται υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, με τριμηνιαίες αξιολογήσεις έως τον Αύγουστο του 2022. Από εκεί και πέρα θα αξιολογείται ανά εξάμηνο, έως ότου εξοφλήσει το 75% των δανείων.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Νταβός: Εκατομμυριούχοι… διαδήλωσαν απαιτώντας «φορολογήστε μας τώρα»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μια ομάδα από εκατομμυριούχους φιγουράρισε ανάμεσα στους διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους κατά της συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ στο Νταβός της Ελβετίας, απαιτώντας από τις κυβερνήσεις να «μας φορολογήσουν τώρα» προκειμένου να αντιμετωπίσουν το διογκούμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι ιδιαίτεροι αυτοί διαδηλωτές, που αυτοχαρακτηρίζονται ως «πατριώτες εκατομμυριούχοι» (patriots millionaires), κάλεσαν τους παγκόσμιους ηγέτες που θα συμμετέχουν στο ετήσιο συνέδριο που ξεκινά την Κυριακή, να επιβάλουν άμεσα νέους φόρους στους πλούσιους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «σκάνδαλο του κόστους ζωής που διαδραματίζεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο»…
263 εκατομμύρια νέοι φτωχοί
Η φιλανθρωπική οργάνωσηOxfam σημείωσε πρόσφατα ότι η αυξανόμενη ανισότητα θα μπορούσε να ωθήσει έως και 263 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στην ακραία φτώχεια το 2022, αντιστρέφοντας την πρόοδο που έχει επιτελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο Φιλ Γουάιτ, πρώην σύμβουλος επιχειρήσεων και μέλος των Patriotic Millionaires της Βρετανίας, δήλωσε: «Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος καταρρέει υπό το βάρος μιας οικονομικής κρίσης, δισεκατομμυριούχοι και παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται σε αυτό το ιδιωτικό συγκρότημα για να συζητήσουν σημεία καμπής στην ιστορία.
«Είναι εξωφρενικό οι πολιτικοί μας ηγέτες να ακούν αυτούς που έχουν τα περισσότερα, γνωρίζουν τα λιγότερα για τον οικονομικό αντίκτυπο αυτής της κρίσης και πολλοί από τους οποίους πληρώνουν πολύ λίγους φόρους. Το μόνο αξιόπιστο αποτέλεσμα από αυτό το συνέδριο θα ήταν να φορολογήσει τους πλουσιότερους και να μας φορολογήσει τώρα. Φορολογήστε τους αντιπροσώπους που θα παρευρεθούν στο Νταβός 2022.»
Η διαμαρτυρία έρχεται καθώς αποκαλύφθηκε ότι στη Βρετανία διαμορφώθηκε ένας αριθμός ρεκόρ 177 δισεκατομμυριούχων, με συνολική περιουσία 653 δισ. λιρών.
Ταυτόχρονα, περισσότερα από 250.000 νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να οδηγηθούν στην εξαθλίωση το επόμενο έτος λόγω των ραγδαίων ανατιμήσεων στο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας. Αυτό θα ανέβαζε τον συνολικό αριθμό των ατόμων που είναι εκτεθειμένα στην ακραία φτώχεια σε περίπου 1,2 εκατομμύρια, εκτός εάν η κυβέρνηση ενεργήσει για να βοηθήσει τις φτωχότερες οικογένειες που πλήττονται από την τεράστια άνοδο των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR).
Η Μάρλεν Ένγκελχορν, μια άλλη «πατριώτισσα εκατομμυριούχος» που συμμετείχε στη διαδήλωση, είπε ότι η μόνη λύση για τη «μεγάλη ανισότητα» είναι η απαίτηση από τις κυβερνήσεις «να φορολογήσουν εμένα, να φορολογήσουν τους πλούσιους».
Οι πλούσιοι αναλαμβάνουν δράση
Η Ένγκελχορν, κληρονόμος των ιδρυτών της χημικής εταιρείας BASF που συνίδρυσε την πρωτοβουλία #taxmenow, είπε:
«Ως κάποια που απολάμβανα τα οφέλη του πλούτου όλη μου τη ζωή, ξέρω πόσο στρεβλή είναι η οικονομία μας και δεν μπορώ να συνεχίσω να κάθομαι πίσω και να περιμένω κάποιον, κάπου, να κάνει κάτι. Αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για εμάς από το να αναλάβουμε δράση. Οι κυβερνήσεις μας συνεχίζουν να μην κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ανισότητα και αντίθετα συναντιούνται κεκλεισμένων των θυρών σε αυτή την παράσταση του ιδιωτικού πλούτου. Φτάσαμε στο όριο με το να εξωθούνται άλλα 250 εκατομμύρια ανθρώπων στην ακραία φτώχεια φέτος. Είναι καιρός να εξισορροπήσουμε ξανά τον κόσμο. Είναι καιρός να φορολογήσουμε τους πλούσιους».
Το θέμα της φετινής συνάντησης του φόρουμ στο Νταβός –της πρώτης συνάντησης εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας– είναι «η συνεργασία, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».
Ο Ντζαφάν Σαλτσί, Δανός πολυεκατομμυριούχος μηχανικός και κατασκευαστής ακινήτων, σημείωσε: «Δεν κερδίζεις την εμπιστοσύνη των ανθρώπων διοργανώνοντας εκδηλώσεις όπως το Νταβός, όπου οι πλούσιοι και ισχυροί του κόσμου συναντώνται πίσω από συρματοπλέγματα ασφάλειας. Το πιο σημαντικό πράγμα που θα μπορούσαν να κάνουν οι συμμετέχοντες στο Νταβός για να κερδίσουν πραγματικά την εμπιστοσύνη των ανθρώπων είναι να αναγνωρίσουν ότι ο πλούτος και τα προνόμια που εκπροσωπούν και προστατεύουν, είναι ασυμβίβαστα με έναν κόσμο όπου ο καθένας θα μπορεί να ζήσει πλήρη και ευημερούσα ζωή».
Πηγή: ΟΤ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Μπιλ Γκέιτς: Η συμβουλή του για όσους θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η συμβουλή του Μπιλ Γκέιτς προς τους νέους που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο είναι πολύ απλή: Πάρτε ένα βιβλίο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft ρωτήθηκε ποιες συμβουλές θα έδινε σε ένα νεαρό άτομο που θέλει να «κάνει θετικό αντίκτυπο» στον κόσμο. «Το ιδανικό είναι να διαβάζεις πολύ και ελπίζω να βρεις μια δεξιότητα που να απολαμβάνεις η οποία μπορεί να έχει αντίκτυπο», απάντησε ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη.
Ο Γκέιτς, ο οποίος δημοσιεύει τακτικά λίστες με τα αγαπημένα του βιβλία, υπογράμμισε ότι το διάβασμα είναι απαραίτητο για την ανακάλυψη μιας ποικιλίας νέων ενδιαφερόντων και πιθανών δεξιοτήτων, τις οποίες μπορείτε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε για να βάλετε τη σφραγίδα σας στον κόσμο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Για κάποιους αυτό σημαίνει ότι είναι σπουδαίοι στην επιστήμη ή τη μηχανική. Για κάποιους σημαίνει να είσαι εξαιρετικά επικοινωνιακός ή πολιτικός. Για κάποιους σημαίνει να είσαι νοσοκόμα ή γιατρός. Η ευκαιρία για μάθηση είναι σήμερα μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά», έγραψε ο Γκέιτς.
Διαβάζει 50 βιβλία τον χρόνο
Να σημειωθεί ότι ο Γκέιτς διαβάζει 50 βιβλία κάθε χρόνο και συχνά παίρνει μαζί του μια τσάντα με βιβλία στις διακοπές του. «Στις διακοπές διαβάζω περίπου 3 ώρες την ημέρα, συνεπώς αποκομίζω πολλά από τα βιβλία».
Μάλιστα, ο Γκέιτς ανέφερε ότι κρατάει σημειώσεις ενώ διαβάζει, μερικές φορές γράφοντας στο περιθώριο των βιβλίων του, γεγονός που τον βοηθά να θυμάται καλύτερα και να ασχολείται με αυτό που διαβάζει.
Ο Γκέιτς ισχυρίζεται επίσης ότι μόλις ξεκινήσει ένα βιβλίο, πάντα το τελειώνει. «Αρνούμαι να σταματήσω να διαβάζω ένα βιβλίο στη μέση, ακόμα κι αν δεν μου αρέσει», είπε ο Γκέιτς στο Time το 2017, εξηγώντας ότι οι αδηφάγες αναγνωστικές του συνήθειες ήταν «απολύτως» ουσιαστικές για την επιτυχία του.
«Γερνάς όταν σταματάς να μαθαίνεις»
«Δεν αρχίζεις να γερνάς παρά μόνο όταν σταματήσεις να μαθαίνεις», είπε ο Γκέιτς. «Κάθε βιβλίο με διδάσκει κάτι νέο ή με βοηθά να δω τα πράγματα διαφορετικά. Ήμουν τυχερός που είχα γονείς που με ενθάρρυναν να διαβάζω. Το διάβασμα τροφοδοτεί μια αίσθηση περιέργειας για τον κόσμο, κάτι που νομίζω ότι με βοήθησε να προχωρήσω στην καριέρα μου και στη δουλειά που κάνω τώρα με το ίδρυμά μου».
Η συμβουλή του για το πώς ο μέσος άνθρωπος μπορεί να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, είναι αγορά φιλικών προς το κλίμα προϊόντων που παρότι πιο ακριβά από τα συμβατικά αντίστοιχά τους – επειδή καθώς η ζήτηση για αυτά τα προϊόντα αυξάνεται, η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί και έτσι να μειωθούν οι τιμές για όλους τους άλλους .
«Καθώς βγαίνουν πράσινα προϊόντα, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή οι αντλίες θερμότητας για θέρμανση/ψύξη σπιτιού, θα γίνονται όλο και πιο φθηνά. Αγοράζοντας αυτά τα προϊόντα συμβάλετε στην αύξηση της παραγωγής τους σε μία εξέλιξη που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές», καταλήγει ο Γκέιτς.
Mε πληροφορίες από το CNBC

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ13 ώρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη