Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πώς συνδέονται οι πυρκαγιές με την κλιματική αλλαγή;

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι πρόσφατοι καύσωνες και οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε πολλά μέρη του κόσμου έχουν προκαλέσει συναγερμό – με προειδοποιήσεις ότι τμήματα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής θα μπορούσαν να βιώσουν τη χειρότερη αντιπυρική περίοδο που έχει υπάρξει ποτέ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πώς συγκρίνονται λοιπόν οι πυρκαγιές με τα προηγούμενα έτη;

Φέτος, σε ορισμένα τμήματα των δυτικών ΗΠΑ σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ, οι οποίες – μαζί με σοβαρές συνθήκες ξηρασίας – προκάλεσαν μια σειρά μεγάλων πυρκαγιών. Μέχρι στιγμής στην Καλιφόρνια έχουν καεί περισσότερα από τα διπλάσια στρέμματα γης σε σύγκριση με τον πενταετή μέσο όρο.

«Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια μπορεί να καίνε μέχρι και τον Νοέμβριο, φοβάμαι ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για άλλη μια περίοδο πυρκαγιών-ρεκόρ», δήλωσε στο BBC η Δρ Σούζαν Πρίτσαρντ, από τη Σχολή Περιβαλλοντικών και Δασικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί φέτος, δηλαδή, ένα εκατομμύριο περισσότερα από ό,τι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου του 2020 – η οποία ήταν η πιο καταστροφική που έχει καταγραφεί ποτέ. Ο αριθμός των στρεμμάτων που κάηκαν στις ΗΠΑ φέτος, είναι κάτω από τον μέσο όρο των 10 ετών, και μάλιστα κάποιες πολιτείες δεν έχουν πληγεί τόσο άσχημα όσο η Καλιφόρνια.

Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς, καθώς διανύουμε μια περίοδο που φαίνεται να είναι εξαιρετικά ξηρή και μακρά για τις πυρκαγιές. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο του ζεστού, ξηρού καιρού που είναι πιθανό να τροφοδοτήσει τις πυρκαγιές.

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πυρκαγιάς, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων αστραπών και των ισχυρών ανέμων, γίνονται επίσης πιο συχνά στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής».

(AP Photo/Emre Tazegul)

Οι πυρκαγιές στην Τουρκία ήταν οι χειρότερες στην ιστορία της

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι φέτος, οι πυρκαγιές στην Τουρκία ήταν «οι χειρότερες στην ιστορία της χώρας».

Περισσότερες από 200 πυρκαγιές έχουν πλήξει τη δυτική και νότια Τουρκία, αν και οι αρχές λένε ότι οι περισσότερες από αυτές έχουν πλέον περιοριστεί. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές, φέτος, έχουν καεί περίπου 175.000 εκτάρια έχουν καεί. Αυτό είναι περισσότερο από οκταπλάσιο του μέσου όρου για αυτή την εποχή του έτους – που έχει μετρηθεί από το 2008 έως και το 2020.

«Είναι μια πολύ κακή χρονιά για όλη την περιοχή της Μεσογείου. Πιστεύουμε ότι αυτό προκαλείται από έναν εξαιρετικά ζεστό Ιούλιο», δήλωσε στο BBC ο Δρ Γιουσούφ Σερενγκίλ από τη Δασολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.

Οι τουρκικές αρχές έχουν επικριθεί ότι αιφνιδιάστηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και ότι δεν είχαν αρκετά αεροπλάνα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους. Τελικά έλαβαν βοήθεια από τη Γαλλία, την Ισπανία και άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα επίσης σημειώθηκαν πυρκαγιές ρεκόρ, με αποτέλεσμα να καεί έκταση κατά 12 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο. Μεγάλο μέρος αυτής της καταστροφής έχει προκληθεί από πυρκαγιές στην Εύβοια, με περισσότερους από 2.000 ανθρώπους να έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από την περιοχή.

(AP Photo/Maksim Slutsky, File)

Η Σιβηρία φλέγεται

Πυκνός καπνός από δασικές πυρκαγιές έχει καλύψει τμήματα της Σιβηρίας και οι δορυφόροι τον έχουν εντοπίσει να κατευθύνεται προς τον Αρκτικό Κύκλο και πέρα από αυτόν.

Οι πυρκαγιές στη Σιβηρία εκδηλώνονται κάθε καλοκαίρι, ξεκινώντας από τα νότια – γύρω από τα σύνορα Κίνας-Μογγολίας – και μετά μετακινούνται σταδιακά προς τα βόρεια, προς τον απομακρυσμένο Αρκτικό Κύκλο, όπου οι πυρκαγιές είναι δύσκολο να προσεγγιστούν. Κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ο καπνός από τη Σιβηρία έφτασε μέχρι τον Βόρειο Πόλο για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία. Η μέση καμένη έκταση στη Σιβηρία την τελευταία δεκαετία (2011-2020) ήταν υπερδιπλάσια της προηγούμενης, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Δασών Σουκάτσεφ.

Η Δημοκρατία των Σαχά (ή Γιακουτία) στα βορειοανατολικά, αντιμετωπίζει σοβαρές πυρκαγιές από τα μέσα Ιουνίου. Αυτός ο τύπος πυρκαγιάς υψηλής έντασης εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώθηκε από τις πυρκαγιές στη Σαχά φέτος, ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο των τελευταίων χρόνων. Ωστόσο, ορισμένες γειτονικές περιοχές δεν βιώνουν μια τόσο άσχημη περίοδο.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες στα βόρεια τμήματα της Σιβηρίας αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς και ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αποτελεί βασικό παράγοντα για την πιο ακραία δραστηριότητα των πυρκαγιών εκεί.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο καύσωνας ρεκόρ που έπληξε τη Σιβηρία το 2020, θα ήταν αδύνατο να συμβεί χωρίς την κλιματική αλλαγή.

Τι συμβαίνει στον Αμαζόνιο;

Ο Αμαζόνιος στη Βραζιλία παρακολουθείται στενά, καθώς η αποψίλωση των δασών και οι πυρκαγιές που συνδέονται με τη γεωργία απειλούν αυτό το πολύτιμο οικοσύστημα.

Μέχρι στιγμής, η καμένη έκταση είναι μικρότερη από πέρυσι, σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα που ανέλυσε η Μισέλ Καλαμαντέν, οικολόγος με ειδικότητα τις τροπικές περιοχές.

Στο Cerrado, ένα τεράστιο λιβάδι ή σαβάνα που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια, έχει παρατηρηθεί αύξηση των εκτάσεων που έχουν πληγεί από πυρκαγιές. Το 2020, οι πυρκαγιές ήταν ιδιαίτερα καταστροφικές στο νότιο άκρο του Αμαζονίου, όπως στις πολιτείες Mato Grosso και Pará. Οι σημερινές συνθήκες και η πρόβλεψη βροχοπτώσεων υποδηλώνουν άλλη μια ξηρασία, πράγμα που σημαίνει ότι «θα μπορούσαμε να δούμε ξανά μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή αυτή», λέει η Κάτια Φερνάντεζ, επίκουρη καθηγήτρια Γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Άρκανσα.

Σε άλλα τμήματα του τροπικού δάσους στη Βραζιλία, στο Περού και τη Βολιβία, αναμένεται μια πιο ήπια κατάσταση. Συνολικά, οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι κλιματικές συνθήκες θα είναι λιγότερο ευνοϊκές για σοβαρές πυρκαγιές όπως αυτές που έπληξαν την περιοχή το 2020.

Παράλληλα με αυτές τις ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η αποψίλωση των δασών, ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στον Αμαζόνιο είναι σημαντικός, λέει η καθηγήτρια.

«Έχουμε ενδείξεις ότι η ξηρή περίοδος έχει αυξηθεί σε διάρκεια και οι σοβαρές ξηρασίες εμφανίζονται συχνότερα λόγω της φυσικής μεταβλητότητας που επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή».

ΠΗΓΗ: BBC

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Νέα επικοινωνία Στόλτενμπεργκ με Ερντογάν

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επικοινώνησε εκ νέου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συνέχεια των συνομιλιών

«Μίλησα με τον Πρόεδρο Tαγίπ Ερντογάν της πολύτιμης Συμμάχου μας Τουρκίας σχετικά με τη σημασία των Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ και των αιτήσεων ένταξης από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Συμφωνούμε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Επικοινωνία Ερντογάν με Σουηδία και Φινλανδία

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με Σουηδία και Φινλανδία, ζητώντας για ακόμα μία φορά συγκεκριμένα μέτρα που να δείχνουν ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες συμμερίζονται τις ανησυχίες της Τουρκίας, σχετικά με το PKK και άλλες οργανώσεις που η Άγκυρα αντιμετωπίζει ως τρομοκρατικές.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη στην σουηδή πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να αρθεί το εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία το 2019 μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, τον Οκτώβριο του 2019.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Ένας «ρεαλιστής προβοκάτορας» – Η Δύση δεν έχει βρει τρόπο να τον «φρενάρει»

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και το ταλέντο του να προκαλεί καταστάσεις, ήρθε και πάλι στη διεθνή επικαιρότητα. Φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα όταν είναι στριμωγμένος. Αυτό φάνηκε ήδη στην αρχή του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Τουρκία έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες. Σκέφτεται κανείς ότι ο Ερντογάν είναι παγιδευμένος ανάμεσα σε δύο καρέκλες. Αλλά κάθεται σε μία επιπλέον καρέκλα, αυτή του διαμεσολαβητή. Δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο. Αλλά κερδίζει διεθνές κύρος. Σχεδόν κανείς στη Δύση δεν τολμά να επικρίνει το γεγονός ότι η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, δεν συμμερίζεται τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Ο Τούρκος πρόεδρος είναι ένας ρεαλιστής προβοκάτορας», γράφει χαρακτηριστικά η Tagesschau.

Η Τουρκία εγείρει απαιτήσεις

Και τώρα; Ο Ερντογάν ήθελε εδώ και καιρό να φέρει πίσω τους γκιουλενιστές που είχαν φύγει στο εξωτερικό, δηλαδή τους οπαδούς του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ως τον εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Πολλοί είχαν καταφύγει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Ερντογάν θέλει να τους δικάσει στην Τουρκία.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα πρέπει να κλείσουν τα γραφεία του κουρδικού PKK, να σταματήσουν τις δραστηριότητές του και να μην ανέχονται πλέον τα μέλη του. Σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν πλέον περισσότερα από 30 αιτήματα έκδοσης προς τις δύο χώρες.

Μόνιμη διαφωνία για τα όπλα

Και μετά ο Ερντογάν προσθέτει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στην κορυφή της ατζέντας: τις παραδόσεις όπλων στη χώρα του. Μέλος του ΝΑΤΟ ή όχι – η Δύση δυσκολεύεται εδώ και καιρό με αυτό, επειδή δεν θέλει τα όπλα να χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων, όπως συνέβη το 2019 με την τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία.

Ξανά και ξανά, οι δυτικοί εμπειρογνώμονες για την Τουρκία προειδοποιούν: ο Ερντογάν δεν θα υποχωρήσει. Αν δεν πάρει όπλα από τη Δύση, θα τα πάρει από αλλού. Εξάλλου, αγόρασε το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο.

Ο Ερντογάν προωθεί επίσης τη δική του βιομηχανία όπλων. Ένα βασικό τουρκικό προϊόν είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, τα οποία πούλησε αμέσως στην Ουκρανία, ακόμη και πριν από τον πόλεμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρησιμοποιούνται εκεί πολύ αποτελεσματικά εναντίον της Ρωσίας.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για τον Ερντογάν, θέλει μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, για παράδειγμα. Και οι πιθανότητες να συμβεί αυτό τώρα, δεν είναι κακές, γράφει η Tagesschau.

Η Δύση δεν κάνει μπλόφες

Όλα αυτά τα χρόνια, η Δύση δεν έχει βρει τρόπο να «φρενάρει» πραγματικά τον Ερντογάν. Ξανά και ξανά, του επιτρέπει να την υπονομεύει με τις… ρεαλιστικές στροφές του. Και σε καμία διαμάχη, όλα αυτά τα χρόνια, οι ΗΠΑ, η ΕΕ ή το ΝΑΤΟ δεν μπλόφαραν απέναντι στον Ερντογάν.

Η συμφωνία για το προσφυγικό είναι ένα καλό παράδειγμα. Στο εσωτερικό της Τουρκίας, αυτά είναι υπέρ του Ερντογάν. Στους υποστηρικτές του, για παράδειγμα, αρέσει όταν ο πρόεδρός τους στέκεται απέναντι στις μεγάλες ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Μόνο που οι υποστηρικτές γίνονται λιγότεροι. Πολλοί Τούρκοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα, λόγω του πληθωρισμού.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αίσθηση των οικονομικών προβλημάτων των Τούρκων.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή