OIKONOMIA
Πώς θα απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η γερμανίδα ειδική στην οικονομία της ενέργειας προειδοποιεί ότι μακροπρόθεσμα η προμήθεια ενέργειας είναι πιθανό να γίνει πιο ακριβή εάν χρησιμοποιηθούν άλλοι νέοι προμηθευτές
Της Μαρίας Βασιλείου

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η διαφοροποίηση θα είναι το κλειδί για να μπορέσει η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η ΕΕ θα πρέπει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από διάφορους προμηθευτές και χρειάζεται να αναπτύξει υποδομές για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου LΝG, δηλώνει η Βερόνικα Γκριμ, μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, της σημαντικότερης συμβουλευτικής επιτροπής για θέματα οικονομικής πολιτικής στη Γερμανία, γνωστής ως «die fünf Wirtschaftsweisen».
Η κυρία Γκριμ, η οποία είναι επίσης καθηγήτρια Οικονομικής Θεωρίας στο πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander (FAU) στο Ερλανγκεν της Νυρεμβέργης, τονίζει στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» πως η επιστημονική κοινότητα προειδοποιούσε εδώ και χρόνια για την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, προτείνοντας ήδη από το 2009 να κατασκευαστούν τερματικοί σταθμοί LNG προκειμένου να διαφοροποιηθούν οι εισαγωγές και έτσι να μειωθούν οι εξαρτήσεις. Η γερμανίδα οικονομολόγος, ιδρύτρια του Εργαστηρίου Πειραματικής Ερευνας στη Νυρεμβέργη (LERN) και επικεφαλής του τμήματος «Σχεδιασμός της Ενεργειακής Αγοράς» στο Energie Campus Nürnberg (EnCN), τάσσεται υπέρ της κοινής προμήθειας φυσικού αερίου στην ΕΕ, ενώ επεξηγεί γιατί η Γερμανία αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας.
Η ειδική στην οικονομία της ενέργειας προειδοποιεί ότι μακροπρόθεσμα η προμήθεια ενέργειας είναι πιθανό να γίνει πιο ακριβή εάν χρησιμοποιηθούν άλλοι προμηθευτές αντί του ρωσικού φυσικού αερίου, που ήταν «πάντα η φθηνότερη εναλλακτική λύση», ενώ επισημαίνει ότι λόγω της μεγάλης εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο η οικονομία της Γερμανίας θα πληγεί σοβαρά εάν διακοπεί ο εφοδιασμός.
Η Ευρώπη εξαρτάται από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Γιατί η διαδικασία της απεξάρτησης δεν είχε ξεκινήσει νωρίτερα, και η ΕΕ, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προσπαθεί τώρα να βρει βιαστικά, ίσως, εναλλακτικές λύσεις; Ποιες είναι οι επιπτώσεις για την ΕΕ αλλά και για τη Γερμανία;
Το ρωσικό αέριο ήταν πάντα η φθηνότερη εναλλακτική λύση. Ως εκ τούτου, υπήρξε αντίσταση στη διαφοροποίηση. Υπήρχαν επίσης επιφυλάξεις σχετικά με το υγροποιημένο αέριο. Για παράδειγμα, το αέριο frack (η ανάκτησή του γίνεται μέσω υδραυλικής ρωγμάτωσης ή fracking) απορρίφθηκε για περιβαλλοντικούς λόγους. Οι προειδοποιήσεις από την επιστημονική κοινότητα, για παράδειγμα ήδη από το 2009 από τη Γερμανική Επιτροπή Μονοπωλίων, ότι έπρεπε να κατασκευαστούν τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, προκειμένου να διαφοροποιηθούν οι εισαγωγές και έτσι να μειωθούν οι εξαρτήσεις, αγνοήθηκαν. Λόγω της μεγάλης εξάρτησης, η οικονομία της Γερμανίας, για παράδειγμα, θα πληγεί σοβαρά εάν διακοπεί ο εφοδιασμός.
Η συμφωνία για προμήθεια LNG μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ μπορεί να βοηθήσει την ΕΕ και στην τόσο αναγκαία προσπάθεια να μειωθεί το κόστος της ενέργειας και να διατηρηθούν οι τιμές χαμηλά;
Στην τρέχουσα κατάσταση έλλειψης επάρκειας, βοηθάει φυσικά η δέσμευση παράδοσης από τις ΗΠΑ. Οι τιμές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και η προσφορά βρίσκεται σε κίνδυνο. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η προμήθεια ενέργειας είναι πιθανό να γίνει πιο ακριβή εάν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν άλλοι προμηθευτές αντί του ρωσικού φυσικού αερίου.
Μήπως η Ευρώπη με τη συμφωνία αυτή στην πραγματικότητα παραμένει και πάλι εξαρτημένη από μια άλλη χώρα-προμηθευτή;
Θα είναι σημαντικό να λαμβάνει φυσικό αέριο από διάφορους προμηθευτές, ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση από έναν μεμονωμένο προμηθευτή.
Εχουμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε 50 bcm (δισ. κ.μ.) LNG ετησίως, όπως προβλέπεται στη συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ;
Αυτό θα σήμαινε ότι η Ευρώπη πρέπει να επεκτείνει τις υποδομές της. Αυτό θα είναι απαραίτητο για τον αναπροσανατολισμό των εισαγωγών και των ροών στο μέλλον, εάν επιτευχθεί απεξάρτηση από τη Ρωσία.
Πώς μπορεί η ΕΕ να γίνει ανεξάρτητη από το ρωσικό φυσικό αέριο; Τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει, η Ελλάδα;
Η διαφοροποίηση θα είναι το κλειδί. Η ΕΕ θα πρέπει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από διάφορους προμηθευτές και χρειάζεται να αναπτύξει υποδομές για την εισαγωγή LΝG. Η υποδομή των αγωγών στην ΕΕ πρέπει επίσης να επεκταθεί για να χαρτογραφηθεί η νέα κατεύθυνση των ροών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εξεταστεί η προοπτική της παραγωγής περισσότερου πράσινου υδρογόνου στην ΕΕ και της μεταφοράς του εντός της ΕΕ. Οι συνδέσεις Νότου – Βορρά μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο εδώ.
Οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν πρόσφατα διάφορους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος των υψηλών τιμών της ενέργειας και ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει λύσεις. Ορισμένες χώρες είναι υπέρ ενός πλαφόν στις τιμές, κάποιες υπέρ της αποσύνδεσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Ποια θα ήταν η πρότασή σας, και γιατί η Γερμανία έχει εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με το να γίνουν παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας;
Η παρέμβαση στην αγορά μπορεί να μειώσει τις τιμές επί του παρόντος, αλλά θα επηρεάσει αρνητικά τα επενδυτικά κίνητρα για νέα δυναμικότητα. Οι υψηλές τιμές είναι πάντα έκφραση έλλειψης επάρκειας. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να υπάρξει περισσότερη δυναμικότητα παραγωγής χαμηλού κόστους. Πολύ λίγα έχουν επενδυθεί στο παρελθόν. Αλλά εάν οι πιθανοί επενδυτές αναμένουν ότι οι υψηλές τιμές θα μειωθούν με παρέμβαση στην αγορά στο μέλλον, το πρόβλημα της έλλειψης θα επιδεινωθεί, επειδή δεν θα προστεθεί νέα δυναμικότητα. Συνεπώς, οι παρεμβάσεις δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω παρεμβάσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε κοινή προμήθεια φυσικού αερίου. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της πρότασης; Γιατί η Γερμανία είναι δύσπιστη σχετικά με αυτό και θα μπορούσε η κοινή προμήθεια σε εθελοντική βάση να επιφέρει αναμενόμενα αποτελέσματα, ιδίως όσον αφορά τη μείωση του κόστους;
Είναι κρίσιμο, κατά την άποψή μου, να υπάρχουν κοινές προμήθειες στην ΕΕ. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ανεβάσουν τις τιμές σε ανταγωνισμό μεταξύ τους. Ενα μειονέκτημα θα μπορούσε να είναι ότι επιβαρύνεται η ταχύτητα της διαδικασίας προμήθειας. Αυτό το παρατηρήσαμε στην πανδημία του κοροναϊού, όταν η ταχύτητα προμήθειας εμβολίων υστερούσε πολύ σε σχέση με άλλες χώρες.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Κώστας Σκρέκας: Στο Repower EU οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας – Μέχρι και 5.000 MW έως το 2030


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Την ένταξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση) στις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος Repower EU και την εκκαθάριση το μητρώου των επενδυτών σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο Athens Energy Dialogues 2022.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Έως και 5.000 μεγαβάτ ως το 2030
Σε πρώτη φάση όπως είπε θα χρειαστούν μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 1600 μεγαβάτ ενώ ως το 2030 το μέγεθος αυξάνεται σε 3.500-5.000 μεγαβάτ για την υποστήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Εκκαθάριση του μητρώου επενδυτών σε ΑΠΕ
«Έχουμε μονάδες ΑΠΕ ισχύος 9-10 γιγαβάτ με δεσμευτικούς όρους σύνδεσης. Αυτές οι επενδύσεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Θα εισάγουμε υποχρέωση των επενδυτών να αποδεικνύουν την οικονομική τους δυνατότητα, διαφορετικά θα απελευθερώνουν ηλεκτρικό χώρο για τους άλλους ενδιαφερόμενους», πρόσθεσε ο Κώστας Σκρέκας.
Φυσικό αέριο και λιγνίτης
Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση πιθανής διαταραχής στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο περιλαμβάνει την προσθήκη πλωτής δεξαμενής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, την εξασφάλιση αποθεμάτων λιγνίτη, τη λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ντήζελ αντί για φυσικό αέριο και την αποθήκευση αερίου στις εγκαταστάσεις της Ιταλίας.
«Αναμένουμε πολύ καλή τουριστική σεζόν, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε οποιοδήποτε θέμα επάρκειας», τόνισε ο υπουργός.
Επιδότηση της κατανάλωσης ρεύματος
Παρουσίασε τέλος τα μέτρα επιδότησης της κατανάλωσης ρεύματος προκειμένου να απορροφηθούν οι αυξήσεις σημειώνοντας ότι από 1ης Ιουλίου θα ισχύσουν οριζόντιες επιδοτήσεις ανεξαρτήτως κατανάλωσης, εισοδήματος και τύπου κατοικίας οι οποίες θα απορροφούν το 85% των ανατιμήσεων για τα νοικοκυριά, 82% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 90% για τους αγρότες και 100% για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 125,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο – Μέρισμα από το 2023


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στα 125,4 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο α΄ τρίμηνο του 2022 τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη της Alpha Bank, τα οποία σε προσαρμοσμένη βάση ανήλθαν σε 134 εκατ. ευρώ, επίπεδα αυξημένα κατά 73% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, καταγράφηκε βελτίωση στην ποιότητα της κερδοφορίας σε συμφωνία με τον τεθέντα στόχο Απόδοσης Ιδίων Κεφαλαίων για το 2022.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η ισχυρή λειτουργική επίδοση επιβεβαιώνει τη δυναμική του δικτύου της Alpha Bank.
Σε τροχιά επίτευξης των στόχων για το 2022
Ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης σε γραπτή του δήλωση τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Alpha Bank κατέγραψε μία ισχυρή δυναμική τους πρώτους μήνες του 2022, επιβεβαιώνοντας ότι η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης που προβλέπει το Στρατηγικό της Σχέδιο αποφέρει βιώσιμη κερδοφορία, κεφαλαιακή ευρωστία, βελτιωμένα έσοδα και ενίσχυση όλων των βασικών μεγεθών».
Κατά τον ίδιο, ο όμιλος βρίσκεται «σε τροχιά επίτευξης των στόχων για το 2022, την ίδια στιγμή που ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων υποχώρησε στο 12% τον Μάρτιο και αναμένεται να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό ήδη από το β’ τρίμηνο του έτους».
Ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι «αξιοποιώντας την αναπτυξιακή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του 2021, η Alpha Bank συνέχισε να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία με αυξανόμενο ρυθμό, καταγράφοντας πιστωτική επέκταση της τάξης των 1 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα που βασίστηκε σε νέες εκταμιεύσεις δανείων 2,4 δισ. ευρώ στο τρίμηνο».
Σημαντικό μέρος αυτής της στήριξης διοχετεύθηκε προς τις επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας την επάρκεια και την υψηλή ποιότητα του δικτύου Τραπεζικής Επιχειρήσεων του Ομίλου αλλά και την αξία της αναλυτικής προετοιμασίας που είχε προηγηθεί.
«Αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, με μεγάλα χρηματοδοτικά σχέδια να έχουν δρομολογηθεί στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών» υποστήριξε ο κ. Ψάλτης.
Συμπλήρωσε δε πως «τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα στις χορηγήσεις νέων δανείων, συμβαδίζουν με τις σταθερά υψηλές αποδόσεις της Τράπεζας στον τομέα διαχείρισης χαρτοφυλακίου, που για τέταρτο συνεχές τρίμηνο αποφέρει έσοδα από προμήθειες ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, καθώς και με την περαιτέρω μείωση της βάσης κόστους, αυξάνοντας τη λειτουργική μας αποδοτικότητα στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου».
Αναφερόμενος στο μακροοικονομικό περιβάλλον, ο CEO της Alpha Bank σημείωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει, αναμφίβολα, αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη.
Πρόσθεσε όμως, πώς «παρά τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ισχυρές για το 2022, με βελτίωση των ποσοστών απασχόλησης, ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού και νέες σημαντικές επενδύσεις στη χώρα».
Μέρισμα από το 2023
Μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη με αναλυτές που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε στο ζήτημα της διανομής μερίσματος.
Όπως είπε, «παραμένουμε δεσμευμένοι να τιμήσουμε την ιστορία μας ως προς την πληρωμή μερισμάτων, καθώς ήμασταν η μόνη ελληνική εισηγμένη εταιρεία που το έκανε αδιάκοπα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την έναρξη της ελληνικής κρίσης».
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «με την επιφύλαξη των ρυθμιστικών εγκρίσεων, αναμένουμε να ξαναρχίσουμε την πληρωμή μερισμάτων από τα κέρδη μας το 2023, καθώς θα έχουμε εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τους όρους ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, κερδοφορίας και κεφαλαίου, με αρχική αναμενόμενη πληρωμή μεταξύ 20% και 30%».
Ο CEO της Alpha Bank σημείωσε πως «οι φιλοδοξίες μας για δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας παραμένουν άθικτες. Έχουμε την εμπειρία και το σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις. Αναμφίβολα θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, αλλά η αποφασιστικότητά μας να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας έχει ενισχυθεί με την επιτυχή εκτέλεση του επιχειρηματικού μας σχεδίου μέχρι στιγμής».
Τα οικονομικά μεγέθη
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η τραπεζική δραστηριότητα το α΄ τρίμηνο 2022 αναδεικνύει την απρόσκοπτη εκτέλεση του Επιχειρηματικού Σχεδίου της τράπεζας.
Συγκεκριμένα:
• Το α’ τρίμηνο 2022, η Alpha Bank συνέχισε τη δυναμική της πορεία στις χορηγήσεις νέων δανείων σύμφωνα με το Στρατηγικό της Σχέδιο.
Η συνεχής επέκταση του εγχώριου χαρτοφυλακίου Εξυπηρετούμενων Δανείων με ρυθμό υψηλότερο της αγοράς για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, με καθαρή πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ προς Επιχειρήσεις, επιβεβαιώνει τη δυναμική του Δικτύου στις πιστοδοτήσεις Επιχειρήσεων.
Σε επίπεδο Ομίλου, τα Εξυπηρετούμενα ανοίγματα αυξήθηκαν κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 29,7 δισ. ευρώ (+ 1,1 δισ. ευρώ).
• Οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2022 (1,6 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο), παρέχοντας σημαντική στήριξη στην ελληνική οικονομία.
• Η δυναμική στην επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου αναμένεται να διατηρηθεί κατά τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η Τράπεζα έχει ήδη εξασφαλίσει αναδοχές σε σημαντικά έργα χρηματοδότησης Μεγάλων Επιχειρήσεων, στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών.
• Συνεχής βελτίωση στην ποιότητα του ισολογισμού του Ομίλου: Ο Δείκτης ΜΕΑ μειώθηκε σε 12% τον Μάρτιο 2022, από 43% ένα χρόνο πριν και αναμένεται να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό το δεύτερο τρίμηνο.
• H αύξηση των χορηγήσεων δανείων και η ανθεκτική επίδοση των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των Εσόδων από Προμήθειες, σε 108 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2022, επίδοση που ξεπερνά το όριο των 100 εκατ. ευρώ, για τέταρτο συνεχές τρίμηνο.
• Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου μειώθηκαν κατά 0,1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 46,9 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω εποχικότητας. Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας της Alpha Bank θα συνεχίσει να ενισχύει τα υπό διαχείριση κεφάλαια των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου. Το α’ τρίμηνο 2022, η Alpha Bank αξιοποίησε με επιτυχία τα οφέλη του επιχειρηματικού της μοντέλου
• Σε επαναλαμβανόμενη βάση (μη λαμβανομένης υπόψη της επίπτωσης των συναλλαγών ΜΕΑ, του μικρότερου ημερολογιακά τριμήνου και της επιβάρυνσης που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο λόγω της πρόωρης εξόφλησης του Προγράμματος TLTRO-III), το Καθαρό Έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά 1,2%, επωφελούμενο από την αύξηση των δανείων και των εσόδων χρεογράφων.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Καθαρό Έσοδο Τόκων μειώθηκε κατά 4,9% σε τριμηνιαία βάση, και ανήλθε σε 283,2 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της επιτάχυνσης της εξυγίανσης του ισολογισμού, καθώς και του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης.
• Η Alpha Bank συνεχίζει να βελτιώνει ποιοτικά την κερδοφορία της, καθώς η συνεισφορά των ΜΕΑ στο Καθαρό Έσοδο Τόκων μειώθηκε σε ποσοστό 14% το α’ τρίμηνο 2022, έναντι 33% το προηγούμενο έτος.
• Η αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες συνεχίστηκε το α’ τρίμηνο 2022 (+3,5% σε τριμηνιαία βάση) παρά την εποχικότητα, αντανακλώντας τη σημαντική ανάκαμψη στη χορήγηση δανείων λόγω της συμμετοχής της Τράπεζας στη χρηματοδότηση έργων.
• Παρά τη χαμηλότερη συνεισφορά των καθαρών εσόδων από τόκους, ανθεκτική ήταν η επίδοση των κύριων λειτουργικών εσόδων (+0,5% σε τριμηνιαία βάση).
• Tο α’ τρίμηνο 2022, τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 7,4% σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων εξόδων τρίτων και εξόδων προβολής και διαφήμισης.
Σε ετήσια βάση, τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 4,9%, λόγω της μείωσης των Δαπανών Προσωπικού.
Η Τράπεζα αναμένεται να ισχυροποιήσει την ηγετική της θέση αναφορικά με τη λειτουργική της αποτελεσματικότητα, καθώς έχει ήδη εξασφαλίσει εξοικονόμηση κόστους από συναλλαγές ύψους 18 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, που αναμένεται να λογιστικοποιηθεί με την ολοκλήρωσή τους.
• To Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε 163,8 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 15,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητας.
• To α’ τρίμηνο 2022, το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε 273,8 εκατ. ευρώ έναντι 135,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις και της μείωσης των «Εξαιρούμενων κονδυλίων».
• Το δ’ τρίμηνο, οι ζημίες απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου, μη λαμβανομένης υπόψη της επίπτωσης των εξόδων διαχείρισης καθυστερήσεων, ανήλθαν σε 35,6 εκατ. ευρώ έναντι 99,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της σημαντικής εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ και της οργανικής μείωσης των ΜΕΑ κατά το α’ τρίμηνο, με το κόστος πιστωτικού κινδύνου να διαμορφώνεται σε 381 μονάδες βάσης.
Τα έξοδα διαχείρισης καθυστερήσεων ανήλθαν σε 14,9 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η επίπτωση από απομειώσεις που σχετίζονται με συναλλαγές ανήλθε σε 612 μονάδες βάσης, σχετιζόμενη με τις αναμενόμενες μη οργανικές ενέργειες διαχείρισης των Καθυστερήσεων για το 2022.
• Το α’ τρίμηνο 2022, οι Ζημίες απομείωσης αναφορικά με επερχόμενες συναλλαγές, (οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο κονδύλι “Επίπτωση από συναλλαγές ΜΕΑ”) ανήλθαν σε 57 εκατ. ευρώ
• Η κεφαλαιακή θέση παραμένει ισχυρή με τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 16,3%, και σε 15,1% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ αντίστοιχα, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση στα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs) των συμφωνημένων συναλλαγών ΜΕΑ και της θετικής επίπτωσης στα κεφάλαια από τη συναλλαγή Prometheus.
Η θετική επίπτωση από τις προγραμματισμένες ενέργειες επιχειρηματικής ανάπτυξης αναμένεται να αντισταθμίσει μερικώς τον αρνητικό αντίκτυπο από τις επικείμενες συναλλαγές ΜΕΑ.
• Στο τέλος Μαρτίου 2022, τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου ανήλθαν σε 5,6 δισ. ευρώ
• Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου μειώθηκε στο 12,2% από 42,8% το προηγούμενο έτος. Η ολοκλήρωση των επικείμενων συναλλαγών ΜΕΑ το β’ τρίμηνο αναμένεται να οδηγήσει σε μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΑ ως τα μέσα του 2022. Σε επίπεδο Ομίλου, ο Δείκτης Καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 6,6% στο τέλος Μαρτίου 2022.
• Τα μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 0,2 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 4,7 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα οργανικής μείωσης των μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και μεμονωμένων πωλήσεων δανείων (αναχρηματοδότηση χαρτοφυλακίων).
• Ο Δείκτης Κάλυψης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου ανέρχεται σε 48%, ενώ στην Ελλάδα σε 46%. Σε επίπεδο Ομίλου, ο Δείκτης Κάλυψης Καθυστερήσεων ανέρχεται σε 89%, ενώ ο συνολικός Δείκτης Κάλυψης Καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 141%.
• Το ισχυρό χρηματοδοτικό προφίλ του Ομίλου αντανακλάται στον Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR), ο οποίος διαμορφώθηκε σε 174% στο τέλος Μαρτίου 2022, ποσοστό αρκετά υψηλότερο του εποπτικού ορίου, καθώς και στη μείωση του Δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις στο 81%, έναντι 90% το α’ τρίμηνο 2021.
• Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρέμεινε σταθερή σε 13 δισ. ευρώ Tο κόστος χρηματοδότησης της Τράπεζας παρέμεινε σε αρνητικά επίπεδα το α’ τρίμηνο 2022 (-5 μονάδες βάσης).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Τροχαίο ατύχημα επί της Πολυμέρη τα ξημερώματα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ8 ώρες ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σοκ 41χρονος Πα-τέρας ασελγούσε στην 10χρονη κόρη του στον Βόλο