ΚΟΣΜΟΣ
Πώς θα ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος – Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει όσο κερδίζει περισσότερα από όσα χάνει


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο;
Η συνήθης ημερομηνία που δίνεται για την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είναι η 1η Σεπτεμβρίου 1939, όταν ο Χίτλερ εισέβαλε στην Πολωνία μετά την υπογραφή του Συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ωστόσο, αυτό αποτέλεσε μόνο ένα από μια σειρά γεγονότων που εκείνη την εποχή θα μπορούσαν να φαίνονται ασύνδετα μεταξύ τους, τα οποία όμως οδήγησαν βήμα – βήμα στην έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Πώς φτάσαμε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
Μεταξύ αυτών: Η εισβολή της Ιαπωνίας στη Μαντζουρία το 1931. Η εισβολή της Ιταλίας στην Αβησσυνία το 1935. Η επαναστρατιωτικοποίηση της Ρηνανίας το 1936 και ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, που ξεκίνησε την ίδια χρονιά. Η προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία και η κρίση των Σουδητών το 1938. Η σοβιετική εισβολή στην Πολωνία εβδομάδες μετά τη Γερμανική και οι εισβολές της Γερμανίας στη Δύση τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα, η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα και το Περλ Χάρμπορ το 1941.
O Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ξέσπασε από το πουθενά και δεν ξεκίνησε σε μια μέρα. Πολλά πράγματα συνέβησαν πριν την έναρξή του. Σαν το νερό που μαζεύεται μέχρι… να σπάσει το φράγμα.
Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με ανάλυση των New York Times, ζούμε και αυτή την περίοδο: Το νερό σιγά – σιγά μαζευόταν, ωστόσο χρειάστηκε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να το αντιληφθεί μεγάλο μέρος του κόσμου.
- Διαβάστε επίσης: Τι χρειάζεται ο Πούτιν για να πουλήσει μια ιστορία νίκης; – Τι πρέπει να του δώσει το Κίεβο
Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, είχαμε τις ρωσικές εισβολές στη Γεωργία, την Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, τον ρωσικό βομβαρδισμό στο Χαλέπι, τη χρήση ραδιενεργών και χημικών ουσιών εναντίον Ρώσων αντιφρονούντων στο βρετανικό έδαφος, τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές και τις μαζικές παραβιάσεις των δικτύων υπολογιστών μας, τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ και την δηλητηρίαση και φυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι.
«Αντιμετωπίστηκε κάποια από αυτές τις παραβιάσεις της κυριαρχίας, τις νομικές παραβιάσεις, τις παραβιάσεις των συνθηκών, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με μια ισχυρή, ενωτική, τιμωρητική απάντηση που θα μπορούσε να αποτρέψει τα όσα θα επακολουθούσαν;» αναρωτιέται ο Bret Stephens των NYT.
«Μήπως oι απαντήσεις της Δύσης σε άλλες παραβιάσεις των παγκόσμιων κανόνων –η χρήση χημικών όπλων από τη Συρία κατά αμάχων, η εξάλειψη της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ από το Πεκίνο, ο πόλεμος του Ιράν με πληρεξούσιο εναντίον των γειτόνων του- έδωσαν στον Βλαντιμίρ Πούτιν μια ανάσα;» συνεχίζει ο αρθρογράφος.
«Εν ολίγοις, είχε ο Πούτιν λόγο να πιστεύει, πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, ότι δεν θα μπορούσε να ξεφύγει με την εισβολή του;» καταλήγει με τα ερωτήματα και στη συνέχεια δίνει τις απαντήσεις του.
«Δεν το έκανε» τονίζει και εξηγεί: Σε αντίθεση με τον ισχυρισμό ότι η συμπεριφορά του Πούτιν είναι αποτέλεσμα των αντιδράσεων της Δύσης -όπως η άρνηση να αποκλείσει απολύτως την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ-, η Δύση έχει περάσει 22 χρόνια για να εξευμενίσει τον Πούτιν, μέσα από έναν μακρύ κύκλο… συστάσεων και τιμωριών που περισσότερο θυμίζουν χάδι. Η καταστροφή της Ουκρανίας είναι ο καρπός αυτού του… κατευνασμού.
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με το ερώτημα αν θέλει να τερματίσει αυτόν τον κύκλο. Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Οι κυρώσεις έχουν πλήξει τη ρωσική οικονομία, οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία έχουν βοηθήσει στην επιβράδυνση της ρωσικής προέλασης και η κτηνωδία της Ρωσίας έχει ενοποιήσει το ΝΑΤΟ. Αυτό είναι προς τιμήν του αμερικανού προέδρου.
Αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί με μια σειρά από δυνητικά καταστροφικές ψευδαισθήσεις, τονίζει το δημοσίευμα.
Οι κυρώσεις μπορεί να καταστρέψουν τη Ρωσία μακροπρόθεσμα. Αλλά ο άμεσος αγώνας στην Ουκρανία είναι βραχυπρόθεσμος. Στο βαθμό που ένα από τα κύρια αποτελέσματα των κυρώσεων ήταν να στείλουν δεκάδες χιλιάδες Ρώσους της μεσαίας τάξης στην εξορία, βοηθώντας στην πραγματικότητα τον Πούτιν, αφού αποδυνάμωσαν μια ισχυρή βάση της πολιτικής αντιπολίτευσης.
Όσο για τους ολιγάρχες, μπορεί να έχασαν τα γιοτ τους, αλλά δεν πρόκειται να σηκώσουν τα όπλα τους.
Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει όσο κερδίζει περισσότερα από όσα χάνει
Ο εξοπλισμός της Ουκρανίας με πυραύλους Javelin και Stinger τραυμάτισε και έφερε σε δύσκολη θέση τον ρωσικό στρατό. Η παροχή στο Κίεβο μαχητικών αεροσκαφών MIG-29 και άλλων οπλικών συστημάτων που θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι, θα μπορούσε να συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος. Η άρνηση να το πράξει μπορεί μόνο να παρατείνει την αγωνία της Ουκρανίας.
Οι συχνές υποδείξεις ότι ο Πούτιν έχει ήδη χάσει τον πόλεμο ή ότι δεν είναι δυνατόν να κερδίσει όταν οι Ουκρανοί είναι ενωμένοι στο μίσος τους γι’ αυτόν ή ότι ψάχνει για μια έξοδο – και ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε έξυπνους τρόπους για να του την παρέχουμε – μπορεί να αποδειχθούν σωστές. Αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς.
Ο πόλεμος διανύει μόλις την τρίτη εβδομάδα του -οι Ναζί χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να κατακτήσουν την Πολωνία. Η ικανότητα να υποτάξει κανείς έναν ανήσυχο πληθυσμό είναι κυρίως συνάρτηση του πόνου που είναι διατεθειμένος να προκαλέσει ο κατακτητής. Ενδεικτικά είναι τα πεπραγμένα του Πούτιν στο Γκρόζνι κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του.
- Διαβάστε επίσης: Ο «άνθρωπος» του Ζελένσκι στο MEGA: Η Ουκρανία πολεμάει για την Ευρώπη – Αιματοκύλισμα αν ο Πούτιν μπει στο Κίεβο
Η άρνηση επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία μπορεί να δικαιολογείται επειδή υπερβαίνει τους κινδύνους που οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένες να ανεχθούν. Αλλά η ιδέα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο δείχνει άγνοια της ιστορίας αλλά και αδυναμία.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι ο Πούτιν είναι πρόθυμος να μειώσει τη σφοδρότητα της επίθεσης που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία – αντίθετα, το να το κάνει τώρα -αφού έχει υποστεί το οικονομικό τίμημα των κυρώσεων αλλά χωρίς να έχει επιτύχει μια σαφή νίκη- θα έθετε σε κίνδυνο τη νομή του στην εξουσία.
Αντιθέτως δεν θα έκανε σε κανέναν εντύπωση αν ενίσχυε τις προσπάθειές του. Αν δηλαδή χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, όπως έκανε ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ή αν αναπτύξει πυρηνικό όπλο στο πεδίο της μάχης, έχοντας στο μυαλό το μακροχρόνιο ρωσικό στρατιωτικό δόγμα «χάνει περισσότερα από όσα κερδίζει;»
Το ερώτημα απαντάται από μόνο του: Κερδίζει γρήγορα. Τρομοκρατεί τη Δύση. Παγιώνει την εξουσία. Υποφέρει από συνέπειες ελάχιστα βαρύτερες από αυτές που ήδη έχει υποστεί. Και οι συνοδοιπόροι του στο Πεκίνο, την Τεχεράνη και την Πιονγκγιάνγκ… κρατούν σημειώσεις…
Πώς θα ξεκινήσει ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος; Με τον ίδιο τρόπο που έγινε και ο προηγούμενος.
Γράψτε το σχόλιό σας



Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα: «Φρένο» στην οικονομία, «γκάζι» στην οργή


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τα τελευταία στοιχεία που έγιναν γνωστά για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, την Πέμπτη 28 Ιουλίου, έδειξαν ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο εξάμηνο στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, τα πιο δύσκολα και η ύφεση να είναι μπροστά, δεδομένης και της επιθετικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων υπήρξαν μεγάλες και ήρθαν γρήγορα και είναι πιθανό οι πλήρεις συνέπειές τους να μην έχουν ακόμη γίνει αισθητές από την οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προετοιμάζοντας ουσιαστικά τους συμπολίτες του για χειρότερες ημέρες.
Μαγική εικόνα στην ευρωζώνη
Στην ευρωζώνη, την ίδια στιγμή, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% κατά το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, μοιάζουν για πολλούς με… μαγική εικόνα. Πέρα, άλλωστε, από το ενδεχόμενο το παραπάνω ποσοστό να υποχωρήσει μετά τις αναθεωρήσεις, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναμένουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους να είναι σαφώς πιο δύσκολο, παρά την «έκρηξη» του τουρισμού.
«Το εφιαλτικό σενάριο, τόσο για την ΕΚΤ όσο και για τις κυβερνήσεις, θα ήταν ο στασιμοπληθωρισμός, με μια διακοπή στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου να οδηγεί την ευρωζώνη στη ζώνη της ύφεσης, τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση και το πιο αδύναμο ευρώ θα συνεχίσουν να οδηγούν τις τιμές ακόμη υψηλότερα», όπως σημείωναν σε σχετική τους ανάλυση οι Financial Times.
Την ίδια στιγμή, η Goldman Sachs, η JP Morgan και άλλες τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι θεωρούν ότι σήμερα η ύφεση στην ευρωζώνη είναι πιο πιθανή παρά ποτέ. Πολύ περισσότερο καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της, η Γερμανία, είδε το ΑΕΠ της να παραμένει στάσιμο κατά το β΄ τρίμηνο.
Η Κίνα «λαχάνιασε»
Τι συμβαίνει, όμως, την ίδια περίοδο στην Κίνα; Σύμφωνα με ολοένα περισσότερους οικονομολόγους, ινστιτούτα και τράπεζες, ο στόχος της ανάπτυξης με ρυθμό 5,5% που είχε τεθεί για φέτος – έτσι κι αλλιώς αρκετά χαμηλότερος σε σύγκριση με τα όσα μας έχει συνηθίσει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και η πολυπληθέστερη αγορά του πλανήτη – μοιάζει πλέον σχεδόν ανέφικτος.
Το πιο πιθανό, όπως τονίζεται, είναι το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά περίπου 4%. Κι αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μεγάλα «κύματα» Covid και lockdown ή άλλα απρόβλεπτα φαινόμενα – όπως είναι, για παράδειγμα, ένα «θερμό επεισόδιο» με τις ΗΠΑ για την Ταϊβάν.
Με βάση τα παραπάνω, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη πατούν ταυτόχρονα «φρένο», παρά τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζει η καθεμία. Κι αυτό, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, έχει επιπτώσεις στην πολιτική και τις κοινωνίες, που γίνονται ήδη ορατές. Έστω κι αν, ειδικά στην περίπτωση της Κίνας, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να σταλεί προς τα έξω το μήνυμα ότι «δεν πάθαμε και τίποτα».
Κοινωνικές «εκρήξεις», αύξηση απεργιών
Ξεκινώντας από τις κοινωνίες, είναι σαφές ότι το στοιχείο που αρχίζει να δυναμώνει είναι η οργή. Κι αυτό επίσης δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη σε κανέναν, καθώς μετά από τις αλλεπάλληλες κρίσεις και την καταστροφική – σε πολλές περιπτώσεις – διαχείρισή τους από τις κυβερνήσεις και συνολικά το σύστημα εξουσίας, η εμπιστοσύνη προς αυτά έχει διαβρωθεί για τα καλά.
Από αυτή την άποψη, δεν είναι τυχαίες ούτε οι «εκρήξεις» που καταγράφονται σε αρκετά μέρη του πλανήτη, ούτε όμως η σημαντική αύξηση του αριθμού των απεργιών, που κάνει πολλά ΜΜΕ να εκτιμούν ότι βρισκόμαστε μπροστά στη μεγάλη αναβίωση του συνδικαλιστικού κινήματος και των συνδικάτων.
Όσο για τις συνέπειες στην πολιτική και τους πρωταγωνιστές της, μια ματιά στα όσα συμβαίνουν στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αρκεί ώστε να πείσει για του λόγου το αληθές.
Πολιτική ανισορροπία σε Ευρώπη-ΗΠΑ
Στην Ευρώπη, η πτώση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία αποτελεί το πιο πρόσφατο πιόνι του ντόμινο που έχει ξεκινήσει. Έχει προηγηθεί, όπως είναι γνωστό, η απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία και η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή, τα ποσοστά δημοφιλίας του Τζο Μπάιντεν πάνε από το κακό στο χειρότερο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν ο πρόεδρος και το επιτελείο του. Κι αυτό, όσο πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές και όσο ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει ζωντανός στο κυνήγι της ρεβάνς, μέσω μιας υποψηφιότητας και επανεκλογής του το 2024, είναι τουλάχιστον ανησυχητικά νέα για τη χώρα.
«Τα τύμπανα της παγκόσμιας ύφεσης αρχίζουν να ακούγονται πιο δυνατά», σημείωνε σε ανάλυσή του το Reuters. Και ο κύκλος που έχει ανοίξει προφανώς δεν πρόκειται να τελειώσει εδώ, ούτε σύντομα. Αντιθέτως θα διευρυνθεί.
Πηγή: ΟΤ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ιράν: Δεκάδες νεκροί από τις σαρωτικές πλημμύρες


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 αγνοούνται στο Ιράν μία και πλέον εβδομάδα μετά τις πλημμύρες που σάρωσαν αρκετές περιοχές της χώρας, ανακοίνωσαν το Σάββατο επίσημες πηγές.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Από τις αρχές του μήνα Μορντάντ (στις 23 Ιουλίου), «59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 φέρονται ως αγνοούμενοι λόγω των πλημμυρών» δήλωσε ο Γιαγκούμπ Σουλεϊμανί, γενικός γραμματέας της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ένας απολογισμός στον οποίο προστίθενται οι 22 θάνατοι που ανακοινώθηκαν στις 22 Ιουλίου μετά τις καταρρακτώδεις βροχές στα νότια.
Διαβάστε επίσης: Φρίκη στο Ιράν – Ακρωτηρίασαν με γκιλοτίνα τα 4 δάχτυλα κρατούμενου για κλοπή
Χώρα σε μεγάλο βαθμό άνυδρη, το Ιράν αντιμετωπίζει επαναλαμβανόμενα φαινόμενα ξηρασίας τη δεκαετία αλλά και συχνές πλημμύρες που οφείλονται σε καταρρακτώδεις βροχές.
Διασώστες βυθισμένοι μέχρι τα γόνατα στη λάσπη στο χωριό Ιμαμζαντέ Νταβούντ βόρεια της Τεχεράνης (Reuters)
Σύμφωνα με τον Σουλεϊμανί έχουν πληγεί 60 μεγάλες πόλεις, 140 μικρότερες και περισσότερα από 500 χωριά, σε μια χώρα 83 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η επαρχία της πρωτεύουσας Τεχεράνης ήταν η πλέον πληγείσα με 35 νεκρούς, ενώ στη βόρεια επαρχία του Μαζανταράν 20 άνθρωποι αγνοούνται. Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί επισκέφθηκε την περιοχή Φιρουζκούχ, ανατολικά της Τεχεράνης, σύμφωνα με το γραφείο του.
Όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB, ο υπουργός Γεωργίας Τζαβάντ Σαντατινετζάντ εκτίμησε το ύψος των ζημιών στον αγροτικό τομέα σε σχεδόν 195 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το ιρανικό μετεωρολογικό κέντρο, τα βόρεια και τα νότια της χώρας αναμένεται να πληγούν από νέες βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Τα βράχια έκλεισαν την παραλία Λαλαρια Σκιαθου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε 46χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Έκτακτη διακομιδή στο Βόλο από τροχαίο στην Σκιαθο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
43χρονος πέθανε στον ύπνο του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
«Έσκισε» στις πανελλαδικές εξετάσεις ο Βολιώτης Κωνσταντίνος Βουρούκος, απόφοιτος του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Αστικό Λεοφωρείο βούλιαξε σε λακκούβα στο δρόμο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Σοκ 53χρονος από το Αχίλλειο Αλμυρού έπεσε από την ταράτσα του Πανεπιστημιακού
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΤΟ YACHT«Mayan Queen IV» -Ο ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΚΑΒΡΙΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ