ΚΟΣΜΟΣ
Πόσο ακόμη θα αντέξει η Ουκρανία;


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Εκατομμύρια πρόσφυγες αναμένονται στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ο πόλεμος φαίνεται ότι θα διαρκέσει, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν ανελέητα πολλές πόλεις.
Οι αμυντικές γραμμές στην Ουκρανία φαίνεται να αντέχουν ακόμα στις ρωσικές επιθέσεις, δήλωσε χθες ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά το ανελέητο σφυροκόπημα πόλεων όπως η Μαριούπολη και το Χάρκοβο, μία μέρα μετά την κατάληψη από τα ρωσικά στρατεύματα της Χερσώνας. Καθώς ο πόλεμος μπήκε πλέον στη δεύτερη εβδομάδα, το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο μπορεί να αντέξει η Ουκρανία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι πιστεύει πως κάποιοι ξένοι ηγέτες προετοιμάζουν πόλεμο εις βάρος της χώρας του. Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής πλευράς στη Λευκορωσία επρόκειτο να ξεκινήσει με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ οι ουκρανοί πρόσφυγες συνεχίζουν να συρρέουν κατά χιλιάδες στα σύνορα, προσπαθώντας να διαφύγουν από τη χώρα. Η ευρωπαία επίτροπος δήλωσε χθες ότι αναμένονται αρκετά εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία προς τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ο πόλεμος φαίνεται ότι θα διαρκέσει.
Αυτές είναι και οι εκτιμήσεις των ειδικών. Το Πεντάγωνο περιγράφει δύο «εφιάλτες» για τον ρωσικό στρατό: την ουκρανική αντίσταση που αποδεικνύεται μεγαλύτερη του αναμενομένου από τη Μόσχα και τις υλικοτεχνικές δυσκολίες που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν τα ρωσικά στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος. Αυτοί άλλωστε, γράφει η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», είναι και οι παράγοντες που φαίνεται ότι δεν είχαν προβλεφθεί ή είχαν υποτιμηθεί από τον σχεδιασμό του Κρεμλίνου και έχουν αναστατώσει τα σχέδιά του. Βέβαια οι αμερικανοί στρατηγοί σπεύδουν να τονίσουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος χθες είχε ενενηντάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, μαθαίνει γρήγορα από τα λάθη του και έτσι έχει ήδη ξεκινήσει τις αναπροσαρμογές στις τακτικές που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις.
Πώς μεταφράζεται αυτό; Παρότι χθες ο ουκρανός υπουργός Αμυνας γνωστοποίησε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν αμύνονται μόνο, αλλά προχωρούν και σε αντεπιθέσεις, οι Ρώσοι, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, συνεχίζουν να έχουν υπεροπλία και να προελαύνουν έστω και αργά. Σύμφωνα με ειδικούς που κατέθεσαν στην Επιτροπή Πληροφοριών και Εξωτερικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου, οι Ρώσοι χρειάζονται περίπου άλλη μία εβδομάδα για να ολοκληρώσουν την πολιορκία του Κιέβου και κατόπιν υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί άλλος ένας μήνας για να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα. Τέλος, κατέθεσαν ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Πενταγώνου θα χρειαστούν άλλες τέσσερις με έξι εβδομάδες για να πάρουν τον έλεγχο όλης της χώρας.
Επομένως, μπορεί ο πόλεμος να μην είναι «αστραπιαίος», όπως υπολόγιζε το Κρεμλίνο, συνεχίζουν όμως να ισχύουν σενάρια για βραχυπρόθεσμη εκστρατεία. Και αυτή η προοπτική ωστόσο είναι ζοφερή. Τα ρωσικά στρατεύματα θα εξακολουθήσουν να είναι σε θέση να αποκαθιστούν τα κανάλια ανεφοδιασμού, να ανασυντάσσονται και να εξαπολύουν καταστροφικές επιθέσεις – δηλαδή αδιάκοπους βομβαρδισμούς του Κιέβου και άλλων πόλεων, χωρίς διάκριση μεταξύ στρατιωτικών στόχων και κατοικιών, νοσοκομείων, σχολείων, δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και συστημάτων θέρμανσης. Αυτή η τακτική διαπιστώνεται στο Χάρκοβο, στη Χερσώνα, στη Μαριούπολη, όπου ο δήμαρχος κάνει λόγο για «συνθήκες πολιορκίας ανάλογες με αυτές που έζησαν κάποτε οι κάτοικοι του Λένινγκραντ από τους Ναζί».
Ο πρόεδρος Ζελένσκι ελπίζει να μπορέσει να συνεχίσει να καθυστερεί τη ρωσική προέλαση, εφόσον πυρομαχικά, όπλα, αντιαρματικοί πύραυλοι φτάσουν εγκαίρως στα χαρακώματα και στο μέτωπο, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, από πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλωστε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στην «ομιλία του για την κατάσταση της Ενωσης», υποσχέθηκε ότι η ροή της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο θα μπορούσε να αυξηθεί.
Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι υλοποιούνται οι προβλέψεις του Πενταγώνου και φθάνουμε στα τέλη Μαρτίου – μέσα Απριλίου, με τους Ρώσους να ελέγχουν το Κίεβο και ένα μεγάλο μέρος της ουκρανικής επικράτειας. Ο πόλεμος τελειώνει; «Οχι», εξήγησαν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας στα μέλη του Κογκρέσου: η σύγκρουση μπορεί να διαρκέσει «μεταξύ 10 και 20 ετών». Παρόμοια ανάλυση διαθέτει και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών: ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει 10 χρόνια. Ας είμαστε, ωστόσο, προσεκτικοί. Οι μακροχρόνιες προσομοιώσεις προϋποθέτουν μια στατική εικόνα, χωρίς διορθώσεις, ακόμη και δραστικές, σε εξέλιξη. Αλλά αυτό δεν θα ισχύει. Ας ξεκινήσουμε από τη στρατιωτική πτυχή. Τις τελευταίες έξι ημέρες, γίναμε ήδη μάρτυρες μεγάλων αλλαγών. Η Γερμανία, για παράδειγμα, αποφάσισε να στείλει όπλα σε μια χώρα εκτός ΝΑΤΟ, ξεπερνώντας ένα ταμπού που διήρκεσε σχεδόν 70 χρόνια. Τώρα το ερώτημα είναι: Πόσο καιρό θα μπορούσε ο Πούτιν να κρατήσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες σε ένα εχθρικό έδαφος, ενώ θα αντιμετωπίζει μια ολοένα και πιο μαζική, πιο οργανωμένη υποστήριξη από τις δυτικές δυνάμεις; Δέκα χρόνια; Πολύ δύσκολο.
Και ερχόμαστε στο κρίσιμο ζήτημα των κυρώσεων. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προβλέπει ότι ο χρηματοπιστωτικός εξοστρακισμός θα υπονομεύσει τη ρωσική οικονομία «σε βάθος χρόνου». Κανείς, ούτε καν ο Μπάιντεν, δεν έχει θέσει συγκεκριμένη προθεσμία. Ωστόσο, σκεφτόμαστε με ορίζοντα μηνών ή ενός έως δύο ετών, όχι δεκαετιών. Εάν τα μέτρα αποδειχθούν αναποτελεσματικά, θα ενισχυθούν. Από την άλλη, όλα βρίσκονται σε εξέλιξη. Και ένας από τους στόχους της Δύσης είναι να μπλοκάρει τις τεχνολογικές προμήθειες που χρειάζεται ο ρωσικός στρατός. Θα μπορέσουν οι Κινέζοι να αντικαταστήσουν την έλλειψη δυτικών προϊόντων; Οχι και τόσο σίγουρο, τουλάχιστον όχι βραχυπρόθεσμα. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι θα απελευθερώνονται όλο και περισσότερο από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Και πάλι, το Πεκίνο θα μπορούσε να καλύψει το κενό. Πόσο καιρό όμως θα χρειαστεί για να μεταφερθεί το πυκνό δίκτυο αγωγών προς την Ανατολή; Και, τέλος, είμαστε πραγματικά σίγουροι ότι ο Πούτιν θα βρίσκεται ακόμα στην εξουσία σε λίγα χρόνια από τώρα; Υπάρχουν πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Καλύτερα, λοιπόν, να επικεντρωθούμε στο άμεσο μέλλον: οι επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την τύχη της Ουκρανίας.
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Ερντογάν: Ένας «ρεαλιστής προβοκάτορας» – Η Δύση δεν έχει βρει τρόπο να τον «φρενάρει»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και το ταλέντο του να προκαλεί καταστάσεις, ήρθε και πάλι στη διεθνή επικαιρότητα. Φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα όταν είναι στριμωγμένος. Αυτό φάνηκε ήδη στην αρχή του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Τουρκία έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες. Σκέφτεται κανείς ότι ο Ερντογάν είναι παγιδευμένος ανάμεσα σε δύο καρέκλες. Αλλά κάθεται σε μία επιπλέον καρέκλα, αυτή του διαμεσολαβητή. Δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο. Αλλά κερδίζει διεθνές κύρος. Σχεδόν κανείς στη Δύση δεν τολμά να επικρίνει το γεγονός ότι η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, δεν συμμερίζεται τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
«Ο Τούρκος πρόεδρος είναι ένας ρεαλιστής προβοκάτορας», γράφει χαρακτηριστικά η Tagesschau.
Η Τουρκία εγείρει απαιτήσεις
Και τώρα; Ο Ερντογάν ήθελε εδώ και καιρό να φέρει πίσω τους γκιουλενιστές που είχαν φύγει στο εξωτερικό, δηλαδή τους οπαδούς του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ως τον εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Πολλοί είχαν καταφύγει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Ερντογάν θέλει να τους δικάσει στην Τουρκία.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα πρέπει να κλείσουν τα γραφεία του κουρδικού PKK, να σταματήσουν τις δραστηριότητές του και να μην ανέχονται πλέον τα μέλη του. Σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν πλέον περισσότερα από 30 αιτήματα έκδοσης προς τις δύο χώρες.
Μόνιμη διαφωνία για τα όπλα
Και μετά ο Ερντογάν προσθέτει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στην κορυφή της ατζέντας: τις παραδόσεις όπλων στη χώρα του. Μέλος του ΝΑΤΟ ή όχι – η Δύση δυσκολεύεται εδώ και καιρό με αυτό, επειδή δεν θέλει τα όπλα να χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων, όπως συνέβη το 2019 με την τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία.
Ξανά και ξανά, οι δυτικοί εμπειρογνώμονες για την Τουρκία προειδοποιούν: ο Ερντογάν δεν θα υποχωρήσει. Αν δεν πάρει όπλα από τη Δύση, θα τα πάρει από αλλού. Εξάλλου, αγόρασε το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο.
Ο Ερντογάν προωθεί επίσης τη δική του βιομηχανία όπλων. Ένα βασικό τουρκικό προϊόν είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, τα οποία πούλησε αμέσως στην Ουκρανία, ακόμη και πριν από τον πόλεμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρησιμοποιούνται εκεί πολύ αποτελεσματικά εναντίον της Ρωσίας.
Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για τον Ερντογάν, θέλει μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, για παράδειγμα. Και οι πιθανότητες να συμβεί αυτό τώρα, δεν είναι κακές, γράφει η Tagesschau.
Η Δύση δεν κάνει μπλόφες
Όλα αυτά τα χρόνια, η Δύση δεν έχει βρει τρόπο να «φρενάρει» πραγματικά τον Ερντογάν. Ξανά και ξανά, του επιτρέπει να την υπονομεύει με τις… ρεαλιστικές στροφές του. Και σε καμία διαμάχη, όλα αυτά τα χρόνια, οι ΗΠΑ, η ΕΕ ή το ΝΑΤΟ δεν μπλόφαραν απέναντι στον Ερντογάν.
Η συμφωνία για το προσφυγικό είναι ένα καλό παράδειγμα. Στο εσωτερικό της Τουρκίας, αυτά είναι υπέρ του Ερντογάν. Στους υποστηρικτές του, για παράδειγμα, αρέσει όταν ο πρόεδρός τους στέκεται απέναντι στις μεγάλες ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Μόνο που οι υποστηρικτές γίνονται λιγότεροι. Πολλοί Τούρκοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα, λόγω του πληθωρισμού.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει αίσθηση των οικονομικών προβλημάτων των Τούρκων.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ζαχάροβα: Οι Ρώσοι διπλωμάτες υφίστανται bullying


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αντιμέτωποι με ψυχολογική κακοποίηση βρίσκονται οι Ρώσοι διπλωμάτες στο εξωτερικό σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα. «Όλων των ειδών απειλές έρχονται, που δεν είναι μόνο στοιχεία επίδειξης της αρνητικής του στάσης. Αυτά είναι συγκεκριμένα πράγματα, που σχετίζονται κυρίως με την ψυχολογική βία», είπε.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με την κα Ζαχάροβα, οι Ρώσοι διπλωμάτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή «στο προσκήνιο», ενώ ζημιές υφίστανται και οι ρωσικές διπλωματικές περιουσίες. «Αυτά είναι κάθε είδους «δημιουργικότητα» σε σχέση με τις πρεσβείες μας, πρόκειται για επιθέσεις σε αυτοκίνητα. Οι διπλωμάτες ζουν πραγματικά στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε.
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών πιστεύει ότι ένας από τους στόχους μιας τέτοιας «πολιτικής εκστρατείας» κατά της Ρωσίας είναι η αποξένωση της ρωσικής διπλωματικής υπηρεσίας από τη διεθνή κοινότητα, επικαλούμενη και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.
Προσφορές συνεργασίας
«Ένα από τα μέρη αυτής της πολιτικής εκστρατείας, που προετοιμάστηκε από τη Δύση και είναι μέρος αυτού που είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ τις προάλλες – ότι η Δύση κήρυξε έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, συνίσταται στο να αποκλείσουν εντελώς τη ρωσική διπλωματική υπηρεσία από τη διεθνή σκηνή», είπε η κα Ζαχάροβα.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι στη Δύση, Ρώσοι διπλωμάτες έλαβαν επιστολές που περιείχαν προσφορές συνεργασίας με τις ειδικές υπηρεσίες αυτών των χωρών.
«Στις δυτικές χώρες ή χώρες όπου η αντίστοιχη επιρροή των μυστικών υπηρεσιών είναι μεγάλη, έλαβαν συγκεκριμένες προτάσεις όχι σε επίπεδο μεμονωμένων προσεγγίσεων, αλλά σε επίπεδο συγκεκριμένων επιστολών, που απευθύνονταν σε προσωπικό ταχυδρομείο, με προσωπικά μηνύματα. Επρόκειτο για εκβιασμούς και απειλές ώστε έχοντας νιώσει τη συνείδησή τους να… ξυπνά, να την ακολουθήσουν, βγουν έξω από την πρεσβεία και αρχίσουν να αλληλεπιδρούν με τις αρμόδιες ειδικές υπηρεσίες», είπε χαρακτηριστικά.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Δημήτρης Κάλμπαρης από Βόλο- Ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του ‘40
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Πάτρα: Σοβαρό τροχαίο για τον δικηγόρο της οικογένειας της σπιτονοικοκυράς της Ρούλας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Γλυκά Νερά: Η αντίδραση της οικογένειας της Καρολάιν στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ8 ώρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα