Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος για τους ηλικιωμένους πολιτικούς σε θέσεις εξουσίας;  

Published

on

Spread the love

Η  Πολίν Νιούμαν είναι 96 ετών και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της είναι ομοσπονδιακή δικαστής. Πρόκειται για μια ισόβια θέση, στην οποία η ίδια θα ήθελε να παραμείνει μέχρι να κλείσει τα μάτια της, ωστόσο μάλλον δεν θα τα καταφέρει, γιατί οι μηνύσεις από τους συναδέλφους της, που την καλούν να παραιτηθεί εδώ και τώρα, πέφτουν βροχή.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Καθοδόν προς τις εκλογές του 2024, με τον Τζον Μπαίντεν στην ηλικία των 80 ετών, υποψήφιο πρόεδρο για το κυβερνών Δημοκρατικό κόμμα, και τον Ντόναλντ Τραμπ στα 77 του χρόνια να φέρεται ως το φαβορί της Ρεπουμπλικανικής παράταξης για να βρεθεί απέναντι του, στις ΗΠΑ έχει ανοίξει η μεγάλη συζήτηση για τους πολιτικούς και το ηλικιακό όριο μέχρι το οποίο μπορούν να παραμείνουν στην ενεργό δράση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μπορούν οι πολιτικοί, που έχουν ξεπεράσει προ πολλού το όριο της συνταξιοδότησης, να ηγηθούν μιας ολόκληρης χώρας και να αποφασίσουν για το μέλλον του λαού της, είναι το ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες και εκτός των αμερικανικών συνόρων;

Οι γνωστικές επιδόσεις ποικίλλουν, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν

Πέρα από την όποια συζήτηση περί γεροντοκρατίας, οι ανησυχίες είναι περισσότερες, ίσως και μεγαλύτερες. Μια από αυτές αφορά τη νοητική κατάσταση αυτών των γηραιών ανθρώπων σε νευραλγικής σημασίας θέσεις εξουσίας, γράφει σχετικό άρθρο του BBC. Η νευροεπιστήμη και η ψυχολογία εκτιμούν ότι οι γνωστικές επιδόσεις ποικίλλουν, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, καθιστώντας δύσκολο να αποφασιστεί, αν κάποιος είναι πραγματικά πολύ μεγάλος για να ηγηθεί.

Κι αυτό γιατί, ενώ ορισμένες δεξιότητες τείνουν να μειώνονται με την ηλικία, κάποιες άλλες βελτιώνονται σημαντικά. Μάλιστα, μερικοί «σούπερ ηλικιωμένοι», όπως αποκαλούνται, διατηρούν τη διανοητική οξύνοια νεότερων ανθρώπων κατά πολλές δεκαετίες από τους ίδιους. Οπότε, ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να πηγαίνουν οι πολιτικοί για… απόσυρση;

Οι καρδιακές ασθένειες, η ανεβασμένη χοληστερόλη και η υψηλή πίεση του αίματος επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

«Νομίζω ότι σε γενικότερο πλαίσιο τα 65 χρόνια είναι μια λογική ηλικία», λέει ο Μαρκ Φίσερ, διευθυντής του Κέντρου Νευροπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ιρβάιν, εξηγώντας ότι ακριβώς όπως ο όγκος του εγκεφάλου μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων, το ίδιο συμβαίνει και με την εκτελεστική λειτουργία του που αρχίζει να φθίνει σταδιακά από την ηλικία των 30 ετών, με την φθορά της να τρέχει με εντονότερους ρυθμούς λίγο πριν τα 70.

Η σημασία της συννοσηρότητας

Κι ενώ τα 65 φαίνεται ότι είναι η ηλικία κλειδί για τις ΗΠΑ, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι τα 76 χρόνια, δεν ισχύει το ίδιο και για τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου που μπορεί να έχουν διαφορετικό προσδόκιμο και σύστημα υγείας. Για παράδειγμα, το προσδόκιμο ζωής συγκεκριμένα των ανδρών στις ΗΠΑ είναι τα 73 χρόνια, το οποίο είναι χαμηλότερο από πολλές χώρες, αλλά όχι και από το Καμερούν, του οποίου ο πρόεδρος, Πολ Μπίγια, στα 90 του χρόνια είναι ο γηραιότερος ηγέτης της χώρας.

Και παρότι η δοκιμή της ανθρώπινης μπαταρίας είναι ο καλύτερος τρόπος να κριθεί η κατάσταση και η αντοχή της, το παιχνίδι κρίνεται στη συννοσηρότητα, όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η συνύπαρξη δυο νόσων ή δυο παθολογικών καταστάσεων στον ίδιο ασθενή. Οι καρδιακές ασθένειες, η ανεβασμένη χοληστερόλη και η υψηλή πίεση του αίματος μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και ιδιαίτερα την εκτελεστική λειτουργία του. Και παρότι η γήρανση δεν πάει χέρι χέρι μαζί με την ασθένεια, κάνει την εκδήλωση της περισσότερο πιθανή.

Σύμφωνα με τον Φίσερ «η υπέρταση είναι μαζί με το γήρας ο πιο σημαντικός και επιδραστικός παράγοντας γήρανσης γενικά του εγκεφάλου και ειδικά της εκτελεστικής λειτουργίας του». Γι’ αυτό και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της υπέρτασης προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου.

Το πλεονέκτημα της κρυσταλλωμένης νοημοσύνης

Επειδή όμως είναι άδικο να… σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν, με το πέρασμα των χρόνων βελτιώνεται η ικανότητα των ανθρώπων να αποφασίζουν και να αναλαμβάνουν δράση βάσει των πληροφοριών, που έχουν μπροστά τους. Με πιο απλά λόγια, παρότι οι 70χρονοι επεξεργάζονται τα νέα δεδομένα πιο αργά από τους 30χρονους, είναι πολλοί καλύτεροι στη σύνθεση τους προς ένα αποτέλεσμα με μεγαλύτερα οφέλη για τους υπόλοιπους.

«Αυτό που συμβαίνει με τους εγκεφάλους των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων είναι ότι γίνονται καλύτεροι σε αυτό που ονομάζεται κρυσταλλωμένη νοημοσύνη», εξηγεί η Ρόουζ ΜακΝτέρμοτ, που ειδικεύεται στην πολιτική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Το δίχως άλλο, η φυσική δραστηριότητα, η νοητική διέγερση και οι κοινωνικές επαφές είναι όλα τους σημαντικά για τη διατήρηση του εγκεφαλικού ιστού και τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ η οικονομική ευρωστία των ανθρώπων σε θέσεις εξουσίας και η πρόσβαση τους στις καλύτερες παροχές υγείας εξασφαλίζει για αρκετούς από αυτούς τη γνωστική ευελιξία, που απαιτούν οι καλής ποιότητας αποφάσεις σε συνθήκες αβεβαιότητας και ρίσκου, σύμφωνα με την Μπάρμπαρεα Σαχακιάν, καθηγήτρια κλινικής νευρολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Εκτός κούρσας λόγω ηλικίας

Και επειδή τα παραπάνω δεν έδωσαν μια ξεκάθαρη απάντηση, που δεν βοήθησε η αμφιλεγόμενη πρόταση να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ όσοι μεγαλύτερης ηλικίας πολιτικοί διεκδικούν αξιώματα πρώτης γραμμής, να σημειωθεί ότι πολλοί σχολιαστές, με αφορμή την προεδρική κούρσα του 2024, έφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα των τοξικών ηλικιών διακρίσεων, σημειώνοντας ότι όλες οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι στο μέλλον θα χρειαστεί να δουλεύουμε  για ακόμα περισσότερα χρόνια.

Παρόλα αυτά οι λαοί διαφωνούν, αφού σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του οργανισμού Norc Center for Public Affairs, που δημοσίευσε το Associated Press, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θεωρούν την ηλικία του Τζον Μπάιντεν σημαντική ανησυχία για την ώρα της κάλπης.

Επίσης, άλλη έρευνα του CBS και του YouGov δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων κρίνουν υπερβολικά απαιτητικό το πόστο του προέδρου για κάποιον άνω των 75 ετών, που βγάζει εκτός κούρσας και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι είναι το μεγαλύτερο μυστήριο της αμερικανικής ιστορίας

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΒΟΛΟΣ4 λεπτά ago

Σε απόγνωση οι κάτοικοι των Παλαιών – «Τα φρεάτια βουλωμένα, τα νερά λιμνάζουν, θα πλημμυρίσουμε ξανά»

ΒΟΛΟΣ9 λεπτά ago

«Πνίγηκε» η παραγωγή βαμβακιού – Για απώλεια που ξεπερνά το 30% μιλούν οι πληγέντες

ΚΟΣΜΟΣ28 λεπτά ago

Οι ρωσικές αρχές προειδοποίησαν για τον κίνδυνο νέας ουκρανικής επίθεσης στην Σεβαστούπολη

TOP1 ώρα ago

Erasmus Special Dinner Gathering του Ιατρικού Συνεδρίου 6th ACTC στο Carnayo Restaurant-Ρεπορτάζ:Γιάννης Αποστολίδης

MEDIA1 ώρα ago

Η Νομολογία που δημιούργησε ο Σάκης Τζήμας με τον δικηγόρο Βόλου Ρούσσα Γεώργιο σώζει σπίτια.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ1 ώρα ago

Όταν ο Αγοραστός κρύβεται, εμείς αγκαλιάζουμε τον κόσμο –

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 ώρες ago

«Σαν ομάδα δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν και τίποτα» (vid)

TOP3 ώρες ago

Το Κρουαζιερόπλοιο Seabourn Encore μήκος 210m απο Μύκονο αφιχθεί στην Σκιάθο με πολλούς επισκέπτες-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

TOP3 ώρες ago

Στην Σκιάθο -Μάραθα δεσπόζει η Ελληνική σημαία στο Pegasus η θαλαμηγός του εφοπλιστή Δ.Παπαδημητρίου -Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ώρες ago

«Πάρτε τους όγκους, θα πνιγούμε!» – Εγκαλεί Αγοραστό και Κολυνδρίνη για χειμάρρους ο Μπέος

VIDEO6 ημέρες ago

Λάρισα: Έκαναν «φτερά» ΑΤΜ και χρηματοκιβώτιο από τη Γιάννουλη

VIDEO5 ημέρες ago

Στην εισαγγελία κάτοικοι της Δράκειας υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία η περιοχή του Πηλίου

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας

VIDEO2 ημέρες ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago

Η τσίπα δεν αγοράζεται κύριε Αγοραστέ –

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Άδικα έκαναν τους …δύτες οι διαρρήκτες που άνοιξαν πολυκατάστημα την ώρα που η περιοχή βούλιαζε- “Την πάτησαν” με τα… ψεκασμένα χαρτονομίσματα (φωτο) –

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες ago

Στέφανος Κασσελάκης: Πώς μπορεί να μπει στη Βουλή

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Λιβύη: Ποια ήταν η νοσηλεύτρια που σκοτώθηκε στο φονικό τροχαίο – Η τραγική ιστορία της

ΒΟΛΟΣ2 ημέρες ago

Παρέμβαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τον 26χρονο ΑΜΕΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή