OIKONOMIA
Πόσο θα «βουλιάξει» την παγκόσμια οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα σοκ για την παγκόσμια οικονομία. Διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις προσπαθούν να υπολογίσουν τις επιπτώσεις
Τον τόνο τον έδωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του ΔΝΤ, όταν περιέγραψε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως έναν «ισχυρό σεισμό» που θα στείλει αναταράξεις σε όλη την παγκόσμια οικονομία, ιδίως τις πιο φτωχές χώρες, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και οδηγώντας σε ταχύτερη αύξηση του πληθωρισμού.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ένα κείμενο στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ αποτυπώνει μια σειρά εκτιμήσεις του Ταμείου για το πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου.
Οι συντάκτες του υποστηρίζουν ότι η επίπτωση του πολέμου θα είναι τριπλή: Πρώτον, οι υψηλότερες τιμές για εμπορεύματα, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό, κάτι που θα μειώσει την αξία των εισοδημάτων και θα επιβραδύνει τη ζήτηση. Δεύτερον, ιδίως οι χώρες που συνορεύουν με την πολεμική ζώνη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές στο εμπόριο, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις μεταβιβάσεις καθώς και την άφιξη πολύ μεγάλων προσφυγικών κυμάτων. Τρίτων, η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και η μεγαλύτερη επενδυτική αβεβαιότητα θα έχουν επίπτωση στις τιμές των διάφορων στοιχείων ενεργητικού, διαμορφώνοντας μια πιο «σφιχτή» χρηματοοικονομική συνθήκη, πυροδοτώντας και την έξοδο κεφαλαίων από αναδυόμενες αγορές.
Όλα αυτά θα ενταθούν ανάλογα και με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχή. Η Ευρώπη θα πληγεί από την αύξηση του κόστος ενέργειας, οι χώρες του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας από την ύφεση στη Ρωσία και τις κυρώσεις, η Μέση Ανατολή από τη μεγάλη αύξηση της τιμής των σιτηρών και την υποχώρηση του τουρισμού, η Υποσαχάρια Αφρική θα πληγεί από τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, ενώ το δυτικό ημισφαίριο κυρίως από τις πληθωριστικές πιέσεις.
Πόσο πλήττονται Ουκρανία και Ρωσία
Καταρχάς ο πόλεμος έχει τεράστιο οικονομικό κόστος και για τις δύο χώρες. Ως προς την Ουκρανία μια πρώτη εκτίμηση του ΔΝΤ ήταν για συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 10% μέσα στο 2022 και συνολική υποχώρηση 13,5%. Και αυτό στη βάση μιας εκτίμησης για σύντομο πόλεμο και σοβαρή υποστήριξη από κράτη-δωρητές μετά. Συγκριτικά το 2014 το ΑΕΠ της Ουκρανίας είχε υποχωρήσει 6,6% και λίγο κάτω από 10% το 2015. Πάντως η ίδια αρχική εκτίμηση του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η εμπειρία χωρών όπως το Ιράκ ή ο Λίβανος που είχαν την εμπειρία μεγάλων πολέμων έδειξε συρρίκνωση της οικονομίας ακόμη και 25%-35%.
Όμως, και η Ρωσία θα έχει σημαντική οικονομική συρρίκνωση. Πέραν του κόστους της ίδιας της πολεμικής επιχείρησης, υπάρχει και το κόστος των κυρώσεων, η αναστάτωση συνολικά στην οικονομία και την κοινωνία και οι αναπόφευκτες πληθωριστικές πιέσεις.
Στην αρχή των πολεμικών επιχειρήσεων το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance), μια συνεργασία χρηματοοικονομικών οίκων με έδρα την Ουάσιγκτον, έκανε πρόβλεψη για συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας τουλάχιστον κατά 10% και διψήφιο πληθωρισμό. Αργότερα έκανε εκτίμηση και για ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας.
ΟΟΣΑ: εμπόδια στην ανάπτυξη και ενίσχυση πληθωριστικών τάσεων
Από τη μεριά του ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο ανθρωπιστικό και οικονομικό σοκ, το οποίο έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και τα οποία κατέτειναν σε μια συνεχιζόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2022 και το 2023, με τις προηγούμενες προβλέψεις του οργανισμού να είναι για παγκόσμια ανάπτυξη 4,5% το 2022 και 3,2% το 2023.
Τώρα το ερώτημα είναι ποια θα είναι η επίπτωση του πολέμου. Από τη μια, Ρωσία και Ουκρανία αθροιστικά αντιπροσωπεύουν το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε τιμές αγοράς. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη Ρωσία και οι άμεσες επενδύσεις της Ρωσίας αντιπροσωπεύουν 1-1,5% του παγκόσμιου συνόλου.
Όμως, την ίδια στιγμή η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμια εξαγωγών σιταριού, το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού, το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών φυσικού αερίου και το 11% των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου. Η Ρωσία παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή νικελίου και παλλάδιου, αλλά και άλλων μετάλλων. Οι τιμές πολλών από αυτά τα εμπορεύματα εκτινάχτηκαν μετά την εκκίνηση των πολεμικών επιχειρήσεων.
Χώρες όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Τουρκία παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών τους σε σιτηρά από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Η αρχική εκτίμηση του ΟΟΣΑ είναι ότι παγκοσμίως η συρρίκνωση του ΑΕΠ σε βάθος ενός χρόνου θα ξεπεράσει το 1%. Εάν εξαιρέσουμε τη Ρωσία, τότε θα είναι στο 0.8%. Στις ΗΠΑ θα είναι λίγο πάνω από 0,8%, στις χώρες του ΟΟΣΑ στο 1% και στην Ευρωζώνη, που θα πληγεί περισσότερο, στο 1,4%.
Ως προς την αύξηση του πληθωρισμού η εκτίμηση του ΟΟΣΑ είναι για αύξηση παγκοσμίως 2,5%, για τον κόσμο πλην Ρωσίας στο 2%, για τις ΗΠΑ στο 1,5%, για τον ΟΟΣΑ στο 2% και για την ευρωζώνη στο 2,3%.
Όλα αυτά θα εξαρτηθούν και από το εάν οι χώρες θα αναγκαστούν πέραν του να αντιμετωπίσουν πέραν του αυξημένου κόστος ενέργειας και μείωση των συνολικών εισαγωγών ενέργειας – ιδίως σε περίπτωση που διακοπούν οι ροές ενέργειας από τη Ρωσία προς την Ευρώπη – που θα σήμαινε σημαντική υποχώρηση και του παραγόμενου προϊόντος.
Πάντως ο ΟΟΣΑ πιστεύει ότι υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν πλευρές των αρνητικών επιπτώσεων με μέτρα δημοσιονομικής υποστήριξης, που σε ορισμένες χώρες μπορούν να χρηματοδοτηθούν και από τη φορολόγηση των έκτακτων υπερκερδών που γεννά η συγκυρία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
ΕΚΤ: Το ολλανδικό γεράκι θέλει αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Παράθυρο για δυναμική αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά μισή μονάδα «άνοιξε» ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάας Νοτ, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να καλπάζει.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Με βάση τα όσα γνωρίζουμε τώρα, η προτίμηση μου θα ήταν να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 0,25%, εκτός και αν έχουμε νέα στοιχεία τους επόμενους μήνες που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Στην περίπτωση αυτή, ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν» σχολίασε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ολλανδικού σταθμού.
Μάλιστα πιο συγκεκριμένα ο κ. Κνοτ εξήγησε πως στην περίπτωση αυτή «ένα λογικό επόμενο βήμα θα ήταν μια αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα».
Το σήμα για αλλαγή ρότας έχει ήδη δοθεί…
Ο Ολλανδός τραπεζίτης είναι ανάμεσα στα γεράκια του συμβούλιου της ΕΚΤ. Παρόλ’ αυτά είναι ο πρώτος που τολμά να μιλήσει δημοσίως για την πιθανότητα μιας γενναίας πρώτης αύξησης στα επιτόκια της ΕΚΤ, κατά μισή μονάδα, στο συμβούλιο του Ιουλίου.
Μια τέτοια αύξηση θα ανέβαζε τα αρνητικά ευρωπαϊκά επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα με μία μόνο κίνηση και θα άνοιγε το δρόμο για περαιτέρω αυξήσεις.
Θυμίζουμε, εξάλλου, πως η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει στείλει σήμα για πιθανή αλλαγή ρότας από την Τράπεζα στο συμβούλιο του Ιουλίου, με την πρώτη αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Όμως, οι περισσότεροι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει για προσεκτική και σταδιακή αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη και τον αρνητικό αντίκτυπο του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Από την άλλη πλευρά ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει, διευρύνοντας την ψαλίδα που έχει δημιουργήσει από το όριο ασφαλείας του 2% που θέτει η Τράπεζα. Για τον Απρίλιο ο δείκτης στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 7,5%.
Οι δηλώσεις του Ολλανδού τραπεζίτη είχαν άμεση επίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, με το ευρώ να εκτινάσσεται κατά 1,1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, που συνιστά την μεγαλύτερη άνοδο του εδώ και πάνω από δύο μήνες, στα 1,0546 δολάρια.
Αντιθέτως η πίεση στα ευρωπαϊκά ομόλογα έδωσε νέα ώθηση στις αποδόσεις. Ενδεικτικά η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε κατά 0,14%, ενώ του γερμανικού 10ετούς Bund αυξήθηκε κατά 0,11% στο 1,05%.
Πηγή: ΟΤ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
ΕΕ: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε βιομηχανίες μόδας που θεωρούνται ύποπτες για καρτέλ


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι εμπλεκόμενες εταιρείες ελέγχονται για πιθανή παραβίαση του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ και το άρθρο 53 της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο
Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία της μόδας σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παράλληλα, απέστειλε επίσημα αιτήματα για προσκόμιση πληροφοριών σε πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες ενδέχεται να έχουν παραβιάσει το άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 53 της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, που απαγορεύουν τα καρτέλ και άλλες περιοριστικές επιχειρηματικές πρακτικές.
Οι υπάλληλοι της Επιτροπής που διεξάγουν τους σχετικούς ελέγχους συνοδεύονταν από ομολόγους τους από τις αρμόδιες εθνικές αρχές ανταγωνισμού.
Δεν προδικάζεται το αποτέλεσμα των ελέγχων
Οι αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις είναι ένα προκαταρκτικό διερευνητικό βήμα για ύποπτες μονοπωλιακές πρακτικές που πλήττουν τον ανταγωνισμό.
Το γεγονός ότι η Επιτροπή διενεργεί τέτοιου είδους επιθεωρήσεις και αποστέλλει επίσημα αιτήματα για πληροφορίες δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες είναι ένοχες για μονοπωλιακή συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της ίδιας της έρευνας.
Δεν υπάρχει νομική προθεσμία για την ολοκλήρωση των σχετικών ερευνών. Η διάρκειά τους εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η πολυπλοκότητα κάθε υπόθεσης, ο βαθμός στον οποίο οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις συνεργάζονται με την Επιτροπή και η ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των εμπλεκόμενων μερών για υπεράσπιση των συμφερόντων τους.
Στο πλαίσιο του προγράμματος επιείκειας της Επιτροπής, οι εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε μυστικό καρτέλ μπορεί να τύχουν ασυλίας από πρόστιμα ή να πετύχουν σημαντικές μειώσεις προστίμων με αντάλλαγμα την αποκάλυψη των πρακτικών τους και τη συνεργασία με την Επιτροπή καθ’ όλη τη διάρκεια των σχετικών ερευνών.
Πηγή: ΟΤ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Βήμα πρόκρισης η Χάντερσφιλντ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Έκθεση με κρητικά προϊόντα στο Βόλο 12 με 17 Μαίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ17 ώρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος