Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πότε η Λάρισα γνώρισε τις μεγαλύτερες χιονοπτώσεις τα τελευταία 60 χρόνια

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Ο χειμώνας κατά τους μετεωρολόγους πλησιάζει τις επόμενες ημέρες μετά από ένα διάστημα που οι Λαρισαίοι φόρεσαν μέχρι… κοντομάνικο μέσα στο Γενάρη, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 22 βαθμούς Κελσίου.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο μαθηματικός – μετεωρολόγος κ. Φάνης Τακούδης, είχε μιλήσει στο onlarissa.gr και στην Αθανασία Παύλου για τη σχέση της Λάρισας με το χιόνι, τις χρονιές που η πόλη είχε ντυθεί στα λευκά, αλλά και τους μήνες που συνήθως χιονίζει.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο κ. Τακούδης εξήγησε ότι οι μέρες χιονιού για τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή του νομού χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

«Η μία κατηγορία αφορά τις χιονοπτώσεις όταν υπήρχε η λίμνη Κάρλα, η οποία αποξηράνθηκε το 1962, η Κάρλα επηρεάζει το νομό Λάρισας πάρα πολύ, το επικρατών ρεύμα είναι το βορειοανατολικό.  Για αρκετά χρόνια ακόμη, ουσιαστικά μέχρι το 1970 περίπου η περιοχή είχε συνθήκες Κάρλας, δηλαδή αρκετές βροχές και αρκετές χιονοπτώσεις. Από εκεί και πέρα επηρεάστηκε η περιοχή μας από την ξηρασία της, εξαιτίας της έλλειψης της Κάρλας το υπέδαφος κυρίως, γιατί και αυτό παίζει ρόλο στην υγρασία και  στην ατμόσφαιρα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους.

Από εκεί και πέρα είχαμε κάποιες στείρες περιόδους, μια περίοδος 7 χρόνια περίπου 1973 με 1980 που δεν είχαμε καθόλου χιονόπτωση, μόνο κάποιες νιφάδες, δεν είχαμε δηλαδή χιονόστρωση. Μετά από αυτή την άγονη περίοδο, εμφανίστηκαν κάποιες χιονοπτώσεις, που είχαν όμως μια κατάσταση στάσιμη και αυτό οφείλεται και σε άλλα φαινόμενα μετεωρολογικά που συμβαίνουν. Επίσης, οφείλεται και στην επιβάρυνση που έχει η ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα η εκδήλωση κάποιων καιρικών φαινομένων να έχει μια ανομοιόμορφη εξέλιξη, άσχετα αν το νερό ή το χιόνι που πέφτει μέσα σε δέκα χρόνια είναι περίπου το ίδιο, όμως άλλαξε ο τρόπος που εκδηλώθηκε η χιονόπτωση, η βροχή, ξηρασία κλπ.

Έχουμε έπειτα την περίοδο της αναδόμησης της Κάρλας, που άρχισε σιγά σιγά έστω και εν μέρει να ξαναγεμίζει, που σύμφωνα με κάποια στοιχεία που έχουμε, υπάρχει μια τάση ομαλότητας».

ΠΟΤΕ Η ΛΑΡΙΣΑ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

«Πάμε τώρα στις χιονοπτώσεις που έχουν συμβεί. Είχαμε κάποιες πολύ δυνατές χιονοπτώσεις. Η μία είναι το 1963, όπου στη Λάρισα φτάσαμε στους 30-40 πόντους χιόνι, είχαμε επίσης το 1966 μια πολύ καλή κατάσταση χιονιού όπου τα σχολεία είχαν κλείσει για δύο περίπου εβδομάδες. Δεν κυκλοφορούσε τίποτα μέσα στην πόλη, κάποια οχήματα μόνο, με αλυσίδες.

Σε ότι αφορά τις πιο πρόσφατες περιόδους, είχαμε μια εξέλιξη χιονοπτώσεων. Το 1987- 1988, για παράδειγμα ήταν μια περίεργη χρονιά χιονόπτωσης, όπου είχαμε 4-5 ημέρες χιονόπτωσης, τον Μάρτιο, όπου φτάσαμε τα 50 με 60 εκατοστά χιονιού μέσα στην πόλη, συνολικά μέσα στις 5 αυτές ημέρες, και αυτό ανήκει στα περίεργα.

Πηγαίνοντας προς το 2000, είχαμε μια περίεργη εξέλιξη μέχρι το 1998, όπου από εκείνο το έτος και μετά μέχρι το 2001είχαμε κάποιες χιονοπτώσεις που άρχισαν να δείχνουν μια ομαλότητα. Εξέχουσα περίπτωση αποτελεί το 2001, όπου μέσα στον Δεκέμβρη, από τις 17 του μήνα είχαμε χιονοπτώσεις μέσα στην πόλη της Λάρισας γύρω στα 40 εκατοστά και θερμοκρασίες πολικές. Πάντως να πούμε ότι οι πολικές θερμοκρασίες δεν συνδυάζονται πάντα με την πολύ μεγάλη χιονόπτωση, αλλά τότε έγιναν και τα δύο. Το συνολικό ύψος χιονιού τότε πέρασε και τα 60 εκατοστά.

Ξεκινώντας σιγά σιγά τότε και το ξαναγέμισμα στη Κάρλας και η λειτουργία της, παρατηρείται μια ομαλοποίηση σε ότι αφορά την υγρασία στο νομό Λάρισας, διότι αυτό έχει σχέση με την χιονόπτωση, ενώ η χαλαζόπτωση είναι αντιστρόφως ανάλογη.

Παρατηρούμε λοιπόν το 2003, το 2005, το 2010, ότι εκεί είχαμε μια τετραετία χωρίς χιονόπτωση. Μετά καλές χιονοπτώσεις είχαμε το 2010 και το 2012, περίπου στα 10 εκατοστά. Έπειτα είχαμε στις 11 Ιανουαρίου του 2017 μια πολύ καλή χιονόπτωση περίπου στα 25 εκατοστά μέσα στην Λάρισα και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες που δημιούργησαν προβλήματα μέσα στην πόλη, σαν αυτές που είχαμε πρόσφατα.

Τώρα σχετικά με το σε ποιους μήνες έχουμε τις περισσότερες χιονοπτώσεις: Εδώ έχουμε μια διαφορά. Δηλαδή μέχρι το 2001-2002 περίπου, ο μήνας που είχε τις περισσότερες χιονοπτώσεις ήταν ο Δεκέμβριος με μικρή διαφορά όμως από τον Γενάρη και τον Φλεβάρη.

Από το 2002 και μετά τα στοιχεία δείχνουν ότι μάλλον αντιστράφηκαν τα γεγονότα. Δηλαδή ο Δεκέμβρης είχε μια ήπια εξέλιξη με λίγες σχετικά χιονοπτώσεις, ενώ ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος και λιγότερο ο Μάρτιος έχουν αυξήσει τις μέρες χιονιού σε ότι αφορά την περιοχή της Λάρισας. Αυτό δεν λέει όμως κάτι σημαντικό, διότι μπορεί να ξαναγυρίσουμε προς τα πίσω, γιατί πολλές φορές σε κάποιες περιοχές, μετατοπίζεται προσωρινά, για 2-3 χρόνια η εμφάνιση είτε της ζέστης είτε του κρύου, γιατί ο χειμώνας και το καλοκαίρι είναι οι εποχές που μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση για το τι θα συναντήσουμε και τους λόγους για τους οποίους θα συναντήσουμε αυτά τα φαινόμενα.

Θυμόμαστε ότι κάποιες φορές είχαμε πολύ ζέστη τον Ιούνιο και είχαμε ψυχρό τον Αύγουστο ή τον Ιούλιο και άλλες φορές υπήρχε μια κανονικότητα. Άρα το ότι τώρα Ιανουάριος και Φεβρουάριος εμφανίζουν περισσότερες χιονοπτώσεις, από ότι ο Δεκέμβριος, δεν σημαίνει ότι είναι και κάτι μόνιμο, μπορεί τον επόμενο χειμώνα να έχουμε περισσότερες χιονοπτώσεις τον Δεκέμβριο.

Επίσης, να τονίσω ότι δεν είναι πρόβλημα οι χιονοπτώσεις ίσως είναι και ευλογία, διότι και οι καλλιέργειες που είναι προεξάρχουσα ασχολία για την Θεσσαλία, πηγαίνουν πολύ καλά όταν έχουμε έναν κανονικό χειμώνα, ας είναι και λίγο πιο βαρύς, δεν μας πειράζει, γιατί οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν και αυτές την δουλειά τους για την Άνοιξη και για το Καλοκαίρι, και από την άλλη μεριά οι πολλές χιονοπτώσεις κυρίως στις ορεινές περιοχές σημαίνουν καλύτερο και περισσότερο νερό για την περιοχή της Λάρισας».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Συρματοκιβώτια στο ρέμα των Γόννων κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίας για την κατασκευή συρματοκιβωτίων στο ρέμα των Γόννων.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι εργασίες εντάσσονται σε πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 2.600.000 ευρώ, για τον καθαρισμό ρεμάτων και την κατασκευή συρματοκιβωτίων σε περιοχές των Τεμπών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός σε συνολικό μήκος 12,8 χλμ. στα ρέματα Πυργετού, Γόννων, Αιγάνης, Γρηάς (έως τη γέφυρα Ο.Σ.Ε), Κατούρας, Παλιγιάννη, Μπουλοβάρι και σε αποστραγγιστικά κανάλια στη περιοχή Μεσάγγαλα – Καστρί Λουτρό.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σε δημόσια διαβούλευση η αξιοποίηση του οικοπέδου του πρώην κέντρου υγείας στο Μουζάκι

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Δήμος Μουζακίου θέτει σε δημόσια διαβούλευση την αξιοποίηση της οικοπεδικής έκτασης 3,5 στρεμμάτων όπου βρίσκονταν το κατεδαφισθέν παλιό Κέντρο Υγείας Μουζακίου, (μεταξύ της περιφερειακής οδού και της οδού Θεσσαλίας), στο Μουζάκι.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο συγκεκριμένος χώρος που σήμερα ανήκει στην 5 η Υ.Π.Ε. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του νέου Κέντρου Υγείας, θα παραχωρηθεί στο Δήμο Μουζακίου.

Δεδομένου ότι το εν λόγω οικόπεδο βρίσκεται στην είσοδο της πόλης του Μουζακίου και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς της, ο Δήμος απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους δημότες και προς κάθε ενδιαφερόμενο, για κατάθεση προτάσεων στην παρακάτω ηλεκτρονική πλατφόρμα (διαθέσιμη και στην ιστοσελίδα https://www.mouzaki.gr του Δήμου Μουζακίου):

 https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd7UWTWHlE6YVTivLvXzgpmtFDqDlq8da8OLqQrrI8YDCChqA/viewform?usp=sf_link

Οι προτάσεις που υποβάλλονται θα πρέπει να συνοδεύονται από ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, στοιχεία επικοινωνίας του κάθε συμμετέχοντα στη διαβούλευση, ενώ, θα τηρηθούν όλες οι ισχύουσες διατάξεις προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Διευκρινίζεται ότι, τα προσωπικά στοιχειά που ζητούνται, είναι απαραίτητα στη δημοτική διοίκηση ώστε να έρθει σε επαφή, (εφόσον το κρίνει αναγκαίο), με τους συμμετέχοντες στη διαβούλευση, για περαιτέρω ανάλυση ή επεξεργασία της κάθε πρότασης.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Σε σχετική δήλωσή του, ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης επισήμανε:

«Το οικόπεδο του κατεδαφισθέντος πρώην Κέντρου Υγείας Μουζακίου, με βάση τις επίσημες δεσμεύσεις της Διοίκησης της 5ης Υ.Π.Ε. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας όπου ανήκει, θα παραχωρηθεί προς χρήση στον Δήμο μας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εν εξελίξει σήμερα, κατασκευής του νέου Κέντρου Υγείας. Η δημοτική διοίκησή μας, ακολουθώντας την πάγια τακτική της στενής συνεργασίας με τους δημότες για την εκτέλεση σημαντικών έργων που αφορούν τη βελτίωση της ποιότητα ζωής τους, αποφάσισε να θέσει έγκαιρα σε δημόσια διαβούλευση την αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης. Πρόκειται για καινοτόμο εγχείρημα, το οποίο πιστεύουμε πολύ και ελπίζουμε ότι θα βρει μεγάλη ανταπόκριση στην τοπική κοινωνία. Καλούμε τους συνδημότες να συμμετάσχουν μαζικά στη διαβούλευση καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις. Πεποίθησή μας είναι ότι μπορούν να αποβούν καθοριστικές για τη διαμόρφωση της τελικής εισήγησης και για την εκπόνηση της απαραίτητης μελέτης έργου που χρειάζεται ο Δήμος για να το υλοποιήσει. Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα συγκεντρωθούν οι κατατεθειμένες προτάσεις, θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη όλων των τοπικών φορέων και στη συνέχεια το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ληφθεί η οριστική απόφαση για την αξιοποίηση του οικοπέδου. Συνεχίζουμε όλοι μαζί την πορεία προς το μέλλον, τα καλύτερα έρχονται».    

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
LIFESTYLE5 ημέρες ago

«Λες ”πόσο χρόνο έχω; Μπορεί να είναι ένα Πάσχα”» – Ραγίζει καρδιές η Μπακογιάννη για την υγεία της

MEDIA6 ημέρες ago

«Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη: καλεσμένος ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 00:10

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Στα προηγούμενα Survivor έκαναν όργια… όλων των ειδών στο νοσοκομείο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Βόλος: Εξαφανίστηκαν μέσα στη νύχτα η 23χρονη και η οικογένειά της μετά το επεισόδιο με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού – Όλα όσα υποστηρίζει ο 45χρονος

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Τσικνοπέμπτη: Πότε θα τσικνήσουμε και πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Πάολα: Το μήνυμα της τραγουδίστριας μέσα από το νοσοκομείο

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Πάμελα Άντερσον – Η σύζυγος του Τόμι Λι αντεπιτίθεται: «Δεν θα νοιαζόσουν, αν πέθαινα»

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Παραμένουν στον Άγιο Δομίνικο η Κατερίνα Δαλάκα και η Ασημίνα Χατζηανδρέου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

ΤΗΝΟΣ : ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ -ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΤΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΚΑΔΟ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ξαφνικά 53χρονος απόστρατος της Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή