ΕΛΛΑΔΑ
Πού βρίσκονται οι Αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα και πόσο σημαντικές είναι
Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο καθιστά τις αμερικανικές βάσεις που φιλοξενεί εξαιρετικά σημαντικές για τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής. Σήμερα, η κύρια εγκατάσταση που λειτουργεί επίσημα είναι η ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη, ενώ πρόσφατα προστέθηκαν νέες στρατηγικές τοποθεσίες σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη. Η ιστορία της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον ελλαδικό χώρο ξεκινά το 1947 και συνεχίζεται δυναμικά μέχρι σήμερα.
Διαβάστε: Αμερικανικές βάσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ελλάδα: Πλήρης χάρτης στρατιωτικών εγκαταστάσεων
Η ιστορική πορεία της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας
Οι σχέσεις αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον ξεκίνησαν επίσημα τον Φεβρουάριο του 1947, όταν η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ εγκαταστάθηκε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Αυτή η πρώτη κίνηση σηματοδότησε την έναρξη μιας μακράς περιόδου στρατιωτικής συνεργασίας που θα διαμόρφωνε τη γεωπολιτική φυσιογνωμία της χώρας.
Τον Οκτώβριο του 1953, μόλις ένα χρόνο μετά την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση Παπάγου υπέγραψε την πρώτη επίσημη συμφωνία για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Το συμφωνητικό αυτό παρείχε στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτεταμένα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας εγκατάστασης στρατιωτικών μονάδων, ελεύθερης διακίνησης στρατευμάτων χωρίς ελέγχους και δικαιώματος ετεροδικίας. Οι τέσσερις αρχικές τοποθεσίες ήταν το Ελληνικό, η Νέα Μάκρη, η Σούδα και το Ηράκλειο.
Πού βρίσκονται οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα σήμερα
Η Σούδα στην Κρήτη αποτελεί σήμερα την κύρια και επίσημα αναγνωρισμένη αμερικανική στρατιωτική εγκατάσταση σε ελληνικό έδαφος. Η βάση αυτή έχει εξελιχθεί σε υπερβάση, συγκεντρώνοντας τις δραστηριότητες που προηγουμένως διεξάγονταν σε άλλες εγκαταστάσεις που έκλεισαν, όπως αυτές της Νέας Μάκρης, του Ελληνικού και των Γουρνών. Διέπεται από την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις που τέθηκε σε ισχύ το 1990 και ανανεώνεται ετησίως.
Η στρατηγική θέση της Κρήτης στην καρδιά της Μεσογείου καθιστά τη Σούδα απαραίτητο σημείο στήριξης του αμερικανικού Στόλου και άλλων στρατιωτικών μονάδων για επιχειρήσεις προς κάθε κατεύθυνση. Επιπλέον, η εγκατάσταση συνδέεται επιχειρησιακά με τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ελέγχου της ανατολικής Μεσογείου.
Νέες στρατηγικές τοποθεσίες και επιχειρησιακά κέντρα
Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μετέτρεψε ριζικά τον χαρακτήρα των αμερικανικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα. Από απλά σημεία ανεφοδιασμού και υποστήριξης, εξελίχθηκαν σε επιχειρησιακά κέντρα αιχμής με μόνιμη παρουσία.
Πλέον, εκτός από τη Σούδα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν επίσημη και μόνιμη παρουσία σε τρία επιπλέον στρατηγικά σημεία:
- Λάρισα: Χρησιμοποιείται ως ορμητήριο για υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs)
- Βόλος: Φιλοξενεί εγκαταστάσεις υποστήριξης ναυτικών και αεροπορικών επιχειρήσεων
- Αλεξανδρούπολη: Αποτελεί κομβικό σημείο για επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή
Η στρατηγική σημασία των αμερικανικών βάσεων
Οι αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα εξασφαλίζουν καλύτερο έλεγχο τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη Μέση Ανατολή. Στον έλεγχο αυτό συμβάλλουν σημαντικά και τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS που σταθμεύουν στη νατοϊκή βάση του Ακτίου, παρέχοντας δυνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης και επιτήρησης.
Οι εγκαταστάσεις σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη λειτουργούν ως προωθημένα ορμητήρια για τεχνολογικά προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και ελικόπτερα μάχης. Η γεωγραφική κατανομή αυτών των βάσεων επιτρέπει την κάλυψη ευρύτατης περιοχής, από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες ago“Εγώ την άφησα να πιει ένα ποτό με τον Ο… επειδή θα έφευγε την επόμενη μέρα και τελικά ‘έφυγε’ η Μυρτώ”, λέει ο κολλητός φίλος της αδικοχαμένης 19χρονης
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ9 ώρες agoΣοβαρή αλλά ελεγχόμενη η κατάσταση του Γιώργου Μυλωνάκη – Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ώρες agoΣοβαρή αλλά ελεγχόμενη η κατάσταση του Γιώργου Μυλωνάκη – Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο
-
ΒΟΛΟΣ3 ώρες agoΔρομολόγια των λεωφορείων προς Γορίτσα για τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ4 ώρες agoΚρίσιμες επαφές του Μαργαρίτη Σχοινά στις Βρυξέλλες για τον πρωτογενή τομέα
-
ΚΟΣΜΟΣ4 ώρες agoΓάλλος ΥΠΕΞ: Καλό θα ήταν ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ να μείνει μακριά από τα μικρόφωνα και τις τηλεοπτικές κάμερες
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ4 ώρες agoΠέρεθ: «Κλειδί να αντιμετωπίσουμε τη ρεβάνς με την ΑΕΚ σαν να μην υπάρχει το 3-0 του πρώτου αγώνα»
-
ΒΟΛΟΣ4 ώρες agoΆγνωστοι βανδάλισαν το Εβραϊκό Νεκροταφείο στον Βόλο









