ΚΟΣΜΟΣ
Πούτιν: Επικοινωνία με Πεκίνο και Νέο Δελχί ενόψει της συνάντησης με τον Τραμπ στην Αλάσκα

Πριν ακόμη γίνει γνωστή η ημερομηνία της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε με τους ηγέτες της Κίνας, της Ινδίας και τριών πρώην σοβιετικών κρατών χθες Παρασκευή, σε μια σειρά τηλεφωνικών κλήσεων, για να τους ενημερώσει για τις επαφές του με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, στη Μόσχα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Πούτιν ότι η Κίνα είναι στην ευχάριστη θέση να βλέπει τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρούν επαφές και να βελτιώνουν τους δεσμούς τους για την προώθηση μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Η Κίνα είναι ένας σημαντικός υποστηρικτής της Ρωσίας στην αντιπαράθεσή της με τη Δύση, καθώς και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας. Ο Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα τον Σεπτέμβριο για τις εκδηλώσεις που σηματοδοτούν την 80ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ρωική κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι ο Πούτιν συζήτησε τις συνομιλίες του με τον Γουίτκοφ και με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Ο Τραμπ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πρόσθετο δασμό 25% σε ινδικά προϊόντα για να «τιμωρήσει» το Νέο Δελχί για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου.
«Είχα μια πολύ καλή και λεπτομερή συζήτηση με τον φίλο μου, τον πρόεδρο Πούτιν. Τον ευχαρίστησα που μοιράστηκε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μόντι σε ανάρτησή του στο X.
Had a very good and detailed conversation with my friend President Putin. I thanked him for sharing the latest developments on Ukraine. We also reviewed the progress in our bilateral agenda, and reaffirmed our commitment to further deepen the India-Russia Special and Privileged…
— Narendra Modi (@narendramodi) August 8, 2025
Μία ημέρα νωρίτερα, ο Πούτιν συνομίλησε με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, ο οποίος εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξη της Νότιας Αφρικής σε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που θα τερματίσουν τον πόλεμο και θα συμβάλουν σε μια διαρκή ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».
Την ίδια ημέρα, συναντήθηκε με τον Πούτιν στη Μόσχα και ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχγιάν, πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Αφρική και τα ΗΑΕ είναι μέλη της ομάδας χωρών BRICS+, την οποία η Μόσχα θεωρεί ως αντίβαρο στην πολιτική και οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ.
Ο Πούτιν συζήτησε επίσης την Παρασκευή το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Βίτκοφ σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον σύμμαχό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, πρόεδρο της Λευκορωσίας, και με τους ηγέτες του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν.
Πηγή: Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

-
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες ago
Βίντεο ντοκουμέντο με την αποκαρδιωτική εικόνα από το πύρινο μέτωπο
-
ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες ago
Η τιτάνια προσπάθεια εθελοντών, πηδούν φράχτη προσπαθώντας να σώσουν σπίτι τις φλόγες
-
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες ago
Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, νέες ρυθμίσεις από την τροχαία
-
ΕΛΛΑΔΑ8 ώρες ago
Το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του για να αποφύγει ένα γατάκι
-
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες ago
Εξετάστηκε από νευρολόγο στο Σισμανόγλειο που ζήτησε τη μεταφορά της στη νευρολογική κλινική του Ευαγγελισμού
-
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες ago
Πολιτιστικό καλοκαίρι με άγριο ξύλο στην Κατούνα
-
LIFESTYLE12 ώρες ago
Στράτος Τζώρτζογλου: Η συγκινητική εξομολόγηση για τον θάνατο της μητέρας του – “Δεν απογαλακτίστηκα ποτέ, όταν έφυγε, έχασα κάθε νόημα να ζήσω
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ17 ώρες ago
Προσδοκίες και επιφυλάξεις για την κίνηση της αγοράς στις θερινές εκπτώσεις – Λήγουν στο τέλος Αυγούστου