Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρέπει να αλλάξει ο σεισμικός χάρτης της Ελλάδας»

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Κατά πόσο είμαστε έτοιμοι για τον επόμενο μεγάλο σεισμό; Τριάντα χρόνια μετά τη θέσπιση του νέου αντισεισμικού κανονισμού της χώρας οι επιστήμονες επισημαίνουν πως έχει έρθει η ώρα για τη βελτίωσή του. Η πιο πρόσφατη, μερική, τροποποίηση του κανονισμού έγινε το 2000, μετά τον σεισμό της Πάρνηθας, όμως από τότε νέα σεισμικά ρήγματα έχουν γίνει γνωστά στους επιστήμονες και πληθώρα επιστημονικών δεδομένων έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ηδη έχει κατατεθεί στον ΕΛΟΤ πρόταση για έναν βελτιωμένο αντισεισμικό κανονισμό που ουσιαστικά καταρτίζει εκ νέου τον σεισμικό χάρτη της χώρας.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η επικαιροποίηση του κανονισμού αποτελεί ούτως ή άλλως υποχρέωση της Ελλάδας στο πλαίσιο εναρμόνισής της με τις επιταγές του νέου Ευρωκώδικα 8 για τις αντισεισμικές κατασκευές. Βάσει των διατάξεων του αντισεισμικού κανονισμού, η χώρα διακρίνεται σε ζώνες και ορίζονται τα σεισμικά φορτία με βάση τα οποία θα πρέπει να σχεδιάζονται ανά περιοχή οι κατασκευές.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε στον ΕΛΟΤ ο Κυριαζής Πιτιλάκης, ομότιμος καθηγητής Τεχνικής Σεισμολογίας και Σεισμικής Μηχανικής και πρόεδρος της European Association of Earthquake Engineering, αρκετές περιοχές της χώρας θα πρέπει να αλλάξουν ζώνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει μετάβαση σε ζώνη με υψηλότερα φορτία ενώ υπάρχουν και περιοχές που «κατεβαίνουν» κατηγορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά σχεδόν όλη την Ελλάδα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, η οποία παρουσιάζει πολύ υψηλή σεισμικότητα, προτείνεται να «ανέβει» ζώνη στα σεισμικά φορτία σχεδιασμού. Η Αττική προβλέπεται να χωρίζεται σε περισσότερες από μία ζώνες, ενώ αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στη Θεσσαλονίκη. Σε ζώνη με υψηλότερα φορτία σχεδιασμού προτείνεται να ενταχθεί και η πόλη της Αλεξανδρούπολης – όχι ολόκληρος ο νομός – λόγω της στρατηγικής σημασίας που έχει το λιμάνι της, ενώ σε ζώνη με χαμηλότερα φορτία σχεδιάζεται να κατηγοριοποιηθούν κάποια τμήματα της Θράκης. Περιοχές ιδιαίτερα σεισμογενείς, όπως τα Επτάνησα, αναμένεται να παραμείνουν στη ζώνη με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές.

Δεδομένα

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Κυριαζής Πιτιλάκης, «παρότι ο ισχύων αντισεισμικός κανονισμός έχει πολλά καλά στοιχεία, απαιτούνται σημαντικές αλλαγές. Η ώρα για τη βελτίωσή του είχε φτάσει από καιρό, όμως πλέον αποτελεί επιτακτική ανάγκη καθώς έχει ξεκινήσει η αναμόρφωση του Ευρωκώδικα 8, ένα μεγάλο πρόγραμμα, που θα αναδιαμορφώσει τον σεισμικό χάρτη ολόκληρης της Ευρώπης. Οι μικροεπεμβάσεις διορθωτικού χαρακτήρα που έγιναν στον ισχύοντα κανονισμό έγιναν με αποσπασματικό τρόπο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα γνώση. Πλέον οι τροποποιήσεις θα πρέπει να είναι ευρείες διότι, εκτός των άλλων, ανάμεσα στις επιταγές του Ευρωκώδικα περιλαμβάνεται και αλλαγή του τρόπου με τον οποίο υπολογίζονται οι σεισμικές δράσεις. Σημειώνεται ότι για τη βελτίωση του κανονισμού έχουν ληφθεί υπόψη εκτός από τα επιστημονικά δεδομένα και κριτήρια πληθυσμιακά, οικονομικά και κοινωνικά».

Οι τροποποιήσεις στον αντισεισμικό κανονισμό θα επιφέρουν, όπως είναι αναμενόμενο, αύξηση στο κόστος της κατασκευής στις περιοχές με μεγαλύτερα φορτία σχεδιασμού, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να κυμανθεί στο περίπου 30% του κόστους που αφορά τον δομικό σκελετό.

Ευρωκώδικες

Σύμφωνος με την επικαιροποίηση του Νέου Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού εμφανίζεται και ο διακεκριμένος σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα θέμα που δεν είναι κατεπείγον, υπό την έννοια ότι ο ισχύων αντισεισμικός κανονισμός είναι ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός κανονισμός, όμως είναι κάτι που πρέπει να γίνει και θα πρέπει να δρομολογηθεί οργανωμένα», λέει στα «ΝΕΑ».

«Εχουν περάσει αρκετά χρόνια – από το 1992 όταν συντάχθηκε και το 1995 όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του – κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν συγκεντρωθεί σημαντικά στοιχεία από σεισμούς και έχει συσσωρευτεί πολύ σημαντική εμπειρία. Επίσης, πρέπει να γίνει εναρμόνιση με τους Ευρωκώδικες που ορίζουν τις προδιάγραφες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε θέματα που επεμβαίνουν στην αντισεισμική δόμηση, το πώς λαμβάνεται υπόψη το έδαφος, ποιες είναι οι κατηγορίες κτιρίων κ.λπ. Με έναν επικαιροποιημένο αντισεισμικό κανονισμό αναμένεται να γίνεται πολύ πιο ακριβής χαρακτηρισμός της σεισμικής επικινδυνότητας στην κάθε περιοχή της χώρας, άρα να επιτυγχάνεται ακόμη περισσότερη ασφάλεια».

Η ιδέα για την ύπαρξη αντισεισμικών προδιαγραφών στις κατασκευές γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1928 έπειτα από έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ που ισοπέδωσε την Κόρινθο και το Λουτράκι. Πιο οργανωμένη μορφή – και με υποχρεωτική εφαρμογή των διατάξεων του κώδικα σε όλη τη χώρα – έλαβε για πρώτη φορά το 1959 και ενώ η χώρα είχε ήδη υποστεί τους φονικούς σεισμούς του 1953 στα Επτάνησα. Η εξέλιξη αυτού του κανονισμού με τις διαδοχικές του συμπληρώσεις και τροποποιήσεις οδήγησε στον ΕΑΚ 2000 που ισχύει μέχρι σήμερα. Διαδικτυακή ημερίδα για τον νέο Ευρωκώδικα 8 θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι από τον ΕΛΟΤ.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ2 δευτερόλεπτα ago

Αγίου Πνεύματος: Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων, πληρότητα σχεδόν 100% για Κυκλάδες – Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ6 λεπτά ago

Οι ξέγνοιαστες διακοπές του Κώστα Τσιμίκα!

LIFESTYLE12 λεπτά ago

Έλενα Τσαγκρινού – DJ Stephan: «Είναι στα σχέδιά μας ένα παιδάκι»

TOP13 λεπτά ago

Αποκλειστικό : Στο Καρνάγιο ( Carnayo) της Σκιάθου ο παλαίμαχος του ποδοσφαίρου Δημήτρης Σαραβάκος -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΕΛΛΑΔΑ18 λεπτά ago

ΑΣΕΠ: Λάθη στη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών – Τι καταγγέλλει η ΔΟΕ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 λεπτά ago

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τι αλλάζει από σήμερα με τα νέα πιστοποιητικά του ΕΝΦΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ21 λεπτά ago

“Tζόκερ” σε… αποστολή!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ24 λεπτά ago

Ο Χούντελααρ επέκτεινε το συμβόλαιό του με τον “Αίαντα”

OIKONOMIA27 λεπτά ago

Κοινωνικός Τουρισμός: Ποια ΑΦΜ μπορούν να κάνουν σήμερα αίτηση – Οι δικαιούχοι

LIFESTYLE33 λεπτά ago

Όταν έχασα τη μητέρα μου, έσβησα έναν χρόνο από τη ζωή μου, δεν θυμάμαι τίποτα από τότε

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, Πάνο Μιχαλόπουλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε γνωστός 69χρονος επαγγελματίας στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη και πάλι στον Βόλο- Πέθανε 40χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Διασωληνωμένη η Διευθύντρια Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου – Έκκληση για αίμα

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Δεξίωση της Τουριστικής Εταιρείας ‘’Dolphins of Greece’’προς τους Αυστριακούς Τουριστικούς Πράκτορες ‘’Springer’’ στο Ηotel ‘’Oniro’’ -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago

Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Θεσσαλονίκη: Οχιά δάγκωσε εθελόντρια ερπετολόγο σε σχολείο – Μάχη να κρατηθεί στη ζωή

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος |

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή