Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πρέπει να φοβόμαστε την cancel culture;

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η cancel culture, η «κουλτούρα της ακύρωσης», έχει προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο εννοιών, συνήθως αγγλοσαξονικής και βορειοαμερικανικής προέλευσης, που καταγγέλλονται στην Ευρώπη ως μορφές λογοκρισίας, περιορισμού της ελευθερίας του λόγου, αμφισβήτησης της αξίας του πολιτισμού. Ας θυμηθούμε τη συνεχιζόμενη πολεμική γύρω από την «πολιτική ορθότητα», ή την ετοιμότητα αρκετών να επισημάνουν τις «υπερβολές» του κινήματος #Metoo, παρότι αυτή η ετοιμότητα πια έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται με τον δέοντα στιγματισμό. Κοινός παρανομαστής αυτών των πολεμικών η υπογράμμιση ότι υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν πλευρές του πολιτισμού και να υπονομευτεί η δυνατότητα να τις απολαμβάνουμε και να συζητάμε για αυτές.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η έννοια της cancel culture έχει και στη χώρα μας αρκετές φορές σχολιαστεί με αυτό τον πολεμικό τόνο και όχι με αναφορά στις διεκδικήσεις και τα κινήματα μέσα στα οποία έχει προκύψει. Όπως επισημαίνει η Λωρ Μυρά, καθηγήτρια στο UCLA, στο βιβλίο της Ποιος ακυρώνει τι; Σκέψεις για την cancel culture, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση Γιάννη Κτενά, έχουμε να κάνουμε με ένα «κριτικό εργαλείο των μειονοτήτων που εξασκούν την ελευθερία έκφρασή τους» και «συνίσταται κυρίως στην αποκάλυψη θεμάτων ή πράξεων εκ μέρους εταιρειών, προσώπων ή θεσμών που κρίνονται απαράδεκτες ή προσβλητικές και της απόσυρσης κάθε υποστήριξης προς αυτά τα πρόσωπα, τις εταιρείες και τους θεσμούς, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων».

Η υπενθύμιση αυτή είναι σημαντική γιατί έρχεται να υπογραμμίσει ότι έχουμε να κάνουμε με αντίδραση και διεκδίκηση απέναντι σε αδικίες που έχουν διαπραχθεί σε βάρος ανθρώπων κατά τεκμήριο αδύναμων. Ακόμη πιο σημαντική είναι και η υπενθύμιση που κάνει η Μυρά της κεντρικότητας που έχει σε αυτές τις πρακτικές το θέμα του ρατσισμού και της αποικιοκρατίας. Άλλωστε, αυτό εξηγεί και τη φόρτιση που έχει το φαινόμενο της αποκαθήλωσης αγαλμάτων, είτε υποστηρικτών της δουλείας στις ΗΠΑ, είτε προσώπων άμεσα συνδεδεμένων με τις πιο βάναυσες πλευρές της αποικιοκρατίας στην Ευρώπη. Το σημείο αυτό ίσως εξηγεί και γιατί υπάρχουν τόσο πολλές αντιδράσεις και τόσο έντονη πολεμική και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού (ας μην ξεχνάμε εδώ και την εχθρότητα του Ντόναλντ Τραμπ στο κίνημα Black Lives Matter). Δεν έχουμε να κάνουμε με μια απόπειρα «διαγραφής της ιστορίας» όπως υποστηρίζουν διάφοροι, αλλά με το ακριβώς αντίθετο: την αναμέτρηση με μια ιστορία, αυτή της αποικιοκρατίας, που δεν είναι μόνο ιδιαίτερα οδυνηρά συνυφασμένη με αυτό που συνήθως αποκαλούμε Δύση, αλλά – και αυτό είναι το χειρότερο – διαρκώς αναπαραγόμενη σε όλες τις μορφές συστημικού ρατσισμού, από  τις διακρίσεις σε βάρος των πολιτών μεταναστευτικής καταγωγής έως τα πολλά τείχη σε βάρος όσων έρχονται για να αποφύγουν τον πόλεμο και την εξαθλίωση. Όπως παρατηρεί η Μυρά: «η εικονοκλαστική χειρονομία, που τόσο συχνά παρουσιάζεται ως αστοιχείωτη “ακύρωση”, οξύνει την ευαισθησία απέναντι στην ιστορία και επανενεργοποιεί μια μνήμη την οποία αγνοεί το αφηρημένο πλήθος των σύγχρονων πόλεων, όταν, καθ’ οδόν προς το γραφείο, περνά κάθε μέρα κάτω από το σπαθί κάποιου αποικιοκράτη». Όντως το να υπάρχουν ακόμη αγάλματα π.χ. του Λεοπόλδου Β΄ του Βελγίου είναι προσβολή στα πάρα πολλά θύματά του…

Η αναμέτρηση με την ιστορία

Στην πραγματικότητα δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με «πολέμους της μνήμης», ούτε με πρακτικές «λογοκρισίας», ούτε καν με αμφισβήτηση της ιστορίας του πολιτισμού (παρά τις κατά καιρούς μάλλον αστοιχείωτες καταγγελίες ότι κάποιοι μεθοδεύουν την «ακύρωση» του Πλάτωνα). Πιο σωστό είναι να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με συγκρούσεις στο επίπεδο της κουλτούρας ή του «συμβολισμού» που αντανακλούν πραγματικές διαιρέσεις και ανταγωνισμούς μέσα σε κοινωνίες που παραμένουν ιδιαίτερα άνισες και στηρίζουν την «σταθερότητά» τους στην αναπαραγωγής μορφών σεξισμού, πατριαρχίας και ρατσισμού, παρά τον υποτιθέμενο σεβασμό κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών και κρατών στην απαρέγκλιτη τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεφύγουμε από την εύκολη καταδίκη της «κουλτούρας της ακύρωσης» και να συνειδητοποιήσουμε ότι αντί για την υπεράσπιση διάφορων παραλλαγών «επίσημης» ιστορίας (ενίοτε με συμπερίληψη στοιχείων «εθνικής μυθολογίας»), χρειαζόμαστε μια αναμέτρηση με την πραγματική ιστορία. Όσο τραυματικό και εάν φαντάζει αυτό και όση απομυθοποίηση και εάν περιλαμβάνει, είναι πολύ προτιμότερο από την αναπαραγωγή αφηγημάτων που φαντάζουν απλώς και μόνο ως νομιμοποίηση της βαναυσότητας. Αυτό αφορά όχι απλώς την επίγνωση αλλά τελικά την αποδοχή της ιστορίας του «άλλου», δηλαδή της κοινωνικής κατηγορίας, ομάδας, εθνότητας που αποτελεί το θύμα των διακρίσεων, και την αναγνώριση των «σκοτεινών» πλευρών των εκάστοτε «εθνικής ιστορίας» ως αναγκαία συνθήκη χειραφετητικής αυτογνωσίας και ως άνοιγμα δρόμου για ένα μέλλον με λιγότερη βαναυσότητα και περισσότερη ελευθερία

Με το βλέμμα στο παρόν και το μέλλον

Είναι σαφές ότι όλα αυτά δεν αφορούν το παρελθόν. Αφορούν πρωτίστως το παρόν και το μέλλον. Αποκτώντας επίγνωση για το παρελθόν, κατανοούμε το παρόν και έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε το μέλλον διαφορετικό και πιθανώς καλύτερο. Ένα μέλλον με λιγότερο ρατσισμό, περισσότερη αλληλεγγύη, ένα μέλλον όπου θα σταματήσουμε να βλέπουμε να αυξάνονται οι βιασμοί και οι γυναικοκτονίες και όπου δεν θα μετράμε μαύρους δολοφονημένους από την αστυνομία και μετανάστες νεκρούς σε συνοριακά περάσματα.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Ο πρώην πρόεδρος κατηγορεί τις ΗΠΑ για την επικράτηση των Ταλιμπάν

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γανί (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από AP) κατηγόρησε χθες Τετάρτη τις ΗΠΑ, αφγανούς πολιτικούς και άλλους για την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα από τους Ταλιμπάν, σχεδόν έναν χρόνο μετά την κατάρρευση του στρατού και της κυβέρνησής του.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Διεφθαρμένος» και «ανίκανος»

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στο νεοϊδρυθέν Afghan Broadcasting Network (ABN), ο κ. Γανί καταφέρθηκε ειδικά εναντίον του ειδικού απεσταλμένου της Ουάσιγκτον για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, του Ζαλμάι Χαλιλζάντ, και εναντίον διαφόρων αφγανών πολιτικών.

Δείτε ακόμα – Αφγανιστάν: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει με έκθεσή της τις κακοποιήσεις γυναικών από το καθεστώς των Ταλιμπάν

Ο πρώην πρόεδρος χαρακτήρισε «διεφθαρμένο» και «ανίκανο» τον κ. Χαλιλζάντ, που υπέγραψε εκ μέρους την Ουάσιγκτον στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν που οδήγησε στην αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων από τη χώρα το 2021.

Ο κ. Γανί δραπέτευσε από την Καμπούλ καθώς έμπαιναν στην πρωτεύουσα της χώρας οι Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021. Ζει σήμερα εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μετά τη φυγή του, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το προεδρικό παλάτι.

Ζήτησε συγγνώμη

Αργότερα, ο πρώην πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη από τους Αφγανούς, διαβεβαιώνοντας πως έφυγε από τη χώρα για να αποφευχθεί η αιματοχυσία.

Επικρίθηκε έντονα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό διότι εγκατέλειψε τη χώρα προτού υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική διευθέτηση. Συνεχίζει να θεωρεί τον εαυτό του πρόεδρο του Αφγανιστάν.

Πριν πέσει η κυβέρνησή του, ο κ. Γανί διαβεβαίωνε ότι θα αντιστεκόταν στους Ταλιμπάν μέχρι θανάτου. Χθες όμως είπε πως δεν είχε καμία εξουσία όταν έπεσε η Καμπούλ.

Διαβεβαίωσε πως ήταν ο «τελευταίος που έφυγε», για να μην έχει την «πικρή τύχη του Δρ. Νατζίμπ». Αναφερόταν στον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Νατζιμπουλά, που δολοφονήθηκε από τους Ταλιμπάν το 1996, όταν καταλάμβαναν για πρώτη φορά φορά την Καμπούλ.

Δεν ήταν σε θέση να δώσει μάχες

Υποστήριξε ακόμη ότι ο πρώην υπουργός Αμυνας έφυγε πριν από εκείνον και ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ είχε ήδη αρχίσει τη διαδικασία εκκένωσης του προσωπικού της και κάποιων από τα μέλη των αφγανικών επίλεκτων δυνάμεων.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ και την εξουσία στο Αφγανιστάν έπειτα από αστραπιαία προέλαση, κατά την οποία ελάχιστη αντίσταση συνάντησαν από τον αφγανικό κυβερνητικό στρατό.

Ο κ. Γανί είπε στη χθεσινή συνέντευξή του πως ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του είχε πει τότε πως ο αφγανικός στρατός δεν ήταν σε θέση να δώσει μάχες.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους – Ανατινάχθηκε με εκρηκτικά

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ηγετικό στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί αφού περικυκλώθηκε από κυβερνητικά στρατεύματα στη νότια Συρία, μετέδωσε χθες Τετάρτη το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στα συριακά σώματα ασφαλείας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Πυροδότησε γιλέκο»

Σύμφωνα με την πηγή του SANA, «οι δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν ειδική επιχείρηση», η οποία οδήγησε «στον θάνατο του τρομοκράτη Αμπού Σάλεμ αλ Ιράκι (φωτογραφία, επάνω)», στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Ντεράα.

Δείτε ακόμα – Γαλλία: Ισόβια χωρίς δικαίωμα αναστολής για τον Σαλά Αμπντεσλάμ και τις επιθέσεις του 2015 ζητάει η εισαγγελία

Το στέλεχος του ΙΚ «πυροδότησε γιλέκο με εκρηκτικά αφού περικυκλώθηκε και τραυματίστηκε από πυρά».

Ο Αλ Ιράκι ήταν ο στρατιωτικός ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη νότια Συρία, πάντα σύμφωνα με την πηγή που πρόσκειται στα συριακά σώματα ασφαλείας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Αλ Ιράκι.

Κρυβόταν στην περιοχή

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ο ηγέτης των τζιχαντιστών κρυβόταν στην περιοχή από το 2018 κι ενεχόταν σε δολοφονίες και στο χάος στη νότια Συρία.

Η επαρχία Ντεράα ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από το καθεστώς μετά το 2018. Ομάδες ανταρτών ωστόσο κατέχουν ορισμένους τομείς της, στο πλαίσιο ανακωχής που συμφωνήθηκε με μεσολάβηση της Ρωσίας, του κυριότερου συμμάχου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η παρουσία του ΙΚ στην επαρχία είναι περιορισμένη σ’ έναν μικρό θύλακα: ομάδα εξτρεμιστών που κατείχε τον τομέα ορκίστηκε πίστη σ’ αυτό, προτού ηττηθεί και απωθηθεί.

Μετά την αστραπιαία αύξηση της ισχύος του το 2014 και την κατάληψη τεράστιων τμημάτων του Ιράκ και της Συρίας, το ΙΚ είδε το αυτοανακηρυγμένο «χαλιφάτο» του να καταρρέει δεχόμενο ταυτόχρονες επιθέσεις από πολλές πλευρές. Συνετρίβη το 2017 στο Ιράκ και το 2019 στη Συρία.

Ο περίπλοκος πόλεμος στη Συρία τα τελευταία έντεκα χρόνια, στον οποίο ενεπλάκησαν ξένες δυνάμεις και τζιχαντιστικές οργανώσεις, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους, κατέστρεψε μεγάλο μέρος των υποδομών της χώρας και μετέτρεψε εκατομμύρια κατοίκους της σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE4 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

Δημοφιλή