Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

“Προ των πυλών η κατάρρευση των νοσοκομείων” –

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι θεσσαλικοί νομοί, που βιώνουν ίσως τη χειρότερη επιδημιολογικά περίοδο από την έναρξη της πανδημίας. Στα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλίας, που δοκιμάζονται από ασφυκτική πίεση, έχουν μπει σε εφαρμογή ειδικά επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας και στο Αχιλλοπούλειο του Βόλου ανοίγουν διαρκώς νέες κλινικές για περιστατικά COVID-19 και τα επιπλέον κρεβάτια γεμίζουν στην επόμενη εφημερία. Οι ιδιωτικές κλινικές που κλήθηκαν να συνδράμουν προσθέτουν εκτάκτως επιπλέον κλίνες, ενώ κι άλλες δομές εντάσσονται στο σύστημα. Περιστατικά από τη Θεσσαλία διακομίζονται σε διάφορους νομούς, από τα Γιάννενα μέχρι την Αθήνα, καθώς οι ΜΕΘ είναι γεμάτες εδώ και εβδομάδες.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

“Όλα αυτά έχουν μια οροφή. Η κατάρρευση των δύο νοσοκομείων είναι προ των πυλών”, υποστηρίζει μιλώντας στο iatronet ο διευθυντής της ΜΕΘ και της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολος Κομνός (φωτογραφία πάνω), ο οποίος δεν κρύβει την αγωνία του. Το απόγευμα της Τετάρτης ο ίδιος ενημερώθηκε από το υπουργείο Υγείας για την διάθεση 20 επιπλέον κλινών COVID σε ιδιωτικό Κέντρο αποκατάστασης της περιοχής, όπου έχουν ήδη μεταφερθεί 60 ασθενείς. “Από την πλευρά μας, κάνουμε μια αναδιάταξη της Ουρολογικής, που θα μας δώσει μερικές κλίνες επιπλέον από τις 77 που είναι ασφυκτικά γεμάτες, ώστε μαζί με τις 20 του Κέντρου να βγει η εφημερία της Πέμπτης”, είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε εφημερία ενός από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, η προσέλευση ξεπερνά τα 100 άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον το 20% θα χρειαστούν εισαγωγή. “Στην προηγούμενη εφημερία είχαμε 25 εισαγωγές. Γεμίσαμε την κλινική COVID και δύο περιστατικά που περίσσεψαν τα διακομίσαμε στο Πανεπιστημιακό. Εχουμε μεταφέρει περιστατικό και στη Λαμία“, ανέφερε ο κ. Κομνός.

Σε διαδοχικές συσκέψεις υπό τον συντονισμό της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης, κατατέθηκε στο τραπέζι και η πρόταση για μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε αποκλειστικά COVID-19 νοσοκομείο, σε μια επανάληψη του σκηνικού του περσινού Νοεμβρίου. Η πρόταση απορρίφθηκε ως μη εφαρμόσιμη στην παρούσα συγκυρία. “Δεν γίνεται σήμερα αυτό. Η κοινωνία είναι ανοιχτή και έχουμε αυξημένα περιστατικά εκτός κορωνοϊού. Δεν είναι δίκαιο για έναν εμβολιασμένο να μην κάνει επέμβαση για χολή επειδή τα νοσοκομεία ασχολούνται μόνο με COVID”, σημείωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ.

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου επιχειρείται να γίνει ενίσχυση των νοσοκομείων σε προσωπικό, με μετακινήσεις από Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, που περιορίζουν δραστηριότητες και ωράρια, ενώ γίνονται επαφές για ένταξη επιπλέον κλινών από τον ιδιωτικό τομέα.

Αιχμές Περιφερειάρχη για το Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Το τρίτο νοσοκομείο της Λάρισας, το 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, που θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές βοήθειες σε αυτή την ιδιαίτερα πιεστική συγκυρία, δεν διαθέτει κεντρική παροχή οξυγόνου.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός (φωτογραφία), ήταν ιδιαίτερα καυστικός σε δηλώσεις του την Τετάρτη, αφήνοντας σαφείς αιχμές.

“Για να αντιμετωπίζεις πανδημίες, πρέπει να είσαι σοβαρός και να προγραμματίζεις”, τόνισε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνέδραμε μέσω ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των υποδομών του 404, αλλά δεν της ζητήθηκε ποτέ η συγκεκριμένη παρέμβαση. “Το αναβαθμίσαμε ενεργειακά, ό,τι μας ζητήθηκε το κάναμε. Κατόπιν πήγαμε να φτιάξουμε και τις ζημιές από τον σεισμό. Δεν περιμέναμε. Μετά τους βάλαμε και προσασιμότητα και ό,τι άλλο χρειάστηκε”, τόνισε και πρόσθεσε: “Θα μπορούσαν μέσα στο ΕΣΠΑ – τώρα δεν υπάρχει η δυνατότητα γιατί το ΕΣΠΑ τελειώνει – να είχαν καταθέσει και την αναβάθμισή του ιατροτεχνολογικά. Δεν το έκαναν”.

Ο περιφερειάρχης υποστήριξε πως ακόμη και τώρα μπορεί να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη υποδομή για οξυγόνο από το υπουργείο, καθώς το κόστος δεν είναι μεγάλο.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να βρεθεί στη Λάρισα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Βόλος: Τραγικές οι ελλείψεις γιατρών

Τέσσερις κλινικές COVID-19, με 80 κρεβάτια σε ανάπτυξη, 12 γεμάτες κλίνες ΜΕΘ, οι 8 εκ των οποίων ΜΕΘ COVID, και 3 διασωληνωμένοι ασθενείς στη ΜΑΦ, συνθέτουν την εικόνα την εικόνα στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο του Βόλου, όπου οι ελάχιστοι γιατροί δίνουν την άνιση μάχη.

“Πριν από την πανδημία, χωρίς τις πιεστικές ανάγκες που δημιούργησε ο κορωνοϊός, προβλέπονταν 14 παθολόγοι για τις δύο παθολογικές μας κλινικές. Τώρα έχουμε τέσσερις επιπλέον COVID και οι παθολόγοι είναι όλοι κι όλοι 8, από τους οποίους οι 2 είναι ένα βήμα πριν από την συνταξιοδότηση. Έχουμε φτάσει στο σημείο ένας παθολόγος να καλύπτει εκατό ασθενείς, ενώ δεν έχουμε ούτε έναν πνευμονολόγο”, είπε στο iatronet ο Νίκος Χαυτούρας (φωτογραφία), μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών.

Ο ίδιος θεωρεί πως οι τονωτικές «ενέσεις» από τα Κέντρα Υγείας δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες και ζητά την έκτακτη μετακίνηση παθολόγων από περιοχές της χώρας που δεν έχουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και από νησιά.

Διακομιδές από Γιάννενα μέχρι και Αθήνα

Περίπου 250 διακομιδές ασθενών το 24ωρο καλούνται να κάνουν τα πληρώματα του ΕΚΑΒ σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Το 95% είναι περιστατικά COVID-19, που μεταφέρονται είτε από το σπίτι στο νοσοκομείο είτε από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, λέει στο iatronet ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Γιάννης Γούλας (φωτογραφία).

“Το τελευταίο διάστημα, επειδή δεν υπάρχει κρεβάτι ΜΕΘ διαθέσιμο σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, έχουμε μεταφέρει περιστατικά διασωληνωμένων σε Γιάννενα, Αγρίνιο, Λαμία, Χαλκίδα και Αθήνα”, σημειώνει.

Η πανελλαδική πρωτιά της Θεσσαλίας

Με 968 νέες μολύνσεις COVID-19 την Τρίτη, η περιοχή της Θεσσαλίας, με το 6,9% του πληθυσμού της χώρας, είχε το 14,4% των κρουσμάτων της. Την Τετάρτη, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στους τέσσερις νομούς υποχωρησε σε 841.

Η Λάρισα κατέχει το τελευταίο διάστημα την θλιβερή πανελλαδική πρωτιά της Περιφερειακής Ενότητας με τα περισσότερα κρούσματα σε αναλογία πληθυσμού (150,48 ανά 100.000 κατοίκους την Τρίτη), με τη Μαγνησία να ακολουθεί από κοντά (123,13). Σημαντικά επιβαρημένη εικόνα παρουσιάζουν και τα Τρίκαλα, με 92,31 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ μόνο στην Καρδίτσα η κατάσταση μοιάζει κάπως βελτιωμένη (51,96). Είναι χαρακτηριστικό πως οι τρεις στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς έχουν υψηλότερη διασπορά από την “κατακόκκινη” και δοκιμαζόμενη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: iatronet.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πρόσβαση στην Κουμαριά με οδικά έργα δίνει ο Δήμος Τρικκαίων

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πρόσβαση στην αγαπημένη τους Κουμαριά θα έχουν πλέον οι καταγόμενοι από τον πρώην οικισμό της Αγρελιάς, που σταδιακά εξελίχθηκε σε χωριό, αλλά πλέον δεν κατοικείται. Ο Δήμος Τρικκαίων ξεκίνησε εργασίες βελτίωσης του δρόμου που οδηγεί στον πρώην οικισμό, καθώς οι καιρικές συνθήκες και η μη κίνηση οχημάτων, είχαν δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων στο οδικό δίκτυο. Ετσι, ήταν αδύνατη η μετάβαση Κουμαριωτών στον αγαπημένο τους τόπο καταγωγής, ακόμη και σε μεγάλες θρησκευτικές εορτές. «Πλέον, θα μπορούν τους καλοκαιρινούς μήνες πολύ πιο εύκολα να μεταβαίνουν στο χωριό, να βρίσκονται στον τόπο καταγωγής τους», τονίζει ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καταβούτας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Από το γραφείο Τύπου

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πανέτοιμη η Λάρισα να υποδεχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο Κορασίδων γράφοντας ιστορία (φώτο-βίντεο)

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υδατοσφαίρισης κορασίδων Κ16 (Final Youth Women (U16) Water Polo World Championship) που θα διεξαχθεί στη Λάρισα από τις 21 έως και τις 27 Αυγούστου 2022, πραγματοποιήθηκε αυτοψία σήμερα το μεσημέρι της Τετάρτης στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας από τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, στελέχη της δημοτικής αρχής και στελέχη της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάσος (ΚΟΕ).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

“Από όσο βλέπω, δεν υπάρχουν προβλήματα. Η Λάρισα υποδέχεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κορασίδων, μια πάρα πολύ σημαντική διοργάνωση, είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχτούμε 13 εθνικές ομάδες από ολόκληρο τον κόσμο. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αυτό το πολύ μεγάλο αθλητικό γεγονός, το οποίο δίνει προστιθέμενη αξία στην πόλη, να μπορέσει να διεκπεραιωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αφήσει μια σοβαρή σφραγίδα για μια Λάρισα που μπορεί με τις υποδομές της να δέχεται μεγάλες οργανώσεις”, δήλωσε ο δήμαρχος κ. Καλογιάννης.

Σε συνέχεια του λόγου του πρόσθεσε: “Αυτή η διοργάνωση δεν έχει σχέση μόνο με τον αθλητισμό αλλά και με την προβολή και την οικονομία της πόλης. Καλώ τους Λαρισαίους να γεμίσουν τις κερκίδες. Ευχαριστώ όσους συνεργάζονται και συμβάλουν στο να είναι η Λάρισα στο μεγάλο καλεντάρι των μεγάλων διοργανώσεων στη χώρα.”

Στο κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας παραβρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Βασίλης Πινακάς, ο οποίος τόνισε την άψογη συνεργασία μεταξύ των φορέων. Ειδικότερα ανέφερε τα εξής:

“Η καρδιά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πόλο χτυπά εδώ στη Λάρισα. Έχουμε μια άψογη συνεργασία με το δήμο Λαρισαίων και με την Κολυμβητική Ομοσπονδία, την οποία ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη της. Μπορούμε να φιλοξενούμε πολύ μεγάλες οργανώσεις. Καλούμε τον κόσμο να χαρεί και να δει από κοντά τους αγώνες. Η είσοδος είναι δωρεάν. Όλες οι ομάδες που θα συμμετάσχουν είναι υψηλού επιπέδου.”

Ο γενικός διευθυντής της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας της Ελλάδος κ. Γιάννης Γιαννούρης, κοντολογίς σημείωσε πως στη Λάρισα με το εν λόγω πρωτάθλημα γράφεται ιστορία:

“Γράφουμε ιστορία γιατί είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα σε δύο πόλεις της Θεσσαλίας, στη Λάρισα και το Βόλο με 38 συνολικά συμμετοχές. Έχουμε εντυπωσιαστεί από τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Το κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας έχει βάλει τα καλά του για να υποδεχτεί τους γονείς που θα έρθουν να καμαρώσουν τα παιδιά τους. Οι αγώνες θα καλύπτονται από το κανάλι της FINA από την αρχή μέχρι το τέλος. Η εικόνα θα προβάλλεται παντού…”

Δείτε σε βίντεο τις δηλώσεις:

Δείτε φωτογραφίες:

Ρεπορτάζ: Νικόλας Σελητσιανιώτης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE4 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

Δημοφιλή