Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Προχωρά μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης η αντικατάσταση 14.000 φωτιστικών σημείων

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) για 12 έτη θα γίνει η αντικατάσταση 14.000 φωτιστικών σημείων στο Δήμο Καρδίτσας. Αυτό αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εκτενή συζήτηση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως ενημέρωσε ο τεχνικός σύμβουλος που έκανε τη σχετική μελέτη τα 14000 σημεία καταναλώνουν 4,3 εκατ. κιλοβατορες και η εξοικονόμηση που προβλέπεται να επιτευχθεί είναι της τάξης του 67%.
Η Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης θα περιλαμβάνει:
Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων, με εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Καρδίτσας και της δυνατότητας σύναψης Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών 12ετούς διάρκειας, με ιδιώτη (μέσω διεξαγωγής Ανοιχτού Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού), στην οποία το σύνολο της απαιτούμενης επένδυσης θα είναι 100% αυτοχρηματοδοτούμενο από ιδιωτικά κεφάλαια και η αποπληρωμή της επένδυσης θα γίνει μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) για την Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων, με εξοικονόμηση ενέργειας, στο Δήμο Καρδίτσας.
Η αποπληρωμή θα γίνει με εκχώρηση μέρους των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού (άρθρο 43, του ν. 4257/2014) για την αποπληρωμή της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) και εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι της εξοικονόμησης και οι λοιπές απαιτήσεις που θα προβλέπονται στα Συμβατικά Τεύχη που θα καταρτιστούν από την Υπηρεσία του Δήμου.

Υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα έτος θα έχει αλλαχθεί το σύνολο των φωτιστικών.

Σήμερα, οι υποδομές Δημοτικού Φωτισμού (φωτιστικά σώματα) στο Δήμο Καρδίτσας, σύμφωνα τις μελέτες που διενεργήθηκαν και τα φωτιστικά σημεία που είναι εγκατεστημένα σε δρόμους, πεζόδρομους, πλατείες, παιδικές χαρές του Δήμου, όπως καταγράφηκαν και ταξινομήθηκαν συνολικά και ανά κατηγορία είδους εξοπλισμού για τα συμβατικού τύπου φωτιστικά σημεία, ανέρχονται σε 17.967 τεμάχια.

Το συνολικό αντικείμενο της προτεινόμενης επένδυσης θα αποτελείται από 13.799 φωτιστικά σημεία και προτείνεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά με φωτιστικά νέας τεχνολογίας (LED). Η ετήσια ενεργειακή κατανάλωση του υφιστάμενου συστήματος ανέρχεται στις 4.302.532,11 kWh, ενώ η αντίστοιχη του νέου συστήματος στις 1.438.115,48 kWh. Με βάση την προηγούμενη αναφορά προκύπτει αρχική εκτίμηση εξοικονόμησης της τάξεως του 66,58%.

Θα εξαιρεθούν 4.168 φωτιστικά σημεία από την διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης τα οποία ήδη έχουν αναβαθμιστεί.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Σε έντονους τόνους κινήθηκε η τοποθέτηση της κ. Αλκ. Κολοκύθα. «Είμαστε κατά των αποικιοκρατικών συμβάσεων που λειτουργούν υπέρ των εργολάβων και των φίλων τους. Με 250.000 μπορούμε να πετύχουμε εξοικονόμηση. Η μελέτη πάσχει από παντού. Διακόψατε την αντικατάσταση με led που θα είχε ολοκληρωθεί. Θέλετε κάποιοι να κονομήσουν. Θα κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση. Μην τολμήσετε να δεσμεύσετε το Δήμο.»
Από την πλευρά της Λαικής Συσπείρωσης ο επικεφαλής κ. Κρανιάς τόνισε μεταξύ άλλων:
«Όπως προκύπτει από τη σχετική εισήγηση, που φαίνεται ότι έγινε κατά παραγγελία ή δόθηκε έτοιμη από εργολάβους,ο επιχειρηματίας θα αναλάβει το έργο για 12 χρόνια τσεπώνοντας εγγυημένα εκατομμύρια από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες, που δεν πρόκειται να δουν κανένα οικονομικό όφελος. Ξέρουμε καλά ότι όπου έγιναν ιδιωτικοποιήσεις μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες είναι υποβαθμισμένες και κοστίζουν ακριβότερα από όταν τις παρείχε το προσωπικό των Δήμων, αφού το μοναδικό κριτήριο των εργολάβων είναι το κέρδος τους και τίποτα άλλο.
Εκτός από τους δημότες ζημιωμένοι θα βγουν και οι εργαζόμενοι που απαξιώνονται και σε επόμενη φάσηείναι σίγουρο ότι θα χάσουν τις δουλειές τους.»
Ο κ. Ξηλωμένος επισήμανε: «Δεν έχει τη νομιμοποίηση να παραχωρήσετε για 12 χρόνια τον ηλεκτροφωτισμό που έχει ανταποδοτικότητα. Είναι πρωτοφανές αυτό που επιχειρείται. Ιδιωτικοποιεί η Δημ. Αρχή μια ανταποδοτική υπηρεσία. Πολλοί δήμοι με αντίστοιχες συμβάσεις καταλήγουν στα δικαστήρια με ιδιώτες. Ναρκοθετεί το μέλλον και της επόμενης Δημοτικής Αρχής.
Ο κ. Γκαβογιάννης υποστήριξε: «θα πρέπει να συζητηθεί σε άλλο συμβούλιο. Υπάρχουν κενά. Θα είμαστε αρνητικοί.»

Παπαλός: Στην ορθή κατεύθυνση
Από την πλευρά του ο κ. Κ Παπαλός σημείωσε: «Εχει εφαρμοστεί σε πολλές πρωτεύουσες νομών με θετικά αποτελέσματα. Θα υπάρχουν ασφαλιστικές ρήτρες που θα εξασφαλίζουν τα συμφέροντα του Δήμου. Είναι προς την ορθή κατεύθυνση και θα προκύψουν καλύτερες υπηρεσίες. Μια τέτοια διαδικασία δεν είναι ιδιωτικοποίηση, η υπηρεσία παραμένει στο Δήμο.
Ο κ. Ηλίας Σχορετσιανίτης τόνισε: «Θα εξοικονομηθούν άμεσα κάποια χρήματα, και θα υπάρξει καλύτερος φωτισμός»

Βασίλης Τσιάκος: “Κάποιοι θέλουν να γίνουν τροχοπέδη”

Η Δημ. Αρχή από την πρώτη στιγμή είπε ότι η Καρδίτσα θα γίνει μια πόλη φωτεινη.
Στον φωτισμό δεν ήμασταν στο επίπεδο που έπρεπε. Καμιά ιδιωτικοποίηση δεν γίνεται. Δεν κινδυνεύει καμιά θέση υπαλλήλου γι αυτό και ζητήσαμε και άλλους υπαλλήλους. Μερικοί προσπαθούν να βαφτίσουν το ψάρι κρεας. Ο δημότης δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Δεν δέχομαι τη σπέκουλα περί διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Ποια είναι η αδιαφανή διαδικασία; Ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός;
Ο Δημοτικός φωτισμός θέλει αναβάθμιση. Θέλουμε να μπούμε στους 100 πράσινους δήμους πανευρωπαϊκά και προχωρούμε σε διάφορες δράσεις. Οποιοδήποτε έργο ορισμένοι επιχειρούν να το δαιμονοποιήσουν. Κρίνουν εξ ιδίων;
Τι γίνεται με τη ΣΕΑ; Τι κερδίζει ο Δήμος; Καταρχήν τα 100.000 για τη συντήρηση. Αποκτά ο Δήμος σύστημα τηλεδιαχείρισης και ελέγχου που θα μείνει. Μετά από 12 χρόνια όλα τα φωτιστικά θα είναι καινούρια. Που σημαίνει ότι οι Δημότες θα κάνουν 70% εξοικονόμηση.
Ο Δήμος προχωρά μπροστά και κοιτάζει το μέλλον. Αν θέλετε να δαιμονοποιησετε καταστάσεις πρόβλημά σας. Ακόμη κ αν θέλετε να γίνεται κάποιοι τροχοπέδη, εμείς θα πάμε το Δήμο μπροστά. Κάποιοι, προσπαθούν να μην γίνουν έργα στην Καρδίτσα για να διακιολογήσουν το μηδενικό τους έργο.
Με τη ΣΕΑ δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και θα προσφέρουμε υπηρεσίες που ούτε καν τις διανοούνταν κάποιοι.

 

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Τα κρούσματα σε Τρίκαλα και την υπόλοιπη χώρα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μόλις 10 νέες μολύνσεις ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ για την περιοχή των Τρικάλων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.190. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.442.963 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 375 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 134.546 (3.8% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.784 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 134 (61.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 έτη. To 91.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 63 (47.01%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 71 (52.99%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.679 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 85 (ημερήσια μεταβολή -10.53%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 85 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Υποτονική η κίνηση στην αγορά της Λάρισας με… γεμάτες τις καφετερίες

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τις… παραλίες φαίνεται ότι επέλεξαν σήμερα οι Λαρισαίοι, καθώς η κίνηση στην αγορά της πόλης το μεσημέρι του Σαββάτου να είναι σχετικά υποτονική, με την ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν για την εποχή να αποτελούν ισχυρό σύμμαχο για τα παράλια του νομού και όχι για τα εμπορικά καταστήματα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Παρ’ όλα αυτά, οι καφετέριες της πόλης είναι σχετικά γεμάτες με τους Λαρισαίους να απολαμβάνουν το μεσημεριανό τους καφεδάκι εν μέσω του μίνι καύσωνα.

Δείτε το φωτορεπορτάζ του onlarissa.gr:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ2 λεπτά ago

Ο Πούτιν προειδοποιεί ότι η συνέχιση των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία οδηγεί σε περαιτέρω “αποσταθεροποίηση”

ΕΛΛΑΔΑ13 λεπτά ago

Ξανά στο νοσοκομείο ο τραυματίας φοιτητής του ΑΠΘ

ΚΟΣΜΟΣ21 λεπτά ago

Ιράν: Το πλήρωμα των δύο κατασχεθέντων ελληνικών τάνκερ δεν κρατείται – Είναι καλά στην υγεία του

VIDEO31 λεπτά ago

Δελτίο Ειδήσεων 28/05/2022

ΕΛΛΑΔΑ33 λεπτά ago

Πυρκαγιά στη Μαγούλα Αττικής – Εναέρια μέσα επιχειρούν στην κατάσβεση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ52 λεπτά ago

Τουρκία: «Κλιμάκωση Ερντογάν» και «θερμό καλοκαίρι» με την Ελλάδα βλέπουν τα γερμανικά ΜΜΕ

ΕΛΛΑΔΑ53 λεπτά ago

Χανιά: Επανέφεραν 7χρονο παιδί που πνίγηκε σε νεροτσουλήθρα ξενοδοχείου

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Ινδονησία: Είκοσι έξι αγνοούμενοι μετά το ναυάγιο πορθμείου στο στενό Μακασάρ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα ago

ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα αποφάσεων για γραμματέα και Πολιτική Γραμματεία – Συνεδριάζει την Κυριακή η νέα ΚΕ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Παραλιακή: Ένας νεκρός και ένας ακρωτηριασμένος οδηγός σε δύο φοβερά τροχαία

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ8 ώρες ago

Οι Σεξουαλικές πόζες στο Tik tok από την 17χρονη από Αλμυρό που είχε καταγγείλει ασέλγεια από τον πατέρα της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

πάρτι
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ώρες ago

Βόλος: Το νέο τετράστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης – Πως θα ονομάζεται και ποιες θα είναι οι παροχές του

αυτοκίνητο
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία

Δημοφιλή