Connect with us

OIKONOMIA

Προειδοποίηση Σταϊκούρα για έκτακτο φόρο στις τράπεζες

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση στις τράπεζες για την υποστήριξη της πελατείας τους στο τρέχον περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων και ακρίβειας.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η τελευταία σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις τους την περασμένη Πέμπτη σήμανε την έναρξη ενός νέου γύρου αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης: Συνταξιούχοι – Τα 9 πακέτα αυξήσεων σε 2,9 εκατ. δικαιούχους

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο υπουργός ουσιαστικά απαίτησε από τις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα σε αναπροσαρμογές της τιμολογιακής τους πολιτικής, με αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων, μειώσεις στις χορηγήσεις και κούρεμα των προμηθειών που επιβάλλουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για πάσης φύσεως συναλλαγές. Παράλληλα, ζήτησε το περαιτέρω άνοιγμα της κάνουλας των δανείων.

Υψηλή κερδοφορία

Ο κ. Σταϊκούρας κατά τους ίδιους κύκλους επικαλέστηκε την υψηλή κερδοφορία που παρουσιάζουν πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα και απείλησε ότι αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες ελάφρυνσης των πελατών τους, θα προωθήσει άμεσα την εφαρμογή ενός έκτακτου φόρου στον κλάδο.

Οι τραπεζίτες απάντησαν ότι τα κέρδη που καταγράφονται δεν διανέμονται στους μετόχους και πως αποτελούν τα καύσιμα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και του σχεδίου μετασχηματισμού τους, ενώ αποτελούν ένα μέσο άμυνας απέναντι στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων από την επόμενη χρήση.

Σημείωσαν επίσης ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για τη στήριξη των δανειοληπτών θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το Κοινοτικό Δίκαιο και τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Το ισπανικό μοντέλο

Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη εβδομάδα, με τον κ. Σταϊκούρα να ζητά από τις τράπεζες να ετοιμάσουν προτάσεις για το πώς μπορούν να στηριχθούν τα νοικοκυριά. Το υπουργείο έθεσε ως βάση για τον σχεδιασμό των δράσεων που θα προταθούν το μοντέλο που σχεδιάζεται αυτή την περίοδο στην Ισπανία από την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, με στόχο να οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα και να ενεργοποιηθεί το 2023.

Σύμφωνα με αυτό, οι τράπεζες καλούνται να προσφέρουν λύσεις ανακούφισης σε αδύναμα νοικοκυριά, ώστε να αντιμετωπιστούν τόσο η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος που προκαλεί ο πληθωρισμός όσο και η άνοδος των μηνιαίων δόσεων λόγω των αυξήσεων στα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

l Περίοδο χάριτος πληρωμής μόνο τόκων για διάστημα έως και 5 έτη, με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου κατά τη διάρκειά της, για νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 25.200 ευρώ

l 12μηνη περίοδο χάριτος, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα καταβάλλονται δόσεις,  εφαρμογή χαμηλότερου επιτοκίου και αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής έως και 7 χρόνια για νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 29.400 ευρώ, τα οποία ξοδεύουν περισσότερο από το 30% αυτού για το στεγαστικό τους δάνειο και το κόστος του έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20%.

Το κόστος

Οπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, εάν εφαρμοστούν τέτοιου είδους μέτρα στην Ελλάδα χωρίς κρατική στήριξη, θα οδηγήσουν σε αυξημένες δαπάνες για τον πιστωτικό κίνδυνο, οι οποίες θα επιδράσουν αρνητικά στα αποτελέσματά τους και κατ’ επέκταση στις δυνατότητες του συστήματος να χρηματοδοτήσει την οικονομία.

Ενδεικτική, κατά τους ίδιους κύκλους, των σκέψεων στην κυβέρνηση για το ποιος θα καλύψει το κόστος των διευκολύνσεων είναι η τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα πριν από την επίμαχη σύσκεψη με τις τράπεζες. Κατά τον υπουργό, το ισπανικό μοντέλο, το οποίο τελεί υπό εξέταση, «δείχνει με την πρώτη εικόνα ότι δεν έχει δημοσιονομικό κόστος». Κατά τον ίδιο, «οι συνθήκες δεν είναι ανάλογες με αυτές της πανδημίας δημοσιονομικά και, κατά συνέπεια, η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί και ανάλογα με το αν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο».

Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με πηγές από τον τραπεζικό κλάδο, αποτελεί μια σαφή ένδειξη για την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να αναληφθεί κόστος από τις τράπεζες. Οπως λένε, «εάν εφαρμοστεί αυτό, θα προσομοιάζει με την εθελοντική εισφορά των ναυτιλιακών εταιρειών προς το κράτος, που κλείδωσε πριν από λίγες ημέρες». Σημειώνουν δε πως οι τράπεζες ούτως ή άλλως προχωρούν σε λύσεις ανακούφισης όσων δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. «Αλλο αυτό και άλλο μια οριζόντια υποχρεωτική αναδιάρθρωση των δανείων» προσθέτουν.

Κίνδυνοι

Με βάση τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις των συστημικών ομίλων, αυξημένους κινδύνους αθέτησης πληρωμών εμφανίζουν κατά βάση τα στεγαστικά δάνεια, ειδικά όσα έχουν ρυθμιστεί στο παρελθόν μία ή και περισσότερες φορές, καθώς πρόκειται για οφειλέτες με χαμηλά εισοδήματα σε σχέση με το χρέος τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα άσκησης ευαισθησίας που πραγματοποίησε μεγάλη τράπεζα, ενδεχόμενη άνοδος του Euribor 3μήνου στο 3% θα οδηγήσει σε μια μέση αύξηση της μηνιαίας δόσης κατά 10% στο μισό χαρτοφυλάκιο, ενώ στο υπόλοιπο το επιπλέον κόστος υπολογίζεται στο 20%-25%.

Κάλεσμα σε Ελληνες του εξωτερικού να εργαστούν στον όμιλο της Alpha Bank

Κάλεσμα σε Ελληνες που εργάζονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα και να εργαστούν στον όμιλο της Alpha Bank απευθύνει η τράπεζα. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει, διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες την ημερίδα «Future Ithacans». Ο CEO του ομίλου Βασίλης Ψάλτης (φωτογραφία), μιλώντας στους προσκεκλημένους, υπογράμμισε πως «θέλουμε να μπολιάσουμε το δυναμικό της τράπεζας με τον σημαντικό πλούτο γνώσεων και εμπειριών των Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό». Κορυφαία στελέχη της Alpha Bank βρέθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα και παρουσίασαν τον μετασχηματισμό της, που την καθιστά εργοδότη επιλογής για το ελληνικό ταλέντο.

Ανοδος των δόσεων επί πέντε συνεχείς μήνες

Ο Δεκέμβριος θα είναι ο πέμπτος συνεχής μήνας αύξησης των μηνιαίων δόσεων για την πλειονότητα των δανειοληπτών που έχουν λάβει χρηματοδότηση με πρόγραμμα κυμαινόμενου επιτοκίου. Από τον περασμένο Αύγουστο το euribor 3 μηνών, με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια, βρίσκεται ξανά σε θετικό έδαφος και όσο αυξάνεται πάνω από το 0% ισόποσα ενισχύεται και το ετησιοποιημένο κόστος για τον οφειλέτη.

Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στη ζώνη του 1,90%, που σημαίνει ότι σε όλα τα δάνεια της κατηγορίας το τελικό επιτόκιο έχει αυξηθεί κατά 190 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο. Ετσι, για μια χορήγηση με spread 2%, το κόστος σε ετήσια βάση από το 2% μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο έχει πλέον αναρριχηθεί στο 3,9%. Σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, η δόση ανά 100.000 ευρώ δανείου διάρκειας 15 ετών έχει αυξηθεί σε αυτό το διάστημα από τα 644 ευρώ στα 730 ευρώ.

Σύντομα, θα ξεπεράσει και το 4% καθώς η ανοδική πορεία του διατραπεζικού επιτοκίου θα συνεχιστεί, εν όψει και της νέας αναπροσαρμογής των δεικτών της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα. Με το euribor 3μήνου στο 2,30% η μηνιαία δόση θα ανέλθει στα 755 ευρώ, στο 2,50% στα 765 ευρώ και στο 3% στα 790 ευρώ. Υψηλότερα δηλαδή έως και κατά 146 ευρώ ή 22% ανά 100.000 ευρώ υπολοίπου σε σύγκριση με τα μέσα του καλοκαιριού.

Από την άλλη, στην επιχειρηματική πίστη, τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι, δεν υπάρχουν προς το παρόν αρρυθμίες, καθώς η οικονομία τρέχει ακόμη με υψηλούς ρυθμούς και έχει προηγηθεί μια εξαιρετική τουριστική σεζόν που τροφοδότησε πλειάδα κλάδων γύρω από το οικοσύστημα των ξενοδοχείων και των μονάδων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Υπουργείο Εργασίας: Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για ένα χρόνο για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο (έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024) η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων και των ανασφάλιστων υπερηλίκων, με ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η παράταση γίνεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Με την ίδια ρύθμιση, παρατείνεται με τον ίδιο τρόπο για ένα χρόνο η ασφαλιστική ικανότητα εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους. Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση υπάγονται:

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

· Οι εργαζόμενοι που συνέχισαν να υφίστανται τις επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού κατά το 2022

· Επιχειρήσεις και εργοδότες που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές.

· Πρώην επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι και έχουν ρυθμίσει τυχόν οφειλές τους.

· Οι ξεναγοί που ενώ έχουν καταβάλει κανονικά ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχει ολοκληρωθεί από τον e-ΕΦΚΑ η εφαρμογή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και άρα δεν εμφανίζονται στο σύστημα οι ημέρες ασφάλισής τους.

· Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος

Τι θα ισχύσει για τους μη μισθωτούς

Επιπροσθέτως, συνεχίζει η ανακοίνωση, ανανεώνεται η ειδική ρύθμιση που ίσχυσε το 2022 για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους) προκειμένου να τακτοποιηθούν ταμειακά και να μπορέσουν να ανανεώσουν χωρίς πρόβλημα την ασφαλιστική τους ικανότητα. Ειδικότερα δίνεται στους μη μισθωτούς κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα, έως 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ταυτόχρονα καλούνται να καταβάλλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024.

Εφόσον δηλαδή ένας μη μισθωτός καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας -αναδρομικά για το έτος 2022- θα ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Απόσχιση της Sandoz από τη Novartis το 2023

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Σε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4% αναμένει να κινηθεί η Novartis, μετά την απόσχιση της Sandoz που αποτελεί τον κλάδο γενοσήμων της  ως τον Ιούνιο του 2023 και με τη εστίαση της εταιρείας σε πέντε βασικούς θεραπευτικούς τομείς και την ανάπτυξη νέων σκευασμάτων που θα αποτελούν μεγάλα blockbusters στην κατηγορία τους.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε σήμερα η διοίκηση της εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Novartis στη Βασιλεία, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Βας Ναρασίμχαν, τον επικεφαλής του οικονομικού τμήματος  Χάρι Κίρς, την πρόεδρο του  διεθνούς τμήματος καινοτόμων φαρμάκων Μαρί Φράνς Τσούντιν και τον Βίκτορ Μπούλτο, πρόεδρο του τμήματος καινοτόμων φαρμάκων στις ΗΠΑ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η εταιρεία έκλεισε το 2022 με αύξηση 4% στις πωλήσεις της στα 50,5 δισ. δολ., λειτουργικά έσοδα 16, 6 δισ. δολ. και καθαρά κέρδη 6,9 δισ. δολ. προτείνοντας μέρισμα 3,2 ελβετικών φράγκων ανά μετοχή.

Με περίπου 150 νέα φάρμακα υπό έρευνα, εκ των οποίων τα 15 σε πιο ώριμη φάση ανάπτυξης η ελβετική φαρμακευτική εστιάζει στους τομείς της καρδιολογίας, ανοσολογίας, νευρολογίας, ογκολογίας συμπαγών όγκων και στην αιματολογία. Στόχος, όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος Βας Ναρασίμχαν είναι η ανάπτυξη νέων στοχευμένων φαρμάκων που όμως θα καλύπτουν ευρείες ομάδες ασθενών και όχι τόσο σπάνιες παθήσεις. Εξηγώντας τη θέση της εταιρείας ανέφερε για παράδειγμα ότι κατά την έρευνα διαπιστώνεται η δράση ενός ογκολογικού φαρμάκου σε μια γονιδιακή μετάλλαξη, η οποία στη συνέχεια εντοπίζεται και σε άλλες μορφές καρκίνου. Η Novartis συνεχίσει την έρευνα αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, με τα μεγαδεδομένα (big data) και την τεχνητή νοημοσύνη, ανακαλύπτοντας νέες θεραπείες κυτταρικές, γονιδιακές και βιοτεχνολογικές, δίνοντας προτεραιότητα στη δραστηριοποίησή της στις ΗΠΑ, και στη συνέχεια στην Κίνα, τη Γερμανία και την Ιαπωνία.

Η εστίασή της στις πέντε προαναφερθείσες θεραπευτικές κατηγορίες αφορούν:

  • στα καρδιολογικά την καρδιακή ανεπάρκεια και υπέρταση και την αθηροσκλήρωση,
  • στην ανοσολογία την ψωρίαση, ψωριασική αρθρίτιδα, την σπονδυλίτιδα και σπονδυλαρθρίτιδα, την ιδρωταδενίτιδα, την χρόνια κνίδωση και το σύνδρομο Sjögren,
  • στη νευρολογία την σκλήρυνση κατά πλάκας, τη νωτιαία μυική ατροφία και νευροεκφυλιστικές νόσους όπως η Πάρκινσον, η ALS κλπ
  • στην ογκολογία συμπαγών όγκων τον καρκίνο μαστού και τους γυναικολογικούς καρκίνους, τον καρκίνο του προστάτη και του πνεύμονα και
  • στην αιματολογία  στο Non-Hodgkin λέμφωμα, την μη κακοήθη θρομβοπενία, την οξεία μυελοειδή λευχαιμία και το μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έφυγε από τη ζωή η Χρυσούλα Καρμπά- Κάϊρα από Βόλο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

«Tο Αγρίμι» με τη Δήμητρα Παπαδήμα στο Θέατρο Αμαλία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Εργαλείο εξωστρέφειας ο πολιτισμός – Ο Έλληνας πρόξενος στη Ν. Υόρκη μιλά για την παράσταση «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Η Βελανιδιά του Tim Crouch στο Bios: Μία τολμηρή θεατρική πρόκληση με εκλεκτούς καλεσμένους

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Η παράσταση «Ντίνος Χριστιανόπουλος-Το ταγκαλάκι» στο θέατρο Αμαλία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

«Φιλιά εις τα παιδιά»: Δείτε στο ERTFLIX και στην ERT World το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

“Τριγωνοψαρούλης The Musical” στο θέατρο Κολοσσαίον

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

«Πάγωσε» ο Βόλος το πρωί του Σαββάτου- Πέθανε ο 62χρονος Σωτήρης Καπατσέλος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

«Πεταμένα βιβλία, ξεχασμένοι άνθρωποι»: Οι +άνθρωποι στο παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ιστορικής διοργάνωσης

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή