Connect with us

OIKONOMIA

Πρόγραμμα Σπίτι μου: Δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Τις προϋποθέσεις, τους δικαιούχους και τη διαδικασία χορήγησης χαμηλότοκων δανείων, για νέους και ζευγάρια από 25 έως 39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» το οποίο ξεκινά τη Δευτέρα. Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος με δώδεκα ερωτοαπαντήσεις εξηγεί πως λειτουργούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

1. Πότε ξεκινά το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου»;

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκινά τη Δευτέρα 3 Απριλίου με την υποβολή αιτήσεων στις τράπεζες από νέους και νέα ζευγάρια για την χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

2. Ποιες τράπεζες δέχονται αιτήσεις;

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Attica Bank, Παγκρήτια, καθώς και οι συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας και Χανίων.

3. Τι προβλέπει το «Σπίτι μου»;

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει χαμηλότοκα δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας. Πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση καθόρισε του όρους και τις προϋποθέσεις δανεισμού και απομένει η προκήρυξη προς τις τράπεζες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

4. Σε ποιες κατοικίες αναφέρεται;

Τα σπίτια για τα οποία θα μπορούν να δανειοδοτηθούν οι νέοι δικαιούχοι, θα πρέπει να είναι άνω των 15 ετών, με άδεια κατασκευής έως το 2007, και να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Η εμπορική τους αξία θα πρέπει να είναι έως 200.000 ευρώ.

5. Ποιοι είναι δικαιούχοι του προγράμματος;

Υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν γύρω τουλάχιστον 10.000 πολίτες. Δικαιούχοι θα είναι οι πολίτες ηλικίας 25-39 ετών, με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Οι δικαιούχοι δεν πρέπει να διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

6. Πως κλιμακώνεται το εισοδηματικό κριτήριο των δικαιούχων;

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, πραγματικό και τεκμαρτό, προσδιορίζεται 16.000 ευρώ για άγαμο ή σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει. Εως τα 24.000 ευρώ για έγγαμο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

7. Τι ευνοϊκό έχουν τα συγκεκριμένα δάνεια; Ποια είναι η επιδότηση;

Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ και για το ποσοστό αυτού του δανείου δεν οφείλεται τόκος. Το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι τα 3/4 του δανείου χορηγούνται άτοκα. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.

8. Πότε το δάνειο είναι άτοκο;

Εφόσον ο δανειολήπτης είναι πολύτεκνος ή τρίτεκνος το δάνειο είναι άτοκο.

9. Τι επιπλέον πλεονεκτήματα έχουν τα συγκεκριμένα δάνεια;

Τα δάνεια που θα εκταμιευθούν στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος Τ απαλλάσσονται από την εισφορά του ν. 128/1975 η οποία σήμερα είναι 0,12%. Επίσης το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα φακέλου για κάθε δυνητικό δανειολήπτη. Ενώ δεν επιτρέπεται να ζητηθεί εγγύηση τρίτου για τη χορήγηση του δανείου.

10. Πότε καταγγέλλεται η σύμβαση του δανείου;

Η κοινή υπουργική απόφαση ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής της δόσης δανείου πάνω από 30 ημέρες, η τράπεζα χαρακτηρίζει τον δανειολήπτη μη συνεργάσιμο κι εφόσον δεν καταβάλει τη δόση έπειτα κι από 90 ημέρες συνεχούς υπερημερίας, καταγγέλλει τη σύμβαση.

11. Τι θα πρέπει να κάνει ο υποψήφιος δανειολήπτης για να λάβει το δάνειό του;

Ο δικαιούχος υποβάλλει αίτηση, σε μια από τις συνεργαζόμενες με το πρόγραμμα τράπεζες, ώστε να κριθεί – κατ’ αρχήν – η επιλεξιμότητά του. Οι τράπεζες θα ελέγχουν την πλήρωση των προϋποθέσεων (ηλικιακό όριο, εισόδημα, έλλειψη ακινήτου κατάλληλου προς κατοικία) για κάθε αιτούντα. Εάν αυτές πληρούνται, τότε αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα του και αποφασίζουν για την προέγκριση ή όχι δανείου, εντός 60 ημερών. Η τράπεζα ενημερώνει τον αιτούντα για την προέγκριση και αυτός εντός της προθεσμίας των 60 ημερών οφείλει να γνωστοποιήσει στην τράπεζα το αιτούμενο ποσό δανείου (που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ), το ακίνητο που προτίθεται να αγοράσει και την τιμή του (που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς).

12. Τι άλλο ελέγχει η τράπεζα;

Η τράπεζα διενεργεί νομικό και τεχνικό έλεγχο επί του ακινήτου και εφόσον προκύψει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ως προς το ακίνητο για τη λήψη δανείου, υποβάλλει στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) τη σχετική δανειακή σύμβαση. Η τελική υπογραφή της σύμβασης και η εκταμίευση του συνολικού ποσού της σύμβασης πραγματοποιείται εντός 6 μηνών από την έγκριση της ΕΑΤ.

Παραδείγματα

Παράδειγμα 1: Δάνειο 100.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνια

Παράδειγμα 2: Δάνειο 100.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια

Για το ίδιο δάνειο με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια η μηνιαία δόση είναι 705,63 ευρώ. Με ένταξη στο πρόγραμμα η δόση περιορίζεται στα 480,39 ευρώ (όφελος 225,24 ευρώ ή 2.702 ευρώ το χρόνο). Για τρίτεκνους – πολύτεκνους η δόση μειώνεται στα 416,67 ευρώ (όφελος 288,96 ευρώ ή 3.467,52 ευρώ το χρόνο).

Πηγή: OT.GR

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 λεπτά ago

Πώς «βάφτηκαν» γαλάζιες οι «λαϊκές» συνοικίες

ΕΛΛΑΔΑ6 λεπτά ago

Σοκ στην Κρήτη: Νηστικά και κάτω από άθλιες συνθήκες τα τρία ανήλικα που άφηνε μόνα τους στο σπίτι η μητέρα τους

ΚΟΣΜΟΣ12 λεπτά ago

ΗΠΑ: Δεν υποστηρίζουμε τις ουκρανικές στρατιωτικές επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας

LIFESTYLE18 λεπτά ago

Διακοπές σημαίνει χαλάρωση, καλό φαγητό, ιστορία, υπέροχες παραλίες και διασκέδαση – Υπάρχει ένα μέρος που τα συγκεντρώνει όλα

ΕΛΛΑΔΑ24 λεπτά ago

Εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα: Ελεύθεροι οι τέσσερις συλληφθέντες – Αναμένεται να οριστεί δικάσιμος

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ30 λεπτά ago

Σούσο: «Η Ρόμα είναι δυνατή ομάδα. Ο Μουρίνιο ξέρει από τελικούς»

ΚΟΣΜΟΣ33 λεπτά ago

ΗΠΑ: «Εγείρει κίνδυνο αποσταθεροποίησης» η εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα

LIFESTYLE39 λεπτά ago

Μόνο η Έμιλι Ραταϊκόφσκι θα μπορούσε να φορέσει μια ντένιμ βερμούδα με τόσο σέξι τρόπο

ΕΛΛΑΔΑ45 λεπτά ago

Έκλεψαν γαϊδουράκι 40 ημερών με σπασμένο πόδι από την Πυλαία

ΚΟΣΜΟΣ51 λεπτά ago

Βόρεια Κορέα: Απέτυχε η προσπάθεια να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή