ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφυγικό – Θεοφάνια στους καταπέλτες σε Χίο και Λέσβο – Μπλόκο στη δημιουργία κλειστής δομής


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Θεοφάνεια στους προβλήτες των λιμανιών έκαναν οι Χιώτες όχι όμως για να ρίξουν το σταυρό στα νερά της θάλασσας αλλά για να αποτρέπουν την αποβίβαση των μηχανημάτων της εργολήπτριας εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο της κατασκευής στο νησί της νέας κλειστής δομής για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Απέτρεψαν την αποβίβαση των μηχανημάτων
Τελικά οι κάτοικοι του Χίου με την σημερινή τους κινητοποίηση κατέλαβαν το λιμάνι αρχικά των Μεστών όπου έγινε η πρώτη απόπειρα τα χαράματα και στη συνέχεια το λιμάνι της Χίου και κατάφεραν να αποτρέψουν το πλοίο «Πελαγίτης» να αποβιβάσει τα χωματουργικά μηχανήματα της αναδόχου εταιρείας.
Παρά την παρουσία μικρής δύναμης της αστυνομίας και του τοπικού λιμενικού, η αποφασιστικότητα των κατοίκων αλλά και ο φόβος να μην επαναληφθούν τα σκηνικά έντασης του 2020 στα νησιά του βόρειου Αιγαίου, δεν επέτρεψαν την αποβίβαση των μηχανημάτων για την έναρξη των εργασιών του νέας κλειστής προσφυγικής δομής στην περιοχή Θόλος της Χίου.
Μετά από διαπραγματεύσεις το οχηματαγωγό πλοίο, αποβίβασε φορτηγά με ευπαθή προϊόντα, αλλά όχι τα μηχανήματα τα οποία και ξαναμπήκαν στο πλοίο το οποίο συνέχισε την πορεία του για το λιμάνι της Μυτιλήνης.
Το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση για κατασκευή νέας κλειστής προσφυγικής δομής και στη Λέσβο με ανάδοχο την ίδια εταιρεία είχε ως αποτέλεσμα νέα κινητοποίηση αυτή τη φορά από τους κατοίκους της Μυτιλήνης για να δέσει ούτε εκεί το πλοίο. Μάλιστα σε ανακοίνωσή του το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κάλεσε σε ξεσηκωμό το μεσημέρι σημειώνοντας ότι «οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων κέντρων φυλακών δεν θα περάσουν. Οι τοπικές κοινωνίες τόσο της Λέσβου όσο και της Χίου έχουν ήδη αποφανθεί: Καμιά δομή, ούτε κλειστή- ούτε ανοιχτή».
Διαβάστε επίσης: Χίος – Κάτοικοι έδιωξαν πλοίο με μηχανήματα που προορίζονταν για την κατασκευή νέας κλειστής δομής προσφύγων
Διαβάστε επίσης: Προσφυγικό – Διασώθηκαν 29.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο και καταγράφηκαν το 2021 ως αφιχθέντες μόλις 8.500
Αναχώρησε για Θεσσαλονίκη – Σε εγρήγορση οι κάτοικοι
Τελικά χωρίς άλλα προβλήματα το πλοίο που μετέφερε τα μηχανήματα της κατασκευάστριας εταιρείας αναχώρησε στις 6 το απόγευμα από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.
Τις κινητοποιήσεις των κατοίκων χαιρέτισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κάνοντας λόγος για ήττα της κυβέρνησης, ενώ το δικό του μήνυμα έστειλε ο Νότης Μηταράκης αφήνοντας αιχμές για «χαρακώματα έντασης και διχόνοιας».
Πάντως τόσο στη Χίο όσο και στη Λέσβο οι κάτοικοι -όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης- καλούνται σε εγρήγορση από τη συντονιστική επιτροπή. Είναι χαρακτηριστικά του κλίματος και των όσων συνέβησαν σήμερα τα πλάνα που μετέδωσε η τοπική ιστοσελίδα politischios.gr.
«Μήνυμα ενότητας προς συμπολίτες μας που οχυρώνονται πίσω από χαρακώματα έντασης και διχόνοιας, ενώ καλούμαστε να διαχειριστούμε κρίσεις» απηύθυνε σήμερα από τη Χίο όπου και εκλέγεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, με αφορμή τα Θεοφάνια σχολιάζοντας έτσι τις αντιδράσεις σε Χίο και Μυτιλήνη κατά της κατασκευής της νέας κλειστής δομής προσφύγων.
Όχι σε Γκουαντάναμο προσφύγων
Οι Χιώτες είπαν όχι στις πολιτικές που μετατρέπουν τα νησιά μας σε «Γκουαντάναμο» προσφύγων – μεταναστών δήλωσαν ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, ο βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης εκφράζοντας την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην δημιουργία κλειστής δομής.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες στη Χίο θυμίζουν τα όσα δραματικά είχαν συμβεί το Φεβρουάριο του 2020. Για δεύτερη φορά οι πολίτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου ορθώνουν τείχος απέναντι στους παραλογισμούς της Κυβέρνησης.
»Οι Χιώτες, έχοντας διαμηνύσει την αντίθεσή τους στην κλειστή δομή που θέλει να κατασκευάσει ο κ. Μηταράκης στο Θόλος, έκαναν σαφές σήμερα το πρωί εμποδίζοντας το πλοίο «Πελαγίτης» να αποβιβάσει τα μηχανήματα της αναδόχου εταιρίας τόσο στο λιμάνι των Μεστών όσο και σε αυτό της Χίου».
Συνεχίζοντας υποστηρίζουν ότι «το πιο ξεκάθαρο «όχι» στις απάνθρωπες και αδιέξοδες πολιτικές, που μετατρέπουν τα νησιά και τη χώρα σε φυλακή δεκάδων χιλιάδων ψυχών και «κροκόδειλο» για λογαριασμό της Ευρώπης, το έλαβε από τους συντοπίτες του ο κύριος Υπουργός.
Φαραωνικές και οργουελικές φυλακές
»Ελπίζουμε να είναι το έναυσμα για να αντιληφθεί ότι τα συμφέροντα της χώρας και η τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου δεν συνάδουν με πολιτική αλά Όρμπαν και Σαλβίνι. Οι φαραωνικές και οργουελικές φυλακές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, από κοινού με την κα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον κ. Μ. Σχοινά, έχουν ήδη καταδικαστεί στη συλλογική συνείδηση του λαού μας».
Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση και την ηγεσία της ΕΕ «να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις περίτεχνες διατυπώσεις του προτεινόμενου Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο» και προσθέτουν:
«Το αποτυχημένο τους Σύμφωνο δεν θα περάσει, ούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε στη Χίο, ούτε πουθενά! Η Ευρώπη χρειάζεται λύσεις με ανθρωπιά, σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και πραγματική Αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς της, χρειάζεται λειτουργικό μηχανισμό υποχρεωτικών και ισότιμων μετεγκαταστάσεων, νόμιμες και ασφαλείς διόδους, καταπολέμηση των αιτίων που δημιουργούν προσφυγιά και μετανάστευση, Δημοκρατία και συνεννόηση.
»Χρειάζεται αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά και αλληλεγγύη από την ενδοχώρα στα νησιά και από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη στις χώρες πρώτης εισόδου. Αυτή είναι η μόνη πολιτική ανθρωπιάς και η καλύτερη απάντηση σε κάθε λογής εργαλειοποίηση».
Ηχηρό χαστούκι από το λαό της Χίου κατά της κυβέρνησης
Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Κεντρικής του Επιτροπής, χαιρετίζει τις «μαζικές ολονύχτιες και πρωινές κινητοποιήσεις του λαού της Χίου στα λιμάνια του νησιού», που απέτρεψαν, όπως αναφέρει, «τη μυστική αποβίβαση» βαρέων μηχανημάτων που «προορίζονται για την κατασκευή της νέας μεγάλης δομής- φυλακής προσφύγων και μεταναστών στο νησί».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «ο αγωνιζόμενος χιώτικος λαός απέδειξε, για μια ακόμα φορά, ότι όταν ο λαός εμπιστεύεται την δύναμή του μπορεί να αποτρέπει και να χαλάει αντιλαϊκούς σχεδιασμούς».
«Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη, γιατί παρά και ενάντια στη θέληση των νησιωτών, εμμένει στην υλοποίηση της αντιδραστικής και επικίνδυνης επιλογής τής ΕΕ, η οποία φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έχει και τη συμφωνία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, που μετατρέπει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε φυλακές και χώρο διαλογής προσφύγων και μεταναστών», καταγγέλλει το ΚΚΕ και προσθέτει:
«Μετά το μεγάλο στραπάτσο που υπέστη η κυβέρνηση από το λαϊκό ξεσηκωμό σε Χίο και Λέσβο τον Φλεβάρη του 2020, κατά της εισβολής των ΜΑΤ που οργάνωσε, σήμερα η πολιτική της δέχθηκε ένα νέο ηχηρό χαστούκι στη Χίο, που φανερώνει ότι δεν έχει ούτε την αποδοχή μα ούτε και την ανοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των νησιωτών».
«Το ΚΚΕ στηρίζει τους δίκαιους αγώνες των νησιωτών και απαιτεί να σταματήσει τώρα η κατασκευή των νέων ΚΥΤ- φυλακών καθώς και να κλείσουν αυτά που ήδη λειτουργούν στα νησιά. Να ανακαλέσει πίσω τώρα τα μηχανήματα και να μην επιχειρήσει ξανά να τα κατεβάσει στη Λέσβο ή στη Χίο», καταλήγει η ανακοίνωση.
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κίσινγκερ: Τον έβαλαν στη «λίστα των εχθρών της Ουκρανίας» ως «συνεργό στα εγκλήματα της Ρωσίας»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ συμπεριελήφθη στην πλατφόρμα Миротворец (Mirotvorets), με τη λίστα των εχθρών της Ουκρανίας, αφότου ζήτησε να κάνει παραχωρήσεις το Κίεβο έναντι της Ρωσίας για να λήξει ο πόλεμος, μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Συνεργός στα εγκλήματα»
Στη λίστα των εχθρών της Ουκρανίας, που δημοσιεύει η ουκρανική πλατφόρμα Миротворец (Mirotvorets, Ειρηνοποιός) κατέληξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, όπως μεταδίδει το διεθνές ρωσόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο RTVI στο Telegram.
Η κάρτα του πολιτικού αναφέρει ότι «συμμετείχε στην ειδική επιχείρηση πληροφόρησης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» και είναι επίσης «συνεργός στα εγκλήματα των ρωσικών αρχών», μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Οι συντάκτες της λίστας δημοσίευσαν επίσης σύντομη βιογραφία του Κίσινγκερ με παραπομπές σε συνδέσμους που περιέχουν τις δηλώσεις του, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Κίσινγκερ, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, είχε προτείνει στη Δύση να εγκαταλείψει τις προσπάθειές της να επιτύχει μια στρατιωτική ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία και στο Κίεβο να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πλευρών της σύγκρουσης, όπως είπε, πρέπει να ξαναρχίσουν τους επόμενους δύο μήνες, διαφορετικά «θα προκληθεί ένταση, η οποία δεν θα είναι εύκολο να ξεπεραστεί».
Επίθεση από τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε στα λόγια του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Κατά τη γνώμη του, ο Κίσινγκερ πίστευε ότι δεν μιλούσε στο Νταβός, αλλά στο Μόναχο το 1938, όπου οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας υπέγραψαν συμφωνία για την προσάρτηση της Σουδητίας στη Γερμανία.
Το κέντρο Mirotvorets έχει έδρα το Κίεβο και δημοσιεύει στοιχεία για άτομα που θεωρεί εχθρούς της Ουκρανίας. Τα «στοιχεία» αφορούν ενέργειες που το κέντρο κρίνει ότι συνιστούν ενδείξεις εγκλημάτων κατά της εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, την ειρήνη, την ανθρώπινη ασφάλεια και το διεθνές δίκαιο.
Στελέχη του ΚΚΕ…
Στην ίδια λίστα με τον Κίσινγκερ βρίσκονται και τα ονόματα, μαζί και τα προσωπικά στοιχεία, τριών στελεχών του ΚΚΕ, του Γιώργου Λαμπρούλη (φωτογραφία, κάτω), βουλευτή και αντιπροέδρου της Βουλής, του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, πρώην ευρωβουλευτή, και του Γιώργου Μαγγανά, στελέχους του κόμματος.
Οπως σημείωνε η εφημερίδα Ριζοσπάστης, στις 29/04/2022, η «επονομαζόμενη ιστοσελίδα myrotvorets.center, δημοσιοποιεί προσωπικά δεδομένα χιλιάδων ανθρώπων (ονοματεπώνυμο, φωτογραφία, διεύθυνση, τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο!) που έχουν χαρακτηριστεί είτε από το ουκρανικό κράτος είτε από τους διαχειριστές ως “εχθροί της Ουκρανίας”, συνεργάτες “τρομοκρατικών οργανώσεων” κ.ά».
Και πρόσθετε ότι η ιστοσελίδα αυτή τελούσε επίσημα υπό την «αιγίδα» υπουργείων της ουκρανικής κυβέρνησης, ενώ αποτελεί βάση δεδομένων την οποία αξιοποιούν και σήμερα οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές της Ουκρανίας, προκειμένου να ασκήσουν διώξεις σε βάρος προσώπων.
Μάλιστα, πριν λίγα χρόνια, πρόσωπα που βρίσκονταν στην εν λόγω λίστα έχουν πέσει θύματα δολοφονικών ενεργειών, ενώ πλήθος καταγγελιών έχουν γίνει για απειλές που δέχονται άτομα που βρίσκονται στη λίστα…
…και γερμανός καγκελάριος
Στις 10/5/2016 δημοσιεύτηκαν 4.068 ονόματα και προσωπικά στοιχεία (διευθύνσεις, τηλέφωνα) ουκρανών και ξένων δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ κ.λπ. που είχαν διαπιστευτεί για να εργαστούν στα εδάφη της αυτοαποκαλούμενης «ΛΔ του Ντονέτσκ» και χαρακτηρίζονταν από την ιστοσελίδα ως «συνεργάτες τρομοκρατικών οργανώσεων».
O πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ (φωτογραφία Reuters)
Ανάμεσά τους, εργαζόμενοι μεγάλων διεθνών ειδησεογραφικών μέσων (CNN, AFP, Reuters, BBC, New York Times, Vice News, Al Jazeera). Τα στοιχεία αυτά διέρρευσαν από χακάρισμα των αρχείων των αρχών της αυτοαποκαλούμενης «ΛΔ του Ντονέτσκ».
Υστερα από αυτό, πολλοί δημοσιογράφοι κατήγγειλαν ότι δέχονταν απειλές, ενώ υπήρξαν καταγγελίες ότι «πάγωσαν» οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί επειδή βρίσκονταν στη «μαύρη λίστα» ή επειδή άσκησαν κριτική στα γεγονότα του «Euromaidan».
Παρόλο που ξέσπασε ένα «σκάνδαλο» εξαιτίας της διαρροής και παρόλο που στις 13/5/2016 ανακοινώθηκε ότι η ιστοσελίδα κλείνει, ύστερα από λίγες μέρες επανήλθε, με νέα, ανανεωμένη «λίστα» εργαζομένων διαπιστευμένων από τις αρχές της αυτοαποκαλούμενης «ΛΔ του Ντονέτσκ».
Το 2018, η γερμανική κυβέρνηση είχε ζητήσει να «κατέβει» η ιστοσελίδα, καθώς στη «μαύρη λίστα» συμπεριλαμβάνεται ο γερμανός πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μάικλ Σαντέλ: Να μετακινηθούμε από την αξιοκρατία στην αξιοπρέπεια της εργασίας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στην εκστρατεία του στις τελευταίες γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, ο τότε υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και κατόπιν εκλεγείς καγκελάριος Ολαφ Σολτς είχε χρησιμοποιήσει ένα μονολεκτικό σύνθημα: «Σεβασμός». Ο γράφων, ευρισκόμενος τότε στη Γερμανία, είχε ρωτήσει πώς είχε επιλεγεί αυτή η λέξη. Η απάντηση ήταν ότι ο Σολτς την είχε αναδείξει έπειτα από μία συνομιλία που είχε με τον αμερικανό καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Μάικλ Σαντέλ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Ελαβα τότε ένα αίτημα από το επιτελείο του Σολτς» λέει στο «Βήμα» ο κ. Σαντέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που μας παραχώρησε με αφορμή το τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Η τυραννία της αξίας: Τι έχει απογίνει το κοινό καλό;», που εκδόθηκε στα ελληνικά από τον εκδοτικό οίκο Πόλις. «Μου είπαν ότι είχε διαβάσει το βιβλίο και ήθελε να με προσκαλέσει σε μία δημόσια συζήτηση για τα ζητήματα που εγείρονται σε αυτό σε σχέση με τη Γερμανία. Συμφώνησα, και αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εκείνος βρισκόταν σε μία δημόσια συγκέντρωση του κόμματός του και εγώ εμφανίστηκα μέσω βίντεο. Εντυπωσιάστηκα με τον τρόπο που είχε απορροφήσει το βασικό επιχείρημα του βιβλίου» σημειώνει.
Φιλόσοφος με προφίλ ενός ροκ σταρ
Ο Σαντέλ δεν είναι μία τυχαία περίπτωση καθηγητή. Στον αγγλόφωνο κόσμο θεωρείται ένας από τους πλέον φημισμένους διανοουμένους και δεν φοβάται να πει την άποψή του. Για έναν καθηγητή Φιλοσοφίας δε, η δημοτικότητά του είναι εντυπωσιακή. Εχει χαρακτηριστεί ως «ένας φιλόσοφος με το παγκόσμιο προφίλ ενός ροκ σταρ», τα βίντεο από τις διαλέξεις του περί δικαιοσύνης στο YouTube μπορεί κάποιος να τα παρακολουθήσει ελεύθερα και έχουν εκατομμύρια θεατές, ενώ έχει και εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC 4 με τίτλο «Ο Δημόσιος Φιλόσοφος», στην οποία αναλύει διάφορα ερωτήματα, όπως π.χ. «Αν η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστήσει άχρηστη τη σκέψη». Με το προηγούμενο βιβλίο του με τίτλο «Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα», που ήρθε να προστεθεί στο εμβληματικό «Δικαιοσύνη», ο Σαντέλ είχε αναδειχθεί στον σφοδρότερο επικριτή της ορθοδοξίας της ελεύθερης αγοράς στον αγγλόφωνο κόσμο. Με την «Τυραννία της Αξίας» επιστρέφει κατά κάποιον τρόπο στα νάματα της «Δικαιοσύνης», αναζητώντας τους λόγους που οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες εμφανίζουν αυτή την επικίνδυνη ροπή προς τον λαϊκισμό – με κορυφαία έκφραση την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και την επιλογή του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ύβρις της αξιοκρατίας και το προβοκατόρικο επιχείρημα
Τι συνέβη τελικά με τον Σολτς; «Μοιράστηκε μαζί μου ένα μείζον ζήτημα, που αφορά στο ότι ένα μεγάλο μέρος του αντίδρασης εναντίον των ελίτ στους κόλπους των εργαζομένων οφειλόταν στην εκτεταμένη πεποίθηση ότι άτομα που ανήκουν στην ελίτ και διαθέτουν προσόντα, τους κοιτούν υποτιμητικά. Πίστευε επίσης ότι τα κεντροαριστερά κόμματα είχαν χάσει την επαφή, αλλά και την αξιοπιστία τους, έναντι των κοινωνικών στρωμάτων που κάποτε αποτελούσαν την πρωταρχική εκλογική τους βάση, ακριβώς επειδή είχαν υιοθετήσει αυτό που ονομάζω «ύβρις της αξιοκρατίας»: την ιδέα δηλαδή ότι η τάξη των υψηλά προσοντούχων με πανεπιστημιακά πτυχία έχουν κυριαρχήσει όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στο σύστημα κοινωνικής εκτίμησης. Αυτό έχει δημιουργήσει μία δυσαρέσκεια και ένα παράπονο που είναι κατανοητά, καθώς συνεισφέρουν και εκείνοι στην οικονομία και στο κοινό καλό. Ο Σολτς», προσθέτει ο Σαντέλ, «είχε συλλάβει τη σύνδεση μεταξύ όσων έγραφα και της κατάστασης στη Γερμανία».
Το επόμενο ερώτημα έρχεται κάπως φυσιολογικά. Δεν είναι κάπως προβοκατόρικο να μειώνει κανείς την αξιοκρατία; «Καταλαβαίνω καλά ότι όταν η εναλλακτική επιλογή για την εργασία και τον κοινωνικό ρόλο είναι ο νεποτισμός, το πελατειακό σύστημα, η κληρονομικότητα, ακόμη και η διαφθορά, τότε η αξιοκρατία φαίνεται σαν μία αρχή που απελευθερώνει. Ολοι πρέπει να εξετάζονται με βάση την αξία τους, ανεξάρτητα από τους δεσμούς που έχουν π.χ. μέσω της οικογενείας τους. Αυτή είναι η υπόσχεση της αξιοκρατίας. Γι’ αυτό», μας εξηγεί, «είναι κάπως παράδοξο ότι μία αρχή (principle) που υπόσχεται περισσότερη ισότητα έχει στην πραγματικότητα μετατραπεί σε μία δικαιολογία για ανισότητα ακόμη και σε επίπεδο κοινωνικής αναγνώρισης. Αυτό που με κινητοποίησε να γράψω το βιβλίο ήταν ότι ήθελα να εξηγήσω τη λαϊκιστική αντίδραση εναντίον των ελίτ και των κατεστημένων κομμάτων που εκφράστηκε με δραματικό τρόπο το 2016 στο Brexit και στην εκλογή Τραμπ. Τι κινητοποίησε τον θυμό που αισθάνθηκαν πολλοί εργαζόμενοι άνθρωποι; Ενα στοιχείο», τονίζει, «ήταν ότι ένα από τα βαθύτερα χάσματα στην πολιτική είναι πλέον το μορφωτικό επίπεδο. Αν δείτε το Brexit, ψηφοφόροι χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της εξόδου από την ΕΕ και κάτι ανάλογο συνέβη και με την εκλογή Τραμπ. Είχε πει μάλιστα ο Τραμπ σε μία προεκλογική συγκέντρωση: «Αγαπώ αυτούς με χαμηλό επίπεδο μόρφωσης»».
Πώς ορίζονται η επιτυχία και η αποτυχία;
Για τον αμερικανό καθηγητή, το χάσμα μεταξύ «νικητών και χαμένων» έχει βαθύνει τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και δηλητηριάζει τα πολιτικά συστήματα. Αυτό σχετίζεται με την αυξανόμενη ανισότητα πλούτου που παράγει η παγκοσμιοποίηση. «Κατά τη δική μου άποψη όμως», τονίζει, «είχε να κάνει και με διαφορετικές απόψεις σχετικά με την επιτυχία. Αυτοί που ανέβηκαν την κοινωνική σκάλα νόμισαν πως το γεγονός ότι βρέθηκαν εκεί ήταν αποτέλεσμα μόνο των δικών τους ενεργειών και ότι αυτό είναι το μέτρο της αξίας τους – σε αντίθεση με όσους αγωνίζονται ή και δυσκολεύονται, έχοντας ίσως μείνει πίσω λόγω της παγκοσμιοποίησης, που μάλλον είναι άξιοι της μοίρας τους».
Ο ορισμός της επιτυχίας είναι μία δύσκολη εξίσωση. «Στις κοινωνίες μας, όπου η αξία και η επιτυχία ορίζονται σε μεγάλο βαθμό με όρους της αγοράς, η επιτυχία δυστυχώς ορίζεται ως οικονομική επιτυχία με συνακόλουθη πρόσβαση σε θέσεις εργασίας με υψηλές αποδοχές. Και πριν από αυτό υπάρχει η είσοδος σε πανεπιστημιακά ιδρύματα που ανοίγουν τις πόρτες για τέτοιες καριέρες. Αυτός δεν είναι ο ορισμός που δίνω εγώ, αλλά αυτός που δίνουν οι νέοι άνθρωποι. Προσωπικά τους παροτρύνω να προσεγγίζουν τον ορισμό της επιτυχίας λίγο πιο κριτικά» λέει.
Οι «έμποροι της δυσαρέσκειας»
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι όσοι εκμεταλλεύονται πολιτικά αυτές τις ανισότητες είναι άνθρωποι που μάλλον θα χαρακτηρίζονταν ελίτ. Δεν ήταν άλλωστε μέρος μιας ελίτ και ο Τραμπ ή, σήμερα, το νέο… πουλέν του, με έδρα το Οχάιο, ο Τζ. Ντ. Βανς (απόφοιτος του Γέιλ);
«Αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση! Νομίζω», λέει ο κ. Σαντέλ, «ότι πρέπει να διακρίνουμε μεταξύ δύο διαφορετικών κατηγοριών ελίτ. Ο Τραμπ ασφαλώς ανήκει στην ελίτ, από την άποψη ότι είναι ένας πλούσιος άνθρωπος που ακολούθησε πολιτικές που εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα της κοινωνικής τάξης στην οποία ανήκει. Η συντριπτική πλειοψηφία των περικοπών φόρων που επέβαλε ήταν προς όφελος των πλουσίων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Μόνο ένα μικρό μέρος πήγε σε όσους από την εργατική τάξη τον υποστήριξαν. Για πολιτικούς λόγους όμως, ο Τραμπ επιτέθηκε με επιτυχία όχι στις ελίτ που έχουν πολλά χρήματα, διότι είναι ένας από αυτούς, αλλά στις πολιτισμικές, ακαδημαϊκές, μιντιακές ελίτ, εναντίον ανθρώπων με καλές σπουδές, εναντίον ανθρώπων που ανήκουν στις επιστημονικές ελίτ. Και οι άνθρωποι που ψήφισαν Τραμπ δεν νοιάζονταν που ο ίδιος είναι πλούσιος, δεν τον έβλεπαν ως ελίτ με βάση πολιτισμικούς όρους». Για τον ίδιο, «ο θυμός εναντίον των ελίτ σχετίζεται περισσότερο με την κοινωνική αναγνώριση, την εκτίμηση, τον σεβασμό, παρά με την οικονομική κατάσταση. Υπάρχει μία αίσθηση στην εργατική τάξη ότι η δουλειά που κάνουν, καθώς και οι ίδιοι ως άνθρωποι, δεν αναγνωρίζονται». Ο Τραμπ μετέφρασε «αυτό το αίσθημα αδικίας σε πολιτική».
Η παγκοσμιοποίηση βάθυνε την ανισότητα
Ο Σαντέλ αναλύει εκτενώς στο βιβλίο του τη διάβρωση της αξιοπρέπειας της εργασίας που αισθάνονται τα μέλη της εργατικής τάξης. Αναδύεται κομβικό το ερώτημα πώς αντιστρέφεται αυτό το αίσθημα. Και το πρώτο είναι, όπως λέει, «η αλλαγή των όρων του δημοσίου διαλόγου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών περίπου, η παγκοσμιοποίηση βάθυνε την ανισότητα στα εισοδήματα και στον πλούτο. Τα κατεστημένα πολιτικά κόμματα τόσο της Κεντροδεξιάς όσο και της Κεντροαριστεράς απάντησαν στη διευρυνόμενη ανισότητα και στην απώλεια θέσεων εργασίας όχι προτείνοντας μία ουσιαστική διαρθρωτική μεταρρύθμιση της οικονομίας αλλά αντιθέτως λέγοντας στους εργάτες ότι το πρόβλημα είναι αυτοί οι ίδιοι και όχι η δομή της οικονομίας».
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση ήταν ότι αν κάποιος ήθελε να είναι ανταγωνιστικός πρέπει να πάρει ένα πτυχίο πανεπιστημίου. «Στο βιβλίο μου το ονομάζω αυτό «η ρητορική της ανόδου». Αυτή η ρητορική αντικατοπτρίζει μία λύση που δεν είναι λύση. Και αυτό όχι επειδή δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να πάνε στο πανεπιστήμιο. Αυτό όμως που έχασαν οι ελίτ αλλά και τα κατεστημένα κόμματα ήταν η προσβολή που ενυπάρχει σε αυτή τη συμβουλή. Το μήνυμα που έστειλε στους εργαζομένους ήταν ότι αν δεν έχετε πτυχίο και δυσκολεύεστε στη νέα οικονομία, τότε η αποτυχία είναι δικό σας φταίξιμο» μας λέει. Και προσθέτει: «Πρέπει να μετακινηθούμε από τη λογική της αξιοκρατίας στην αξιοπρέπεια της εργασίας».
Πόσο τον ανησυχεί ότι η πρόοδος της τεχνολογίας μπορεί να λειτουργήσει εναντίον αυτής της λογικής; «Συχνά υποθέτουμε – και οι πολιτικοί ενισχύουν αυτή την υπόθεση – ότι ο τρόπος με τον οποίο η τεχνολογία απειλεί την απασχόληση είναι απλά κάτι το φυσιολογικό, ότι η τεχνολογία έχει μία λογική πέραν του ανθρώπινου ελέγχου. Η άποψή μου», εξηγεί εμφατικά, «είναι ότι πρόκειται για μία λανθασμένη οπτική της τεχνολογίας. Η τεχνολογία δεν είναι μία απλή δύναμη της φύσης. Μπορεί να προσανατολιστεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταστρέφει δουλειές για όσους δεν διαθέτουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά να κατευθυνθεί προς την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Μιλάμε για πολιτικές αποφάσεις, όπως και για επενδυτικές προτεραιότητες».
Δικαιότερες κοινωνίες η απάντηση στον λαϊκισμό
Μία δικαιότερη κοινωνία είναι, κατά τον κ. Σαντέλ, η καλύτερη απάντηση στον λαϊκισμό. «Αυτό είναι το κεντρικό πολιτικό ερώτημα των ημερών μας. Πρέπει να σκεφθούμε υπεύθυνα τις πολιτικές μας επιλογές, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις αγωνίες και τη δυσαρέσκεια που οδηγούν πολλούς ανθρώπους στον δεξιό λαϊκισμό. Αυτό σημαίνει», καταλήγει, «ότι οι κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να έχουν ένα όραμα για μία δικαιότερη κοινωνία, τόσο από την άποψη της δικαιοσύνης της αναδιανομής όσο και της δικαιοσύνης της συνεισφοράς». Και το πρώτο βήμα είναι η αξιοπρέπεια της εργασίας, καθώς η εργασία «δεν αφορά μόνο το να βγάζει κάποιος τα προς το ζην. Αφορά τη συνεισφορά ενός ανθρώπου στην οικονομία και στο κοινό καλό. Να κερδίζει την κοινωνική αναγνώριση για αυτό που κάνει».
Το παράδειγμα της φορολογίας είναι ενδεικτικό. «Ο τρόπος με τον οποίο φορολογούμε αντανακλά τις αξίες μας. Αυτό που σήμερα βλέπουμε είναι ότι οι επενδύσεις κεφαλαίου ή όσοι ασχολούνται με τη χρηματοοικονομική κερδοσκοπία φορολογούνται χαμηλότερα από την εργατική τάξη» υπογραμμίζει. Επίσης, ένας φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές ή στις ψηφιακά στοχευμένες διαφημίσεις που κατακλύζουν τις εταιρείες κοινωνικών δικτύων θα ήταν κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ20 ώρες ago
Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος