Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πρόταση Κωτσού για μελισσοκομικό Ινστιτούτο στο Νομό Καρδίτσας

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πρόταση κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός με την Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Όλγα Γκορτζή στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Στύλιο

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός συναντήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Στύλιοκαι την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην Προέδρου του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας κ. ΌλγαΓκορτζή προκειμένου να συζητηθεί η αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός Μελισσοκομικού Ινστιτούτου και η προοπτική χρηματοδότησής του.
Το Μελισσοκομικό Ινστιτούτο θα έχει έδρα το Δήμο Μουζακίου και στην επιλογή αυτή συνηγορούν οι εδαφοκλιματολογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, η πληθώρα των ενδημικών και καλλιεργούμενων φυτών η περίοδος της ανθοφορίας των οποίων δύναται να καλύψει όλο το έτος, αλλά και ο σημαντικός αριθμός μελισσοκόμων και εξωστρεφών επιχειρήσεων παραγωγής μελισσοκομικού εξοπλισμού που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται παγκοσμίως για την αύξηση των μελισσοσμηνών, λόγω της αναντικατάστατης θετικής επίδρασης των μελισσών στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, μέσω της επικονίασης.
Σε πλήρη ανάπτυξη το Ινστιτούτο θα αποτελέσει Κέντρο έρευνας, σχεδιασμού και παραγωγής προϊόντων μελισσοκομίας (μέλι, πρόπολη, βασιλικός πολτός) αλλά και νέων προϊόντων προστιθέμενης αξίας που θα παραχθούν από αυτά (όπως συμπληρώματα διατροφής, προϊόντα ευεξίας, καλλυντικά από μέλι και κερί).
Σύμφωνα με όσα προτάθηκαν από την κα. Γκορτζή στα προσδοκώμενα αποτελέσματα του έργου εντάσσονται η μελέτη της χλωριδικής βιοποικιλότητας της Ελλάδας με τη δημιουργία αποθήκης γενετικού υλικού αλλά και η κατοχύρωση της μελισσοκομίας ως στοιχείο ταυτότητας του Δήμου και των ανθοφορούντων φυτών ως στοιχείο του αγροτικού τοπίου του. Σε συνεργασία με εξειδικευμένα Ερευνητικά Κέντρα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα καταστεί ικανή η εμβάθυνση της γνώσης για τις ιδιότητες των μελισσοτροφικών φυτών και ο ορθολογιστικός ανασχεδιασμός νέων βιολειτουργικών μελισσοκομικών προϊόντων (φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά, λειτουργικά τρόφιμα κλπ). Ο εμπλουτισμός κατάλληλων εκτάσεων με μελισσοκομικά φυτά κατά μήκος των αγροτικών δρόμων και εντός των δημοτικών εκτάσεων αναμένεται να βελτιώσει αισθητικά το τοπίο, αυξάνοντας την ελκυστικότητα της περιοχής, θέτοντας βάσεις για την τουριστική και αγροτουριστική ανάπτυξη.
Στα μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα του Ινστιτούτου εντάσσεται η ευαισθητοποίηση και επαγγελματική κατάρτιση μελισσοκόμων οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν εργαστηριακές μελέτες καθώς και πειράματα σε ανοιχτό πεδίο κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής τους. Η βελτίωση της υγείας των μελισσών αποτελεί ένα από τα αντικείμενα μελέτης του Πάρκου και μέσα από κύκλο σεμιναρίων και ημερίδων θα πραγματοποιείται η διάχυση της γνώσης σε μαθητές, μελισσοκόμους και άλλους ενδιαφερόμενους. Σε συνεργασία με πιστοποιημένα Εργαστήρια θα δύναται να παρέχει αποτελέσματα αναλύσεων σε μελισσοκομικά προϊόντα και να συμβάλλει ενεργά στην έρευνα και ανάπτυξη νέων παρέχοντας υποστήριξη σε όλα τα στάδια του σχεδιασμού και της ανάπτυξής τους. Πρόσθετα σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Κοινότητα θα δίνεται η δυνατότητα προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο επισκέψιμο Τμήμα του Πάρκου και θα προάγονται συνδυασμένες οικοτουριστικές δράσεις, σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιωτικούς φορείς.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Στύλιοςβρήκε αρκετά ενδιαφέρουσα την άνωθεν πρόταση αναφέροντας πως είναι θετικός στη δημιουργία του Ινστιτούτου. Επιπλέον, ο κ. Στύλιοςαναγνώρισε πως η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης είναι αναγκαία, καθώς θα ωθήσει τους υπάρχοντες αλλά και νέους μελισσοκόμους στην επαγγελματική κατάρτιση. Τέλος, ο κ. Στύλιοςανέφερε ότι το εν λόγω εγχείρημα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας».
«Το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, την ανάπτυξη του κλάδου της μελισσοκομίας, την τόνωση του Ακαδημαϊκού περιβάλλοντος αλλά και την ενίσχυση του Αγροτουριστικού ενδιαφέροντος για τον Δήμο Μουζακίου, τον Νομό Καρδίτσας και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας», δήλωσε αμέσως μετά το πέρας τη συνάντηση ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πρόσβαση στην Κουμαριά με οδικά έργα δίνει ο Δήμος Τρικκαίων

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πρόσβαση στην αγαπημένη τους Κουμαριά θα έχουν πλέον οι καταγόμενοι από τον πρώην οικισμό της Αγρελιάς, που σταδιακά εξελίχθηκε σε χωριό, αλλά πλέον δεν κατοικείται. Ο Δήμος Τρικκαίων ξεκίνησε εργασίες βελτίωσης του δρόμου που οδηγεί στον πρώην οικισμό, καθώς οι καιρικές συνθήκες και η μη κίνηση οχημάτων, είχαν δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων στο οδικό δίκτυο. Ετσι, ήταν αδύνατη η μετάβαση Κουμαριωτών στον αγαπημένο τους τόπο καταγωγής, ακόμη και σε μεγάλες θρησκευτικές εορτές. «Πλέον, θα μπορούν τους καλοκαιρινούς μήνες πολύ πιο εύκολα να μεταβαίνουν στο χωριό, να βρίσκονται στον τόπο καταγωγής τους», τονίζει ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καταβούτας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Από το γραφείο Τύπου

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πανέτοιμη η Λάρισα να υποδεχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο Κορασίδων γράφοντας ιστορία (φώτο-βίντεο)

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υδατοσφαίρισης κορασίδων Κ16 (Final Youth Women (U16) Water Polo World Championship) που θα διεξαχθεί στη Λάρισα από τις 21 έως και τις 27 Αυγούστου 2022, πραγματοποιήθηκε αυτοψία σήμερα το μεσημέρι της Τετάρτης στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας από τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, στελέχη της δημοτικής αρχής και στελέχη της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάσος (ΚΟΕ).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

“Από όσο βλέπω, δεν υπάρχουν προβλήματα. Η Λάρισα υποδέχεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κορασίδων, μια πάρα πολύ σημαντική διοργάνωση, είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχτούμε 13 εθνικές ομάδες από ολόκληρο τον κόσμο. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αυτό το πολύ μεγάλο αθλητικό γεγονός, το οποίο δίνει προστιθέμενη αξία στην πόλη, να μπορέσει να διεκπεραιωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αφήσει μια σοβαρή σφραγίδα για μια Λάρισα που μπορεί με τις υποδομές της να δέχεται μεγάλες οργανώσεις”, δήλωσε ο δήμαρχος κ. Καλογιάννης.

Σε συνέχεια του λόγου του πρόσθεσε: “Αυτή η διοργάνωση δεν έχει σχέση μόνο με τον αθλητισμό αλλά και με την προβολή και την οικονομία της πόλης. Καλώ τους Λαρισαίους να γεμίσουν τις κερκίδες. Ευχαριστώ όσους συνεργάζονται και συμβάλουν στο να είναι η Λάρισα στο μεγάλο καλεντάρι των μεγάλων διοργανώσεων στη χώρα.”

Στο κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας παραβρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Βασίλης Πινακάς, ο οποίος τόνισε την άψογη συνεργασία μεταξύ των φορέων. Ειδικότερα ανέφερε τα εξής:

“Η καρδιά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πόλο χτυπά εδώ στη Λάρισα. Έχουμε μια άψογη συνεργασία με το δήμο Λαρισαίων και με την Κολυμβητική Ομοσπονδία, την οποία ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη της. Μπορούμε να φιλοξενούμε πολύ μεγάλες οργανώσεις. Καλούμε τον κόσμο να χαρεί και να δει από κοντά τους αγώνες. Η είσοδος είναι δωρεάν. Όλες οι ομάδες που θα συμμετάσχουν είναι υψηλού επιπέδου.”

Ο γενικός διευθυντής της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας της Ελλάδος κ. Γιάννης Γιαννούρης, κοντολογίς σημείωσε πως στη Λάρισα με το εν λόγω πρωτάθλημα γράφεται ιστορία:

“Γράφουμε ιστορία γιατί είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα σε δύο πόλεις της Θεσσαλίας, στη Λάρισα και το Βόλο με 38 συνολικά συμμετοχές. Έχουμε εντυπωσιαστεί από τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Το κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας έχει βάλει τα καλά του για να υποδεχτεί τους γονείς που θα έρθουν να καμαρώσουν τα παιδιά τους. Οι αγώνες θα καλύπτονται από το κανάλι της FINA από την αρχή μέχρι το τέλος. Η εικόνα θα προβάλλεται παντού…”

Δείτε σε βίντεο τις δηλώσεις:

Δείτε φωτογραφίες:

Ρεπορτάζ: Νικόλας Σελητσιανιώτης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE4 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

Δημοφιλή