ΕΛΛΑΔΑ
Πρωτομαγιά 2022: Αλλάζει μέρα η αργία – Πότε θα γιορταστεί


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στο πρόγραμμα όσων δεν εργάζονται το Σαββατοκύριακο, θα συμπληρωθεί άλλο ένα τριήμερο.
Και φέτος η Πρωτομαγιά, η οποία πέφτει Κυριακή, αναμένεται να μεταφερθεί στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα 2 Μαΐου, παρότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Με αυτόν τον τρόπο, στο πρόγραμμα όσων δεν εργάζονται το Σαββατοκύριακο, θα συμπληρωθεί άλλο ένα τριήμερο.
Υπενθυμίζεται ότι το Πάσχα πέφτει στις 24 Απριλίου.
H ημέρα παραμένει υποχρεωτική αργία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εργαζόμενους και εργοδότες.
Άλλωστε, το άρθρο 14 του Ν. 4468/2017 προβλέπει τη μετάθεσή της σε άλλη εργάσιμη ημέρα, σε περίπτωση που συμπίπτει με Κυριακή, και συγκεκριμένα με μία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.
Σημειώνεται πως πέρυσι, που η Πρωτομαγιά έπεφτε Μ. Σάββατο, από το υπουργείο Εργασίας η ενημέρωση είχε γίνει στις 14 Απριλίου, δηλαδή δύο περίπου εβδομάδες πριν. Το πιθανότερο είναι πως φέτος θα ανακοινωθεί η μεταφορά της Πρωτομαγιάς τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Πώς πληρώνεται η αργία της Πρωτομαγιάς
Ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας – βάσει του Ν. 4468/2017 – υπαγορεύει πως την 1η Μαΐου απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για την πληρωμή των εργαζομένων στις αργίες, προβλέπονται τα ακόλουθα:
- Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.
- Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
- Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.
Πότε ανοίγουν τα σχολεία μετά το Πάσχα 2022
Τα σχολεία θα κλείσουν την Παρασκευή πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, στις 15 Απριλίου, και θα ανοίξουν -ως είθισται- οκτώ ημέρες μετά το Πάσχα.
Ωστόσο, η Πρωτομαγιά που, φέτος, πέφτει την Κυριακή του Θωμά, θα αλλάξει και τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας και οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία τους την Τρίτη, 3 Μαΐου.
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ
Άγριος ξυλοδαρμός αστυνομικού που έκανε παρατήρηση για παρκάρισμα: «Νταβατζή θα σε βάλουμε»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση που δέχθηκε ένας αστυνομικός στο Μακροχώρι Ημαθίας βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα την Κυριακή το απόγευμα, όταν σύμφωνα με τον αδελφό του θύματος που ήταν εκτός υπηρεσίας, δύο οχήματα είχαν παρκάρει παράνομα πάνω σε μία στροφή.
«Είχαν σταθμεύσει δυο αυτοκίνητα πάνω σε μια στροφή παράνομα, σταμάτησε λόγω και της ιδιότητας του να τους ζητήσει να τα βγάλουν γιατί παλιότερα είχε γίνει τροχαίο. Κατέβηκαν αυτοί από τα αυτοκίνητα τους με απειλητικές και επιθετικές διαθέσεις και του φώναζαν. ‘Τι είσαι εσύ; Νταβατζή θα σε βάλουμε πάνω στο κεφάλι μας’ και άλλες αισχρές κουβέντες. Τον έριξαν κάτω και άρχισαν να τον χτυπούν και να τον κλωστούν, σε σημείο να του δημιουργήσουν κάταγμα, του έσπασαν τη μύτη. Διάσειση βαριάς μορφής, όταν τον είδα δεν μπορούσε να πάρει ανάσα. Είχε πάθει διάσειση ο αδερφός μου και αν δεν έκανε εμετό θα πέθαινε στα χέρια μου. Σε δυο – τρία λεπτά θα τον χάναμε» είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, οι δράστες είναι γνωστοί στις αρχές: «Έτρεξε ο κόσμος να βοηθήσει αλλά αυτοί κλωτσούσαν όποιον πήγαινε και φοβήθηκαν, ήταν κάποιες γυναίκες εκεί. Ήταν Κυριακή απόγευμα στις 6:00, φώναξε μια γυναίκα ‘έρχεται η αστυνομία’ και έτσι οι δυο μπήκαν στα αυτοκίνητα και οι άλλοι δυο συνέχισαν – είδαν ότι έρχεται ασθενοφόρο – να τον χτυπούν μέχρι που φώναξε η κοπέλα ‘έρχεται η αστυνομία’ και τράπηκαν σε φυγή γιατί όντως έρχονταν η αστυνομία.
Αυτοί οι παραβατικοί που δεν ενδιαφέρονται για το κοινό καλό, σε συμμορίες δημιουργούν προβλήματα σε όλες τις περιοχές όπου και να πάνε. Στο Μακροχώρι επικρατεί το αδιαχώρητο, δεν είναι δυνατόν μα μην σέβονται τον οποιονδήποτε, ακόμη και έναν αστυνομικό που ήταν ο αδερφός μου. Κάνουν ότι θέλουν οι Ρομα, υπάρχει κράτος να μας προστατέψει;».
Δείτε το βίντεο
https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΕΛΛΑΔΑ
Ρόδος: Επείγουσα προανάκριση για «δράκο» του Instagram – Πώς παγίδεψε 8χρονο κοριτσάκι


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σοκάρει νέα υπόθεση παιδικής πορνογραφίας με θύμα ένα 8χρονο κοριτσάκι στο τάμπλετ του οποίου βρέθηκαν γυμνές φωτογραφίες που είχε αποστείλει σε άγνωστο πρόσωπο σε λογαριασμό στο Instagram!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όπως αναφέρει η εφημερίδα dimokratiki.gr, οι γονείς του παιδιού έντρομοι έχουν προβεί ήδη σε καταγγελία ενώπιον των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει κινηθεί η διαδικασία εντοπισμού του ηλεκτρονικού ίχνους του παιδόφιλου που παγίδεψε το ανυποψίαστο κοριτσάκι.
Οι αστυνομικοί έχουν ήδη αντίγραφα των συνομιλιών του παιδιού και των μηνυμάτων του ενώ ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί η ηλικία και η εθνικότητα του δράστη. Οι γονείς αναμένεται μάλιστα στις προσεχείς ημέρες να υποβάλουν δια του συνηγόρου τους κ. Γιώργου Κυπραίου δήλωση προς υποστήριξη της κατηγορίας.
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για παιδόφιλο
Σημειώνεται ότι από ανάλογη έρευνα είχε αποκαλυφθεί πρόσφατα το αρρωστημένο σχέδιο ενός 29χρονου παιδόφιλου που δρούσε μέσω του Instagram. Το κόλπο που έστησε ο 29χρονος παιδόφιλος ήταν απλό: Δύο προφίλ στο Instagram με το γυναικείο όνομα «Iliana» και την ιδιότητα «μάνατζερ μοντέλων», μια αμοιβή 300 ευρώ σε όποιο κοριτσάκι τσιμπήσει το δόλωμα και στη συνέχεια ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων, μέχρι το ανήλικο θύμα να υποκύψει και να στείλει βίντεο και φωτογραφίες για το υποτιθέμενο casting.
Από τον Ιούνιο που η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τον είχε «λοκάρει» οι αξιωματικοί εντόπισαν δύο ανήλικα παιδιά ηλικίας μόλις 11,5 ετών να έχουν ενδώσει (οι γονείς τους έκαναν καταγγελίες και ξεκίνησε η έρευνα), όμως το πιο ανησυχητικό ήταν ότι το πρώτο κοριτσάκι δεχόταν αφόρητες πιέσεις και βρισκόταν ένα στάδιο πριν δεχτεί να τον συναντήσει από κοντά. Ο «δράκος του Instagram» προδόθηκε από το παρελθόν του.
Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν από τα αρχεία ότι ήταν παλιός τους γνώριμος αφού το 2017 είχε συλληφθεί και πάλι στη Λαμία για το ίδιο φρικτό αδίκημα.
Τα παιδάκια που βίωσαν την περιπέτεια με τον 29χρονο παιδόφιλο δεν κλήθηκαν να δώσουν καταθέσεις για να μην τραυματιστούν περαιτέρω από αυτή την επώδυνη διαδικασία, μίλησαν όμως οι γονείς τους.
Είπαν με λεπτομέρειες όσα έζησαν αυτούς τους μήνες βλέποντας την αλλαγή στη συμπεριφορά των παιδιών τους, χωρίς όμως να μπορούν να καταλάβουν τι ήταν αυτό που τα προβλημάτιζε και σιγά-σιγά τα μεταμόρφωνε σε διαδικτυακά υποχείρια της μάνατζερ «Iliana».
Μέχρι που έψαξαν στα προφίλ τους στο Instagram και κατάλαβαν τι ακριβώς παιζόταν. Οσο για τον ίδιο, με βλέμμα παγωμένο παραδέχτηκε τις αισχρές του πράξεις, είπε ότι μεταμορφώθηκε σε «Iliana» για να προσεγγίσει πιο εύκολα τα κοριτσάκια στα οποία είπε χαρακτηριστικά ότι «έχει ροπή» και στη συνέχεια ζήτησε να εξεταστεί από ψυχίατρο για να τον βοηθήσει, όπως είπε, να ξεπεράσει αυτό το αρρωστημένο πάθος.
https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 ώρες ago
Οι Σεξουαλικές πόζες στο Tik tok από την 17χρονη από Αλμυρό που είχε καταγγείλει ασέλγεια από τον πατέρα της
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago
Βόλος: Το νέο τετράστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης – Πως θα ονομάζεται και ποιες θα είναι οι παροχές του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος