Connect with us

OIKONOMIA

Πρόβατο: Το «Ορεινό Λήμνου» στο πρόγραμμα Διατήρησης Αυτόχθονων Φυλών

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στο νέο πρόγραμμα Διατήρησης Αυτόχθονων Φυλών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εντάχθηκε το «Ορεινό Λήμνου», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έμπρακτη στήριξη των κτηνοτρόφων, που διατηρούν την τοπική φυλή προβάτου του νησιού, καθώς στο νέο πρόγραμμα του ΥπΑΑΤ προβλέπεται οικονομική ενίσχυση 44,9 ευρώ ανά ενήλικο πρόβατο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Η αναγνώριση της σπάνιας φυλής προβάτου της Λήμνου σηματοδοτεί την επιτυχή κατάληξη μιας προσπάθειας 5 ετών που στηρίχθηκε από το πρόγραμμα Terra Lemnia και κορυφώθηκε με την κατάθεση σχετικού αιτήματος στο ΥπΑΑΤ τον Αύγουστο του 2021, το οποίο συνυπέγραψαν οι τοπικοί φορείς και πλήθος παραγωγών του νησιού», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Λήμνος: Στο δρόμο για τα ΠΟΠ το «Μελίχλωρο»

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Στο πλαίσιο του Terra Lemnia τα έτη 2018-2020 έγινε συστηματική καταγραφή του ζωικού υλικού των προβάτων που εκτρέφονται στη Λήμνο από την ομάδα του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τους Αν. Καθηγητές A. Κομινάκη και I. Χατζηγεωργίου. Η έρευνα περιέλαβε πολυάριθμες επισκέψεις σε προβατοτροφικές μονάδες της Λήμνου, προσωπικές συνεντεύξεις με περισσότερους από 40 εκτροφείς προβάτων και γενετικές αναλύσεις 307 προβάτων προερχόμενων από 18 ποίμνια της Λήμνου. Για τις ανάγκες της  έρευνας, λήφθηκαν επίσης δείγματα από πληθυσμούς προβάτων των γειτονικών νησιών Λέσβου και Αγίου Ευστρατίου.

Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα κατέδειξαν ότι στη Λήμνο εντοπίζεται ένας μικρός πληθυσμός προβάτων ο οποίος διαφοροποιείται φαινοτυπικά και γενετικά από τον υπόλοιπο πληθυσμό της νήσου. Ο μικρός αυτός πληθυσμός εντοπίστηκε κυρίως σε τρία ποίμνια (περίπου 900 ζώα) στο όρος Βίγλα, τα οποία βρίσκονται σε γεωγραφική απομόνωση από τα υπόλοιπα ζώα του νησιού. Τα πρόβατα αυτά παρουσιάζουν άριστη προσαρμογή σε αντίξοες εδαφοκλιματικές συνθήκες και είναι κατάλληλα για ένα εκτατικό σύστημα εκτροφής. Λόγω της αποκλειστικής βόσκησης σε ημιορεινές βοσκές, θεωρείται βέβαιο ότι τα προϊόντα τους παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως προφίλ λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτική ικανότητα, οργανοληπτικές ιδιότητες κλπ.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων δημοσιεύθηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE και απεστάλησαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ τον Μάρτιο του 2021. Με πρωτοβουλία του MedINA το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς συντάχθηκε επιστολή με αίτημα την αναγνώριση της τοπικής φυλής προβάτου Λήμνου και την ένταξή της στο πρόγραμμα σπάνιων φυλών. Η επιστολή συνυπογράφηκε από πλήθος κατοίκων και παραγωγών, από τους τοπικούς φορείς του νησιού, από την Ανεμόεσσα και άλλες οργανώσεις, και υποβλήθηκε στο ΥΠΑΑΤ τον Αύγουστο του 2021. Ακολούθησε συστηματική ενημέρωση των υπευθύνων του Υπουργείου από την επιστημονική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά από έναν χρόνο προσπαθειών επετεύχθη η ένταξη της τοπικής φυλής προβάτου με την ονομασία «Ορεινό Λήμνου» στους καταλόγους των αυτόχθονων φυλών, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στα επιδοτούμενα προγράμματα του υπουργείου.

Κινδύνευσε να χαθεί

Ο δρόμος για τη διατήρηση της τοπικής φυλής προβάτου Λήμνου, η οποία κινδύνευσε να χαθεί –και θα είχε πιθανότατα εξαφανιστεί αν δεν υπήρχε το μεράκι και η αγάπη μιας χούφτας ανθρώπων– είναι πλέον ανοιχτός. Η οικονομική υποστήριξη θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τη διατήρηση της ντόπιας φυλής και αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση του κρίσιμου μεγέθους του πληθυσμού της και στην περαιτέρω διάδοσή της. Παράλληλα, είναι σημαντικό να γίνουν ενέργειες ανάδειξης των ιδιαίτερων, παραγωγικών και άλλων, χαρακτηριστικών της φυλής «Ορεινού Λήμνου» (γαλακτοπαραγωγή, ποιότητα γάλακτος και κρέατος, προσαρμογή σε οριακές συνθήκες, κ.ά.) με την υποστήριξη των τοπικών φορέων.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάρτηση «εκτιμούμε ότι μαζί με την κατοχύρωση του Μελίχλωρου/Μελίπαστου ως προϊόν ΠΟΠ, με βάση τον φάκελο που κατατέθηκε από τους τυροκόμους του νησιού στο υπουργείο τον Ιούνιο 2022, η αναγνώριση του «Ορεινού Λήμνου» θα συμβάλει στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη Λήμνο».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Κλιματική αλλαγή: Συμφωνία στην ΕΕ για χρέωση των εκπομπών της ναυτιλίας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να εντάξουν για πρώτη φορά τη ναυτιλία στην ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα, κάτι που σημαίνει ότι οι πλοιοκτήτες θα πληρώνουν τις εκπομπές των πλοίων τους και θα έχουν έτσι οικονομικό κίνητρο να επενδύσουν σε καθαρές τεχνολογέις.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μέχρι σήμερα η ναυτιλία παρέμενε εκτός της αγοράς άνθρακα, η οποία απαιτεί από εργοστάσια και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής για τα αέρια του θερμοκηπίου που απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα.

Αυτό θα αλλάξει από το 2024, όταν οι πλοιοκτήτες θα πρέπει να αγοράζουν δικαιώματα για το 40% των εκπομπών τους, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 70% το 2025 και στο 100% το 2026.

«Αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο το κλίμα αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε πόλεις κοντά σε ποτάμια και ακτές» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο ευρωβουλευτής Πίτερ Λίζε, εισηγητής του σχεδίου.

Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν το βράδυ της Τρίτης διαπραγματευτές από τις 27 χώρες-μέλη, θα εντάξει στην αγορά άνθρακα όχι μόνο το διοξείδιο του άνθρακα αλλά και το μεθάνιο και το διοξείδιο του αζώτου για θαλάσσια δρομολόγια εντός της ΕΕ.

Διεθνή δρομολόγια

Θα συμπεριλάβει επίσης το 50% των διεθνών δρομολογίων που ξεκινούν ή καταλήγουν στην ΕΕ, κάτι που θα βοηθήσει στη μείωση της διασυνοριακής ρύπανσης που συχνά δεν περιλαμβάνεται στις εθνικές πολιτικές μείωσης των εκπομπών.

Όπως ανέφερε ο Λίζε, οι νέοι κανόνες θα ενθαρρύνουν τους εφοπλιστές να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες όπως λιγότερο ρυπογόνα σκάφη. Η συμφωνία προβλέπει εξάλλου ότι ένα μέρος των εσόδων από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπής θα επενδύεται σε προγράμματα μείωσης εκπομπών της ναυτιλίας.

Η ναυτιλία είναι μια από τις βιομηχανίες που δυσκολεύονται να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα λόγω έλλειψης εμπορικά βιώσιμων τεχνολογιών.

Με το 90%  των προϊόντων σε όλο τον κόσμο να μεταφέρονται διά θαλάσσης, η ναυτιλία αντιστοιχεί σήμερα σχεδόν στο 3% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί χωρίς τη λήψη μέτρων.

Η συμφωνία για τα πλοία εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης μεταρρύθμισης της αγοράς άνθρακα στην ΕΕ, με στόχο τη μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Τα εκκρεμή ζητήματα για τη μεταρρύθμιση αναμένεται να συζητηθούν από διαπραγματευτές των χωρών-μελών στις 17 Δεκεμβρίου.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Θεσσαλία: «Βασιλοτροφία» από επιλεγμένα μελίσσια

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Βασίλισσες μελισσών ελληνικής παραγωγής από επιλεγμένα μελίσσια της Θεσσαλίας, στοχεύει να δημιουργήσει το πρόγραμμα της Βασιλοτροφίας, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα του προγράμματος «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στη Θεσσαλία», το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία- Νέα Γενιά» και υλοποιείται από το Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Λάρισας.

Διαβάστε επίσης: Μελισσοκομία: Κινδυνεύει η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων

«Κύριος σκοπός του προγράμματος είναι η υλοποίηση μαζικής παραγωγής βασιλισσών από τα επιλεγμένα μελίσσια που διατηρούν οι μελισσοκόμοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας με στόχο την δημιουργία πολυπληθούς, επιλεγμένου και κατάλληλου γενετικού υλικού, ικανό να επιφέρει σε βάθος χρόνου μεγαλύτερη παραγωγή, ανθεκτικότητα σε ασθένειες αλλά και άλλα επιθυμητά χαρακτηριστικά στα μελίσσια της περιοχής», είπε  ο αντιπεριφεριάρχης Πρωτογενούς Τομέα Απόστολος Μπίλλης, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, μεταφέροντας και το προσωπικό ενδιαφέρον του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού για την μελισσοκομία, το οποίο μετουσιώνεται σε ενισχυτικές δράσεις και προγράμματα στήριξης του μελισσοκομικού κλάδου.

Επισήμανε δε, ότι από τους 2.500 μελισσοκόμους που είναι εγγεγραμμένοι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ήρθαν σε επαφή με το πρόγραμμα, κατά προσέγγιση το 23% (600 περίπου μελισσοκόμοι), ενώ με βάση το αυξημένο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει και άλλοι μελισσοκόμοι της περιοχής, με τη συνέχιση της δράσης την άνοιξη του 2023, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει το 40-45%.

Η εκπρόσωπος του Οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», Operations Director & Head of Thessaloniki Office Μόνα Δερματά επισήμανε τη σημασία αυτού του καινοτόμου για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, προγράμματος.

Ο επίκουρος Καθηγητής του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του ΓΠΑ Γιώργος Γκόρας, παρουσίασε τόσο τη φιλοσοφία του προγράμματος και τα στάδια της υλοποίησης, όσο και τα αποτελέσματά του. «Για την υλοποίηση, επιλέχθηκαν 21 εξειδικευμένοι μελισσοκόμοι από ένα σύνολο περισσοτέρων από 120 αιτήσεων, οι οποίοι, αφού έλαβαν την απαραίτητη εκπαίδευση, πραγματοποίησαν εκτεταμένους εμβολιασμούς σε όλους τους ενδιαφερόμενους μελισσοκόμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Με τον τρόπο αυτό, οι ωφελούμενοι μελισσοκόμοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις λεπτομέρειες της διαδικασίας του εμβολιασμού, να λύσουν απορίες, να δοκιμάσουν οι ίδιοι τις δυνατότητές τους, αλλά και να λάβουν λίγες μέρες μετά, έως 30 βασιλικά κελιά που είχαν παραχθεί από το δικό τους επιλεγμένο γενετικό υλικό, με άριστες συνθήκες για να τα χρησιμοποιήσουν στα μελίσσια τους».

Την αξία, πρωτοτυπία και καινοτομία του προγράμματος, επιβεβαιώνει η βράβευση της δράσης στα Bravoawards 2022 και Environmental awards2022.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ23 δευτερόλεπτα ago

Ο Δήμος Διονύσου αναβαθμίζει τα δίκτυα ύδρευσης

ΕΛΛΑΔΑ1 λεπτό ago

Καιρός: Ηχησε το 112 στη Λήμνο – Προειδοποίηση για επικίνδυνα φαινόμενα

ΜΠΑΣΚΕΤ5 λεπτά ago

Παναθηναϊκός για Γιατρά: «Μείνε δυνατός»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ6 λεπτά ago

Γιοβάνοβιτς: «Έχω όμορφες αναμνήσεις στην Κύπρο, δεν έχουμε ακόμα ισορροπία στις προπονήσεις»

OIKONOMIA9 λεπτά ago

Κλιματική αλλαγή: Συμφωνία στην ΕΕ για χρέωση των εκπομπών της ναυτιλίας

LIFESTYLE13 λεπτά ago

Η τρυφερή ανάρτηση με τον αγαπημένο της, Αλέξανδρο Πολυχρονιάδη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 λεπτά ago

Πλεύρης: Το νομοσχέδιο της δευτεροβάθμιας περίθαλψης πηγαίνει τη χώρα στην επόμενη δεκαετία

ΕΛΛΑΔΑ21 λεπτά ago

Κιβωτός του Κόσμου: Έγγραφο-ντοκουμέντο του Λούλη αποδεικνύει την αλήθεια για το 1 εκατ. ευρώ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ26 λεπτά ago

Ξεκινά το πρόγραμμα για την ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας στο ποδόσφαιρο

OIKONOMIA28 λεπτά ago

Θεσσαλία: «Βασιλοτροφία» από επιλεγμένα μελίσσια

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος στην Αγχίαλο

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Εννοείται ότι η Τζούλια Νόβα ενδιαφέρθηκε για εμένα, τόσα χρόνια ήμασταν μαζί»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΛΗΣ :ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Αποκαλύψεις – φωτιά από την Τζούλια Νόβα: «Στον Τροχό της Τύχης όλοι ξεσπούσαν σε εμένα, έγινε κάτι και…» (vid)

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Καρφί της Δέσποινας για τον Ντέμη: Δεν έχω αγαπηθεί όπως θα ήθελα στη ζωή μου, ένιωσα εξαπατημένη (vids)

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Συγκλονίζει ο πατέρας της 21χρονης φοιτήτριας: Τη θέλω κοντά μου αλλά ξέρω ότι δεν γίνεται

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

ΑΡΑΧΩΒΑ: ΦΩΤΑΓΩΓΗΘΗΚΕ Η ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

«Λαμπερά» εγκαίνια για το υποκατάστημα της Optima Bank στη Λάρισα – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Πρώην παίκτης ριάλιτι: «Ήμουν ο πιο επιτυχημένος άνδρας escort με 1.000€ την βραδιά, είχα πελάτες ηθοποιούς»

MEDIA6 ημέρες ago

“Maestro” – Η «σύζυγος» του Ορέστη, η πρώτη εμφάνιση και ο αποτυχημένος γάμος

Δημοφιλή