Connect with us

OIKONOMIA

Προϋποθέσεις επιβίωσης στο παγκόσμιο χάος

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Καθώς όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, από άφρονα πυρηνική αναμέτρηση μέχρι παγκόσμια επισιτιστική κρίση (το πρώτο μάλλον απίθανο, το δεύτερο μάλλον βέβαιο), η προσαρμογή της σκέψης των κοινωνιών είναι κορυφαίο ζήτημα. Μια μικρή μάλιστα χώρα, όπως η Ελλάδα, πρέπει να λειτουργεί ως Προμηθέας, διότι κινούμεθα πλέον σε εποχή όπου οι Επιμηθείς είναι αυστηρώς ακατάλληλοι.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δύο είναι οι κύριοι άξονες μιας προληπτικής πολιτικής: η εθνική άμυνα και η διατροφική ασφάλεια. Το πρώτο σημαίνει πολύ περισσότερα από την υλικοτεχνική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων: σημαίνει ψυχική και υλική προετοιμασία του πληθυσμού για παρατεταμένες συνθήκες αστάθειας, πολλαπλών και διασταυρούμενων γεωπολιτικών κρίσεων, όξυνσης του αναθεωρητισμού και του εθνικισμού, υβριδικές συγκρούσεις και εξασθένηση των παραδοσιακών συμμαχικών δικτύων προστασίας. Το μοντέλο Ισραήλ είναι ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση, προσαρμοζόμενο στις ελληνικές γεωστρατηγικές συνθήκες. Η διατροφική ασφάλεια είναι εξίσου σημαντική, διότι μη επάρκεια πόρων επιβίωσης σημαίνει ανθρωπιστική τραγωδία, αποδόμηση του κρατικού μηχανισμού και χάος.

Τις τελευταίες δεκαετίες η ελληνική οικονομία κινήθηκε με ασύγγνωστη επιπολαιότητα στην κατεύθυνση της υπερδιόγκωσης του τριτογενούς τομέα, την παρασιτοποίηση και τον εξωτερικό δανεισμό. Η παλιννόστηση του πληθυσμού στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα είναι εξαιρετικά δυσχερής, διότι γενεές ολόκληρες δεν έχουν κάν βιωματική εικόνα της αγροτικής ή εργατικής πραγματικότητας και ανατράφηκαν με την προοπτική πτυχίο-διορισμός στο Δημόσιο (εσχάτως και μετανάστευση στην Ευρώπη).

Η ανασυγκρότηση της παραγωγικής δομής της οικονομίας σε μια πιο σύγχρονη μορφή (βιολογική γεωργία, προϊόντα ονομασίας προέλευσης, εξειδικευμένα είδη βιοτεχνίας, διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα κ.λπ.) είναι όμως μονόδρομος. Εάν φυσικά θέλουμε να παραμείνουμε σε αυτή τη χώρα που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, που την απελευθέρωσαν και την υπερασπίστηκαν με το αίμα τους. Προς τούτο απαιτούνται ριζικά μέτρα, με στόχο την παραγωγή αγαθών που θα καλύπτουν τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού και ταυτόχρονα θα είναι ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά.

Η αναβίωση της γεωργίας, π.χ., την οποία απέτυχαν παταγωδώς να υλοποιήσουν μέχρι σήμερα όλοι ανεξαιρέτως οι διαδοχικοί υπουργοί Γεωργίας, απαιτεί συνδυασμό ριζοσπαστικών μέτρων, όπως γεωργική εκπαίδευση επιστημονικού επιπέδου, φορολογική μεταρρύθμιση και αναδασμό γαιών, που θα δημιουργήσουν βιώσιμες γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Μόνο αυτές θα συγκρατήσουν τον αγροτικό πληθυσμό και θα επαναφέρουν ένα μέρος του ημιαστικοποιημένου πληθυσμού στον πρωτογενή τομέα.

Η αναβίωση της βιοτεχνίας θα απαιτήσει μια φάση δασμολογικής προστασίας, με κάποιες συμπεφωνημένες προσωρινές εξαιρέσεις από την κοινοτική νομοθεσία, και αντίστοιχα φορολογικά κίνητρα. Η ανασυγκρότηση της υποβαθμισμένης ναυτικής εκπαίδευσης θα οδηγήσει χιλιάδες νέους στη θριαμβεύουσα διεθνώς ελληνική εμπορική ναυτιλία.

Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί κομβικό σημείο σε όλον αυτόν τον σχεδιασμό, διότι η μικρομεσαία επιχείρηση είναι ο βαλλόμενος πανταχόθεν αφανής ήρωας της ελληνικής οικονομίας, που στηρίζει την τοπική κοινωνία, συντηρεί θέσεις εργασίας, αλλά εργάζεται βασικά με συνεταίρο το κράτος για να χρηματοδοτεί τα ελλείμματά του. Ασφαλώς κεντρικό ζήτημα αποτελεί η στήριξη της γεννητικότητας, διότι χώρα χωρίς πληθυσμό δεν έχει μέλλον υπό την παρούσα μορφή της.

Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης. Από τις εκδόσεις Καπόν κυκλοφορεί το συλλεκτικό τεύχος 47 της επιθεώρησης «ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ» για την Ελληνική Επανάσταση

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Μπιλ Γκέιτς: Η συμβουλή του για όσους θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η συμβουλή του Μπιλ Γκέιτς προς τους νέους που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο είναι πολύ απλή: Πάρτε ένα βιβλίο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft ρωτήθηκε ποιες συμβουλές θα έδινε σε ένα νεαρό άτομο που θέλει να «κάνει θετικό αντίκτυπο» στον κόσμο. «Το ιδανικό είναι να διαβάζεις πολύ και ελπίζω να βρεις μια δεξιότητα που να απολαμβάνεις η οποία μπορεί να έχει αντίκτυπο», απάντησε ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη.

Ο Γκέιτς, ο οποίος δημοσιεύει τακτικά λίστες με τα αγαπημένα του βιβλία, υπογράμμισε ότι το διάβασμα είναι απαραίτητο για την ανακάλυψη μιας ποικιλίας νέων ενδιαφερόντων και πιθανών δεξιοτήτων, τις οποίες μπορείτε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε για να βάλετε τη σφραγίδα σας στον κόσμο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για κάποιους αυτό σημαίνει ότι είναι σπουδαίοι στην επιστήμη ή τη μηχανική. Για κάποιους σημαίνει να είσαι εξαιρετικά επικοινωνιακός ή πολιτικός. Για κάποιους σημαίνει να είσαι νοσοκόμα ή γιατρός. Η ευκαιρία για μάθηση είναι σήμερα μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά», έγραψε ο Γκέιτς.

Διαβάζει 50 βιβλία τον χρόνο

Να σημειωθεί ότι ο Γκέιτς διαβάζει 50 βιβλία κάθε χρόνο και συχνά παίρνει μαζί του μια τσάντα με βιβλία στις διακοπές του. «Στις διακοπές διαβάζω περίπου 3 ώρες την ημέρα, συνεπώς αποκομίζω πολλά από τα βιβλία».

Μάλιστα, ο Γκέιτς ανέφερε ότι κρατάει σημειώσεις ενώ διαβάζει, μερικές φορές γράφοντας στο περιθώριο των βιβλίων του, γεγονός που τον βοηθά να θυμάται καλύτερα και να ασχολείται με αυτό που διαβάζει.

Ο Γκέιτς ισχυρίζεται επίσης ότι μόλις ξεκινήσει ένα βιβλίο, πάντα το τελειώνει. «Αρνούμαι να σταματήσω να διαβάζω ένα βιβλίο στη μέση, ακόμα κι αν δεν μου αρέσει», είπε ο Γκέιτς στο Time το 2017, εξηγώντας ότι οι αδηφάγες αναγνωστικές του συνήθειες ήταν «απολύτως» ουσιαστικές για την επιτυχία του.

«Γερνάς όταν σταματάς να μαθαίνεις»

«Δεν αρχίζεις να γερνάς παρά μόνο όταν σταματήσεις να μαθαίνεις», είπε ο Γκέιτς. «Κάθε βιβλίο με διδάσκει κάτι νέο ή με βοηθά να δω τα πράγματα διαφορετικά. Ήμουν τυχερός που είχα γονείς που με ενθάρρυναν να διαβάζω. Το διάβασμα τροφοδοτεί μια αίσθηση περιέργειας για τον κόσμο, κάτι που νομίζω ότι με βοήθησε να προχωρήσω στην καριέρα μου και στη δουλειά που κάνω τώρα με το ίδρυμά μου».

Η συμβουλή του για το πώς ο μέσος άνθρωπος μπορεί να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, είναι αγορά φιλικών προς το κλίμα προϊόντων που παρότι πιο ακριβά από τα συμβατικά αντίστοιχά τους – επειδή καθώς η ζήτηση για αυτά τα προϊόντα αυξάνεται, η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί και έτσι να μειωθούν οι τιμές για όλους τους άλλους .

«Καθώς βγαίνουν πράσινα προϊόντα, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή οι αντλίες θερμότητας για θέρμανση/ψύξη σπιτιού, θα γίνονται όλο και πιο φθηνά. Αγοράζοντας αυτά τα προϊόντα συμβάλετε στην αύξηση της παραγωγής τους σε μία εξέλιξη που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές», καταλήγει ο Γκέιτς.

Mε πληροφορίες από το CNBC

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την εβδομάδα 23-27 Μαΐου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Καταβολές άνω του 1,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 2,5 εκατ. δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον  e-ΕΦΚΑ και την ΔΥΠΑ την εβδομάδα 23-27 Μαΐου, διάστημα κατά το οποίο θα ξεκινήσει η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιουνίου (που θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 30 Μαΐου), ενώ θα πληρωθεί και το μέρος του δώρου Πάσχα που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στους εργαζομένους που είναι ενταγμένοι στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδικότερα:

1. Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταβληθούν αύριο, Δευτέρα 23 Μαΐου, 871.472 ευρώ σε 28.706 δικαιούχους, οι οποίοι εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για την καταβολή του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022 που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2. Από τον e-ΕΦΚΑ  θα γίνουν οι ακόλουθες καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

Όσον αφορά στην πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιουνίου:

·       Την Πέμπτη 26 Μαΐου θα καταβληθούν 547,8 εκατ. ευρώ σε 968.278 συνταξιούχους που προέρχονται από τους τέως φορείς  ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

·       Την Παρασκευή 27 Μαΐου θα καταβληθούν 749,5 εκατ. ευρώ σε 1.481.632 συνταξιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο  και των οποίων το ΑΜΚΑ  λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

·       Η διαδικασία καταβολής των συντάξεων Ιουνίου θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 30 Μαΐου με την καταβολή στους συνταξιούχους  που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες,  τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

Όσον αφορά στις λοιπές τακτικές πληρωμές:

·       17 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 750 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ

Τέλος, στο πλαίσιο των έκτακτων πληρωμών του e-ΕΦΚΑ, θα καταβληθούν 180.000 ευρώ σε 1.000 ασφαλισμένους για ληξιπρόθεσμες παροχές υγείας.

3. Από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)  θα γίνουν οι εξής καταβολές:

·       11 εκατ. ευρώ σε 38.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

·       25 εκατ. ευρώ σε 17.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

·       700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

·       1,5 εκατ. ευρώ  σε 500 δικαιούχους στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ46 δευτερόλεπτα ago

Σενεγάλη: Η πρότασή της για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με LNG

ΕΛΛΑΔΑ12 λεπτά ago

Λέπρα: Κρούσμα εντοπίστηκε στο Αττικόν νοσοκομείο

ΚΟΣΜΟΣ20 λεπτά ago

Βρετανία: Υπερδιπλασιασμό των μολύνσεων δείχνουν τα στοιχεία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ30 λεπτά ago

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Ψήφισμα για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

ΕΛΛΑΔΑ31 λεπτά ago

Αρκαδία: Ανησυχία στους κτηνοτρόφους – Μεγάλες ζημιές από αγριογούρουνα και τσακάλια

ΚΟΣΜΟΣ39 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η τελευταία μέρα στο Azovstal πριν την παράδοση – Συγκλονιστικό βίντεο

ΕΛΛΑΔΑ50 λεπτά ago

Η εγκληματικότητα στην Αθήνα και οι αντιπαραθέσεις

OIKONOMIA57 λεπτά ago

Μπιλ Γκέιτς: Η συμβουλή του για όσους θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο

ΚΟΣΜΟΣ58 λεπτά ago

Λονδίνο: Συναγερμός για τεράστια έκρηξη σε γκαράζ λεωφορείων

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης 21 μεταναστών βορειοανατολικά της Ρόδου

Δημοφιλή