Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ψηφιακός αποκλεισμός Τραμπ: Η 11η Σεπτέμβρη των Κοινωνικών Μέσων ;

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

H εισβολή στο Aμερικανικό Καπιτώλιο ήταν μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των ΗΠΑ και προκάλεσε σοκ στο εσωτερικό τους, αλλά και διεθνώς, λόγω μιας επίθεσης που αφορούσε τη δημοκρατία γενικότερα. Τώρα, ο αποκλεισμός Τραμπ από όλα τα social media, εξ αιτίας των ηθικών ευθυνών του για τα πρωτοφανή γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, έρχεται να δημιουργήσει έντονους προβληματισμούς για τα όρια της δύναμης των μέσων αυτών και την έλλειψη σοβαρών κανόνων για τη λειτουργία τους.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου

Η εν λόγω απαγόρευση, καταδεικνύει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτός από τον καθοριστικό ρόλο τους στην κοινωνική και οικονομική συμπεριφορά πολλών ανθρώπων, γίνονται πλέον «συστημικοί παίκτες» και της πολιτικής, χωρίς κανείς να τους έχει αναθέσει μια τέτοια ευθύνη.  Τέλος, η όλη εξέλιξη φανερώνει τις βαθιές αδυναμίες του τρόπου με τον οποίο οργανώνονται οι κοινωνίες μας στον ψηφιακό κόσμο.

Tα όρια των social media για αποκλεισμούς  

Είναι γνωστό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ απολάμβανε να μοιράζεται κάθε σκέψη του μέσα σε 140 χαρακτήρες, από το προσφιλές του Twitter. Έτσι, ο 45ος πρόεδρος της Αμερικής απέκτησε 88 εκατ. «ακολούθους», ενώ είχε στείλει πάνω από 56.000 tweets,  χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «Χέμινγουεϊ των 140 χαρακτήρων».

Αρκετά από αυτά τα σύντομα μηνύματα είχαν προκαλέσει και στο παρελθόν αιτία αντιπαραθέσεων και κριτικών από την πλατφόρμα. Όμως, τούτη τη φορά το Twitter έλαβε τη δραστική απόφαση να καταργήσει το λογαριασμό του Τραμπ, στερώντας του το πιο αγαπημένο του μέσο επικοινωνίας. Σχεδόν αμέσως το Facebook, το Instagram, το Reddit,  το Snapchat, το Twitch και το YouTube –δηλαδή όλα τα διαδεδομένα social media- ακολούθησαν και μπλόκαραν τους λογαριασμούς του -για ακόμη λίγες μέρες- Αμερικανού Προέδρου. Επιπλέον, ένα ιδιαίτερο δίκτυο που είχε δημιουργήσει ο Τραμπ και οι οπαδοί του για να διακινούν τις απόψεις τους -ονόματι Parler- αφαιρέθηκε κι αυτό από τα ηλεκτρονικά καταστήματα της Google και τη Apple και η Amazon αποφάσισε να το βγάλει από τους servers  της, αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλείσιμό του.

Κι απ’ ότι φαίνεται δεν πρόκειται για προσωρινούς αποκλεισμούς, έως π.χ. τη μέρα ορκωμοσίας Μπάιντεν, ώστε να μη διαταραχθεί ξανά το εύθραυστο κοινωνικό κλίμα. H Facebook δήλωσε πως το μπλοκάρισμα θα ισχύσει επ’ αόριστον, εφόσον υπάρχει αναμόχλευση παθών. Επίσης, αφαίρεσε από όλα τα post των χρηστών της το σύνθημα «stop the steal» (σταματήστε την κλοπή), το οποίο ο Τραμπ είχε φροντίσει να διαδώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αποφάσισε να διατηρήσει, εν γένει, μεγάλο μέρος των κανόνων που προβλέφθηκαν αρχικά για τις εκλογές και που ήταν η αφαίρεση όλων των καταχωρήσεων που συνδέονται με την πολιτική και τις εκλογές. Κι όπως όλα δείχνουν, παρόμοιες πρακτικές θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μέσα.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε να θυμίσει ότι οι εν λόγω πλατφόρμες, αν και έχουν φτάσει να φιλοξενούν ένα υπολογίσιμο μέρος του δημόσιου διαλόγου, δεν παύουν να είναι ιδιωτικές αμερικανικές επιχειρήσεις, που η κάθε μια έχει κανόνες χρήσης και λειτουργίας, τους οποίους έχει ορίσει η ίδια και όχι κάποια νομοθετική ή ρυθμιστική αρχή. Ορισμένοι από αυτούς τους κανόνες είναι αρκετά  σαφείς και μπορεί κανείς να τους διαβάσει στις ιστοσελίδες τους. Π.χ. απαγορεύεται η αναπαραγωγή φυλετικών ή άλλων στερεοτύπων, η απεικόνιση θυμάτων του Ολοκαυτώματος ή συμβόλων όπως η σβάστικα, φράσεις όπως «εύχομαι να πάθεις καρκίνο». Όμως, για πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως τα τελευταία γεγονότα με την αμφισβήτηση των αμερικανικών εκλογών, την επίθεση στο Καπιτώλιο και τον ρόλο του Τραμπ, συγκεκριμένες αρχές δεν υπάρχουν και τις σχετικές αποφάσεις λαμβάνουν απλώς οι CEO αυτών των εταιριών. Εκεί, όμως, τίθεται το κρίσιμο ερώτημα για την εξουσία αυτών επιχειρήσεων και των επικεφαλής τους να καθορίζουν που βρίσκονται τα όρια ελευθερίας λόγου, ποια είναι τα κριτήρια, ποιος τα τηρεί και με τι τρόπο. Και σήμερα είναι ο Τραμπ, αύριο κανείς δεν ξέρει τον επόμενο, όσο αυτό επαφίεται στα γούστα και τα συμφέροντά τους και όχι σε κάποια μορφή ρύθμισης, δημοκρατικά θεσμοθετημένης και ελεγχόμενης.

Έντονοι προβληματισμοί για την εξουσία των τεχνολογικών κολοσσών

Ο εξοστρακισμός του προέδρου των ΗΠΑ χαιρετίστηκε από πολλούς, κυρίως στην ίδια την Αμερική, αλλά επικρίθηκε κι από άλλους τόσους. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται οργανώσεις για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα, διανοητές, αλλά και πολιτικοί ηγέτες ενός φάσματος που ξεκινά από την κεντροδεξιά καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και φτάνει στον κεντροαριστερό Μεξικανό πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Κοινός παρονομαστής όλων η ανησυχία για την ισχύ που διαθέτουν πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι μηχανές αναζήτησης, καθώς και μεγάλο πλέον φάσμα εταιριών ψηφιακής τεχνολογίας. «Το γεγονός ότι ένας διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας μπορεί να βγάλει από την πρίζα το μεγάφωνο του προέδρου των ΗΠΑ προξενεί προβληματισμό», έγραψε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε. Τιερί Μπρετόν στην ιστοσελίδα Politico.

Επίσης, αρκετοί ήταν οι αρθρογράφοι σε ΜΜΕ διεθνούς απήχησης που αποφάνθηκαν ότι είναι πλέον σαφές πως έχουμε «ισχυρότερες πλατφόρμες από μερικές κυβερνήσεις» και πως «οι επιχειρηματίες τεχνολογικών κολοσσών δεν μπορούν να αποφασίζουν ποιον πολιτικό θα καταδικάζουν σε αφωνία, σαν να κατείχαν ένα διακόπτη Οn/Off, που να άνοιγε και να έκλεινε για τους ασκούντες εξουσία».

Μεταξύ άλλων, έντονη, καθώς και ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη, ήταν η ενασχόληση των γερμανικών ΜΜΕ με το θέμα. Τα περισσότερα από τα εν λόγω Μέσα επικρότησαν το σφράγισμα των λογαριασμών του προέδρου Τραμπ στο διαδίκτυο, αλλά διατύπωσαν έντονους προβληματισμούς για την ισχύ αυτών των Μέσων, διερωτώμενα αν  συνιστούν πλέον τον τέταρτο πυλώνα εξουσίας σε ένα κράτος. Χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος της έγκυρης και μετριοπαθούς Welt: «Το πραξικόπημα των ολιγαρχών της τεχνολογίας» Η δε Süddeutsche Zeitung έγραφε: «Κατ’ ουσίαν οι αποφάσεις του Twitter και του Facebook είναι σωστές, όμως η διαδικασία είναι λανθασμένη.  Μια μικρή ομάδα επικεφαλής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποφάσισε να κλείσει το στόμα στον πρόεδρο Τραμπ μόνον μετά τα δραματικά γεγονότα στο Καπιτώλιο, όταν επί τέσσερα χρόνια διακινούσε τα τοξικά μηνύματά του».

Ορισμένοι αναλυτές θεώρησαν, πάλι, πως το Twitter δεν έκανε λάθος που έκλεισε το λογαριασμό @realdonaldtrump στις 8 Ιανουαρίου του 2021, αλλά ολιγώρησε που δεν τον είχε πράξει στις 20 Μαΐου του 2020, όταν ο Πρόεδρος της Αμερικής αποκαλούσε τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ “αλήτες” και απειλούσε πως “εφόσον ξεκινήσουν οι βανδαλισμοί, θα αρχίσουν κι οι πυροβολισμοί”. Άλλοι πάλι υπογραμμίζουν πως όλα τα Social Media περίμεναν την οριστική πτώση του Τραμπ για να πάρουν μέτρα εναντίον του, ενώ για παρόμοια περιεχόμενα κατέβαζαν αμέσως άλλους λογαριασμούς άγνωστων ή λιγότερο επιδραστικών χρηστών. Επίσης, ο ίδιος ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, δήλωσε πως «το μπλοκάρισμα του Τραμπ στην πλατφόρμα ήταν μεν η σωστή απόφαση, αλλά δημιούργησε επικίνδυνο προηγούμενο, ως προς την εξουσία που έχουν οι μεγάλες εταιρείες. Επρόκειτο για αποτυχία από μέρους μας να κάνουμε υγιή συζήτηση»…

Αναζητώνται τώρα ρυθμίσεις για τις πλατφόρμες σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο Ντόναλντ Τραμπ βασίστηκε τα προηγούμενα χρόνια  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αναρριχηθεί στην εξουσία. Πριν και μετά την εκλογή του ως Προέδρου διακίνησε στοιχεία και πληροφορίες που αποδείχθηκαν από ανακριβή έως ψευδή,  με γλώσσα που πολλές φορές ήταν αταίριαστη με τον θεσμικό του ρόλο. Ωστόσο, ούτε το Twitter, ούτε τα υπόλοιπα social media πήραν μέτρα για τους λογαριασμούς του, με το επιχείρημα ότι αυτοί ανήκαν στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, δηλαδή έναν θεσμό του οποίου ο λόγος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και πρέπει να προστατεύεται με διαφορετικά κριτήρια. Οι απαγορεύσεις ήρθαν μετά τα γεγονότα του Καπιτωλίου, με το επιχείρημα πως η έκφραση των απόψεών του υπερέβαινε τα όρια και συνιστούσε δημόσιο κίνδυνο.

Ποια ήταν, όμως, αυτά τα διαφορετικά κριτήρια πριν, ποια τα όρια τώρα και ποιος τα ορίζει όλα αυτά;  Εν τέλει είναι οι εταιρείες ιδιοκτήτες των εν λόγω πλατφορμών που καθορίζουν τα πάντα, αποδεικνυόμενες ισχυρότερες από έναν -έστω απερχόμενο-  Πρόεδρο των ΗΠΑ. Επιπλέον, τα ίδια social media εξακολουθούν να παρέχουν ελευθερία λόγου σε πλείστους άλλους πολιτικούς «τύπου Τραμπ» ή και χειρότερους και βέβαια σε εκατομμύρια κάθε μέρα τρολ που λυμαίνονται τα δίκτυα αυτά, εκτοξεύοντας ακραίες απειλές και χυδαίες επιθέσεις, με ανωνυμία και ατιμωρησία.

Προφανώς οι εταιρείες αυτές είναι ιδιωτικές και έχουν το δικαίωμα να αποκλείουν όποιον θέλουν, όποτε θέλουν και για όποιο λόγο θέλουν. Όμως, εδώ και καιρό έχουν εξελιχθεί σε κατ’ ουσίαν μονοπωλιακούς διαχειριστές των πιο σημαντικών δημόσιων φόρουμ της εποχής. Έτσι, οι επιχειρήσεις social media διαχειρίζονται ένα αγαθό όπως τον δημόσιο διάλογο και την προσπέλαση σ’ αυτόν όπως εκείνες νομίζουν. Και το κομμάτι αυτό είναι μόνον ένα μέρος της ισχύος τους, μια και σε τούτο πρέπει να προστεθεί η σχεδόν πλήρης πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους, όχι με εξαναγκασμό, αλλά με εθελούσια παραχώρηση, προκειμένου να χρησιμοποιούνται «δωρεάν» τα προϊόντα τους.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση με το black out στον ακόμη για λίγο Πρόεδρο της Αμερικής, σύμφωνα με τον Τζο Μομ, καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου Durham στη Β.Αγγλία, το γεγονός ότι έφθασαν τα πράγματα έως εδώ προδίδει την αποτυχία των θεσμών, που έπρεπε να είχαν λειτουργήσει πριν χρειαστεί να επέμβουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Θα μπορούσε να είχε διωχθεί με βάση τη νομοθεσία που απαγορεύει την υποκίνηση μίσους, θα μπορούσε να είχε καθαιρεθεί από το κόμμα του. Το γεγονός ότι το Facebook και το Twitter προχώρησαν σε μια τέτοια δυσάρεστη ενέργεια είναι αποτέλεσμα αποτυχίας σε αυτούς τους τομείς», τονίζει ο Βρετανός νομικός.

Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει στο παρελθόν επικρίνει την «τρομακτική αλαζονεία» των κορυφαίων εκπροσώπων των εταιρειών τεχνολογίας. Έτσι, ορισμένοι ειδικοί και πολίτες προσδοκούν ότι θα αναλάβει δράση και στον τομέα αυτό και  θα πάρει μέτρα για τη μείωση της ισχύος τους. Μάλιστα, οι φόβοι των επενδυτών ότι επίκεινται νομοθετικές ρυθμίσεις και περιορισμοί στον τρόπο λειτουργίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οδήγησαν τις προηγούμενες μέρες τις μετοχές τους σε πτώση.

Η ίδια αναζήτηση φαίνεται πως υπάρχει και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον προαναφερόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο Μπρετόν, τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 μπορεί να αποδειχθούν τόσο καθοριστικά για τον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όσο η 11η Σεπτεμβρίου 2001 για τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Και ο ίδιος δηλώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους εκείνο που είναι παράνομο στην κανονική ζωή να είναι παράνομο και στο Διαδίκτυο»…

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

«Συγκλονισμένος» από το μακελειό στο Ιλινόις ο Μπάιντεν

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε «συγκλονισμένος» από το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στο Ιλινόις, που προκάλεσε τον θάνατο 6 ανθρώπων και τον τραυματισμό 24 κατά τη διάρκεια παρέλασης για την εθνική εορτή.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Η Τζιλ κι εγώ είμαστε συγκλονισμένοι από την παράλογη βία με τη χρήση όπλων που έφερε για άλλη μια φορά θλίψη σε μια αμερικανική κοινότητα την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Όπως πάντα, είμαστε ευγνώμονες στους πρώτους που ανταποκρίθηκαν και στις αρχές επιβολής του νόμου.

Μίλησα με τον κυβερνήτη Πρίτσκερ και τον δήμαρχο Ρότερινγκ και πρόσφερα την πλήρη υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις κοινότητές τους.

Κάλεσα επίσης τις ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου να βοηθήσουν στην επείγουσα έρευνα για τον εντοπισμό του άνδρα που πυροβόλησε, ο οποίος παραμένει ελεύθερος επί του παρόντος.

Τα μέλη της κοινότητας θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και εγώ θα παρακολουθώ στενά καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για εκείνους των οποίων οι ζωές χάθηκαν και προσευχόμαστε για όσους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα.

Πρόσφατα υπέγραψα την πρώτη μεγάλη δικομματική νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση των όπλων μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια, η οποία περιλαμβάνει ενέργειες που θα σώσουν ζωές. Αλλά υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει και δεν πρόκειται να εγκαταλείψω την καταπολέμηση της επιδημίας της ένοπλης βίας» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο Πύργος του Άιφελ… σκούριασε και απειλείται, προειδοποιούν ειδικοί

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, το 1884, ο Πύργος του Άιφελ – ο οποίος πρόσφατα… ψήλωσε έξι μέτρα – αναμενόταν να μείνει στη θέση του για 20 χρόνια, πριν αποσυναρμολογηθεί. Περισσότερο από ένα αιώνα αργότερα, στέκεται στην ίδια θέση – όχι χάρη στον αρχικό σχεδιασμό του, όσο εξαιτίας της προσεκτικής του συντήρησης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όμως τώρα, απόρρητη έκθεση που διέρρευσε στο γαλλικό περιοδικό Marianne δείχνει ότι το μνημείο είναι σε κακή κατάσταση και ταλαιπωρείται από τη σκουριά. Βάσει του συγκεκριμένου εγγράφου, ο Πύργος χρειάζεται πλήρη επισκευή – όμως αντ’ αυτού του γίνεται μόνο ένα… «φρεσκάρισμα», ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, το 2024.

«Ο Γουσταύος Άιφελ θα πάθαινε έμφραγμα»

«Αν ο Γουσταύος Άιφελ επισκεπτόταν το μνημείο, θα πάθαινε έμφραγμα», δήλωσε στο Marianne ένας εκ των διευθυντών του Πύργου, με τον όρο της ανωνυμίας του.

Το μνημείο, ύψους 324 μέτρων και βάρους 7.300 τόνων αποτελείται από σίδερο και είχε οικοδομηθεί για την παγκόσμια έκθεση του 1889. Εκτιμάται ότι διαθέτει 25 εκατ. πριτσίνια και χτίστηκε με τη χρήση συντηξιοσιδήρου, ο οποίος είχε εφευρεθεί στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης μέσα από μια διαδικασία που παρήγαγε υψηλής ποιότητας και καθαρότερο σφυρήλατο σίδηρο, αφαιρώντας τον άνθρακα από τον αργό σίδηρο κατά τη διάρκεια της τήξης. Πριν τα εγκαίνιά του, ο Πύργος είχε βαφτεί με τέσσερα χέρια κόκκινης μπογιάς με βάση τον μόλυβδο, η χρήση της οποίας πλέον έχει απαγορευτεί, αλλά που τότε θεωρούνταν ως ο καλύτερος αντιδιαβρωτικός παράγοντας.

Η μπογιά και η σκουριά

Ο Άιφελ, ο πολιτικός μηχανικός η εταιρεία του οποίου σχεδίασε και έχτισε το μνημείο, είχε δηλώσει ότι ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση της σκουριάς θα ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για τη διάρκεια ζωής της κατασκευής και είχε συστήσει το βάψιμό της κάθε επτά χρόνια. «Η μπογιά είναι το απαραίτητο συστατικό για την προστασία μιας μεταλλικής κατασκευής και η σπουδή με την οποία συμβαίνει είναι μοναδική εγγύηση της αντοχής της στον χρόνο», είχε γράψει εκείνη την εποχή. «Το πιο σημαντικό είναι η αποτροπή της αρχής της σκουριάς».

Στον Πύργο πρόκειται να γίνουν εργασίες ελαιοχρωματισμού αξίας 60 εκατ. ευρώ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Αυτή θα είναι η 20ή φορά που θα βαφτεί. Τα δύο τρίτα του Πύργου υποτίθεται ότι θα απογυμνώνονταν και έπειτα θα εφαρμόζονταν δυο χέρια μπογιάς. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις των εργασιών εξαιτίας της πανδημίας και η παρουσία ανησυχητικών επιπέδων μολύβδου στην παλιά μπογιά, οδήγησε στην απόφαση του «φρεσκαρίσματος» μόλις του 5%.

«Θλιβερό»

Ειδικοί δήλωσαν στο Marianne ότι οι εργασίες αυτές δεν θα έχουν παρά αισθητικό περιεχόμενο και προέβλεψαν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι «θλιβερό». Όπως λένε, ο Πύργος θα πρέπει να απογυμνωθεί πλήρως, μέχρι τον μεταλλικό του σκελετό, να επισκευαστεί και έπειτα να βαφτεί, ενώ η εφαρμογή χρώματος πάνω από την παλιά μπογιά θα επιδεινώσει τη διάβρωση.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον Πύργο, η Sete, το 99% της οποίας ανήκει στον Δήμο, διστάζει να κλείσει τον μνημείο για πολύ καιρό, εξαιτίας της απώλειας τουριστικών εισοδημάτων που θα επέφερε μια τέτοια κίνηση. Τον Πύργο επισκέπτονται κάθε χρόνο έξι εκατομμύρια τουρίστες – γεγονός που τον φέρνει στην τέταρτη θέση των πιο δημοφιλών αξιοθέατων στη Γαλλία, μετά τη Disneyland, το Λούβρο και το παλάτι των Βερσαλλιών. Το κλείσιμό του στη διάρκεια του 2020 λόγω της πανδημίας, οδήγησε στην απώλεια 52 εκατ. ευρώ.

Έκθεση του 2010 ανέφερε: «Η Sete πρέπει να εξετάσει εκ νέου τον Πύργο του Άιφελ και να χαράξει μια νέα πολιτική συντήρησης που θα θέτει στο επίκεντρο τον έλεγχο του γηράσκοντος μεταλλικού σκελετού».

«Εξαιρετικά επιτακτική ανάγκη»

Άλλη έκθεση του 2014 από την Expiris, μια εταιρεία που εξειδικεύεται στο βάψιμο κτιρίων, διαπίστωσε ότι ο Πύργος είχε ρωγμές και σκουριά και ότι μόλις το 10% της νέας μπογιάς άγγιζε όντως τον σκελετό. «Ακόμη και αν η γενική κατάσταση της αντιδιαβρωτικής προστασίας δείχνει εντάξει στο μάτι, η εφαρμογή νέου στρώματος μπογιάς μπορεί μόνο να αυξήσει τον κίνδυνο της πλήρους απουσίας επαφής».

Ο Μπερνάρ Τζιοβανόνι, επικεφαλής της Expiris και συγγραφέας της έκθεσης του 2014, δήλωσε στο Marianne: «Εργάζομαι στον Πύργο εδώ και αρκετά χρόνια πλέον. Το 2014 είχα σκεφτεί ότι ήταν εξαιρετικά επιτακτική ανάγκη να ασχοληθούμε με τη διάβρωση». Όπως λέει, είχε συστήσει ο Πύργος «να απογυμνωθεί και να ξαναβαφτεί».

Απειλή για την αντοχή του μνημείου

Τρίτη έκθεση του 2016 διαπίστωσε 884 ζημιές, μεταξύ των οποίων και 68 που αποτελούσαν κίνδυνο για την «αντοχή» του μνημείου. Καθεμιά τους είχε φωτογραφηθεί, αριθμηθεί και ταξινομηθεί βάσει της σοβαρότητάς της.

Ένας ειδικός δήλωσε στο Marianne ότι αν και οι αρχικές στρώσεις της μπογιάς παραμένουν σταθερές και «συνεχίζουν να προστατεύουν το μέταλλο σε πολλά σημεία», τα νέα, μερικά έργα αποκατάστασης δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων μολύβδου, ούτε της σκουριάς και απειλούν να επιδεινώσουν την κατάσταση του Πύργου.

«Στην καλύτερη περίπτωση θα είναι κατά βάση άχρηστα, αλλά στο πολύ κακό σενάριο θα επιδεινώσουν τα προβλήματα στην τρέχουσα στρώση μπογιάς και θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διάβρωση».

Στην ιστοσελίδα του Πύργου, ο Μπερτράντ Λεμουάν, ένας αρχιτέκτονας, μηχανικός και ιστορικός, δίνει μια πιο αισιόδοξη άποψη. Λέει ότι εχθρός του σιδήρου είναι η διάβρωση που προκαλείται από την οξείδωση του σιδήρου όταν εκτίθεται στον αέρα και τον άνεμο. Όμως υποστηρίζει ότι αν ξαναβαφτεί, ο Πύργος του Άιφελ μπορεί να αντέξει για πάντα.

Πηγή: Guardian

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή