OIKONOMIA
Ψωμί: Στα ύψη οι τιμές των πρώτων υλών – 20% κάτω ο τζίρος των αρτοποιείων

Το ψωμί αγοράζεται με φειδώ από τα νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή η πτώση του τζίρου σε συνδυασμό με τα αυξημένα λειτουργικά κόστη, οδήγησαν 204 αρτοποιεία πανελλαδικά να βάλουν λουκέτο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι καταναλωτές περιορίζουν πλέον την ποσότητα, επιλέγοντας να αγοράσουν ψωμί κάθε 2η ή και 3η ημέρα και όχι καθημερινά, όπως συνήθιζαν.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής μέσα σε έναν χρόνο η τιμή της φραντζόλας αυξήθηκε κατά 18,4%.
Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», στα ύψη είναι οι τιμές στις πρώτες ύλες με το ηλιέλαιο από τα 10 ευρώ το δεκάλιτρο να έχει εκτοξευτεί στα 33 ευρώ, το αλεύρι από 12 ευρώ το τσουβάλι των 25 κιλών, πλέον να κοστίζει 24-25 ευρώ, το σουσάμι από 1,60 το κιλό να πλησιάζει τα 3 ευρώ.
Από τις αρχές του έτους ο συνολικός τζίρος των παραδοσιακών αρτοποιείων έχει μειωθεί κατά 20%, δηλαδή κατά σχεδόν 500 εκατ. ευρώ.
Η πτώση του τζίρου σε συνδυασμό με τα αυξημένα λειτουργικά κόστη, οδήγησαν 204 αρτοποιεία πανελλαδικά να βάλουν λουκέτο, ενώ εκτιμάται ότι στα πρόθυρα λουκέτου βρίσκεται το 10% – 15% των επιχειρήσεων του κλάδου.
Από το καλοκαίρι και μετά μόνο στη Θεσσαλονίκη έκλεισαν 22 φούρνοι, καθώς πολλοί δεν άντεξαν την πτώση τζίρου στα ταμεία τους.
Τον τελευταίο χρόνο, το κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις έχει υπερδιπλασιαστεί. Για παράδειγμα, αρτοποιείο που πλήρωνε 1.980 ευρώ σε ηλεκτρικό ρεύμα το καλοκαίρι του 2021, φέτος τον Οκτώβριο πήρε λογαριασμό στα 5.914 ευρώ.
Η Ελλάδα είναι στην ενδέκατη θέση στην Ευρώπη στις ανατιμήσεις του ψωμιού τον τελευταίο χρόνο.
Δείτε το βίντεο:

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago
Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια
-
MEDIA4 ημέρες ago
«Μάγισσα» – Χαμός με τις βρισιές. «Θα μου κλάσεις τον π@@τσο» στις 22:00 στην τηλεόραση; – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives
-
VIDEO5 ημέρες ago
Αχιλλέας Μπέος: Για να καθαριστούν τα ρέματα του Βόλου θέλουμε 10 φαγάνες -Να υπάρχει &συντονισμός
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Market Pass: Ποιοι πληρώνονται μέχρι την Παρασκευή
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago
Σε ετοιμότητα για την κακοκαιρία Elias: Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Η κακοκαιρία Elias τις επόμενες ώρες στη χώρα μας- Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν:
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Στο λιμάνι του Βόλου το Αρματαγωγό «Ικαρία» – Ελικόπτερα και 120 πεζοναύτες με 24 λέμβους σε εγρήγορση
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θύμα οπαδικής βίας 12χρονος στον Βόλο – Τον έριξαν κάτω και τον κλωτσούσαν