Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ψυχική νόσος, στίγμα και αυτοφαρμάκευση: Μήπως κάνουμε κάτι πολύ λάθος;

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Όταν πρόκειται να μιλήσουμε για την ψυχική νόσο, η συζήτηση τείνει να ξεφεύγει προς δύο πολύ λάθος κατευθύνσεις: Η πρώτη είναι η… διάγνωση χωρίς απολύτως καμία γνώση επί των ασθενειών και η δεύτερη είναι η άρνηση που φέρνει ο κοινωνικός στιγματισμός.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Θα έχετε παρατηρήσει ότι χρησιμοποιούμε με δυσανάλογη ευκολία τις λέξεις “διπολική διαταραχή” για να χαρακτηρίσουμε συμπεριφορές ανθρώπων που, συνήθως και για να είμαστε ειλικρινείς, δεν τις καταλαβαίνουμε επειδή δε μας αρέσουν. Εξίσου εύκολα δηλώνουμε ότι έχουμε “κατάθλιψη” ή πως κάποιος άλλος έχει “διαταραχή προσωπικότητας”. Τώρα είναι της μόδας η διάγνωση των κοινωνιοπαθών. Όλα τα παραπάνω (με αστερίσκο στους κοινωνιοπαθείς) είναι ασθένειες. Ασθένειες κανονικές, που χρειάζονται γιατρούς και φάρμακα, ως κάθε άλλη ασθένεια, όπως, ας πούμε, η πνευμονία ή ο καρκίνος.

Τα τελευταία χρόνια της πανδημίας, όμως, με κάποια ανοχή στην υπερβολή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι γίναμε η γενιά του xanax. Τα λύματα της Αθήνας δείχνουν τεράστια αύξηση στην κατανάλωση, ενώ η προσέλευση στις δομές ψυχικής υγείας είναι αναντίστοιχη.

Όπως όλα τα ναρκωτικά -πρόκειται περί ναρκωτικού, φυσικά- επικαλύπτεται με μία γοητεία. Μάλιστα, είναι της μόδας να αναμειγνύεται με αλκοόλ στα κλαμπ. Ή να χρησιμοποιείται για το “σβήσιμο” μετά τη χρήση κοκαϊνης. Το πιο συνηθισμένο, όμως, είναι να χρησιμοποιείται ως μέσο αυτοφαρμάκευσης. Ακόμη και αν στη χώρα μας τέτοιου είδους φάρμακα χρειάζονται ιατρική συνταγή, μπορείς να προμηθευτείς xanax σε μία άτυπη μαύρη αγορά, όπου φαρμακεία της Αττικής μπορούν να παρέχουν κουτιά έναντι δέκα ή είκοσι ευρώ.

Τι είναι και τι κάνει το Xanax

Το xanax είναι ηρεμιστικό της κατηγορίας των βενζοδιαζεπινών, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στις αϋπνίες ή στις κρίσεις πανικού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί θεραπεία. Θα μπορούσε να παρομοιαστεί σα να ρίχνεις στάχτη πάνω σε καυτά κάρβουνα: Για λίγο σε ηρεμεί, αλλά δε σε θεραπεύει. Αν κάποιος πάσχει από μία ψυχική ασθένεια, το xanax μπορεί περιοδικά να τον ή την κάνει να νιώσει καλύτερα, όμως σίγουρα δεν αντιμετωπίζει τη νόσο. Για την ακρίβεια, ο τρόπος που ξεθυμαίνει, ενισχύει τη νόσο.

Το xanax είναι επικίνδυνο χωρίς ιατρική παρακολούθηση, γιατί είναι άκρως εθιστικό. Βεβαίως, εθιστικά είναι πολλά φάρμακα, ακόμη και η κορτιζόνη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι απαραίτητο να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή και μόνο με ιατρική παρακολούθηση.

Μπορεί το xanax να κάνει κακό στον χρήστη, ακόμη και θάνατο; Χοντρικά ναι. Η υπερδοσολογία του φαρμάκου μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη. Ξεκινώντας με 0,25mg σταδιακά θα χρειαστείς 2mg για να σε πιάσουν και πάει λέγοντας. Το στομάχι του ασθενούς ίσως να αντιδράσει κάπως βίαια σε μία δοσολογία που δεν είναι… φιλική.

Κοινωνικό στίγμα, ψυχική νόσος, αυτοφαρμάκευση

Οι ψυχικές ασθένειες χωρίζονται και αυτές σε κατηγορίες κι η κάθε κατηγορία έχει μία δική της βαθμίδα. Η κατάθλιψη, ας πούμε, μπορεί να είναι περιοδική και να θεραπευτεί ή μπορεί να είναι υποτροπιάζουσα και να ζεις μαζί της για πάντα. Η μοναδική αποδεδειγμένα συνδεδεμένη μόνο με γενετικούς παράγοντες, είναι η σχιζοφρένεια. Για την ακρίβεια, αν ένας ασθενής με σχιζοφρένεια παρουσιάσει κατάθλιψη, αυτό θεωρείται από τους ψυχιάτρους βελτίωσης της υπάρχουσας νόσου, γιατί ο ασθενής αντιλαμβάνεται -ή αποκτά- γνώση του Εγώ, του εαυτού.

Από μία ψυχική νόσο μπορείς να νοσήσεις λόγω συγκυριακών περιπτώσεων, όπως είναι η πανδημία ή ένα προσωπικό τραύμα, να έχεις γενετική προδιάθεση, να προκληθεί από αλλαγές στη χημεία του οργανισμού λόγω άλλης νόσου, όπως ένα αυτοάνοσο ή ένας καρκίνος, ή να γεννηθείς με αυτήν και κάποια στιγμή να εκδηλωθεί. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μία χώρα που ενώ έχει καλές δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, κουβαλά ακόμη ένα τεράστιο κοινωνικό στίγμα.

Οι άνθρωποι που μιλούν ανοιχτά για τη νόσο, στη δημόσια σφαίρα λοιδορούνται ή, στην καλύτερη περίπτωση, αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Ο φόβος της κοινωνικής κατακραυγής, οδηγεί σε πολύ λάθος επιλογές: Στην απομόνωση και στην αυτοφαρμάκευση, με τη δεύτερη να είναι και η πιο επικίνδυνη.


Εξετάζοντας την άνοδο των βενζοδιαζεπινών στα λύματα της Αθήνας, βλέπουμε ότι οι κάτοικοι, για να αντιμετωπίσουν τις τρομερές αλλαγές της εποχής, προτίμησαν να προμηθευτούν χάπια χωρίς ιατρική παρακολούθηση -πάντα σε συνάρτηση με τη δυσανάλογη προσέλευση σε ειδικούς ψυχικής υγείας.  Όπως κάθε ναρκωτικό, έτσι και το Xanax σε κάνει να νιώθεις καλά. Και μετά σε κάνει να νιώθεις χειρότερα. Το xanax δεν είναι αντικαταθλιπτικό, ούτε θεραπεύει οποιαδήποτε άλλη ψυχική νόσο. Για την ακρίβεια, δεν θεραπεύει απολύτως τίποτα.

Το γεγονός ότι έγινε χάπι της μόδας, διαιωνίζει μία πολύ προβληματική νοοτροπία, αυτήν του στρουθοκαμηλισμού. Καμία νόσος δεν θεραπεύεται από μόνη της και σχηματικά, το να αντιμετωπίζεις την κατάθλιψη με xanax, είναι σα να αντιμετωπίζεις τον κόβιντ με χαμομήλι.

Τι θα μπορούσε να σημαίνει η απελευθέρωση της συνταγογράφησης

Στη χώρα μας τα ψυχιατρικά -και άλλα- φάρμακα ευτυχώς χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις πάει σε έναν ψυχίατρο και μαζί με τις βενζοδιαζεπίνες, να σου έχει γράψει και αντικαταθλιπτικά. Να αντιμετωπίσεις, δηλαδή, τη νόσο και -κυρίως- να έχεις πιθανότητες να την κερδίσεις. Να είσαι λειτουργικός.

Παρατηρείται κυρίως στα πιο νεανικά κοινωνικά δίκτυα, όπως το Tik Tok μία ρομαντικοποίηση τέτοιων ηρεμιστικών φαρμάκων. Κάτι σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, που έπαιρνε χάπια και πετούσε.

Είναι σχεδόν σίγουρο πως η απελευθέρωση της συνταγογράφησης θα δημιουργούσε ένα κύμα εξάρτησης, το οποίο είναι και βίαιο και δύσκολο να ανακοπεί. Σε συνδυασμό δε με αλκοόλ ή άλλες ουσίες, θα μπορούσε να είναι έως και μοιραίο.

Το xanax δεν είναι ένα γνωστό φάρμακο, στην πραγματικότητα, το γνωριζουν οι ψυχικά ασθενείς, κάποιοι μάλιστα έχουμε περάσει και το στάδιο του εθισμού και της σταδιακής αποκοπής και γνωρίζουμε πως το χαρακτηρίζει μία βιαιότητα. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι οι βενζοδιαζεπίνες που χορηγούνται από ψυχίατρο, χορηγούνται πάντα με “παρέα”, ποτέ σκέτες και ποτέ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση απελευθέρωσης των βενζοδιαζεπινών είναι πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με μία νέα εξάρτηση από ένα ναρκωτικό εξαιρετικά εθιστικό, αλλά παράλληλα “σικ”  και για αυτόν τον λόγο περισσότερο ύπουλο.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Η ευχή της Πισπιρίγκου στην Τζωρτζίνα λίγες μέρες πριν το παιδί πάθει την πρώτη ανακοπή

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το θέμα της Πάτρας με τα τρία νεκρά παιδιά και η προφυλάκιση της μητέρας τους Ρούλα Πισπιρίγκου, με την κατηγορία ότι δολοφόνησε το ένα από αυτά, έχει σοκάρει την κοινή γνώμη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Την ίδια ώρα, έρχονται καθημερινά στο φως αναρτήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου, οι οποίες πλέον για να διαβαστούν –μετά και το πόρισμα Μπουζιάνη– απαιτούν γερά νεύρα.

Η… μητρική συμβουλή στην Τζωρτζίνα

Συγκεκριμένα μόλις λίγες ημέρες μετά το θάνατο της μικρής Ίριδας και αφού είχε προηγηθεί ο θάνατος της Μαλένας, η κατηγορούμενη, όπως αποκάλυψε η εκπομπή του ΑΝΤ1 «Το πρωινό» είχε γράψει στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, αναφερόμενη στην Τζωρτζίνα:

«Για το μόνο που ευχαριστώ το Θεό είναι που έχει δώσει περίσσια δύναμη σε αυτό το παιδί. Στην απώλεια έρχεται η χαρά της… ώρες ατελείωτες την πρόσεχε, την τάιζε, την άλλαζε… έτοιμη για μανούλα ήταν όλα αυτή για να είναι η αδερφούλα της καλά. Και ξαφνικά «φεύγει» αυτή έτσι απλά! Και η Τζωρτζίνα συνεχίζει να γελάει και να δείχνει τη δύναμή της» γράφει.

Η ανάρτηση καταλήγει με μια ευχή, με μία… μητρική συμβουλή: «Να αντέξεις κορίτσι μου γιατί η ζωή είναι μπροστά σου» έγραφε η Πισπιρίγκου στην Τζωρτζίνα.

Πέντε μέρες μετά η Τζωρτζίνα μπαίνει στο Καραμανδάνειο και λίγες ημέρες μετά παθαίνει την πρώτη ανακοπή.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Αλεξανδρούπολη: Άστεγος πήγε να ψάξει τα σκουπίδια και τον διαμέλισε ο ρομποτικός κάδος

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η πόρτα του ρομποτικού κάδου έκλεισε αυτόματα με αποτέλεσμα να τον κόψει στα δύο

Φρικτό θάνατο βρήκε ένας 40χρονος το μεσημέρι της Δευτέρας στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όλα συνέβησαν περίπου στις 12, όταν ο άνδρας ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ήταν άστεγος, πλησίασε τον ρομποτικό κάδο πολτοποίησης απορριμάτων, που βρίσκεται μπροστά από το Ιστορικό Μουσείο της πόλης με σκοπό να ψάξει τα σκουπίδια.

Ωστόσο, η πόρτα του ρομποτικού κάδου έκλεισε αυτόματα με αποτέλεσμα να τον κόψει στα δύο και το μεγαλύτερο μέρος του σώματός του να εγκλωβιστεί μέσα στον πολτοποιητή.

Σύμφωνα με το e-evros.gr, σοκαρισμένοι αύτοπτες μάρτυρες έτρεξαν στο σημείο να βοηθήσουν, αλλά η κατάσταση του άνδρα ήταν πολύ σοβαρή. Στο σημείο βρέθηκαν άμεσα δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Λίγα λεπτά αργότερα το σώμα του άτυχου άνδρα ανασύρθηκε διαμελισμένο.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
VIDEO5 λεπτά ago

Δελτίο Ειδήσεων 16/05/2022

ΕΛΛΑΔΑ7 λεπτά ago

Πάτρα: Η ευχή της Πισπιρίγκου στην Τζωρτζίνα λίγες μέρες πριν το παιδί πάθει την πρώτη ανακοπή

ΚΟΣΜΟΣ15 λεπτά ago

Καζακστάν: Άνδρας έσωσε τρίχρονο κοριτσάκι που κρεμόταν από τον 8ο όροφο πολυκατοικίας

VIDEO25 λεπτά ago

Πρωινή Ατζέντα 16/05/2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ25 λεπτά ago

«Ο Μπάιντεν επαινεί την Ελλάδα για τον ηγετικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας»

ΕΛΛΑΔΑ27 λεπτά ago

Αλεξανδρούπολη: Άστεγος πήγε να ψάξει τα σκουπίδια και τον διαμέλισε ο ρομποτικός κάδος

ΚΟΣΜΟΣ35 λεπτά ago

Αυστρία: Δεν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – Θα επενδύσει περισσότερα χρήματα στην ασφάλειά της

VIDEO44 λεπτά ago

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στο Δελτίο Ειδήσεων του Astra 16/05/2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ45 λεπτά ago

Μητσοτάκης σε Μπάιντεν: «Θα προχωρήσουμε στην αγορά ενός σμήνους F-35»

ΕΛΛΑΔΑ46 λεπτά ago

Ανείπωτη θλίψη, πέθανε ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Φτωχότερη η Αρχαιογνωσία στην Ελλάδα – «έφυγε» ο καθηγητής Γιάννης Α. Πίκουλας

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Στοίχημα: Αξίζει τη στήριξη η Γιουβέντους

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

Δημοφιλή