Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση – «Εγκλωβισμένη στη λογική του «δεδομένου συμμάχου» των ΗΠΑ»

40234961.jpg

Κριτική στην εξωτερική και αμυντική πολιτική της κυβέρνησης ασκεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας ότι «η διεξαγωγή του 5ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ, μια πρωτοβουλία που καθιερώθηκε το Δεκέμβριο του 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κατώτερη των περιστάσεων, εγκλωβισμένη στη στρατηγική επιλογή της περί «προκεχωρημένου φυλακίου» της Δύσης».

Ακολούθως εξηγεί ότι «αντί για την πολυπεπίπεδη προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε αμοιβαία επωφελή βάση, όπως ήταν ο στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα, η νυν κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στη λογική του «δεδομένου συμμάχου», αναλαμβάνοντας ευθύνες εκτός διεθνών οργανισμών και παραβιάζοντας την πάγια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδος. Οι συγχαρητήριες αναφορές του Αμερικάνου ΥΠΕΞ για την συμμετοχή μας στην επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά θάλασσα και την στάση της κυβέρνησης μονομερώς υπέρ του Ισραήλ, είναι χαρακτηριστικές».

Τι αναφέρει στην ανακοίνωση του

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκαθαρίζει: «Πρώτον, ως προς τα ζητήματα εξοπλιστικών, αναμένει άμεση ενημέρωση εάν υπάρχουν και ποιοι είναι, οι όροι για προμήθεια της Τουρκίας με F-16.

Δεύτερον, αναμένει άμεση ενημέρωση για πληροφορίες περί αποστολής πυρομαχικών σε Ουκρανία μέσω Βουλγαρίας και για οποιαδήποτε σχετική συζήτηση με τις ΗΠΑ όπως καταγράφεται στην επιστολή Μπλίνκεν για τα F35. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιτίθεται στην πολιτική Μητσοτάκη που οδηγεί στην πρώτη γραμμή της στρατιωτικής εμπλοκής της Ελλάδας στο Ουκρανικό και δεν θα αποδεχτεί αποδυνάμωση της ελληνικής άμυνας ειδικά στα νησιά.

Τρίτον, κριτήριο για την εξοπλιστική πολιτική της Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι πρέπει να είναι η προστασία της εθνικής κυριαρχίας και όχι η «υπέρ το δέον τήρηση της δέσμευσής της στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ της Ουαλίας με άνω του 3,5% του ΑΕΠ» για την οποία οι ΗΠΑ εξήραν την Ελλάδα».

Κλείνοντας, ζητά από τον Κυρ. Μητσοτάκη «να ξεκαθαρίσει άμεσα κατά ποσό λαμβάνει υπ΄όψιν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας ή εάν θυσιάζονται και αυτές στον βωμό του «δεδομένου συμμάχου»».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Comments
Advertisement
Anassa
Advertisement
skopelos 2 (2)
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 λεπτά ago

Στο πλαίσιο αφενός της εύρυθμης λειτουργίας και αφετέρου της ασφάλειας ναυσιπλοΐας στις λιμενολεκάνες των λιμένων Σκοπέλου, Λουτρακίου και Αγνώντα καθώς και του Τουριστικού Αγκυροβολίου Ν. Κλήματος, το Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου ζητά από τους ιδιοκτήτες κάθε είδους ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών να απομακρύνουν τα εγκαταλελειμμένα ρεμέτζα τους και τα συναφή αντικείμενα από την πόντιση και αγκύρωσή τους (αλυσίδες, σχοινιά, άγκυρες) μέχρι και τις 15 Μαρτίου 2024. Σε διαφορετική περίπτωση, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου θα προβεί στην απομάκρυνση των αντικειμένων με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος αποζημίωσής του (ν. 2971/2001 – ΦΕΚ 285 Α΄).

xeiropedes 2 620x350.jpg
ΕΛΛΑΔΑ7 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Έκαναν εκβιασμούς με επίκεντρο διαγωνισμούς στην τοπική αυτοδιοίκηση – Προφυλακίσθηκαν τρία άτομα

MGL9809 620x350.jpg
ΠΟΛΙΤΙΚΗ9 λεπτά ago

Νέα αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία από την Ελλάδα – Το θέμα στην Επιτροπή της Βουλής

ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΣΤΗΝ ΕΣΧΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
ΜΑΓΝΗΣΙΑ10 λεπτά ago

Ξεκινούν τα δρομολόγια του «Μελίνα» Αγ. Κυριακή – Βόλος

1709137394 hqdefault.jpg
VIDEO11 λεπτά ago

Έκοψε την πίτα της η Δημ.το Σκιάθου

Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement Ontopoulos
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή