Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές και καύσωνας αυξάνουν τη θνησιμότητα μέχρι 80%

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

H ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο τέταρτος παράγοντας που στερεί από τον παγκόσμιο πληθυσμό ποιοτικά έτη ζωής και ευθύνεται για την απώλεια πάνω από το 9% των ανθρώπων που χάνονται κάθε χρόνο (μετά το κάπνισμα, τον υποσιτισμό και την υπέρταση), ενώ πολύ ψηλά είναι και οι «μη ιδανικές» θερμοκρασίες περιβάλλοντος οι οποίες ευθύνονται για το 2% των ανθρώπων που χάνονται κάθε χρόνο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για το λόγο αυτό, τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε νέες Οδηγίες για την ποιότητα του αέρα, μειώνοντας σημαντικά τα αποδεκτά επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων σε σχέση με τις αντίστοιχες οδηγίες του 2005. Παρότι οι οδηγίες του ΠΟΥ δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, ο προσδιορισμός των ορίων βασίζεται στις επιδράσεις των ρύπων στην υγεία.

Τα παραπάνω τονίσθηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας (ISEE) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 18-21 Σεπτεμβρίου.

Στη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε ειδική μελέτη για το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία βασίσθηκε σε διάφορα σενάρια για την πολιτική μείωσης των ρύπων μέχρι το 2030 και τη δυνατότητα επίτευξης των επιπέδων των οδηγιών του ΠΟΥ. Σύμφωνα με την εργασία που παρουσίασε η H. Walton του Imperial College, ο στόχος να φτάσoυν οι συγκεντρώσεις των ΡΜ2,5 τα 10μg/m3 φάνηκε εφικτός και η συνακόλουθη μείωση της ρύπανσης εκτιμάται ότι συνδέεται με 11,5 εκατ. περισσότερα έτη ζωής για όλο τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2018 μέχρι το 2030 σε σχέση με την διατήρηση της κατάστασης όπως ήταν το 2018.  Ταυτόχρονα θα αποφευχθούν 388.000 μέρες με συμπτώματα σε παιδιά με άσθμα και 3.077 νέες περιπτώσεις ισχαιμικής καρδιοπάθειας ετησίως για το έτος 2030.

Δεδομένου ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση το περιβαλλοντικό δίκαιο είναι κοινό, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Thomas Henrichs ανέφερε ότι, έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την αλλαγή των σχετικών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αλλαγές θα βασίζονται στο Zero Pollution Action Plan και στο Εuropean Green Deal. Σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, έχουμε περισσότερους από 400.000 πρόωρους θανάτους εξαιτίας της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση ετησίως στην Ευρώπη. Έρευνα γνώμης κατέδειξε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Ευρώπης θα ήθελε να εξισωθούν νομοθετικά τα ευρωπαϊκά όρια με τις οδηγίες του ΠΟΥ.

Μικροπλαστικά στον αέρα

Στον κίνδυνο από την παρουσία μικροπλαστικών στα αιωρούμενα σωματίδια της ατμόσφαιρας, αναφέρθηκε ο Καθηγητής του Imperial College Frank Kelly, τονίζοντας πως ο κίνδυνος δεν έχει εκτιμηθεί επαρκώς. Ήδη η εκτεταμένη χρήση των πλαστικών στα ρούχα, στα είδη σπιτιού, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, φέρνουν στον αέρα σωματίδια μικροπλαστικών. Όμως δεν υπάρχουν ακόμη τυποποιημένες μέθοδοι ανίχνευσης των μικροπλαστικών στην ατμόσφαιρα. Ο καθ. Κέλλυ παρουσίασε μελέτες για την ανάπτυξη μεθόδων μέτρησης που επιτρέψουν στο μέλλον την αποτύπωση των επιδράσεων των μικροπλαστικών στην υγεία μας.

Κλιματική αλλαγή

Οι ομιλητές επεσήμαναν πως τα μέτρα για την προσαρμογή και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής φέρνουν ταυτόχρονα οφέλη για την υγεία καθώς μειώνονται τα επίπεδα έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Για παράδειγμα η μείωση των μετακινήσεων και η στροφή προς καθαρότερες πηγές ενέργειες μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, η αλλαγή στα διατροφικά πρότυπα οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος περιορίζοντας τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, η αποθάρρυνση της χρήσης του αυτοκινήτου αυξάνει τη φυσική άσκηση λόγω της πολιτικής της «ενεργητικής μετακίνησης».

Πυρκαγιές και καύσωνας

Στο συνέδριο έγινε αναφορά στα καταστροφικά επεισόδια που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν οι επιπτώσεις του καύσωνα του 2021 σε συνδυασμό με τις δασικές φωτιές από τις 28 Ιουλίου- 6 Αυγούστου 2021.

Διαπιστώθηκε μεγάλη αύξηση στην θνησιμότητα και συγκεκριμένα παρατηρήθηκε μέχρι και 80% αύξηση στην ημερήσια θνησιμότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2017-2020. Για την ακρίβεια αύξηση 67% της θνησιμότητας αποδόθηκε στον καύσωνα σε συνδυασμό με την πυρκαγιά, ενώ η αύξηση της θνησιμότητας από τον καύσωνα πριν την πυρκαγιά ήταν μόνο 20%.

Ακολούθησε περαιτέρω σύγκριση μεταξύ των επιδράσεων του καύσωνα του 2021 με τον καύσωνα του 1987, όπου διαπιστώθηκε πως οι επιδράσεις το 2021, ήταν πολύ εκτεταμένες και σημαντικές, εντούτοις, ήταν μικρότερες  από τις αναμενόμενες με βάση τα δεδομένα του ’87. Το γεγονός αποδόθηκε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και στις πολιτικές πρόληψης που εφαρμόζονται πλέον από το Υπουργείο Υγείας, τους Δήμους και άλλους φορείς.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν ανάλογα αποτελέσματα από την Καλιφόρνια και από την Αυστραλία σε ότι αφορά τις αυξημένες θερμοκρασίες, τις δασικές πυρκαγιές και την ψυχική υγεία του πληθυσμού.

Ατμοσφαιρική ρύπανση και COVID-19

Στο συνέδριο τονίσθηκε η συσχέτιση της πανδημίας COVID-19 με την κλιματική αλλαγή, αναδεικνύοντας τη σχέση της εμφάνισης νέων λοιμώξεων και κλιματικών αλλαγών διεθνώς, αλλά και την ανάγκη για διεπιστημονικές προσεγγίσεις για να προληφθούν νέες πανδημίες. Η αύξηση των αναδυόμενων λοιμωδών νοσημάτων  παγκοσμίως έχει πλέον τεκμηριωθεί και περιλαμβάνει την άνοδο των λοιμώξεων από Ζίκα, εγκεφαλίτιδα από τον ιό Nipah, Ebola, HIV-AIDS και πρόσφατα τον SARS-CoV-2. Οι περισσότερες αναδυόμενες νόσοι είναι ζωονόσοι και τουλάχιστον οι μισές οφείλονται σε καταστροφή οικοσυστήματος, αποψίλωση δασών, γεωργικές πρακτικές. Οι σύνθετες σχέσεις μεταξύ οικοσυστημάτων και νέων μολυσματικών ασθενειών επισημάνθηκαν σε ειδικό συμπόσιο για τις λοιμώξεις και το περιβάλλον που συντόνισε ο Καθηγητής Μανόλης Κογεβίνας.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν μελέτες από 10 χώρες που έδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με τη σοβαρή νόσηση από COVID-19. Μια μεγάλη μελέτη στη Βαρκελώνη της Ισπανίας παρουσίασε ευρήματα που δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μείωσε κατά περίπου 10% την ανοσολογική απόκριση των ατόμων που εμβολιάστηκαν με εμβόλια COVID-19 κάνοντας τα πιο ευαίσθητα για περαιτέρω μολύνσεις  μεταξύ των εμβολιασμένων. Υπάρχουν δυστυχώς ακόμη ελάχιστα στοιχεία σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και το long-COVID.

Συνολικά, η πανδημία έχει αναδείξει τις βαθιές διασυνδέσεις μεταξύ του περιβάλλοντος και των λοιμωδών νοσημάτων και συγκεκριμένα τη συσχέτιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την COVID-19 μέσω πολλαπλών βιολογικών μηχανισμών.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Κολωνό: Συνελήφθη ο πατέρας – Οδηγείται στον Εισαγγελέα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Περισσότερα σε λίγο…

Περισσότερα Εδω

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Στερνό αντίο στην 21χρονη φοιτήτρια – Στον ανακριτή με βαριές κατηγορίες ο οδηγός

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πέντε ολόκληρες μέρες έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, η 21χρονη Έμμα, θύμα του τροχαίου με εγκατάλειψη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Χθες, Κυριακή, η άτυχη φοιτήτρια, παρά τις προσπάθειες τον γιατρών δεν τα κατάφερε και υπέκυψε στα τραύματά της, σκορπίζοντας τη θλίψη στους γονείς της και σε όλο το νησί της, την Κρήτη.

Διαβάστε επίσης: «Μάστιγα» οι παρασύρσεις πεζών – Στοιχεία σοκ

Σήμερα το «στερνό αντίο» στην 21χρονη

Σήμερα, θα γίνει η κηδεία της, στα Χανιά, ενώ την ίδια ώρα είναι προγραμματισμένες οι απολογίες, τόσο του 26χρονου οδηγού όσο και της 19χρονης συνεπιβάτιδάς του, οι οποίοι πλέον θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες που αφορούν στον θάνατο και όχι στον βαρύ τραυματισμό της φοιτήτριας.

Ραγίζει καρδιές η μητέρα

Η μητέρα της 21χρονης με μία σπαρακτική ανάρτηση στο διαδίκτυο, την αποχαιρέτησε, όχι με ένα αντίο αλλά με την προσμονή ότι θα ξαναβρεθούν.

Με δύναμη ψυχής η οικογένεια της αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά της Εμμανουέλας. Όπως λέει η μητέρα της, ήταν επιθυμία της κόρης τους, να κάνει ακόμα ένα θαύμα, να χαρίσει ζωή πριν φύγει η ίδια από την ζωή.

«Η απόφαση αυτή ήταν μονόδρομος για μας. Το παιδί μου μας το είχε εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο. Την τελευταία φορά που την είδα σε αυτό το κρεβάτι με τα εκατοντάδες καλώδια και σωληνάκια. Η καρδιά της χτυπούσε ποιοι είμαστε εμείς που θα την σταματούσαμε», είπε η μητέρα της 21χρονης.

Στον ανακριτή ο οδηγός

Στο μεταξύ ο 26χρονος οδηγός του αυτοκινήτου και η 19χρονη συνοδηγός του οχήματος, που παραμένουν υπό κράτηση, αναμένεται να μεταφερθούν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης προκειμένου να απολογηθούν. Σε βάρος τους είχε απαγγελθεί ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ μετά τον θάνατο της 21χρονης, οι κατηγορίες θα είναι πιο βαριές.

Ο 26χρονος είχε υποστηρίξει πώς δεν έτρεχε, ότι τράπηκε σε φυγή καθώς φοβήθηκε επειδή δεν είχε νόμιμα έγγραφα παραμονής στη χώρα και πως αν η 21χρονη δεν «είχε επιχειρήσει να περάσει την οδό Εγνατία σε σημείο όπου δεν υπήρχε διάβαση τίποτα δεν θα είχε συμβεί».

Μάλιστα, μιλώντας στο , είχε δηλώσει ότι εγκατέλειψε την κοπέλα, γιατί είδε πως είχε κόσμο και θα τη βοηθούσαν. «Βλέπω έχει κόσμο εκεί, λέω κάποιος θα πάει να τη βοηθήσει και εγώ επειδή είχα παρελθόν εδώ τρόμαξα, λέω θα με απελάσουν» είπε στο LIVE NEWS.

Μιλώντας σήμερα στο Open, ο δικηγόρος της οικογένειας της 21χρονης εξήγησε πως με την κακουργηματική δίωξη που έχει ασκηθεί στον 26 Αλβανό προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 10 έτη.

«Η θέση της οικογένειας είναι να του ασκηθεί ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Δεν είναι μόνο ότι την εγκατέλειψε αλλά έκανε και οτιδήποτε περνούσε από το χέρι του για να εξαφανιστεί, απλώς δεν είχε υπολογίσει τις κάμερες που ευτυχώς υπάρχουν είτε για την κυκλοφορία», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
LIFESTYLE3 λεπτά ago

Ζητάει από την Ακαδημία να συμπεριλάβει βραβεία ουδέτερα ως προς το φύλο των ηθοποιών

ΕΛΛΑΔΑ10 λεπτά ago

Φωτιά στον Κολωνό: Συνελήφθη ο πατέρας – Οδηγείται στον Εισαγγελέα

ΚΟΣΜΟΣ18 λεπτά ago

ΗΠΑ: Τρομακτικό βίντεο δείχνει αυτοκίνητο να «καρφώνεται» πάνω σε οδηγό μηχανής

ΘΕΣΣΑΛΙΑ19 λεπτά ago

Δείτε βίντεο: Χιόνισε και στα ορεινά της Ελασσόνας

LIFESTYLE22 λεπτά ago

«Το πρώτο μήνυμα που της είχα στείλει ήταν το 2014 και δεν μου είχε απαντήσει καν»

ΕΛΛΑΔΑ29 λεπτά ago

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Στερνό αντίο στην 21χρονη φοιτήτρια – Στον ανακριτή με βαριές κατηγορίες ο οδηγός

ΚΟΣΜΟΣ38 λεπτά ago

Ερντογάν: Ανορθόδοξα οικονομικά μέτρα με το βλέμμα στις εκλογές

LIFESTYLE42 λεπτά ago

Έχω δεχτεί πολλή κατακραυγή για το γυμνό

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ43 λεπτά ago

Google Maps: Θα προβάλλει προσβάσιμα σημεία για αναπηρικά αμαξίδια

MEDIA46 λεπτά ago

Για γέλια – Χάβρα Ιουδαίων στο πάνελ της Σκορδά. Σκέφτονται και έκτο άτομο!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ24 ώρες ago

Συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος στην Αγχίαλο

LIFESTYLE5 ημέρες ago

“Γίναμε” – Δείτε το αξέχαστο σκύψιμο της Νόβα με ανύπαρκτο στρινγκ – NassosBlog

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Τζούλια Νόβα για τα αρνητικά σχόλια που δέχεται: «Δεν κρατάω κακία σε κανέναν»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Mάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει 60χρονος Βολιώτης – Υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από τροχαίο ατύχημα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

ΣΚΙΑΘΟΣ: Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΙΣΤΡΙΑΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Σοκάρει η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου – «Μου έχει πέσει το… στήθος. Τι να το κάνεις, άμα έχεις ζήσει 52 χρόνια»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Η φιλαρμονική της Σκιαθου γέμισε ύμνους τα σοκάκια του νησιού

ΣΤΟΙΧΗΜΑ6 ημέρες ago

Στοίχημα Τρίτης: Γαλλία – Αυστραλία «πληρώνουν» 10.00

LIFESTYLE3 ημέρες ago

«Εννοείται ότι η Τζούλια Νόβα ενδιαφέρθηκε για εμένα, τόσα χρόνια ήμασταν μαζί»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Καταγγελία φοιτητή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας του ζητουν 150 ευρώ για να παρει το Πτυχιο του

Δημοφιλή