Connect with us

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Πυρόπληκτες οικογένειες θα φιλοξενήσει ο Δήμος Βόλου

Published

on

συμμετοχή
Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με μία κίνηση αλληλεγγύης ο Δήμος Βόλου δήλωσε το ενδιαφέρον του να φιλοξενήσει πυρόπληκτες οικογένειες από διάφορες περιοχές της χώρας για όσο διάστημα απαιτηθεί, μετά από πρωτοβουλία του Αχιλλέα Μπέου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε σχετική ανκοίνωση η δημοτική αρχή αναφέρει:

Συμπάσχοντας στις σκληρές και δύσκολες ώρες που οι συμπολίτες μας ανά τη χώρα βιώνουν με την δοκιμασία της πύρινης λαίλαπας, η Δημοτική μας Αρχή με εντολή του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη της γνωστοποιώντας στην Πολιτεία (Υπουργείο Εσωτερικών, Πολιτική Προστασία) την πρόθεσή της να φιλοξενήσει πυρόπληκτες οικογένειες.

Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές.

Ο Δήμος Βόλου έχει πάντα έντονη την κοινωνική παρουσία και είναι έτοιμος να προσφέρει κάθε δυνατή συμπαράσταση σε όσους δοκιμάζονται.

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Δασικοί Χάρτες: Πότε λήγει η προθεσμία για αντιρρήσεις – Από τι θα συνοδεύεται η υποβολή τους

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στους ενδιαφερόμενους που κρίνουν ότι δεν προλαβαίνουν να υποβάλλουν αντίρρηση, δίνεται η δυνατότητα, ομοίως μέχρι τις 31 Μαΐου 2022, να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτημα διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος, το οποίο υποβάλλεται ατελώς και εξετάζεται από την οικεία Διεύθυνση Δασών

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Την Τρίτη, 31 Μαΐου 2022, λήγει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι διαδικτυακές εφαρμογές υποβολής αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων στην ιστοσελίδα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα παραμείνουν διαθέσιμες για την αποδοχή των αιτημάτων έως την καταληκτική ημερομηνία.

 Η υποβολή της αντίρρησης συνοδεύεται από:

  • Την οριοθέτηση του πολυγώνου που αφορά στο αίτημα.
  • Την επίκληση της ύπαρξης έννομου συμφέροντος.
  • Τη δέσμευση για την καταβολή του ειδικού τέλους.

Μετά την υποβολή της αντίρρησης και με καταληκτική προθεσμία δέκα (10) ημερών μετά την λήξη της προθεσμίας των αντιρρήσεων, αποστέλλεται από τον ενδιαφερόμενο στο οικείο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) φάκελος στον οποίο περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστο:

  • Το αντίγραφο της φόρμας των υποβληθεισών αντιρρήσεων, εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο (εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή).
  • Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταβολή του ειδικού τέλους ή το αποδεικτικό υποβολής αντίρρησης που εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή.
  • Το έννομο συμφέρον.
  • Στον φάκελο αποστολής αναγράφεται υποχρεωτικά το όνομα του ενδιαφερόμενου και ο αριθμός πρωτοκόλλου των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν. Τα παραπάνω στοιχεία εξασφαλίζουν το παραδεκτό του αιτήματος.

Συμπληρωματικά αποδεικτικά στοιχεία (όπως έκθεση φωτοερμηνείας, τοπογραφικό διάγραμμα κλπ.), που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος, μπορούν να συμπεριλαμβάνονται είτε στην ανωτέρω αλληλογραφία ή να κατατίθενται στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) κατά την εξέταση της αντίρρησης.

Στους ενδιαφερόμενους που κρίνουν ότι δεν προλαβαίνουν να υποβάλλουν αντίρρηση, δίνεται η δυνατότητα, ομοίως μέχρι τις 31 Μαΐου 2022, να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτημα διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος, το οποίο υποβάλλεται ατελώς και εξετάζεται από την οικεία Διεύθυνση Δασών.

Σε περίπτωση απόρριψης του πρόδηλου σφάλματος, η σχετική αίτηση θα διαβιβαστεί προς την αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.). Η ΕΠ.Ε.Α. θα εξετάσει την αίτηση ως υποβληθείσα αντίρρηση, κοινοποιώντας το σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο στον ενδιαφερόμενο και παρέχοντας προθεσμία τριάντα (30) ημερών για την καταβολή του ανάλογου παράβολου, στις περιπτώσεις που αυτό προβλέπεται

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Mείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για ακίνητα – Η ακτινογραφία της αγοράς

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μείωση της εκδήλωσης αγοραστικού ενδιαφέροντος και σταθεροποίηση τιμών καταγράφονται στην εγχώρια αγορά ακινήτων, τους τελευταίους δύο μήνες.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με τον Δ. Μπινιάρη, Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας και Ιδρυτή της Βinswanger Greece Real Estate Group, μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, ένα μήνα μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν υψηλό και οι τιμές των ακινήτων κατέγραφαν ανοδικές τάσεις.

Σύμφωνα με τον Δ. Μπινιάρη, Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας και Ιδρυτή της Βinswanger Greece Real Estate Group, μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, ένα μήνα μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν υψηλό και οι τιμές των ακινήτων κατέγραφαν ανοδικές τάσεις.

Το τελευταίο δίμηνο ωστόσο καταγράφεται μία κάμψη της εκδήλωσης αγοραστικού ενδιαφέροντος κατά 10% με 15%, ενώ οι τιμές των ακινήτων από τον Μάρτιο και μετά παραμένουν σταθερές.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των νέων διαμερισμάτων το 2021 αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 7,4%, ελαφρά ενισχυμένο έναντι των παλαιών διαμερισμάτων κατά 6,9%.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπινιάρης στο Capital.gr, ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί η αγορά ακινήτων είναι άμεσα συνυφασμένη με την ψυχολογία και την εμπιστοσύνη. “Όταν οι συνθήκες διαταράσσονται, όταν δημιουργείται ανησυχία και τριγμοί στην εμπιστοσύνη, είναι λογικό αυτό να αποτυπώνεται στην αγορά”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα  με τον ίδιο “όταν ακούς για έναν πόλεμο που είναι σε εξέλιξη με άγνωστες ακόμη συνέπειες ή για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων είναι λογικό αυτό να δρα αρνητικά στην ψυχολογία των υποψήφιων αγοραστών και επενδυτών”.

Όσον αφορά το αν οι τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα αλλά και το ποια θα είναι η πορεία της αγοράς μέσα στους επόμενους μήνες ο ίδιος εκτιμά πως θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και το εύρος των παραπάνω αρνητικών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία.

“Πάντως η απόβαση των Ισραηλινών επενδυτών στην Αθήνα συνεχίζεται ακάθεκτη ενώ όσο οι τράπεζες συνεχίσουν να χρηματοδοτούν κατά 60-70% την αγορά κατοικιών αξίας έως 200.000 ευρώ ούτε αυτή αναμένεται να  επηρεαστεί”, αναφέρει.

Στρέφονται στα παλαιά διαμερίσματα

Σημαντικό είναι το “χτύπημα” που έχει δεχτεί λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των οικοδομικών υλικών, σύμφωνα με τους ειδικούς, η αγορά των νεόδμητων διαμερισμάτων, όπου πλέον τα ακίνητα πωλούνται με “καπέλο” 300 το τετραγωνικό, τόσο αυτά που αποπερατώθηκαν προσφάτως όσο και εκείνα που είχαν μείνει απούλητα την τελευταία διετία.

Όπως αναφέρει η ιδιοκτήτρια του ParosKey, Τόνια Δράκου, στην Πάρο βίλα που πέρυσι πωλούνταν 1 εκατ. ευρώ, σήμερα πωλείται 1,9 εκατ. ευρώ και αυτό συμβαίνει με πολλά ακόμη ακίνητα.

Η αύξηση των οικοδομικών υλικών έχει οδηγήσει σε πάγωμα των νέων κατασκευών, γεγονός που επιβεβαίωσε πρόσφατα ο οικονομικός διευθυντής της Cenergy, θυγατρικής του Ομίλου Viohalco, Αλέξανδρος Μπένος, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών, τονίζοντας ότι “από όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούμαστε σε όλον τον κόσμο, μόνο στον κατασκευαστικό κλάδο της Ελλάδας παρατηρούνται καθυστερήσεις και ακυρώσεις παραγγελιών”.

Σύμφωνα με τον ίδιο ενώ τα καλώδια υψηλής τάσης που χρησιμοποιούνται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κλπ έχουν υψηλή ζήτηση, τα καλώδια χαμηλής τάσης που χρησιμοποιούνται στις οικοδομές παρουσιάζουν υστέρηση λόγω των αναβολών και των ακυρώσεων των παραγγελιών.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών στρέφεται στις παλαιότερες κατοικίες, τις οποίες μπορούν να ανακατασκευάσουν και στην συνέχεια να εκμεταλλευτούν.

Είναι ενδεικτική η πρόσφατη έρευνα της REMAX από την οποία προκύπτει ότι συνεχίζεται η τάση των προηγουμένων ετών, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε παλαιές κατοικίες ηλικίας κατασκευής άνω των 20 ετών σε ποσοστό 63%. Τα νεόδμητα και μέχρι 5ετίας άγγιξαν το 8%. Οι ενδιάμεσες ηλικιακές κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή από 11 έως 15 έτη, συγκέντρωσαν συνολικά το ενδιαφέρον του 11% των τελικών αγοραστών, ενώ από 6 έως 10 έτη μόλις το 6%.

Στην Αττική, το 76% των ακινήτων που πωλήθηκαν ήταν παλαιά άνω της 20ετίας σε αντίθεση με τα νεόδμητα και τα νέα (έως πενταετίας) που δεν κατάφεραν να κερδίσουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των αγοραστών (κάλυψαν μόνο 2% ποσοστό επί των συνολικών αγοραπωλησιών.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία που προκύπτουν από το μητρώο μεταβιβάσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, όπου στην Αθήνα, στην πρώτη θέση των μεταβιβάσεων το 2021 και με ποσοστό 37,25% βρίσκονται τα ακίνητα με έτος κατασκευής 1961-1970, στη δεύτερη θέση τα ακίνητα κατασκευής 1971-1980 με ποσοστό 26,82% και στην τρίτη θέση τα ακίνητα κατασκευής 1951-1960 με ποσοστό επί του συνόλου των μεταβιβάσεων 13,02%.

Όσον αφορά το δημοφιλέστερο ακίνητο βάσει τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με το σύνολο των μεταβιβάσεων για το 2021, είναι τα ακίνητα από 51 τμ έως 75 τμ, που αποτελούν το 27,83% των μεταβιβάσεων. Στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων βρίσκονται τα ακίνητα με επιφάνεια από 31 τμ έως 50 τμ που αποτελούν το 22,95% των μεταβιβάσεων, οι γκαρσονιέρες – studio έως 30 τμ που αποτελούν το 22,30% των μεταβιβάσεων, ενώ τα διαμερίσματα από 76 τμ έως 95 τμ αποτελούν το 13,18%, τα διαμερίσματα από 96 τμ έως 120 τμ το 7,48% και μόλις το 6,26% αφορούσε μεταβιβάσεις άνω των 121 τετραγωνικών μέτρων.

Πλήγμα η γραφειοκρατία

Την όλη κατάσταση πάντως στην εγχώρια αγορά ακινήτων επιβαρύνουν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα πολλά συμβόλαια να στοιβάζονται για πολλούς μήνες και δεκάδες αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις να μένουν μετέωρες για αρκετούς μήνες.

Για παράδειγμα στην περίπτωση που θέλει κάποιος να κάνει αποδοχή κληρονομιάς, στο υποθηκοφυλακείο Αθήνας χρειάζονται 4 μήνες για να μεταγράψει τον τίτλο, αντιστοίχως χρειάζονται 6 μήνες στο υποθηκοφυλακείο του Χαλανδρίου και πάνω από 12 μήνες στο υποθηκοφυλακείο Ζωγράφου. Μαζί με τις υπόλοιπες διαδικασίες συγκέντρωσης πιστοποιητικών, υπογραφής συμβολαίων, ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίων κλπ μια μέση διαδικασία πώλησης ενός κληρονομούμενου ακινήτου ξεκινάει από 6 μήνες και ίσως ξεπεράσει το ένα έτος αν προκύψουν περαιτέρω ζητήματα, γεγονός σύνηθες (πχ διορθώσεις κτηματολογίου, τροποποίηση σύστασης, πρόδηλο σφάλμα κλπ).

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω από την νέα αποχή από την άσκηση των καθηκόντων τους που αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι, από το τέλος του μήνα και έως τις 20 Ιουνίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Κτηματολογίου να καταστεί υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των συμβολαιογραφικών πράξεων.

Η αποχή των συμβολαιογράφων αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στις συναλλαγές και κυρίως στις μεταβιβάσεις ακινήτων και σε άλλες συμβολαιογραφικές πράξεις που σχετίζονται με τα ακίνητα. Aλλωστε και πριν από λίγο καιρό, τον Απρίλιο, και πάλι οι συμβολαιογράφοι είχαν οδηγηθεί σε απόφαση αποχής με αφορμή άλλες ρυθμίσεις που είχαν σχέση με την έκδοση των πιστοποιητικών από τους δήμους.

Στο πρόβλημα αναφέρεται και η κ. Δράκου τονίζοντας ότι “με τις απεργίες των συμβολαιογράφων έχουμε σε εκκρεμότητα πολλά συμβόλαια που δεν μπορούν να κλείσουν. Και αυτό θα πρέπει να το μεταφέρεις και να το εξηγήσεις στους ξένους αγοραστές οι οποίοι όπως είναι φυσικό δεν μπορούν να το καταλάβουν, αφού στη χώρα τους δεν συναντούν ανάλογα προβλήματα”.

Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αποτυπώνονται και στην πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία επισημαίνεται ότι “η εμπλοκή πλήθους υπηρεσιών, διαδικασιών και δικαιολογητικών στις μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά και οι καθυστερήσεις στην εκδίκαση και επίλυση νομικών εκκρεμοτήτων αποτελούν παράγοντες οι οποίοι διαχρονικά αναστέλλουν ή καθυστερούν επενδύσεις και χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης”.

Στην έκθεση τονίζεται ότι στον τομέα των μεταβιβάσεων και επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία χρειάζονται περαιτέρω σημαντικές τομές για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα καθιστούν την αγορά πιο φιλική προς τους επενδυτές, ειδικά σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
OIKONOMIA3 λεπτά ago

Απειλείται η τουριστική σεζόν – Ξέμειναν από προσωπικό οι αερομεταφορές

ΚΟΣΜΟΣ4 λεπτά ago

Ρωσία: Η απειλή του Πούτιν ανατρέπει τις ισορροπίες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ14 λεπτά ago

Μάικλ Σαντέλ: Να μετακινηθούμε από την αξιοκρατία στην αξιοπρέπεια της εργασίας

ΚΟΣΜΟΣ23 λεπτά ago

Πέντε άβολες αλήθειες για την Αμερική της οπλοκατοχής

VIDEO51 λεπτά ago

Πρόσκληση της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου στους Βολιώτες για την εκδήλωση στην παραλία

ΕΛΛΑΔΑ53 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Τον απείλησαν με όπλο έξω από το σπίτι του για να τον ληστέψουν

VIDEO1 ώρα ago

Νέα Ιωνία: Αυτοκίνητο παραδόθηκε στις φλόγες ενώ είχε σταματήσει στο φανάρι – Σώα η οδηγός

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Πάτρα: Τι θα γίνει με την εκταφή της Τζωρτζίνας και πώς η κεταμίνη μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην έρευνα

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Τέξας: «Δεν μπορείτε να κατηγορείτε το όπλο» για τη σφαγή, λένε οι υπέρμαχοι της οπλοκατοχής

VIDEO1 ώρα ago

Συν. τύπου για τις πανελλήνιες στη Β’ βάθμια – Ομαλά οι προαγωγικές εξετάσεις με την τράπεζα θεμάτων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 ώρες ago

Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

πάρτι
ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 ώρες ago

Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου

Δημοφιλή