ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Real estate: Μειώθηκαν οι τιμές των ενοικίων στη Λάρισα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Παντελώς ανεπηρέαστη από την «Ομικρον» έμεινε η αγορά ακινήτων το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Επιβεβαιώνοντας έτσι, τις εκτιμήσεις ότι η άνοδος θα είναι δυναμική τόσο στις κατοικίες όσο και στην επαγγελματική στέγη.
Η έντονη κινητικότητα πριν από την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών, δημιούργησε συνθήκες υψηλής ζήτησης, οι οποίες σε συνδυασμό με το αναλογικά χαμηλό stock διαθέσιμων ακινήτων -ειδικά νεόδμητων- «έσπρωξαν» ακόμα πιο ψηλά τις ζητούμενες τιμές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr, η τάση αυτή καταγράφεται- με ελάχιστες εξαιρέσεις- σε όλη την Επικράτεια, ωστόσο ειδικά όσον αφορά στην περιοχή της Αττικής, είναι ηλίου φαιεινότερον ότι τα Νότια Προάστια εξελίσσονται σε περιοχή υψηλού επενδυτικού/αγοραστικού ενδιαφέροντος, καθώς τα μεγάλα projects του Ελληνικού και της Αθηναϊκής Ριβιέρας λειτουργούν ως κράχτης για Έλληνες και ξένους.
Οι τιμές κατοικιών προς πώληση
Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα Νότια Προάστια της Αθήνας, με 2,872€ ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλότερη στη Φλώρινα με 550€ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στα Γρεβενά με +19,70%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στο Νομό Άρτας με -9,60%.
Ποιοι αγοράζουν ακίνητα -Η χαρτογράφηση της αγοράς
Από τα στοιχεία των συμβολαιογραφικών γραφείων προκύπτει ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου τον πρώτο λόγο είχαν οι ξένοι επενδυτές -λόγω βραχυχρόνιων μισθώσεων και Golden Visa- πλέον είναι οι Έλληνες που αγοράζουν μανιωδώς. Το ερώτημα φυσικά που ανακύπτει είναι το «πόθεν», από τη στιγμή που τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν ότι οι καθαρές ροές στεγαστικών δανείων παραμένουν αρνητικές από το 2010 μέχρι σήμερα! Η απάντηση από συμβολαιογραφική πηγή, επιβεβαιώνει το… κοινό μυστικό. Η αγορά ακινήτων γίνεται με κεφάλαια από τρεις πηγές: 1) από καταθέσεις σε τράπεζες 2) από στεγαστικά δάνεια και 3) από το… σεντούκι, δηλαδή με «μαύρο» χρήμα, το οποίο κατά κύριο λόγο φυγαδεύτηκε την περίοδο της δεκαετούς κρίσης, ειδικά λίγο πριν από την περιπέτεια των capital controls.
Το αγοραστικό ενδιαφέρον έφερε αύξηση και στα ενοίκια -Πού «εκτοξεύθηκαν»
Το ζωηρό ενδιαφέρον, που τείνει να εξελιχθεί σε φρενίτιδα, δεν μπορούσε φυσικά να αφήσει ανεπηρέαστες τις τιμές των ενοικίων, ειδικά στις περιοχές όπου φαίνεται πως η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων αναθερμαίνεται για τα καλά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει επενδυτικό- αγοραστικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας, με τις τιμές να «ίπτανται», καταγράφοντας διαφορές ως και 40% σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι. Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Πλάκα, Παγκράτι, Άνω Κυψέλη έχουν πάρει «φωτιά», ενώ η αναβάθμιση υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του Γαλατσίου και του Ζωγράφου, «φωτογραφίζουν» το «next big thing» της αγοράς ακινήτων.
Οι τιμές των ενοικίων
Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr, η μέση τιμή των ενοικίων «φρέναρε» το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ωστόσο παραμένει στα ύψη με 8,82 ευρώ/τ.μ., ενώ στα Νότια Προάστια το πράγμα δείχνει να ξεφεύγει, με τη μέση τιμή να αγγίζει, πλέον, τα 10,50 ευρώ/τ.μ.
Πηγή: iefimerida.gr

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ευρωπαϊκή στήριξη αγροτών για αποτροπή επισιτιστικής κρίσης –


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Με πολίτες της Φαλάνης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, που βρέθηκε στην κωμόπολη με αφορμή τις λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Άγιο Κωνσταντίνο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ήταν το βασικό θέμα που ετέθη στον Θεσσαλό πολιτικό, που σημείωσε ότι «αν και η λύση στο εξωγενές αυτό πρόβλημα θα έπρεπε να ήταν ευρωπαϊκή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ήδη έσπευσε να λάβει μέτρα για την ανακούφιση των καταναλωτών, η απόδοση των οποίων θα γίνει άμεσα αισθητή».
Για τις συνακόλουθες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε ότι «μπορεί ταυτόχρονα να αυξήθηκαν κατακόρυφα και οι τιμές που οι παραγωγοί πουλούν τα προϊόντα τους, ωστόσο, χρειάζονται επιπλέον παρεμβάσεις, κυρίως, στην κατεύθυνση των αγροτικών εφοδίων και του αγροτικού πετρελαίου. Ο πόλεμος, όμως, στην Ουκρανία και η απειλή παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης πρέπει να αφυπνίσει την ΕΕ για τη στήριξη των αγροτών και την αναμόρφωση της ΚΑΠ στην κατεύθυνση της επάρκειας τροφίμων στην Ευρώπη».
Ο κυβερνητικός βουλευτής δέχθηκε συγχαρητήρια για το ταξίδι του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα για την ομιλία του στο Κογκρέσο ενώπιον των Αμερικανών Γερουσιαστών και μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, που κατ’ επανάληψη των χειροκρότησαν, αναγνωρίζοντας το αναβαθμισμένο κύρος της χώρας και τον ρόλο της Ελλάδας στην νοτιονατολική Ευρώπη.
Νωρίτερα, ο βουλευτής του νομού και επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας συμμετείχε στην πανηγυρική λειτουργία στον εορτάζοντα ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και την λιτάνευση της εικόνας στους δρόμους της Φαλάνης, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου υπό τους παιάνες της δημοτικής φιλαρμονικής Λάρισας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Με κατάνυξη και θρησκευτική λαμπρότητα ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Συκούριο (φώτο) –


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, το απόγευμα , στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Συκούριο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος χοροστάτησε στον Εσπερινό της εορτής.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στην ιερά ακολουθία μετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Ιγνάτιος, ο Ιερέας του χωριού π. Γεώργιος και μεγάλος αριθμός κληρικών της Ι. Μητροπόλεως.
Μετά την ευλόγηση των άρτων ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στη σημασία της εορτής των δύο μεγάλων αυτών μορφών τής Ορθοδοξίας και στον ρόλο που διαδραμάτισαν στη στήριξη και διάδοση τού Χριστιανισμού.
Στον πανηγυρικό εσπερινό παρέστησαν οι βουλευτές Λάρισας κ. κ. Χρ. Κέλλας και Βασ. Κόκκαλης, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γ. Μανώλης, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Τάνια Δόκου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Δημήτριος Μαιμάρης, ο Διοικητής της 361 ΠΑΠ Χρήστος Χατζής, ο Διοικητής του Α.Τ. Τεμπών Πρόδρομος Χαρισμανίδης, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων και μέλη αυτών και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, ενώ πλήθος πιστών κατέκλυσε τον ιερό ναό.
Στη συνέχεια κλήρος και λαός κατευθύνθηκαν στην Πλατεία Θέμιδος, όπου ακολούθησαν εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων, χορός ζούμπα και συνεχίστηκε με λαϊκό γλέντι.
Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας λειτουργούντος του π. Σέργιου και συλειτουργούντος του π. Γεωργίου και παρουσία αρκετών πιστών. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, τελέστηκε και περιφορά της ιεράς εικόνος σε κεντρικούς δρόμους του Συκουρίου με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου, την ακολουθία ιερέων και πλήθους κόσμου.
Στην πρωινή αυτή εορτή το «παρών» έδωσαν: Ο Δήμαρχος Τεμπών Γεώργιος Μανώλης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τεμπών κ. Δημήτριος Μαϊμάρης, Αντιδήμαρχοι, και δημοτικοί σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων και μέλη αυτών, καθώς επίσης και εκπρόσωποι φορέων.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ώρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη