Απέστειλε επιστολή στους συναρμόδιους Υπουργούς

Την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων με μεγάλη έκθεση στην ρωσική αγορά, και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη βραχυχρόνια μίσθωση, έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα που  στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγούν σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, ζητά με επιστολή του στους συναρμόδιους Υπουργούς ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Ρέτσος.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όσον αφορά το πρώτο θέμα, υπάρχουν ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις (τουριστικά γραφεία και τουριστικά καταλύματα) που το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους προερχόταν τα τελευταία χρόνια από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.. Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο προγραμματισμός των επιχειρήσεων αυτών έχει ανατραπεί ολοκληρωτικά. Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες δεν αναμένεται να έρθουν φέτος στη χώρα μας, ενώ δεν γνωρίζουμε τί θα συμβεί και με τους τουρίστες που προέρχονται από τις υπόλοιπες χώρες, αναφέρεται στην επιστολή.

Με δεδομένο πως είναι αντικειμενικά αδύνατον λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου οι επιχειρήσεις αυτές να μπορέσουν να αναπληρώσουν το κενό που δημιουργείται, συνάπτοντας συνεργασίες με άλλες τουριστικές αγορές (σημειώνεται πως το έτος 2019, περίπου  530.000 Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι Ουκρανοί και οι Λευκορώσοι), θα πρέπει για το προσεχές χρονικό διάστημα να στηριχθούν, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν σε λειτουργία και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, τονίζει ο ΣΕΤΕ.

Διαβάστε επίσης Ρωσία: Απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα στο νέο πακέτο κυρώσεων

Μέτρα

Για τον λόγο αυτό ο κ. Ρέτσος προτείνει τα εξής μέτρα στήριξη των επιχειρήσεων αυτών:
– Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων (τρέχουσες και δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων).
-Παροχή της δυνατότητας να θέσουν σε αναστολή έως τα 2/3 των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού που απασχολούν.
-Αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των αξιογράφων εκδόσεώς τους.

Κριτήριο

Κριτήριο για την ένταξη στα παραπάνω μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι το ποσοστό του συνολικού τζίρου που σημείωσε κατά το έτος 2019 η τουριστική επιχείρηση, το οποίο προερχόταν από την τουριστική αγορά των χωρών της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και το οποίο θα πρέπει να υπερβαίνει το 55% των συνολικών της εσόδων, αποδεικνυόμενο με κάθε πρόσφορο μέσο όπως για παράδειγμα τις σχετικές συμβάσεις με τουριστικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες αγορές, φορολογικά παραστατικά κ.λπ.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, ο ΣΕΤΕ επισυνάπτει παλαιότερες προτάσεις και νέες υπό την μορφή τροπολογιών στο θεσμικό πλαίσιο με στόχο να επανέλθει ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ διαφορετικών μονάδων φιλοξενίας.

Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν για την «εθνικοποίηση» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό