Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Πύρινο άρθρο κατά της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας – Αιχμές κατά του ΝΑΤΟ

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σε πύρινο άρθρο του στον Economist, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους που η χώρα του επιμένει στην άρνησή της για άμεση ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αφήνοντας παράλληλα σημαντικές αιχμές για αυτό που αντιλαμβάνεται ως υποτίμηση του ρόλου της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν στηλιτεύει την άποψη που επικρατούσε σε ορισμένες πλευρές της συμμαχίας πριν το ξέσπασμα του πολέμου, ότι το ΝΑΤΟ έχει πάψει να εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε, ενώ παράλληλα ισχυρίζεται ότι ο ρόλος της Τουρκίας έχει υποτιμηθεί διαχρονικά από τους συμμάχους.

Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι σύμμαχοι «θυμούνται τη σημασία της Τουρκίας» μόνο σε ταραχώδεις περιόδους, υποστηρίζει ότι η χώρα του έχει δικαιωθεί στις προβλέψεις της και στις πάγιες θέσεις της για τη δράση του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει την απαίτησή του για «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» στις υποψήφιες χώρες, αλλά και για άρση του εμπάργκο που έχει επιβάλει η Σουηδία στους εξοπλισμούς της Τουρκίας, με το ευρύτερο ύφος της επιστολής να δείχνει ότι ο «σουλτάνος» πιστεύει πως οι σύμμαχοι θα αναγκαστούν να υποκύψουν στα παζάρια του.

Αναλυτικά το άρθρο του τούρκου προέδρου στον Economist:

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία αμφισβήτησε τη συμβατική μας αντίληψη για μια διεθνή τάξη που στηρίζεται σε κανόνες, για τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων και για την Ευρωατλαντική ασφάλεια. Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις έδωσαν επίσης νέα ζωή στο ΝΑΤΟ, το οποίο θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ως τη σπουδαιότερη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία.

Η Τουρκία έχει υπάρξει περήφανη και αναγκαία σύμμαχος του ΝΑΤΟ επί 70 χρόνια. Η χώρα μας εντάχθηκε στη συμμαχία το 1952, έχοντας αποστείλει στρατεύματα στην Κορέα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και μετά το τέλος του, η Τουρκία έχει υπάρξει δύναμη σταθερότητας και καλοσύνης στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας. Τουρκικά στρατεύματα έχουν μεταβεί σε πολλές περιοχές του πλανήτη, από το Κόσοβο μέχρι το Αφγανιστάν, ως μέρος των νατοϊκών αποστολών.

Ταυτόχρονα, η χώρα μας έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην αμυντική της βιομηχανία, ενισχύοντας τις αμυντικές της δυνατότητες. Αυτές οι επιπλέον δυνατότητες είχαν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη στρατιωτικών προϊόντων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε διάφορα θέατρα του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Πράγματι, η αυξημένες δυνατότητες της Τουρκίας συνέβαλαν στην ανθεκτικότητα και την ισχύ του ΝΑΤΟ. Όμως αν και οι σύμμαχοί μας εκτιμούσαν ανέκαθεν την τουρκική συμβολή στη συλλογική αποστολή του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια, τις ξέχασαν πολύ γρήγορα, όταν δεν υπήρχαν πια απειλές για την εθνική τους ασφάλεια. Οι σύμμαχοί μας, που θυμούνται τη σημασία της Τουρκίας μόνο σε ταραχώδεις καιρούς, όπως κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Βαλκάνια, θεώρησαν εσφαλμένα ότι η μακροχρόνια σταθερότητα θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την Τουρκία. Επομένως, μετά την εξάλειψη της άμεσης απειλής, αγνόησαν τις γεωπολιτικές πραγματικότητες και τις δυνητικές απειλές που ίσως αναδυθούν στην περιοχή. Δεν χρειάζεται να πω ότι αυτού του είδους οι ψευδαισθήσεις διαψεύστηκαν σύντομα, ως αποτέλεσμα των διεθνών κρίσεων.

Οι απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια άλλαξαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών και αυτών έκανε ορισμένους να πιστέψουν ότι το ΝΑΤΟ ήταν ένας «απαρχαιωμένος» οργανισμός που δεν υπηρετούσε πια τον σκοπό του. Ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε να δηλώσει το 2019 ότι η συμμαχία ήταν «εγκεφαλικά νεκρή». Οι ίδιοι άνθρωποι αμφισβητούσαν τον ρόλο της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ. Αυτό το μείγμα ευσεβών πόθων και ακραίας στρατηγικής μυωπίας, κόστισε πολλά χρόνια στη συμμαχία.
Ωστόσο, η Τουρκία αρνήθηκε να πιστέψει ότι οι μυωπικές και ενίοτε απερίσκεπτες στάσεις ορισμένων κρατών-μελών αντανακλούσαν τις θέσεις του ΝΑΤΟ ως σύνολο. Αντιθέτως, τονίσαμε τη σημασία του ΝΑΤΟ και καλέσαμε τα κράτη-μέλη να κάνουν τα αναγκαία βήματα, που συμπεριλάμβαναν την ανανέωση των νατοϊκών αποστολών προκειμένου εκείνες να καλύπτουν αναδυόμενες απειλές και την επικαιροποίηση του οργανισμού στις νέες γεωπολιτικές και παγκόσμιες προκλήσεις. Το κάλεσμα αυτό ευθυγραμμιζόταν με την αντίδραση της χώρας μας στην όλο και μεγαλύτερη αστάθεια του διεθνούς συστήματος.

Από αυτή την άποψη, η Τουρκία υποστήριξε ότι τι ΝΑΤΟ – όπως και όλοι οι υπόλοιποι διεθνείς οργανισμοί – ήταν υποχρεωμένο να εφαρμόσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες απειλές ασφαλείας. Ιδίως σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, η απουσία συλλογικής δράσης, παρά τις άμεσες επιθέσεις κατά κρατών-μελών, υπονόμευσε τη συνεργασία ασφαλείας και πυροδότησε βαθιά καχυποψία μεταξύ των πολιτών των νατοϊκών κρατών σε σχέση με τον οργανισμό. Η Τουρκία ανέδειξε αυτή την τάση σε όλες τις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ και επέμεινε ότι η διεθνής συνεργασία ήταν κρίσιμη για τη μεταμόρφωση της μάχης κατά της τρομοκρατίας. Θέλαμε το ΝΑΤΟ να συνεργάζεται καλύτερα σε ζητήματα μυστικών πληροφοριών και σε στρατιωτικά ζητήματα, όταν αντιμετωπίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, όχι μόνο για να αποτρέπει τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και για να περιορίζει την χρηματοδότηση και τη στρατολόγηση τρομοκρατών εντός της επικράτειας του ΝΑΤΟ. Παραμένουμε σταθεροί σε αυτή την άποψη.

Αντιστοίχως, απευθύναμε νόμιμες και αναγκαίες απαιτήσεις στο ΝΑΤΟ, τη στιγμή που στη γειτονιά της Τουρκίας ξεσπούσαν πολλαπλοί εμφύλιοι πόλεμοι, να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων και του εναέριου χώρου μας, αλλά και την ανθρωπιστική ασφάλεια, τη στιγμή που στην περιοχή γεννιόταν το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε μεγάλο βαθμό εγκαταλελειμμένη, η χώρα μας αντιμετώπισε μόνη της αυτές τις κρίσεις και πλήρωσε υψηλό τίμημα για αυτή την προσπάθεια. Η ειρωνεία είναι ότι κάθε βήμα που θα μπορούσε να είχε κάνει το ΝΑΤΟ, θα είχε προετοιμάσει τη συμμαχία για τις μελλοντικές συγκρούσεις και κρίσεις στα σύνορά της.

Η νέα τάξη πραγμάτων, όπως προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποδεικνύει ότι οι προσδοκίες και οι εκκλήσεις της Τουρκίας ήταν σωστές. Ορισμένα κράτη-μέλη, που ξαφνικά εκτίμησαν τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας καθώς η σύγκρουση προκάλεσε εκτεταμένες αναταραχές, είδαν ότι το έθνος μας είχε δίκιο όταν έλαβε συγκεκριμένα μέτρα στο παρελθόν. Η Τουρκία είχε δίκιο που ζητούσε από τα μέλη του ΝΑΤΟ να ετοιμάζονται για γεωπολιτικές προκλήσεις και, παρά τους ισχυρισμούς ορισμένων ότι το ΝΑΤΟ δεν είχε πια σημασία, η Τουρκία είχε απόλυτο δίκιο να δηλώνει ότι ο οργανισμός θα γινόταν όλο και πιο σημαντικός.

Καθώς όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αποδέχονται την κρίσιμη σημασία της Τουρκίας για τη συμμαχία, είναι ατυχές που ορισμένα μέλη αποτυγχάνουν να αξιολογήσουν πλήρως ορισμένους κινδύνους για τη χώρα μας. Η Τουρκία επιμένει ότι η ένταξη της Σουηδίας κι της Φινλανδίας ενέχει κινδύνους για την ασφάλειά της, αλλά και για το μέλλον του οργανισμού. Έχουμε κάθε δικαίωμα να αναμένουμε ότι οι χώρες αυτές, που περιμένουν ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ να τις υπερασπιστεί βάσει του Άρθρου 5, θα αποτρέψουν τη στρατολόγηση, τη χρηματοδότηση και την προπαγάνδα του PKK, που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οντότητα από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία επιθυμεί οι υποψήφιες χώρες να περιορίσουν τη δραστηριότητα όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων και να εκδώσουν τα μέλη αυτών των οργανώσεων. Παρείχαμε ξεκάθαρες αποδείξεις στις αρχές αυτών των κρατών και περιμέναμε να δράσουν. Επιπλέον, η Τουρκία επιθυμεί οι χώρες αυτές να υποστηρίξουν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των μελών του ΝΑΤΟ. Η τρομοκρατία είναι μια απειλή για όλα τα μέλη και οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα πριν την ένταξή τους. Αν δεν λάβουν τα αναγκαία μέτρα, η Τουρκία δεν θα αλλάξει άποψη για αυτό το ζήτημα.

Επιπλέον, η Τουρκία επιμένει ότι κάθε μορφή εμπάργκο εξοπλισμών – όπως αυτό που έχει επιβάλει στη χώρα μου η Σουηδία – είναι ασύμβατη με το πνεύμα της στρατιωτικής συνεργασίας υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Τέτοιου είδους περιορισμοί δεν υπονομεύουν μόνο την εθνική μας ασφάλεια, αλλά βλάπτουν την ίδια την ταυτότητα του ΝΑΤΟ. Η επιμονή της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη συμμαχία, έχει προσθέσει ένα αχρείαστο ζήτημα στην ατζέντα του ΝΑΤΟ.

Η άρνηση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, που παρέμειναν ουδέτερες μέχρι και τις τελευταίες εξελίξεις, αντιπροσωπεύει ένα αποφασιστικό βήμα εκ μέρους όλων των κρατών που έχουν τεθεί μέχρι σήμερα στο στόχαστρο της τρομοκρατίας. Στο τέλος της ημέρας, η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία, εθνικότητα ή χρώμα. Η αποφασιστική αντίδραση κάθε κράτους-μέλους σε κάθε οργανισμό που επιθυμεί να βλάψει τον άμαχο πληθυσμό, ανήκει στους κεντρικούς στόχους του ΝΑΤΟ. Καμιά χώρα δεν είναι προνομιούχα από αυτή την άποψη.

Όταν συζητάμε για την επίλυση προβλημάτων, την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, ίσως δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι. Όμως το μονοπάτι για την επιτυχία μπορεί να γίνει μικρότερο αν στην πορεία λαμβάνουμε θαρραλέα και αναγκαία μέτρα. Η στάση της Σουηδίας και της Φινλανδίας σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες ασφαλείας άλλων κρατών με τις οποίες θα ήθελαν να συμμαχήσουν, θα κρίνει το κατά πόσον η Τουρκία θα θελήσει να συμμαχήσει με αυτά τα κράτη.

Η άγνοια και η παρεμβατικότητα εκείνων που τόλμησαν να αμφισβητήσουν τη σχέση ανάμεσα στην Τουρκία, που έχει υιοθετήσει θετική και εποικοδομητική προσέγγιση στο παρελθόν σε σχέση με τη διεύρυνση της συμμαχίας, και το ΝΑΤΟ, δεν αλλάζουν τη στάση μας. Η χώρα μας, που είναι ανοιχτή σε κάθε μορφή διπλωματίας και διαλόγου, συστήνει η έμφαση να δοθεί αντ’ αυτού στο να πειστούν οι υποψήφιες χώρες να αλλάξουν τις δικές τους θέσεις. Δεν υπάρχει Αρχή στην Άγκυρα που θα δεχτεί οδηγίες από χώρες που αρνούνται να πολεμήσουν την τρομοκρατία. Πιστεύουμε ότι η φήμη και η αξιοπιστία της συμμαχίας θα κινδυνεύσει αν τα μέλη του ΝΑΤΟ ακολουθήσουν δύο μέτρα και δυο σταθμά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οργή για το ρωσικό πλοίο με τα σιτηρά – Για εξηγήσεις ο τούρκος πρέσβης

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την οργή του Κιέβου προκάλεσε η απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει τον απόπλου από το λιμάνι του Καράσου ρωσικού πλοίου που μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι θα κληθεί για εξηγήσεις ο πρέσβης της Τουρκίας στο Κίεβο.

«Λυπούμαστε ότι το ρωσικό πλοίο Zhibek Zholy, το οποίο ήταν γεμάτο κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, επιτράπηκε να αποπλεύσει από το λιμάνι του Καράσου παρά το γεγονός ότι αποδείξεις ότι παρανομεί παρουσιάστηκαν στις τουρκικές αρχές» ανέφερε ο Νικολένκο, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «απαράδεκτο».

Tο χρονικό

Το ρωσικό πλοίο απέπλευσε αργά το βράδυ της Τετάρτης από το τουρκικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Την Κυριακή, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία είχε δηλώσει πως οι τουρκικές αρχές ακινητοποίησαν το πλοίο. Το Reuters είχε μεταδώσει νωρίτερα πως η Ουκρανία είχε ζητήσει από την Τουρκία να συλλάβει το πλοίο.

Την Τετάρτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ως ψευδείς τις πληροφορίες ότι το πλοίο έχει ακινητοποιηθεί από τις τουρκικές αρχές. Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι κλέβει σιτηρά από εδάφη τα οποία κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή τους στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το Κρεμλίνο, το οποίο αποκαλεί την εισβολή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είχε προηγουμένως αρνηθεί πως η Ρωσία έχει κλέψει ουκρανικά σιτηρά.

Στο ουκρανικό ΥΠΕΞ ο τούρκος πρέσβης

«Αγνοώντας την έκκληση της ουκρανικής πλευράς, το σκάφος απελευθερώθηκε το βράδυ της 6ης Ιουλίου» ανέφερε το ΥΠΕΞ της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η ουκρανική πλευρά «έλαβε αυτές τις πληροφορίες με βαθιά απογοήτευση και απευθύνει έκκληση προς την τουρκική πλευρά με επείγον αίτημα να διερευνήσει αυτή την κατάσταση και να δώσει λεπτομερείς απαντήσεις στα αιτήματα των αρμόδιων αρχών της Ουκρανίας, καθώς και να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά στο μέλλον με κάθε τρόπο.

Λόγω της απαράδεκτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ο Τούρκος πρέσβης στο Κίεβο έχει κληθεί στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών».

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: Πρώτες αντιδράσεις για την παραίτησή του – Ξεχωρίζουν τα σχόλια Πεσκόφ και Ζαχάροβα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ότι παραιτείται από πρωθυπουργός της Βρετανίας, πιεζόμενος από αιτήματα των συναδέλφων του στο υπουργικό συμβούλιο και βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθούν ορισμένες πρώτες αντιδράσεις Βρετανών και ξένων αξιωματούχων στην ανακοίνωση παραίτησής του.

Λιζ Τρας, υπουργός Εξωτερικών

«Ο πρωθυπουργός πήρε τη σωστή απόφαση». «Χρειαζόμαστε ηρεμία και ενότητα τώρα και να συνεχίσουμε να κυβερνάμε ενώ αναζητείται ένας νέος ηγέτης».

Κιρ Στάρμερ, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος

«Είναι καλά νέα για τη χώρα ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία.

Αλλά αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και πολύ καιρό. Ήταν πάντα ακατάλληλος για το αξίωμα. Ήταν υπεύθυνος για ψέματα, σκάνδαλα και απάτες σε μεγάλη κλίμακα».

Τζάστιν Τόμλινσον, αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος

«Η παραίτησή του ήταν αναπόφευκτη. Ως Κόμμα πρέπει γρήγορα να ενωθούμε και να επικεντρωθούμε σε ό,τι έχει σημασία. Ζούσε σε σοβαρές στιγμές σε πολλά μέτωπα».

Άλιστερ Τζακ, υπουργός αρμόδιος για θέματα Σκωτίας

«Λυπάμαι που βλέπω τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτείται από πρωθυπουργός. Επέτυχε σπουδαίο έργο όσο ήταν πρωθυπουργός, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης του Brexit, της υποστήριξης της χώρας μέσα από την Covid και παράλληλα ηγήθηκε της διεθνούς απάντησης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το πιο σημαντικό είναι εργάστηκε ακούραστα για να ενισχύσει το Ηνωμένο Βασίλειο».

Κουάζι Κβάρτενγκ, υπουργός Επιχειρήσεων Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής

«Τι καταθλιπτική κατάσταση. Τόση αχρείαστη ζημιά προκλήθηκε.

«Χρειαζόμαστε τώρα έναν νέο Ηγέτη το συντομότερο δυνατό. Κάποιον που μπορεί να οικοδομήσει ξανά την εμπιστοσύνη, να θεραπεύσει τη χώρα και να καθορίσει μια νέα, λογική και συνεπή οικονομική προσέγγιση για να βοηθήσει τις οικογένειες.

Ανώτερος βουλευτής των Τόρις

«Βασικά ανακούφιση. Και επίσης θλίψη για μια χαμένη ευκαιρία. Ένας άνδρας που καταστράφηκε από τα δικά του εκ βάθρων ελαττώματα».

Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκωτίας

«Θα υπάρξει μια ευρέως διαδεδομένη αίσθηση ανακούφισης που το χάος των τελευταίων ημερών (επί της ουσίας μηνών) θα τελειώσει, αν και η ιδέα ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το φθινόπωρο φαίνεται πολύ μακριά από το ιδανικό και σίγουρα όχι βιώσιμο;»

Μάικλ Ο’ Νιλ, Ηγέτης του κόμματος Σιν Φέιν στην Βόρεια Ιρλανδία

«Ήταν ο απόλυτος παραλογισμός ότι οι άνθρωποι εδώ ανέχονταν τον Μπόρις Τζόνσον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ένα πρόσωπο απόλυτης ανυποληψίας. Όποιος προσπαθεί να σαμποτάρει τις ειρηνευτικές συμφωνίες μας, ένα τέταρτο αιώνα προόδου και το κοινό μας μέλλον δεν είναι πραγματικά φίλος μας».

Ντίμτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

«Δεν μας συμπαθεί και ούτε και εμείς τον συμπαθούμε».

Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος ρωσικού ΥΠΕΞ

«Ο Μπόρις Τζόνσον χτυπήθηκε από ένα μπούμερανγκ που εκτόξευσε ο ίδιος… Οι συμπολεμιστές του τον κατέδωσαν».

«Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι: μην επιδιώκεις να καταστρέψεις τη Ρωσία… Η Ρωσία δεν μπορεί να καταστραφεί. Μπορείς να σπάσεις τα δόντια σου επιχειρώντας το- και μετά να πνιγείς».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Από την πλευρά μας, οι πολιτικές εξελίξεις δεν αλλάζουν τη θέση μας για το πρωτόκολλο (για την Βόρεια Ιρλανδία) ή τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε με τους Βρετανούς ομολόγους μας για τη Βόρεια Ιρλανδία».

«Η θέση μας είναι ότι πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις όσον αφορά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου».

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
OIKONOMIA2 λεπτά ago

ΙΟΒΕ: Θετικές οι προοπτικές στις κατασκευές στην Ελλάδα

ΚΟΣΜΟΣ3 λεπτά ago

Ουκρανία: Οργή για το ρωσικό πλοίο με τα σιτηρά – Για εξηγήσεις ο τούρκος πρέσβης

LIFESTYLE7 λεπτά ago

Νικόλ Κίντμαν: Κόλαφος το Twitter για την πασαρέλα της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ13 λεπτά ago

Χρήστος Στυλιανίδης: Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα – Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες δεν έχουν ιδεολογικό χρώμα

ΕΛΛΑΔΑ14 λεπτά ago

ΓΕΕΘΑ: Συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σούδα με αμερικανικά F-35

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ19 λεπτά ago

Γκάμα: «Μια φορά Άρης, για πάντα Άρης»

OIKONOMIA21 λεπτά ago

Κομισιόν: Οι «παρεκκλίσεις» έφεραν αύξηση πρωτεϊνούχων καλλιεργειών και ηλίανθου

ΚΟΣΜΟΣ22 λεπτά ago

Μπόρις Τζόνσον: Πρώτες αντιδράσεις για την παραίτησή του – Ξεχωρίζουν τα σχόλια Πεσκόφ και Ζαχάροβα

LIFESTYLE26 λεπτά ago

Οι δημιουργοί αποχαιρετούν τους «Μελισσανθρώπους» τους…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ32 λεπτά ago

«Να ενδυναμώσουμε τους νέους» ζητάει από τους Δημάρχους, ο Δημήτρης Παπαστεργίου

COVER STORY4 ημέρες ago

Στην παραλία Κεχρια Σκιαθου ο Σακης Ρουβάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Σοκ στον Βόλο- Σκοτώθηκε 14χρονο κορίτσι -Έπεσε στο μπάνιο του σπιτιού της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Πέθανε ο 53χρονος Κωνσταντίνος Ντάκης από Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

50χρονη από Πτελεό είπε ψέματα και ..αναστάτωσε ολόκληρο χωριό!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Βόλος-Πέθανε ο Δημήτρης Πανανός σε ηλικία 72 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο έμπορος αυτοκινήτων Γιάννης Μέκκας από τον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Ο Αντωνης Ρεμος στην Σκιαθο απολαμβάνει τις διακοπές του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Στα δικαστήρια Βόλου συνοδεία αστυνομικών οδηγήθηκε για τρίτη φορά σε δύο εβδομάδες 29χρονος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ο Αντωνης Ρέμος απόλαυσε το μπάνιο του στην Μηλινα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Αυτός είναι ο Bολιώτης προπονητής kick boxing που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος 15χρονης μαθήτριάς του

Δημοφιλή