Connect with us

OIKONOMIA

Reuters: Το τέλος του φθηνού χρήματος αποκαλύπτει το παγκόσμιο πρόβλημα χρέους

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 υποτίθεται ότι έμαθε στον κόσμο τους κινδύνους του υπερβολικού χρέους. Αλλά ο δανεισμός έχει εκτοξευθεί από τότε. Το χρέος των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ήταν το 2007 στο 195% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι το τέλος του 2020 είχε φτάσει στο 256%.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτά τα βουνά χρέους είναι πιο δύσκολο να τα αντέξουμε, επειδή τα επιτόκια αυξάνονται για να εξουδετερώσουν τον πληθωρισμό, η πανδημία της  Covid-19 και η ενεργειακή κρίση έχουν επιβαρύνει την ανάπτυξη και οι επενδυτές είναι πιο αντίθετοι στο να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο. Αυτό θα προκαλέσει οικονομική πίεση ειδικά στην Ευρώπη, την Κίνα και τον Παγκόσμιο Νότο, δηλητηριάζοντας την εσωτερική πολιτική και τη γεωπολιτική κατάσταση.

Διαβάστε επίσης – Γαλλία: Θα δανειστεί ποσό της τάξεως των 270 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, το μεγαλύτερο που έχει δανειστεί ποτέ

Το χρέος έχει αυξηθεί για τρεις βασικούς λόγους

Πρώτον, οι κυβερνήσεις διέσωσαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στη συνέχεια στήριξαν νοικοκυριά και εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τώρα μετριάζουν το πλήγμα των εντυπωσιακών τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το φτηνό χρήμα επέτρεψε αυτές τις υπερβολές. Στη Δύση, αυτό ήρθε με τη μορφή ποσοτικής χαλάρωσης (QE), όπου οι κεντρικές τράπεζες αγόραζαν κρατικά ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Ενώ είχαν δίκιο όταν χρησιμοποίησαν το QE για να αποτρέψουν μια οικονομική ύφεση, το φθηνό χρήμα ήταν παυσίπονο. Πολλές κυβερνήσεις έπαψαν να ανησυχούν για την ισορροπία των ισολογισμών τους. Οι εταιρείες και οι αναδυόμενες αγορές σημείωσαν επίσης μόχλευση.

Αν οι δανειολήπτες είχαν χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν παραγωγικές επενδύσεις, αυτό μπορεί να μην είχε σημασία. Αντίθετα, ξόδεψαν μεγάλο μέρος από αυτά σε μη παραγωγικές επενδύσεις ή κατανάλωση.

Η υπερβολική κατασκευή ακινήτων της Κίνας είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα μη παραγωγικών επενδύσεων. Το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει διπλασιαστεί από το 2007, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Αυτό πνίγει την οικονομία της και είναι ένας από τους λόγους που η Παγκόσμια Τράπεζα μόλις μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για την Κίνα φέτος από 5% σε μόλις 2,8%.

Εν τω μεταξύ, οι μαζικές επιχειρήσεις υποστήριξης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης αποτελούν κλασικό παράδειγμα δανεισμού για τη χρηματοδότηση της κατανάλωσης. Οι πολιτικοί έχουν κάνει ελάχιστη προσπάθεια να στοχεύσουν στις επιδοτήσεις στους πιο ευάλωτους.

Το χρέος αυξήθηκε κατά 90 τρισ. δολ

Η χαμηλή παραγωγικότητα αυτού του δανεισμού φαίνεται στα στοιχεία. Την τελευταία δεκαετία, το παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 90 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το ΑΕΠ έχει αυξηθεί μόνο κατά 20 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη Sonja Gibbs, η οποία ηγείται του τμήματος πολιτικής χρέους του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF).

Τα τεχνητά φθηνά χρήματα έχουν επίσης ενθαρρύνει την επικίνδυνη συμπεριφορά. Οι επενδυτές έχουν χρησιμοποιήσει μόχλευση προκειμένου να κυνηγήσουν υψηλότερες αποδόσεις, ενώ χρηματοδοτούν μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία με βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Ο κλάδος των συνταξιοδοτικών ταμείων του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος ουσιαστικά έλαβε μια διάσωση από την Τράπεζα της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα, είναι ένα καλό παράδειγμα του πρώτου. Η βρετανική συνήθεια να χρηματοδοτούν αγορές κατοικιών με στεγαστικά δάνεια των οποίων το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο ή σταθερό για σύντομες περιόδους είναι ένα παράδειγμα της τελευταίας. Άλλα προβλήματα είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστούν τώρα που η εποχή του φθηνού χρήματος τελειώνει.

Πολιτική Roadrunner

Δεν είναι μόνο οι κεντρικές τράπεζες που αυξάνουν τα επιτόκια σε μια καθυστερημένη προσπάθεια να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Οι λεγόμενοι «θεματοφύλακες των ομολόγων» – επενδυτές χρέους που επιβάλλουν πειθαρχία στους άχαρους δανειολήπτες – ξυπνούν από τον μακρύ λήθαργο.

Η απότομη πτώση των βρετανικών κρατικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα πριν παρέμβει η BoE είναι το πρώτο μεγάλο σημάδι αυτού στις πλούσιες χώρες. Οι επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη Λιζ Τρας, τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας, επειδή δανείζεται για να μειώσει τους φόρους καθώς και για να μειώσει τις υψηλές τιμές ενέργειας στους καταναλωτές, και επειδή το Brexit είχε ήδη βλάψει τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Αλλά η προθυμία της Τρας να αναλάβει το ρίσκο είναι απόδειξη μιας γενιάς πολιτικών που μεγάλωσε πιστεύοντας ότι υπάρχουν λίγες συνέπειες από την αύξηση του χρέους. Φοβούνται ότι οι ψηφοφόροι θα τους πετάξουν από τα καθήκοντά τους αν εξισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς τους. Οι κεντρικές τράπεζες ανησυχούν για την εμβάθυνση της ύφεσης και την πρόκληση χρηματοπιστωτικών κρίσεων εάν αυστηροποιήσουν υπερβολικά τη νομισματική πολιτική.

Δεν είναι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο που κινδυνεύει. Η Ιταλία και η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω των υψηλών αναλογιών χρέους προς ΑΕΠ. Εάν οι επενδυτές καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αυτά δεν είναι βιώσιμα, το ίδιο το ευρώ μπορεί να υποστεί νέες πιέσεις.

Το νόμισμά μας, δικό σας πρόβλημα

Σε σύγκριση με άλλες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάποια προστασία από αυτό το πρόβλημα. Τα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου το καθιστούν σχετικό νικητή στην ενεργειακή κρίση. Και η άνοδος του δολαρίου θα τη βοηθήσει να σταματήσει τον πληθωρισμό πιο γρήγορα από άλλες χώρες.

Όμως, το ισχυρό πράσινο νόμισμα κάνει τη ζωή πιο δύσκολη για όλους σχεδόν τους άλλους. Αυξάνει τον πληθωρισμό στον υπόλοιπο κόσμο και ενισχύει τη στενοχώρια όσων έχουν δανειστεί σε δολάρια. Έχουν περάσει περισσότερα από 50 χρόνια από τότε που ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε στους ομολόγους του ότι «το δολάριο είναι το νόμισμά μας, αλλά είναι δικό σας πρόβλημα». Το ρητό είναι και πάλι επίκαιρο σήμερα.

Βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια μιας νέας κρίσης χρέους στον Παγκόσμιο Νότο. Οι φτωχές χώρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Η αυξημένη αποστροφή κινδύνου των επενδυτών τους πλήττει επίσης σκληρά. Η διαφορά του χρέους σε κρατικό δολάριο υψηλής απόδοσης έναντι των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου είναι πλέον πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες – περίπου διπλάσιο από αυτό που ήταν το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με το IIF.

Η Σρι Λάνκα, η Γκάνα, η Αίγυπτος και το Πακιστάν έχουν ήδη καλέσει το ΔΝΤ για βοήθεια με τα χρέη τους. Περίπου το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους ή κινδυνεύουν από αυτό, σύμφωνα με άρθρο του ΔΝΤ. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν είναι τόσο σοβαρό όσο η καταστροφή του χρέους της Λατινικής Αμερικής της δεκαετίας του 1980, η οποία έπληξε επίσης την Αφρική, ή η κρίση στην Ανατολική Ασία στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η οποία σύρθηκε στη Ρωσία και τη Βραζιλία.

Επιπλέον, οι μεγάλες δυτικές τράπεζες έχουν μικρότερη έκθεση στις αναδυόμενες αγορές σε σχέση με τη δεκαετία του 1980. Αλλά η άλλη πλευρά είναι ότι το χρέος κατανέμεται μεταξύ πολλών επενδυτών ομολόγων και ότι η Κίνα είναι ένας τεράστιος δανειστής. Αυτή η κατακερματισμένη βάση πιστωτών καθιστά δυσκολότερη την αναδιάρθρωση του δανεισμού των χωρών: κανένας δανειστής δεν θέλει να δεχτεί ένα χτύπημα, εκτός εάν είναι βέβαιος ότι άλλοι θα μοιραστούν τον πόνο.

Οι φτωχές χώρες θα μπορούσαν να εκραγούν από θυμό, καθώς αισθάνονται ότι είναι θύματα των ενεργειών των πλουσιότερων χωρών. Δεν πλημμύρισαν τον κόσμο με φθηνά χρήματα, δεν πήραν πολλά εμβόλια για να βοηθήσουν στην πανδημία, δεν προκάλεσαν κρίσεις τροφίμων ή ενέργειας – και δεν φταίνε για την κλιματική κρίση που πλήττει τις χώρες τους ιδιαίτερα άσχημα. Ωστόσο, όπως και στην Ευρώπη και την Κίνα, τα προβλήματα που προκαλούνται από πάνω από μια δεκαετία φαινομενικά δωρεάν χρημάτων έρχονται τώρα στο σπίτι.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Εορταστικό ωράριο: Ανοιχτά την Κυριακή τα καταστήματα – Το ωράριο λειτουργίας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας είναι από τις 11 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα.

Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, μια ημέρα πριν από την έναρξη του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας είναι από τις 11 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα.

Η δεύτερη Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά θα είναι η αμέσως επόμενη, δηλαδή, η Κυριακή 18 Δεκέμβρη, με το ωράριο να είναι από τις 11 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα.

Εορταστικό ωράριο – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Αναλυτικά το προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων 2022:

Δευτέρα 12/12/2022 09:00-21:00
Τρίτη 13/12/2022 09:00-21:00
Τετάρτη 14/12/2022 09:00-21:00
Πέμπτη 15/12/2022 09:00-21:00
Παρασκευή 16/12/2022 09:00-21:00
Σάββατο 17/12/2022 09:00-18:00
Κυριακή 18/12/2022 11:00-18:00

Δευτέρα 19/12/2022 09:00-21:00
Τρίτη 20/12/2022 09:00-21:00
Τετάρτη 21/12/2022 09:00-21:00
Πέμπτη 22/12/2022 09:00-21:00
Παρασκευή 23/12/2022 09:00-21:00
Σάββατο 24/12/2022 09:00-18:00
Κυριακή 25/12/2022 ΚΛΕΙΣΤΑ

Δευτέρα 26/12/2022 ΑΡΓΙΑ
Τρίτη 27/12/2022 09:00-21:00
Τετάρτη 28/12/2022 09:00-21:00
Πέμπτη 29/12/2022 09:00-21:00
Παρασκευή 30/12/2022 09:00-21:00
Σάββατο 31/12/2022 09:00-18:00
Κυριακή 1/1/2023 ΚΛΕΙΣΤΑ
Δευτέρα 2/1/2023 ΑΡΓΙΑ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Ρωσία: Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση ότι θα «μειώσει την παραγωγή» του ρωσικού πετρελαίου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε σήμερα τη Δύση ότι θα «μειώσει την παραγωγή» του ρωσικού πετρελαίου «αν είναι απαραίτητο» λίγες ημέρες μετά την υιοθέτηση από την ΕΕ, την G7 και την Αυστραλία ενός ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό μαύρο στα 60 δολάρια.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Θα εξετάσουμε μια ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής αν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπισκέκ, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής.

Ο μηχανισμός που ήθελε εδώ και μήνες η Δύση και εφάρμοσε στις αρχές της εβδομάδας η Δύση είναι μια «ανόητη απόφαση», δήλωσε.

«Δεν μας επηρεάζει σε τίποτα»

«Το ανώτατο όριο τιμής που προτάθηκε (στα 60 δολάρια) αντιστοιχεί σε αυτά που πουλάμε σήμερα. Υπό την έννοια αυτή, αυτό δεν μας επηρεάζει σε τίποτα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Η τιμή του βαρελιού του ρωσικού πετρελαίου (αργού Ουραλίων) εξελίσσεται πράγματι γύρω στα 65 δολάρια, δηλαδή μόλις παραπάνω από το ευρωπαϊκό ανώτατο όριο, προκαλώντας μια περιορισμένη επίπτωση βραχυπρόθεσμα.

Για τις χώρες που εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο, «η υιοθέτηση αυτής της επιβλαβούς, ‘μη εμπορικής’ λύσης θα είναι ανόητη για όλο τον κόσμο», δήλωσε ακόμη σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος στους δημοσιογράφους

Ένας τέτοιος μηχανισμός «αφορά όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Πούτιν «καθώς εάν κάποιος συμφωνήσει μόλις ο καταναλωτής ορίσει την τιμή, αυτό θα οδηγήσει στην κατάρρευση της (πετρελαϊκής) βιομηχανίας, επειδή ο καταναλωτής θα επιμένει πάντα να έχει τη χαμηλότερη κατά το δυνατόν τιμή», δήλωσε.

«Δεν θα είμαστε χαμένοι σε καμιά περίπτωση», διαβεβαίωσε.

Την Παρασκευή, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7) και η Αυστραλία συμφώνησαν σε μια ανώτατη τιμή των 60 αμερικανικών δολαρίων για το αργό ρωσικής προέλευσης που μεταφέρεται δια θαλάσσης, ώστε να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία.

Επομένως, μόνο το πετρέλαιο που πωλείται από τη Μόσχα σε μια τιμή ίση ή χαμηλότερη των 60 δολαρίων θα μπορεί να συνεχίσει να παραδίδεται. Πέρα από το ανώτατο αυτό όριο, θα απαγορεύεται στις εταιρίες να παράσχουν τις υπηρεσίες που επιτρέπουν τη θαλάσσια μεταφορά (φορτίο, ασφάλιση, κ.λπ.).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ1 λεπτό ago

Από ένα γεμάτο Χατζηγιάννειο οι Λαρισαίοι ανέδειξαν το ζήτημα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών (φωτό

LIFESTYLE4 λεπτά ago

«Τα δύο χρόνια μετά το Fame Story ήταν δύσκολα»

VIDEO9 λεπτά ago

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης στο Δελτίο Ειδήσεων του Astra 09/12/2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ10 λεπτά ago

EUMED-9: Διέκοψαν τη Σύνοδο για να δουν την πρόκριση της Κροατίας – Τα συγχαρητήρια στον Πλένκοβιτς

ΕΛΛΑΔΑ11 λεπτά ago

Ένταση στο Κιάτο με Ρομά – Έκλεισε για μία ώρα η Κορίνθου – Πατρών

ΜΠΑΣΚΕΤ16 λεπτά ago

Παρέλαβε το βραβείο του MVP ο Βεζένκοφ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ17 λεπτά ago

Άκυρο της Ρεάλ στον Μέντες για Λεάο ενόψει Ιανουαρίου

ΘΕΣΣΑΛΙΑ20 λεπτά ago

Πλήθος κόσμου στην… επιστροφή του «Πάρκου των Ευχών» στη Λάρισα

ΚΟΣΜΟΣ20 λεπτά ago

Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: «Μηδενική ανοχή στη διαφθορά – Θα συνεργαστούμε με τις Αρχές»

LIFESTYLE24 λεπτά ago

Επιστρέφει μετά από 9 χρόνια στο MadWalk

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Ορκίστηκαν τρεις νέοι Δικηγόροι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Κόβονται οι βραδινές πτήσεις από Αγγλία στην Σκιαθο το 2023

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Σάλος στα μπουζούκια – Τραγουδίστρια «ξέχασε» να φορέσει σουτιέν και φάνηκε το… (φωτο)

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Δυστυχώς είναι αλήθεια – Νεκρή η αγαπημένη ηθοποιός… Ο απίστευτος διάλογος της με τον Καραμανλή!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

Οι φωτογραφίες της χρονιάς από το National Geographic

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Σοκαρισμένη είναι τοπική κοινωνία της Αγριάς- Πέθανε ξαφνικά 42χρονος

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Τα Μερομήνια μίλησαν: Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα – Πού θα το στρώσει

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

ΣΚΟΠΕΛΟΣ : ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΤΙΣ 2-3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

MEDIA4 ημέρες ago

Έκτακτο – Νεκρός ο δημοσιογράφος Ανδρέας Φιλιππούσης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ο Δημος Σκιαθου σε σύνοδο κορυφής για τα δικαιώματα της αναπηρίας στην Κωνσταντινούπολη

Δημοφιλή