Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ρίσι Σούνακ: Στην Γαλλία ο Βρετανός πρωθυπουργός για το μεταναστευτικό

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Ρίσι Σούνακ πρόκειται να συναντηθεί την Παρασκευή με τον Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή για την πρώτη διμερή σύνοδο κορυφής μεταξύ της Γαλλίας και της Βρετανίας από το 2018. Η ημερήσια διάταξη θα περιέχει την μακροχρόνια διαμάχη για τα μικρά σκάφη που διασχίζουν τη Μάγχη, δεδομένου του νέου σχεδίου νόμου για το μεταναστευτικό που ανακοινώθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη Τρίτη.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, η Βρετανία ελπίζει να εξασφαλίσει μία μακροπρόθεσμη συμφωνία με την ΕΕ για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών που διασχίζουν την Μάγχη.  Σε αντάλλαγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρόθυμο να δεχτεί πρόσφυγες που ήδη διαμένουν στην ΕΕ. Παρόλα αυτά, τα μηνύματα που έρχονται από την Γαλλία δεν είναι καλά, καθώς ο Μακρόν αναμένεται να απορρίψει το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πώς είναι οι σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας

Έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων για το Brexit και μία σειρά έντονων διαφωνιών, οι σχέσεις έχουν βελτιωθεί αισθητά μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θεωρήθηκε αναξιόπιστος από το Παρίσι.

Η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για αλλαγές στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας αύξησε περαιτέρω τις προσδοκίες, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να χαιρετίζεται από Γάλλους σχολιαστές ως λιγότερο ιδεολόγος και πολύ πιο ρεαλιστής από τον Τζόνσον.

Πώς βλέπει η Γαλλία και η Βρετανία το πρόβλημα των διελεύσεων στην Μάγχη

Η Βρετανία ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι η Γαλλία δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει τις διελεύσεις, οι οποίες αυξήθηκαν από 8.000 το 2018 σε 45.000 πέρυσι, αφού τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στη σήραγγα της Μάγχης και τα λιμάνια κατέστησαν σχεδόν αδύνατη τη διέλευση με τρένο, φορτηγό ή πορθμείο.

Μετά τον θάνατο 31 ανθρώπων στη Μάγχη όταν το φουσκωτό τους σκάφος βυθίστηκε τον Νοέμβριο του 2021, ο Τζόνσον είπε ότι ήταν σαφές ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις για να σταματήσουν να φεύγουν τα σκάφη «δεν ήταν αρκετές», παρά τη βρετανική οικονομική στήριξη 55 εκατομμυρίων λιρών.

Η Γαλλία το απορρίπτει. Ο Gérald Darmanin, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, είπε ότι η κύρια ευθύνη ανήκει στους λαθρεμπόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Βρετανία και υποστηρίζει ότι η Γαλλία «υφίσταται τις συνέπειες της πολιτικής του ΗΒ για το άσυλο και όχι το αντίστροφο».

Το Παρίσι αγανακτεί επίσης με τα βρετανικά επιχειρήματα ότι η μειοψηφία των προσφύγων στη Γαλλία που θέλει να ζητήσει άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να το κάνει στη Γαλλία, σημειώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δέχεται ήδη λιγότερες αιτήσεις από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ – 75.000 πέρυσι, έναντι 180.000 στη Γαλλία.

Οι Γαλλικές προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος

Σύμφωνα με μια συμφωνία ορόσημο τον Ιούλιο του 2021, το Παρίσι ανέλαβε να διπλασιάσει για άλλη μια φορά τον αριθμό των αστυνομικών και χωροφυλάκων που περιπολούσαν στο μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας γαλλικής ακτής μεταξύ της Βουλώνης και της Δουνκέρκης και γύρω από τη Ντιέπε.

Μια άλλη συμφωνία – η τέταρτη σε τρία χρόνια – τον Νοέμβριο του 2022 προβλέπει πως η Γαλλία θα αναπτύξει περίπου 900 αξιωματικούς κατά μήκος της ακτής, καθώς και τεχνολογία επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων drones και θερμικών καμερών. Οι δύο χώρες ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με συμμορίες λαθρεμπορίου, καθώς και αξιωματούχους ασφαλείας και μετανάστευσης, και η Γαλλία έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει καταυλισμούς για άτομα που κατευθύνονται προς το Ηνωμένο Βασίλειο στη νότια Γαλλία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γαλλικής Γερουσίας, 3.600 άτομα είχαν σταματήσει να περάσουν από τον Αύγουστο του 2019 έως τον Αύγουστο του 2020 και περισσότερα από 10.500 μεταξύ Αυγούστου 2020 και Αυγούστου 2021. Μέχρι τον Αύγουστο του περασμένου έτους ο αριθμός είχε αυξηθεί σε 30.000.

«Η Γαλλία θεωρεί ότι κάνει τα μέγιστα για να παρακολουθεί τις ακτές της», ανέφερε μια έκθεση της Γερουσίας του 2021, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια μέχρι στιγμής είχε κοστίσει στη χώρα περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ (178 εκατομμύρια λίρες).

Πως βλέπει το Παρίσι το τελευταίο σχέδιο της Βρετανίας;

Οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου της Βρετανίας για το μεταναστευτικό περιλαμβάνουν την σύλληψη και την απομάκρυνση των παράτυπων μεταναστών. Η Γαλλία, έχοντας δει τις διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου θεωρεί πως η Βρετανία «φλερτάρει σκόπιμα με τα όρια του διεθνούς δικαίου».

Όπως σημείωσε ο αναλυτής Mujtaba Rahman του Eurasia Group, το σχέδιο θα μπορούσε στην πραγματικότητα να καταστήσει δυσκολότερο για τον Μακρόν να βοηθήσει περαιτέρω σε μικρά σκάφη – εν μέρει επειδή κάτι τέτοιο θα αύξανε την πίεση για να κάνει το ίδιο η ακροδεξιά της Γαλλίας και εν μέρει επειδή η Γαλλία θα κινδύνευε να γίνει συνένοχος στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσο εποικοδομητική κι αν είναι η πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου, φαίνεται απίθανο να επιλυθεί το πρόβλημα των μικρών σκαφών, την ώρα που υπάρχει η διάθεση στη Βρετανία για να επιβληθεί μπλόκο στις νόμιμες διαδρομές ασύλου.

Η πρόταση της Γαλλικής πλευράς

Σύμφωνα με τη συμφωνία Le Touquet του 2004, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο διενεργούν αμοιβαίους συνοριακούς ελέγχους, η μία στα εδάφη της άλλης, καθιστώντας τις διελεύσεις μικρών σκαφών – κατ ‘αρχήν, τουλάχιστον – το πρόβλημα της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν επίσημες εκκλήσεις για αποχώρηση από την συνθήκη. Ωστόσο, Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει στη Βρετανία την δημιουργία ενός κέντρου διεκπεραίωσης ασύλου στη βόρεια Γαλλία, ώστε οι αιτήσεις να μπορούν να διεκπεραιώνονται εκεί, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ταξιδεύουν νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν γίνουν δεκτοί.

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό της Βρετανίας

Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε ότι ρώτησε το Λονδίνο αν το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης είναι σύμφωνο με τα διεθνές δίκαιο.

«Μίλησα με τη (Βρετανίδα) υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν πριν δύο ημέρες, με ενημέρωσε για το νομοσχέδιο», δήλωσε η επίτροπος κατά την άφιξή της στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Θα πρέπει να το εξετάσουμε λίγο πιο λεπτομερώς»

«Η άμεση αντίδρασή μου ήταν να ρωτήσω αν το νομοσχέδιο αυτό είναι σύμφωνο με τις διεθνείς υποχρεώσεις (της Βρετανίας). (Η Μπράβερμαν) μου υποσχέθηκε ότι είναι. Ελπίζουμε ότι έχει δίκιο. Θα πρέπει να το εξετάσουμε λίγο πιο λεπτομερώς», πρόσθεσε η Γιόχανσον.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν υπογράμμισε ότι η γαλλοβρετανική σύνοδος της Κυριακής θα είναι μια ευκαιρία να συζητηθεί το νομοσχέδιο αυτό. Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Λονδίνου «για το θέμα των νόμιμων μεταναστευτικών οδών» προς τη Βρετανία.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE7 λεπτά ago

Το αγαπημένο της άρωμα μυρίζει φρεσκάδα

ΕΛΛΑΔΑ13 λεπτά ago

Τρομοκρατία: Στον ανακριτή οι Πακιστανοί που σχεδίαζαν χτύπημα στου Ψυρρή

ΜΠΑΣΚΕΤ16 λεπτά ago

Τα… όργια των Τέιτουμ και Μπράουν κόντρα στους Μπακς (video)

LIFESTYLE22 λεπτά ago

Ο Dior σε ένα ταξίδι μόδας στην Ινδία

ΕΛΛΑΔΑ28 λεπτά ago

Συνελήφθη στις Βρυξέλλες ηγετικό μέλος σπείρας που διακινούσε ναρκωτικά στην Αχαΐα

ΚΟΣΜΟΣ35 λεπτά ago

Συρία: Νεκροί 5 Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν από ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό

LIFESTYLE40 λεπτά ago

Γιατρός ισχυρίζεται πως δείχνει 20 χρόνια νεότερος, χάρη σε 5 «μαγικές» τροφές (βίντεο)

ΕΛΛΑΔΑ46 λεπτά ago

Στον ανακριτή ο λυράρης που κατηγορείται για βιασμό και μαστροπεία ανήλικου στην Κρήτη

LIFESTYLE55 λεπτά ago

Το λάθος που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες όταν φτιάχνουν τα νύχια τους

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Bullying: Ένα στα τρία παιδιά πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού – Σε ποιες περιοχές υπάρχει έξαρση

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Οδηγός αυτοκινήτου πέρασε με κόκκινο και σκότωσε πατέρα τριών παιδιών στο Βόλο

LIFESTYLE5 ημέρες ago

10 αρώματα που πρέπει να δοκιμάσετε αν αγαπάτε τις φλοράλ μυρωδιές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη για τον 36χρονο Γιάννη από τη Νέα Ιωνία Βόλου

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Μάκης Καψάλης: Στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής – Υπέστη έμφραγμα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Σοκ στον Βόλο – «Έσβησε» 57χρονος άνδρας – Υπέστη ανακοπή καρδιάς

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Νεκρός σε τροχαίο πατέρας 4 παιδιών – Έχασε τον έλεγχο της μηχανής του, διαλύθηκε το κράνος του

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago

Πάνω από 100 παραστάσεις για τον «Θησαυρό της Βαγίας» – Στους 30.000 οι θεατές που έχουν ήδη δει την αναβίωση του θρυλικού βιβλίου της Ζωρζ Σαρή στο θέατρο

LIFESTYLE3 ημέρες ago

«Παντρεύτηκα, έκανα τρία παιδιά και χώρισα, αλλά δεν μάθατε κάτι»

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Χρήστος Μάστορας: Η απάντησή του για το «φιλί» στο στόμα στη Δέσποινα Βανδή

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Απολαύστε 14 ραδιοφωνικές παραστάσεις, στην ψηφιακή πλατφόρμα ERTεcho!

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή