Κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, απαγορεύτηκε στη Ρωσία η πρόσβαση μέσω του Διαδικτύου, σε ακόμη ένα διεθνές μέσο ενημέρωσης.

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή για τα μέσα ενημέρωσης μπλόκαρε σήμερα την πρόσβαση στην ιστοσελίδα του γαλλικού καναλιού Euronews, ενός ακόμη απαγορευμένου μέσου ενημέρωσης στη Ρωσία σε μια συγκυρία αυξημένου ελέγχου των πληροφοριών που έχουν σχέση με την επίθεση στην Ουκρανία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Εισαγγελική παραγγελία

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η Roskomnadzor μπλόκαρε την ιστοσελίδα του καναλιού euronews.com και τη ρωσική του έκδοση ru.euronews.com κατόπιν αιτήματος της Εισαγγελίας. Ο λόγος για αυτόν τον αποκλεισμό δεν διευκρινίστηκε.

Ελεγχος στις πληροφορίες

Από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές αρχές ενίσχυσαν σημαντικά τον έλεγχο στις πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω διαδικτύου, ένας από τους τελευταίους χώρους ελεύθερης έκφρασης στη χώρα.

Σε πολλά ρωσικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, απαγορεύτηκε η πρόσβαση και τα αμερικανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram χαρακτηρίστηκαν «εξτρεμιστικά» από δικαστήριο της Μόσχας τη Δευτέρα.

Η πρόσβαση στο Twitter επίσης περιορίστηκε.

Την περασμένη εβδομάδα, η Roskomnadzor κατηγόρησε την Google και την υπηρεσία βίντεο του αμερικανικού κολοσσού, το YouTube, για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, πρώτο στάδιο προς έναν πιθανό αποκλεισμό.

Οι αρχές εισήγαγαν παράλληλα στις αρχές Μαρτίου δύο νέα ποινικά αδικήματα: το ένα για τη μετάδοση πληροφοριών που «δυσφημούν» τον ρωσικό στρατό, και το άλλο για τη μετάδοση «ψευδών» πληροφοριών για τα ρωσικά στρατεύματα.

Ποινές έως 15 χρόνια

Αυτό το τελευταίο αδίκημα προβλέπει ποινές που φθάνουν έως 15 χρόνια κάθειρξης και ανησυχεί κυρίως τους διαφωνούντες και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, που φοβούνται διώξεις για οποιαδήποτε καταγγελία της επίθεσης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Σταϊκούρας: Δεν μπορεί να γίνει άλλη παρέμβαση στον ΕΝΦΙΑ