OIKONOMIA
Ρωσία: Έρχονται νέες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Τι θα γίνει με τα καύσιμα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Νέο πακέτο κυρώσεων έρχεται για τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να προτείνει μια υποχρεωτική σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία», σύμφωνα με το Bloomberg.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της Ένωσης για «τα περισσότερα ρωσικά φορτηγά και πλοία».
Ακόμη, οι προτάσεις κυρώσεων περιλαμβάνουν την «επέκταση των ελέγχων των εξαγωγών σε περισσότερες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην άμυνα και σε άλλους βασικούς τομείς», καθώς και στον εξοπλισμό που σχετίζεται με την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Wall Street Journal: Νέο πακέτο κυρώσεων
Η Wall Street Journal, με τη σειρά της, αναφέρει ότι οι προτάσεις για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας προβλέπουν απαγόρευση εξαγωγής τεχνολογιών αξίας 10 δισ. ευρώ στη Ρωσία. Επιπλέον, η ΕΕ θα προτείνει την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού αλατιού και ποτάσας.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι Βρυξέλλες προτείνουν να συμπεριληφθούν δεκάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα στους καταλόγους κυρώσεων. Έτσι, οι κυρώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τις τράπεζες, ιδίως τη VTB.
Για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, είναι απαραίτητο να υποστηριχθούν και από τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ.
Το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει ότι η ΕΕ δεν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της Ένωσης γύρω από αυτό το ζήτημα.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η ΕΕ θα εξετάσει ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας την Τρίτη λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.
«Σήμερα σκοπεύουμε να εγκρίνουμε ένα νέο πακέτο κυρώσεων, αλλά ακόμα συζητάμε τι να κάνουμε με την ενέργεια», δήλωσε ο Μπορέλ σε συνέντευξή του στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό COPE.
Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει ομοφωνία στην ΕΕ για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αερίου. «Δεν είναι δυνατόν να ληφθεί ομόφωνη απόφαση, γιατί υπάρχει μια τέτοια χώρα – η Ουγγαρία, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα ασκήσει βέτο», είπε ο Μπορέλ.
Eurogroup: «Έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας»
«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και τη στήριξη προς το λαό της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Λουξεμβούργο.
To Eurogroup συνεδρίασε σήμερα στη σκιά των «φρικαλεοτήτων που διέπραξε ο ρωσικός στρατός κατά αμάχων στην Ουκρανία», είπε ο Πασκάλ Ντόναχιου και πρόσθεσε ότι αύριο Τρίτη το Ecofin θα συζητήσει για «περαιτέρω δράσεις» από τις 27 χώρες.
Στο Εurogroup συζητήθηκαν οι συνέπειες που έχει ο πόλεμος στην οικονομία της ευρωζώνης, καθώς και η αβεβαιότητα που δημιουργεί για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, συζητήθηκε η αύξηση στις τιμές της ενέργειας, αλλά και των τροφίμων, καθώς και η διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού. Τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να ελαφρύνουν τις επιπτώσεις, κυρίως στους πιο ευάλωτους, είπε ο Πασκάλ Ντόναχιου.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη το 2022, εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να έχει θετικό πρόσημο, γιατί η ευρωζώνη εισήλθε σε αυτήν την οικονομική κρίση με ισχυρή ανάκαμψη. Ωστόσο, τόνισε ότι οι συνέπειες του πολέμου θα επιβαρύνουν το κόστος ζωής των πολιτών, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ανέφερε, επίσης, ότι ούτε η Επιτροπή ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν εντοπίσει ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των τιμών θα τροφοδοτήσουν ένα σπιράλ πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ωστόσο είναι κάτι το οποίο βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.
Τζεντιλόνι: «Ανάπτυξη κάτω του 4%»
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη το 2022 στην ΕΕ θα είναι κατώτερη του 4% που είχε προβλέψει η Επιτροπή στις αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο επέμεινε ότι η ΕΕ δεν θα εισέλθει σε οικονομική ύφεση φέτος. Η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις νέες της προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία στις 16 Μαΐου, αν και όπως εξήγησε ο Πάολο Τζεντιλόνι, «είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις μεσοπρόθεσμα», λόγω πολλών παραγόντων που παραμένουν ασαφείς. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι διαφορετικές σε περίπτωση ενός εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, επίσης θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του πολέμου, από την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών και από το κατά πόσο η κρίση αυτή θα γίνει παγκόσμια.
Εξάλλου, ερωτηθείς αν το Eurogroup συζήτησε για την πρόταση του Ρώσου Προέδρου να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, ο Επίτροπος Οικονομίας απάντησε: «τα περισσότερα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί είναι είτε σε ευρώ είτε σε δολάρια και εμείς σεβόμαστε τα συμβόλαια».
Επηρεάζεται περισσότερο η ευρωπαϊκή οικονομία
«O πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει πολύ περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία, απ’ ότι την παγκόσμια», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Όπως είπε, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι αναλυτές λαμβάνουν υπόψη την αβεβαιότητα για το μέλλον, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προσδοκίες για την ανάπτυξη και προς τα πάνω τον πληθωρισμό που ακολουθεί την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα. Η σημερινή κρίση είναι το ίδιο μεγάλη με την πετρελαϊκή κρίση στις αρχές της δεκαετίας του ’70, εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Παράλληλα, τόνισε ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης πέφτουν και οι αναλυτές αναμένουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα έχει αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Μετά το Κίεβο και τη Μαριούπολη, η μάχη της Μαύρης Θάλασσας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η μάχη του Κιέβου τελείωσε, με την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων τα οποία, αν και είχαν περικυκλώσει την πρωτεύουσα επί εβδομάδες, δεν κατάφεραν να την καταλάβουν από τους Ουκρανούς υπερασπιστές της. Ωστόσο και σε αντίθεση με κάποιες προβλέψεις, ο πόλεμος ούτε κρίθηκε ούτε σταμάτησε εκεί.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η μάχη της Μαριούπολης επίσης τελείωσε, με την σχεδόν κατεστραμμένη πόλη να πέφτει τελικά στα χέρια των Ρώσων και των αυτονομιστών του Ντονμπάς, μετά και την άλωση του τελευταίου της οχυρού, της μεταλλουργίας Αζόφσταλ. Όμως, η επίθεση, οι μάχες και η αιματοχυσία συνεχίζονται, με αμείωτη ένταση.
Μήπως, λοιπόν, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν κριθεί τελικώς στη στεριά και σε κάποια πόλη, αλλά στη θάλασσα – και συγκεκριμένα στη Μαύρη Θάλασσα; Ίσως ναι, ίσως και όχι. Όλα, όμως, δείχνουν ότι εκεί προετοιμάζεται μια μεγάλη αναμέτρηση, η οποία για αρκετούς μοιάζει να είναι αναπόφευκτη.
Η απειλή της επισιτιστικής κρίσης
Στο επίκεντρό της θα έχει ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρο τον πλανήτη: Τη μεταφορά στις αγορές των 20 εκατομμυρίων περίπου τόνων ουκρανικού σιταριού που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι εγκλωβισμένα στα σιλό και δεν μπορούν να αναχωρήσουν από την Οδησσό και τα άλλα λιμάνια για τον προορισμό τους, επειδή ο στόλος της Ρωσίας έχει επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό.
Η αλήθεια είναι ότι Δύση και Μόσχα δεν έχουν σταματήσει να αλληλοκατηγορούνται στο συγκεκριμένο θέμα, επιρρίπτοντας η μία στην άλλη την ευθύνη. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με ό,τι συμβαίνει στο μέτωπο της ενέργειας, όπου η ακρίβεια και το ενδεχόμενο ενός μπλακ άουτ στην Ευρώπη αποτελεί αντικείμενο έντονων διαξιφισμών.
Θα αποτελέσει, λοιπόν, το «φάντασμα» της επισιτιστικής κρίσης τον καταλύτη που θα δώσει νέα τροπή στον πόλεμο και, τελικά, θα καθορίσει την έκβασή του;
Διπλωματικό παζάρι…
Η αλήθεια είναι πως εδώ και αρκετές ημέρες, η υπόθεση απασχολεί έντονα τα Ηνωμένα Έθνη, όπως αποδεικνύουν και οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται προκειμένου να βρεθεί ο αναγκαίος συμβιβασμός ώστε να λυθεί, έστω και μερικώς, ο αποκλεισμός. Στο «παζάρι» έχουν εμπλακεί, επίσης, Τουρκία, Γαλλία και Ιταλία, που έχουν συνεχείς επαφές με τη ρωσική πλευρά, ακόμη και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά.
Στην πράξη, ωστόσο, αποδεικνύεται δύσκολο να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή συμφωνία, καθώς η Μόσχα φαίνεται πως προβάλει την απαίτηση να ληφθούν ανάλογα μέτρα που θα χαλαρώνουν το εμπάργκο που έχει επιβληθεί σε δικά της προϊόντα. Η δε Δύση, με τη σειρά της, δεν δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει κάτι τέτοιο, όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και οι ουκρανικές δυνάμεις πλήττονται ανηλεώς και νυχθημερόν.
Έτσι, το μπρα-ντε-φερ συνεχίζεται, την ώρα που η παλιά σοδειά κινδυνεύει να σαπίσει, η νέα να μην έχει χώρους να αποθηκευτεί, τα χωράφια να μείνουν άσπαρτα και εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι να πεινάσουν.
… και στρατιωτικά σενάρια
Μπροστά, λοιπόν, στο ενδεχόμενο να μην βρεθεί συναινετική λύση, στο τραπέζι έχει πέσει εδώ και καιρό ένα σενάριο που περιλαμβάνει στρατιωτική εμπλοκή: Της συνοδείας των φορτηγών πλοίων που θα ξεκινούν από την Οδησσό και άλλα μη ελεγχόμενα από τους Ρώσους λιμάνια (όπως το Μικολάεβ) από ξένα πολεμικά σκάφη.
Εναλλακτικά – ή μήπως συνδυαστικά – συζητείται και ο εφοδιασμός των ουκρανικών δυνάμεων με σύγχρονους αντιπλοϊκούς πυραύλους της Δύσης (όπως Harpoon). Όπλων, δηλαδή, που εκτιμάται πως μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς και να «σπάσουν» τον αποκλεισμό, καθώς τα ρωσικά πλοία θα απειλούνται άμεσα με βύθιση (ειδικά μετά το πάθημα του Moskva) και θα αναγκαστούν να απομακρυνθούν από τις ακτές.
Πρόκειται, πρακτικά, για σχέδια κλιμάκωσης του πολέμου, στο όνομα της αντιμετώπισης του (υπαρκτού, αναμφίβολα) κινδύνου της επισιτιστικής κρίσης. Είναι φανερό, εξάλλου, ότι εάν ηττηθεί η Ρωσία στη θάλασσα, τότε μπορεί πολύ πιο εύκολα να αλλάξει συνολικά η ροή του πολέμου – σε μια στιγμή, μάλιστα, που οι δυνάμεις της μοιάζουν να προελαύνουν στο Ντονμπάς.
Μόνο που κάτι τέτοιο, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε κάτι που τόσο η Μόσχα όσο και η Δύση έχουν διαμηνύσει πως θέλουν να αποτρέψουν: Μια απευθείας εμπλοκή ανάμεσα στη Ρωσία και σε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ – με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Συρεγγέλα: Καταγράφεται μείωση της γυναικείας ανεργίας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στο πλέγμα πολιτικών που υλοποιούνται για την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου Future of Retail 2022 της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), με θέμα «Η επίδραση της τεχνολογίας στην εργασία και τις επιχειρήσεις».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η κυρία Συρεγγέλα σημείωσε ότι, τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται μείωση της γυναικείας ανεργίας, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε δρόμο μπροστά μας» και συμπλήρωσε ότι αυτό που παρατηρείται είναι ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν μία ισόρροπη εκπροσώπηση μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι οι πιο κερδοφόρες. Τόνισε δε ότι τα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, που σχεδιάζονται, δίνουν έμφαση στις γυναίκες.
Παράλληλα, η υφυπουργός Εργασίας ανέλυσε και κάποιες από τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι οποίες στοχεύουν στην εναρμόνιση μεταξύ της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, όπως είναι, για παράδειγμα, το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», οι άδειες πατρότητας, που θεσπίστηκαν με τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας και οι χώροι φύλαξης βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις, κ.ά..
Στο σημείο αυτό, η υφυπουργός Εργασίας εξήρε τον σημαντικό ρόλο των κοινωνικών εταίρων για τη διαμόρφωση των προγραμμάτων.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κυρία Συρεγγέλα υπογράμμισε επίσης ότι η αγορά εργασίας αλλάζει και επεσήμανε ότι πολλές από τις νέες θέσεις εργασίας – καλά αμειβόμενες – που θα ανοίξουν στο μέλλον, είναι στον τομέα της πληροφορικής.
Στο πλαίσιο αυτό, η υφυπουργός Εργασίας τόνισε τη σημασία της επανεκπαίδευσης και της απόκτησης νέων δεξιοτήτων, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στη δημιουργία του «Κέντρου Καινοτομίας για τις Γυναίκες».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago
Οι Σεξουαλικές πόζες στο Tik tok από την 17χρονη από Αλμυρό που είχε καταγγείλει ασέλγεια από τον πατέρα της
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ15 ώρες ago
Βόλος: Το νέο τετράστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης – Πως θα ονομάζεται και ποιες θα είναι οι παροχές του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος