OIKONOMIA
Ρωσία: Η σύγκρουση για την οικονομική πολιτική της χώρας: Ναμπιουλίνα ή Γκλαζίεφ


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Παράλληλα με τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, μια αντιπαράθεση διεξάγεται για το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο της Ρωσίας
Η Ελβίρα Ναμπιουλίνα συνήθιζε να χρησιμοποιεί τις καρφίτσες που φορούσε ως συμβολισμούς για τις μακροοικονομικές πολιτικές που θα ακολουθούσε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Εάν για παράδειγμα το κόσμημα απεικόνιζε ένα γεράκι, αυτό ήταν σημάδι ότι ερχόταν αύξηση των επιτοκίων, εάν ήταν ένα σύννεφο, τότε ο στόχος της ήταν να κατευνάσει πληθωριστικές προσδοκίες.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ωστόσο, την ημέρα που είδε το ρούβλι να υποχωρεί 29% κάτω από τα ιστορικά χαμηλά του, υπό το βάρος των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, η Ναμπιουλίνα εμφανίστηκε, στην άλλη άκρη του οικείου μεγάλου τραπεζιού του προέδρου Πούτιν, χωρίς καμία καρφίτσα.
Για πολλούς ήταν η ένδειξη ότι μάλλον δεν είχε ενημερωθεί έγκαιρα για το ότι σχεδιαζόταν πόλεμος. Αυτό, εκτός όλων των άλλων, είχε και ως συνέπεια ένα μεγάλο μέρος του «πολεμικού ταμείου» ύψους 643 δισεκατομμυρίων δολαρίων ου είχε οικοδομήσει για να μπορέσει να υπερασπιστεί το ρούβλι σε περίπτωση κυρώσεων, να μην μπορεί να αξιοποιηθεί, εξαιτίας ακριβώς των κυρώσεων.
Ορισμένοι μάλιστα στη Ρωσία θεωρούν ότι ένα μέρος των κατηγοριών που εξαπολύονται για «Πέμπτη Φάλαγγα» στη Ρωσία, αφορά και το ανώτατο στελεχιακό δυναμικό στη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα και τον τρόπο που παρέμεινε προσκολλημένο σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το ρωσικό οικονομικό σύστημα στο δυτικό οικονομικό σύστημα και τη λογική, με αποκορύφωμα την καταστροφική όπως αποδείχτηκε επιλογή ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας να βρεθούν τοποθετημένα εκτός Ρωσίας.
Αυτή η πρακτική, που είναι αρκετά συνηθισμένη μεταξύ κεντρικών τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών οργανισμών, προϋποθέτει ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει σκληρές κυρώσεις. Διαφορετικά, υπήρχε ήδη το οδυνηρό παράδειγμα της Βενεζουέλας που είδε να παρακρατείται ο χρυσός της κεντρικής της τράπεζας που είχε σταλεί στην Τράπεζα της Αγγλίας. Ωστόσο, η Ρωσική Κεντρικά τράπεζα δεν πήρε ανάλογα μέτρα.
Παρ’ όλα αυτά – και αυτό είναι ενδεικτικό της συνθετότητας του «συστήματος εξουσίας» του Πουτιν – ο Ρώσος Πρόεδρος πριν λίγες μέρες πρότεινε την ανανέωση της θητείας της ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.
Άλλωστε, η ταταρικής καταγωγής Ναμπιουλίνα κέρδισε την εκτίμηση του Πούτιν αλλά και ευρύτερη διεθνή αναγνώριση όταν κατάφερε να υπερασπιστεί το ρούβλι μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία το 2014. Τότε, αφού αρχικά χρησιμοποίησε πάνω από 70 δισεκατομμύρια δολάρια για να τονώσει την ισοτιμία του, στη συνέχεια το άφησε σε ελεύθερη διακύμανση ανεβάζοντας παράλληλα τα επιτόκια. Παρότι αυτό πυροδότησε αναπόφευκτα ύφεση, η Ναμπιουλίνα επέμεινε και τελικά η χώρα επέστρεψε στην ανάπτυξη και τα επιτόκια μειώθηκαν.
Με μία έννοια, ήταν μια ένδειξη ότι ο Πούτιν, σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, παραμένει μάλλον πιστός σε μια αντίληψη «φιλελεύθερης ορθοδοξίας», ιδίως ως προς τη νομισματική και μακροοικονομική πολιτική. Ως προς αυτό δεν έχει μετατοπιστεί και αυτό εξηγεί την παρουσία ανθρώπων, ιδίως γύρω από την κεντρική τράπεζα που εκπροσωπούν μια ιδιαίτερα «δυτική» αντίληψη, συμπεριλαμβανομένης και μιας πολύ κλασικής αντίληψης για το πώς πρέπει να λειτουργεί η κεντρική τράπεζα ή να διαμορφώνεται η ισοτιμία στις κεντρικές τράπεζες.
Άλλωστε, η Ρωσία μπορεί να στηρίχτηκε στα χρόνια του Πούτιν στην ανασυγκρότηση μεγάλων επιχειρήσεων, συχνά με πλειοψηφική συμμετοχή του ρωσικού κράτους, εντούτοις κατά τα άλλα είναι μια «οικονομία της αγοράς», πολύ μεγάλο μέρος της οικονομίας είναι σε ιδιωτικά χέρια (και συχνά αυτό σημαίνει τον γαλαξία off-shore εταιριών όπου έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους οι Ρώσοι «ολιγάρχες») και όλο αυτός ο ιδιωτικός – επιχειρηματικός τομέας της οικονομίας γενικά ένιωθε ασφαλής όσο η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα εξασφάλιζαν την ομαλή διασύνδεση με την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία.
Η επικεφαλής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα
Η άλλη οπτική του Σεργκέι Γκλαζίεφ
Όμως την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Πούτιν τοποθέτησε τον Σεργκέι Γκλαζίεφ στη θέση του υπουργού Ολοκλήρωσης και Μακροοικονομικών για την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.
Ο Γκλαζίεφ, που ξεκίνησε την πολιτική παρουσία ως νεαρό μέλος της κυβέρνησης Γιέλτσιν, πριν παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διάλυση του κοινοβουλίου το 1993 και που θα βρεθεί κοντά στον στενό κύκλο του Πούτιν στην περίοδο μετά το 2010, είναι αρκετά γνωστός στη Ρωσία για τις τοποθετήσεις του σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής.
Ο Γκλαζίεφ δεν ήταν ποτέ φιλελεύθερος στα οικονομικά και μάλιστα στη δεκαετία του 2000 ασκούσε κριτική στον Πούτιν για τον οικονομικό φιλελευθερισμό του. Άλλωστε, για ένα διάστημα συμμετείχε σε άλλα κόμματα, κυρίως εθνικιστικά.
Γι’ αυτό και προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι το 2012 ανακοινώθηκε ότι αναλάμβανε οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν, κυρίως γιατί ο Γκλαζίεφ ασκούσε δριμεία κριτική στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και τη «δομική προσαρμογή» της δεκαετίας του 1990 και υποστήριζε έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο του κράτους στην οικονομία. Βασικό στοιχείο της οικονομικής φιλοσοφίας του Γκλαζίεφ ήδη από τότε ήταν η κριτικής στον νομισματικό και χρηματοοικονομικό συντηρητισμό. Κατά τη γνώμη κακώς η νομισματική πολιτική περιόρισε την προσφορά χρήματος, χρηματοδοτώντας τη διεθνή κερδοσκοπία των εμπορικών τραπεζών αντί για την εγχώρια παραγωγή, σε μια χώρα που γινόταν ολοένα και πιο εξαρτημένη από πιστώσεις από το εξωτερικό. Αντίθετα, ο Γκλαζίεφ εδώ και χρόνια υποστηρίζει την παροχή φτηνού επιδοτούμενου δανεισμού στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την καταφυγή σε αντιμονοπωλιακά μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Αυτά συνδυάζονται με την έμφαση στην έρευνα και την εκπαίδευση και βεβαίως με την αντίληψη ότι το μέλλον της Ρωσίας βρίσκεται περισσότερο στην κατεύθυνση της ευρασιατικής ολοκλήρωσης, που θα μπορούσε να δώσει πολύ μεγαλύτερη οικονομική δυναμική.

Ο Σεργκέι Γκλαζίεφ
Μια στρατηγική απέναντι στις κυρώσεις
Ο Γκλαζίεφ έκανε μια σημαντική παρέμβαση στην αρχή του πολέμου με το άρθρο του «Κυρώσεις και κυριαρχία». Το αντικείμενο του άρθρου είναι η διατύπωση προτάσεων για το πώς μπορεί η Ρωσία να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις και να ενισχύσει την εθνική κυριαρχία και στο πεδίο της οικονομίας και η διαμόρφωση μιας «νέας – ολοκληρωμένης – παγκόσμιας οικονομικής τάξης που επαναφέρει το διεθνές δίκαιο, την εθνική κυριαρχία, την ισότητα των κρατών, την ποικιλομορφία των εθνικών οικονομικών μοντέλων και τις αρχές μιας αμοιβαία επωφελούς και εθελοντικής οικονομικής συνεργασίας».
Ο Γκλαζίεφ για άλλη μια φορά ασκεί κριτική στον τρόπο που έχει κινηθεί μέχρι τώρα και η κεντρική τράπεζα και οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες στη Ρωσία κατηγορώντας τους ότι δεν χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία αλλά «δημιουργούν χίμαιρες». Παράλληλα, χωρίς να υποτιμά το κόστος των κυρώσεων βλέπει ταυτόχρονα σε αυτές και μια ευκαιρία για έναν συνολικότερο αναπροσανατολισμό της οικονομίας.
Ως προς τις προτάσεις του αυτές περιλαμβάνουν μια πολύ πιο αυστηρή ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν το νόμισμα και το συνάλλαγμα, ώστε να μην υπάρχει φυγή κεφαλαίων, μέτρα κατά της κερδοσκοπίας στις συναλλαγές με συνάλλαγμα στην εγχώρια αγορά, τη δημιουργία μηχανισμών για την τιμολόγηση σε ρούβλια των ρωσικών πρώτων υλών αλλά και για τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού συστήματος πληρωμών και εκκαθάρισης συναλλαγών, σε συνεργασία με ασιατικές χώρες.
Ουσιαστικά, είναι μια πρόταση ταυτόχρονα για μεγαλύτερη οικονομική παρέμβαση του κράτους, μια σχεδιασμένη και στοχευμένη «νομισματική χαλάρωση» και βεβαίως επιτάχυνση τα προσπάθειας για τη δημιουργία όχι μόνο συστημάτων συναλλαγών αλλά και ενός ευρύτερου εναλλακτικού οικονομικού χώρου, προφανώς σε συνεργασία με όσες χώρες συμμετέχουν τώρα στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ρωσία) αλλά με τον ορίζοντα προφανώς να περιλαμβάνει και την Κίνα.
Αυτό, άλλωστε δείχνει ότι η σύγκρουση που είναι ούτως ή άλλως εδώ και σε εξέλιξη για την οικονομική πολιτική της Ρωσίας δεν αφορά απλώς το εάν η κεντρική τράπεζα θα επιμείνει σε μια φιλελεύθερη ορθοδοξία, ή εάν θα ακολουθηθεί μια πολιτική ταυτόχρονα πιο επεκτατική νομισματικά και πιο παρεμβατική ως προς τον ρόλο του κράτους. Αφορά και το εάν ο ορίζοντας της Ρωσίας παραμένει ένα είδος «ατλαντικής ολοκλήρωσης», δηλαδή η βαθύτερη εμπλοκή στην οικονομική διάσταση της «Δύσης», ή εάν τελικά πρέπει να προκριθεί ακόμη περισσότερο η «ευρασιατική» κατεύθυνση.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Τουρκία: Στα τάρταρα η λίρα – «Καίει» ο πληθωρισμός με 70% [γράφημα]


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών βουλιάζει ξανά η λίρα Τουρκίας με την ισοτιμία να έχει φτάσει το 16,37 έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει στα ύψη τον πληθωρισμό που διαμορφώνεται πλέον σε 70% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Απριλίου, την ώρα που η κεντρική τράπεζα της χώρας κατ’ υπόδειξη του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δεν προχωρά σε αυξήσεις επιτοκίων. Οι διεθνείς επενδυτές πλέον έχουν αρχίσει ξανά να αμφισβητούν τις ανορθόδοξες οικονομικές και νομισματικές πολιτικές της Άγκυρας, με τον Ερντογάν να πιστεύει ότι μόνο τα χαμηλά επιτόκια θα αντιμετωπίσουν το υψηλό πληθωρισμό.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Επίσης την Τουρκία την επηρεάζει στις διεθνείς αγορές η επιθετική στάση που κρατά για την είσοδο της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ την ώρα που προχωρά και σε νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας.
Πλέον το εθνικό νόμισμα της χώρας υποχωρεί κατά σχεδόν 20% από τις αρχές του έτους έναντι του δολαρίου, φέρνοντας ξανά μνήμες του Δεκεμβρίου του 2021 όταν το ένα δολάριο ΗΠΑ είχε φτάσει τις 18,4 λίρες Τουρκίας. Τότε είχε πραγματοποιηθεί σειρά μειώσεων στα επιτόκια της χώρας τα οποία σήμερα διαμορφώνονται σε 14%. Το αποτέλεσμα ήταν τη χρονιά εκείνη η λίρα να υποχωρήσει κατά 44% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Πλέον οι νέες πιέσεις σημαίνουν ότι η χώρα μέσω της κεντρικής της τράπεζας θα πρέπει να ρίξει ξανά συναλλαγματικά αποθέματα στην αγορά εάν θέλει να στηρίξει το νόμισμα. Τραπεζίτες που μίλησαν με καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters αναφέρουν τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022 οι πωλήσεις συναλλαγματικών αποθεμάτων την Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας (CBRT) ξεπέρασαν τα 30 δις δολάρια. Αυτό ήταν που κράτησε εν μέρει τη λίρα Τουρκίας χωρίς πολλές διακυμάνσεις περίπου μέχρι και το Μάρτιο όταν άρχισαν να γίνονταια πιο έντονες οι επιπτώσεις στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Εάν υπολογιστούν και οι συμφωνίες ανταλλαγών (τα λεγόμενα swaps), τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Μαίου τα συναλλαγματικά αυτά αποθέματα φέρονται να υποχώρησαν κατά επιπλέον 7 δις δολάρια αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Πλέον μόνο το μήνα που διανύουμε η λίρα Τουρκίας έχει χάσει 8% περίπου της αξίας της.
Πρόκειται για εξελίξεις που αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας καθώς η βουτιά της ισοτιμίας της λίρας ευνοεί μεν τις εξαγωγές, αλλά αδειάζει το πορτοφόλι των καταναλωτών που πρέπει να αγοράσουν τρόφιμα και εισαγόμενα είδη πρώτης ή μη ανάγκης την ώρα που ο πληθωρισμός σπάει τα ρεκόρ με 70% σε ετήσια βάση.
Πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Οι προσπάθειες της Άγκυρας να στηρίξουν το νόμισμα φέτος πήγαιναν σχετικά καλά, αν και «έκαιγαν» συναλλαγματικά αποθέματα, μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτός ήταν ο βασικός παράγοντας που εκτίναξε ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό λόγω του ράλι των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον στη χώρα τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στα πραγματικά επιτόκια και το δείκτη τιμών. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού της CBRT διαμορφώνεται πλέον σε 14%. Η βουτιά του νομίσματος προκάλεσε με τη σειρά της μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού επειδή τα εισαγόμενα προϊόντα γίνονται πιο ακριβά, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί φαύλος κύκλος.
Ο παράγοντας γεωπολιτική
Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας συμβάλλει στο κλίμα ανησυχία στις αγορές. Ο πρόεδρος Ερντογάν αντιτάχθηκε στις προσπάθειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την αίτηση των σκανδιναβικών χωρών να γίνουν μέλη ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, ο Τούρκος ηγέτης επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κάλεσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα να βάλει φρένο την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Καρπούζι: Καλλιέργεια με απαιτήσεις – Μυστικά για ορθή άρδευση και λίπανση


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Καλλιέργεια με σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και λίπανση είναι το καρπούζι, το οποίο χρειάζεται αρκετή εμπειρία για να δώσει πλούσια ποιοτική παραγωγή.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σημαντικό ρόλο για την συνολική παραγωγή της καλλιέργειας του καρπουζιού έχει η ποιότητα του νερού.
Η συχνότητα και η ποσότητα νερού άρδευσης εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης του φυτού, την εποχή, την ηλιοφάνεια και τον τύπο του εδάφους. Τα φυτά απαιτούν ικανοποιητικά επίπεδα εδαφικής υγρασίας τόσο κατά την περίοδο βλάστησης όσο και την περίοδο ανάπτυξης του καρπού.
1) Λόγω της εκτεταμένης φυλλικής επιφάνειας, τα κολοκυνθοειδή έχουν υψηλό βαθμό απώλειας νερού με τη διαπνοή.
2) Άρδευση να γίνεται με προσοχή ώστε να χορηγούνται μόνο οι αναγκαίες ποσότητες νερού.
3) Πρέπει να γίνονται συχνά και ελαφρά ποτίσματα.
4) Έλεγχος της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του νερού και του εδάφους είναι απαραίτητη για την φυσιολογική ανάπτυξη και την ικανοποιητική ανθοφορία. Προσοχή να δίνεται και στην επαρκή στράγγιση για την μείωση των αλάτων στη ριζόσφαιρα.
Έλλειψη νερού επηρεάζει αρνητικά την φωτοσύνθεση και τον μεταβολισμό των φυτών και μπορεί να προκαλέσει μάρανση και ξήρανση κορυφής. –Υπερβολική υγρασία στο έδαφος μετά την μεταφύτευση έχει σαν συνέπεια την ανάπτυξη μεγάλων μεσογονατίων και περιορισμένο ριζικό σύστημα. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας προκαλεί ανθόρροια, ιδίως και όταν το ποσό του αζώτου στο έδαφος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Άφθονο νερό ή απότομο πότισμα μετά από διακοπή νερού κατά το στάδιο της ωρίμανσης μπορεί να προκαλέσει σχίσιμο του καρπού.
Έχει διαπιστωθεί ότι άρδευση με νερό ολικής περιεκτικότητας σε άλατα ΕCv=4,2 και ECe=6 mmhos μειώνει τη συνολική παραγωγή κατά 50%. Χαμηλή εδαφική υγρασία οξύνει τις συνέπειες της υψηλής εδαφικής αλατότητας.
Λίπανση
Η βασική λίπανση ενσωματώνεται μετά από την απολύμανση και μετά την μεταφύτευση σε όλη την επιφάνεια του εδάφους και σε βάθος 30 εκ. ή κατά μήκος των γραμμών φύτευσης με τη μισή ή τα 2/3 της ποσότητας.
Οι αναγκαίες ποσότητες σε θρεπτικά στοιχεία παρέχονται στην καλλιέργεια με τη βασική λίπανση και μέσω του νερού άρδευσης (υδρολίπανση).
Στη βασική λίπανση το σύνολο των λιπαντικών μονάδων (κιλά ανά στρέμμα) που εφαρμόζεται στην καλλιέργεια είναι:
- Ν = 8 Μονάδες
- Ρ2Ο5 = 16 Μονάδες
- Κ2Ο = 25 Μονάδες
- MgO= 8 Μονάδες
Στο 1ο στάδιο ανάπτυξης των φυτών (από τη μεταφύτευση έως το ξεσκέπασμα των φυτών γίνεται χορήγηση πυκνών σκευασμάτων φωσφόρου σε αφομοιώσιμη μορφή με ριζοπότισμα (300cc διαλύματος ανά φυτό). Συνήθως γίνονται 2 ριζοποτίσματα: το πρώτο κατά την μεταφύτευση και το δεύτερο μετά από 15 ημέρες.
Από το ξεσκέπασμα των φυτών μέχρι την άνθηση και καρπόδεση εφαρμόζουμε μειωμένη λίπανση για πρωίμιση της παραγωγής. Αρχικά και μέχρι την άνθηση σε συγκέντρωση Ν, Κ 2Ο, ΜgO σε συγκεντρώσεις 100, 120 και 30 και από την άνθηση έως την ολοκλήρωση της καρπόδεσης σε συγκέντρωση Ν, Κ2Ο, ΜgO σε συγκεντρώσεις 80, 120 και 30.
Συνιστάται η χορήγηση χουμικών και φουλβικών οξέων και αμινοξέων με την υδρολίπανση για την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών.
Από την καρπόδεση έως την ωρίμανση εφαρμόζουμε συστηματικά λίπανση αρχικά κάθε 2η άρδευση και στη συνέχεια σε κάθε αρδευση.
Συγκέντρωση Ν, Κ2Ο, ΜgO σε συγκεντρώσεις 120, 180 και 40.
Από την ωρίμανση μέχρι την συγκομιδή δεν γίνεται χορήγηση θρεπτικών στοιχείων, μόνο παροχή νερού.
Σε όξινα εδάφη προτιμάται η νιτρική άσβεστος ενώ σε αλκαλικά η νιτρική αμμωνία.
Το θειϊκό μαγνήσιο δημιουργεί προβλήματα στην ανάμειξη του με νιτρική άσβεστο. Συνιστάται να προτιμάται το νιτρικό μαγνήσιο λόγω υψηλής διαλυτότητας στο νερό.
Ιχνοστοιχεία χορηγούνται αφού διαπιστωθεί η έλλειψή τους μετά από εξέταση φυλλοδιαγνωστικής.
Το pH του εδάφους θα πρέπει να κυμανθεί σε 5,8 -6,5.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Τροχαίο ατύχημα επί της Πολυμέρη τα ξημερώματα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σοκ 41χρονος Πα-τέρας ασελγούσε στην 10χρονη κόρη του στον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Έχασε τη ζωή του από ανακοπή δρομέας του Skíathos trial Run