Connect with us

OIKONOMIA

Ρωσία: Κρατικοποιεί το project «Σαχαλίνη 2» πετώντας έξω τους ξένους μετόχους

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στην πρώτη κρατικοποίηση ρωσικού project, στο οποίο μετείχαν και δυτικές εταιρείες προχώρησε το Κρεμλίνο, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις δυτικές κυρώσεις και την μαζική έξοδο πολλών ξένων πολυεθνικών από τη ρωσική αγορά. Το project, εξάλλου, δεν είναι τυχαίο, αλλά αφορά τον νευραλγικό ενεργειακό τομέα και συγκεκριμένα το φιλόδοξο έργο παραγωγής φυσικού αερίου «Σαχαλίνη 2».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συγκεκριμένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν με προεδρικό διάταγμα πέντε (!) σελίδων διέταξε την μεταφορά όλων των δικαιωμάτων του project φυσικού αερίου Sakhalin Energy Investment Co. σε έναν νέο, υπό διαμόρφωση, ρωσικό φορέα, επικαλούμενος την απειλή που ελλοχεύει για το έργο σε επίπεδο περιβάλλοντος και τεχνολογικής ανάγκης λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης: IEA: Προειδοποιεί για δελτίο ενέργειας τον χειμώνα στην Ευρώπη

Με τον τρόπο αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, οι ξένοι μέτοχοι της κοινοπραξίας, ήτοι η Shell, η Mitsubishi και η Mitsui, θα πιεστούν να αποχωρήσουν από το project, το οποίο παράγει περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής LNG.

Το διάταγμα δίνει στους σημερινούς επενδυτές ένα μήνα περιθώριο να αποφασίσουν, αν θα παραμείνουν ή όχι. Όμως, ουσιαστικά η παραμονή τους δεν είναι δική τους απόφαση, καθώς θα πρέπει να προσκομίσουν τα έγγραφα που αποδεικνύουν το μερίδιο τους στον νέο φορέα, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα να επικυρώσει ή όχι το μερίδιο τους. Η Gazprom είναι η μόνη που μένει αλώβητη κρατώντας στο ακέραιο το μετοχικό της μερίδιο ύψους 50%+1 μετοχή.

ΙΕΑ: Δέσμη 10 μέτρων για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο

Θα φύγουν… με άδεια χέρια

Όπως σχολιάζουν διεθνείς αναλυτές, το χειρότερο είναι πως οι ξένοι μέτοχοι που θα θελήσουν (ήτοι θα υποχρεωθούν) να αποχωρήσουν, είναι λίαν αμφίβολο πως θα αποζημιωθούν. Το ρωσικό δημόσιο θα προχωρήσει σε έναν λογιστικό έλεγχο για να καθορίσει τυχόν ζημιές που υπάρχουν στο project, οπότε μπορεί να καταλήξει να επιβάλει στους μετόχους τις όποιες οικονομικές επιβαρύνσεις προκύψουν.

Το project «Σαχαλίνη 2», στο νησί της Σαχαλίνης στο Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό (απέναντι από την Ιαπωνία), μετρά 28 χρόνια και αναπτύχθηκε από την Gazprom σε συνεργασία κυρίως με την πετρελαϊκή Shell, η οποία κατέχει ένα μερίδιο ύψους 27,5%. Έτεροι βασικοί μέτοχοι είναι οι ιαπωνικές Mitsui και Mitsubishi με μερίδιο 12,5% και 10% αντιστοίχως.

Σε ανακοίνωση της η Shell επεσήμανε πως πάντοτε έδρασε με γνώμονα τα συμφέροντα του project και σε εφαρμογή όλων των νομικών απαιτήσεων. Αναφορικά δε, με τις αποφάσεις του Κρεμλίνου δήλωσε πως σε πρώτη φάση μελετά το περιεχόμενο και τις επιπτώσεις του προεδρικού διατάγματος.

Πάντως, η εταιρεία είχε εκφράζει, από τον περασμένο Μάρτιο, την πρόθεση της να αποχωρήσει από την κοινοπραξία, στο πλαίσιο της εξόδου της από την ρωσική αγορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Οι περισσότερες δυτικές ενεργειακές εταιρείες έχουν δηλώσει πως θα αποχωρήσουν από την ρωσική αγορά και προσπαθούν να βρουν αγοραστή για τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Στριμωγμένη η Ιαπωνία 

Οι ιαπωνικές εταιρείες που μετέχουν στο έργο είναι εξαιρετικά πιθανό πως θα προσπαθήσουν να παραμείνουν, καταλήγοντας σε μια νέα συμφωνία με τους Ρώσους και τον νέο φορέα. Κι αυτό λόγω της ευάλωτης κατάστασης που βρίσκεται ενεργειακά η Ιαπωνία, με μεγάλο μέρος της παραγωγής της να εξαρτάται από την λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων.

Συνολικά οι ιαπωνικές ενεργειακές εταιρείες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ρωσία για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας και κυρίως των μεγάλων πόλεων. Οι εισαγωγές LNG από τη Ρωσία ξεπερνούν ετησίως το 10% των εθνικών ενεργειακών αναγκών. Ενδεικτικά η Hiroshima Gas αγοράζει 200.000 τόνους LNG το χρόνο από την Ρωσία και την «Σαχαλίνη 2» και το συμβόλαιο της λήγει κανονικά το 2028.

Αντιδρώντας στις εξελίξεις, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα σχολίασε πως δεν θεωρεί ότι το προεδρικό διάταγμα για την Σαχαλίνη 2 σημαίνει πως θα υπάρχει άμεση διακοπή στις ροές ρωσικού LNG προς την Ιαπωνία. Αν και παραδέχτηκε πως το Τόκιο θα πρέπει να μελετήσει προσεκτικά το νέο συμβόλαιο που θα κληθούν να υπογράψουν και να εφαρμόσουν οι ξένες εταιρείες.

Πάντως, τους τελευταίους μήνες, η Ιαπωνία έχει κάνει προσπάθεια να αναζητήσει επίσης εναλλακτικούς προμηθευτές LNG προσεγγίζοντας την Μαλαισία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, ανησυχώντας πως η Ρωσία μπορεί να της κλείσει τις στρόφιγγες. Τα ιαπωνικά αποθέματα LNG υπολογίζεται πως δεν ξεπερνούν τις τρεις εβδομάδες.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

ΥπΑΑΤ: Πράσινο φως για το αλιευτικό καταφύγιο Νέας Κρήνης Θεσσαλονίκης

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στην υλοποίηση του έργου κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου στη Νέα Κρήνη του δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης προχωρά το ΥπΑΑΤ, προϋπολογισμού 6.601.400 ευρώ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και εντάσσεται στην κατηγορία των έργων υπό τμηματοποίηση (phasing) κατάσταση 3 του Σχεδίου Δράσης, καθόσον πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τις σχετικές εγκυκλίους της Εθνικής Αρχής Συντονισμού.

Διαβάστε επίσης: ΥπΑΑΤ: Εκσυγχρονισμός του λιμένα Ελευθερών Καβάλας

Το αλιευτικό καταφύγιο πρόκειται να κατασκευαστεί στην παράκτια ζώνη της περιοχής Νέας Κρήνης του Δήμου Καλαμαριάς, από το ύψος της οδού Βρυούλων μέχρι την οδό Αιολίας περίπου, σε συνέχεια της νομίμως υφιστάμενης επιχωμάτωσης που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό το 1996 κατά την κατασκευή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Επίσης στον Δήμο Καλαμαριάς και σε παρακείμενο χώρο λειτουργεί η μαρίνα Θεσσαλονίκης (Αρετσού), η οποία έχει καθοριστεί ως λιμένας – τόπος εκφόρτωσης/μεταφόρτωσης σκαφών παράκτιας αλιείας και ξιφία. Λόγω του περιορισμένου χώρου που υπάρχει στη μαρίνα Αρετσούς για τα αλιευτικά σκάφη, μεγάλος αριθμός αυτών είτε αγκυροβολούν εκτός της μαρίνας (όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν), όπου όμως δεν υπάρχει καμία σχετική υποδομή, είτε χρησιμοποιούν άλλα απομακρυσμένα αλιευτικά καταφύγια. Επιπλέον η μαρίνα προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και για το λόγο αυτό οι αλιείς θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ανατολική λιμενολεκάνη, στην οποία με μεγάλες δυσκολίες ελλιμενίζουν τα σκάφη τους και συνεπώς να μετεγκατασταθούν στη νέα αλιευτική υποδομή, η σκοπιμότητα της οποίας χαρακτηρίζεται σημαντική και επείγουσα.

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης  περιλαμβάνει  την κατασκευή ενός προσήνεμου μώλου (κυματοθραύστη), δύο υπήνεμων μώλων εγκάρσια προς την ακτή, εσωτερικού κρηπιδώματος και κατά συνέπεια τη δημιουργία λειτουργικής λιμενολεκάνης έκτασης 20.476μ2 και συνολικού μήκους κρηπιδωμάτων 462μ. Επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή κτίσματος Η/Μ χώρων με τα απαραίτητα δίκτυα. .

Ακόμη η Πράξη περιλαμβάνει υποέργα αρχαιολογικών εργασιών χερσαίου και θαλάσσιου χώρου, φωτοσήμανσης του καταφυγίου από το Πολεμικό Ναυτικό, τις απαραίτητες συνδέσεις με τα Δίκτυα Κοινής Ωφέλειας (Ο.Κ.Ω.) για την ύδρευση και ηλεκτροφωτισμό του καταφυγίου. Επίσης προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου – βασικού μελετητή και τέλος προβλέπεται υποέργο για τη διερεύνηση της ποιότητας και του τρόπου διάθεσης των βυθοκορημάτων.

Με την ολοκλήρωση της Πράξης επιτυγχάνεται η κατασκευή ενός σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου αλιευτικού καταφυγίου, χωρητικότητας 83 επαγγελματικών σκαφών (25 μεγάλα γρι- γρι και μηχανότρατες και 55 σκάφη παράκτιας αλιείας),  που θα καλύπτει τις ανάγκες των αλιέων του Δήμου Καλαμαριάς και όλου του στόλου της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

DW: Η ενεργειακή κρίση βάζει «τεστ» στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τις συνέπειες της γερμανικής απληστίας για φθηνό φυσικό αέριο για την Ευρώπη σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle .

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Die Zeit σχολιάζοντας την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, επισημαίνει ότι φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα «καλών» και «κακών» μαθητών, υπενθυμίζοντας μία ρητορική που «αρέσκονταν» να χρησιμοποιούν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε κατηγορήσει τότε την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία ότι ζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους. Ταυτόχρονα, η γερμανική κυβέρνηση συμβούλεψε επανειλημμένα τις χώρες αυτές να «κάνουν τα μαθήματά τους»».

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Τα τρία σενάρια για το φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «αυτή η ρητορική δεν έχει ξεχαστεί μέχρι σήμερα σε Αθήνα, Μαδρίτη, Λισαβόνα και Παρίσι. Τώρα ωστόσο, είναι οι Γερμανοί αυτοί που δεν έχουν κάνει τα μαθήματά τους. Η απληστία για φθηνό φυσικό αέριο, όπως θεωρούν πολλοί, έχει πλουτίσει τη γερμανική βιομηχανία, καθιστώντας παράλληλα την Ευρώπη εκβιάσιμη».

Βέβαια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν είναι μόνο οι προηγούμενες συμφωνίες με τη Ρωσία, τις οποίες πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες χαρακτηρίζουν ως απερίσκεπτες, καθώς θεωρούν εξίσου παράλογο το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να βάλει λουκέτο και στα τρία τελευταία πυρηνικά εργοστάσια τον ερχόμενο χειμώνα. «Πώς μπορείς να κλείνεις πυρηνικά εργοστάσια εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ταυτόχρονα να απαιτείς αλληλεγγύη;», διερωτάται ο συντάκτης.

Το παράδειγμα της Ελλάδας

Σε πτυχές της ενεργειακής κρίσης αναφέρεται και η Handelsblatt, σε εκτενή ανάλυση για τα κενά που αφήνει στη βιομηχανία η έλλειψη φυσικού αερίου αλλά και στο ενδεχόμενο «Αναγέννησης» του λιγνήτη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το παράδειγμα της Ελλάδας είναι χαρακτηριστικό, καθώς παρά τα σημαντικά βήματα που είχε κάνει η χώρα όσον αφορά την απολιγνιτοποίηση, ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα: «Το έκτακτο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει τώρα τον διπλασιασμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη από πέντε σε δέκα τεραβατώρες μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες». Βέβαια, όπως επισημαίνει, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού δημιουργεί προβλήματα στην υλοποίηση του σχεδίου.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE5 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ8 ώρες ago

Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

Δημοφιλή