Connect with us

OIKONOMIA

Ρωσία: Ο «κρυφός» ρόλος της στην παγκόσμια οικονομία – Κάτι παραπάνω από ένα «βενζινάδικο με πυρηνικά»

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πριν την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, η Ρωσία – και σε μικρότερο βαθμό η ίδια η Ουκρανία – είχε συμβάλει στη διασφάλιση μιας σταθερής προμήθειας εμπορευμάτων και υπηρεσιών ζωτικής σημασίας για μια ομαλή λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας, μερικά από τα οποία δεν έγιναν αντιληπτά από κανέναν παρά μόνο από ειδικούς, σημειώνει σε ανάλυσή του το russiamatters.org (απ’ όπου και η κεντρική φωτογραφία, επάνω), το οποίο υποστηρίζεται από την Carnegie Corporation της Νέας Υόρκης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιβάρυνε τη ζημιά από την Covid-19

Τώρα, ο πόλεμος που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, μαζί με το επακόλουθο κύμα άνευ προηγουμένου δυτικών κυρώσεων, η εταιρική έξοδος από τη Ρωσία και οι αντιδράσεις της ίδιας της Μόσχας σε αυτά τα μέτρα έχουν προκαλέσει απτή ζημιά σε ορισμένους σημαντικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας -συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, της γεωργίας, τις αερομεταφορές και της παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως τσιπ υπολογιστών και μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων – επιβαρύνοντας τη ζημιά που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19.

Ανώτατα στελέχη διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχουν προειδοποιήσει ότι οι διαταραχές του πολέμου στο παγκόσμιο εμπόριο θα μπορούσαν να ωθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, προκαλώντας ταραχές για τα τρόφιμα και μόνιμες ζημιές στις οικονομίες των φτωχότερων χωρών. Οι δονήσεις έχουν ήδη γίνει αισθητές – από κρατική χρεοκοπία στη Σρι Λάνκα έως θανατηφόρες αναταραχές στο Περού.

Για πολλούς παρατηρητές, η κλίμακα αυτών των κυματιστικών φαινομένων έχει εκπλήξει. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η οικονομία της Ρωσίας κατατάσσεται κάπου μεταξύ της έκτης και της 12ης μεγαλύτερης στον κόσμο, αλλά το βάρος της συνήθως αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στους υδρογονάνθρακες – ένα « βενζινάδικο με πυρηνικά », όπως είπε ο ιστορικός Yuval Noah Harari μια εβδομάδα πριν τον πόλεμο.

Επιφανειακή άποψη

Τόσο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο Μπαράκ Ομπάμα, θεωρούσαν τη Ρωσία δευτερεύοντα παίκτη στη διεθνή οικονομική σκηνή. Αυτό είναι κατανοητό: Η Ρωσία αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 3,3% της συνολικής παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.

Αλλά μια τέτοια επιφανειακή άποψη δεν λαμβάνει υπόψη τον μεγάλο ρόλο της σε αρκετούς βασικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας.

Ακολουθεί κατάλογος από πέντε τέτοιους τομείς που μέχρι στιγμής έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την εισβολή της Μόσχας και τις οικονομικές επιπτώσεις της.

1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τι σημασία είχε η Ρωσία: Πέρυσι η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα. Επίσης, εμπλουτίζει περισσότερο ουράνιο για χρήση σε πυρηνικούς σταθμούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Επιπτώσεις: Η προσφορά ρωσικής ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές συρρικνώνεται λόγω των κυρώσεων και των ταραχών μεταξύ των βασικών παραγόντων στην αλυσίδα παραγωγού-καταναλωτή.

Οι μειωμένες προμήθειες έχουν ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, ορισμένες από τις οποίες είναι ήδη υψηλές μετά την πανδημία. Το αποτέλεσμα είναι απλό: Το υψηλότερο ενεργειακό κόστος ανεβάζει τις τιμές σχεδόν για οτιδήποτε κατασκευάζεται ή μεταφέρεται, από το τσιμέντο μέχρι τα καλλυντικά. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί δυνητικά πολιτικά προβλήματα για τους ηγέτες παγκοσμίως.

Πετρέλαιο: Μέσα σε δύο εβδομάδες από την εισβολή της Μόσχας, οι τιμές για τους δύο τύπους αργού πετρελαίου – Brent και West Texas Intermediate – εκτινάχθηκαν κατά 20% και 34%, αντίστοιχα.

Οι τιμές είναι πιθανό να συνεχίσουν να ανεβαίνουν καθώς προχωρά η προτεινόμενη απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ. Στις ΗΠΑ, όπου η τιμή του αργού αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ του λιανικού κόστους της βενζίνης, οι τιμές στην αντλία έφθασαν σε υψηλά ρεκόρ, αναγκάζοντας την ανάληψη δράσης να φτάσει μέχρι τον Λευκό Οίκο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, στελέχη του κλάδου προειδοποιούν για «συστημική» έλλειψη καυσίμου ντίζελ, με τις τιμές να σημειώνουν νέο υψηλό στις αρχές Μαΐου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας λέει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει «τη μεγαλύτερη κρίση εφοδιασμού των τελευταίων δεκαετιών», προβλέποντας ότι μέχρι τον Μάιο σχεδόν 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα – περίπου το ένα τέταρτο της ρωσικής παραγωγής – δεν θα φθάνουν πλέον στην αγορά.

Μεγάλες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου έχασαν δισεκατομμύρια αποεπενδύοντας από τη Ρωσία (αλλά έχουν αναπληρώσει τις απώλειες από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου).

Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη, η οποία πήρε το 74% των ρωσικών εξαγωγών το 2021, έχει πληγεί περισσότερο. Οι τιμές εκεί είχαν ανέβει απότομα πριν τον πόλεμο, με τη Μόσχα να κατηγορείται ότι περιόρισε τις προμήθειες αντί να στείλει περισσότερες. Από την εισβολή στην Ουκρανία, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Τώρα, υπό το πρίσμα της βαρβαρότητας της Μόσχας κατά των αμάχων, οι ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά η κορυφαία οικονομία της Γερμανίας, αγωνίζονται να βρουν τρόπο για να τιμωρήσουν τη Μόσχα με εμπάργκο στο φυσικό αέριο χωρίς να καταστρέψουν τις δικές τους οικονομίες. Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υπερδιπλασιαστεί μέχρι στιγμής το 2022, αυξανόμενες στις 3 Μαΐου στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος των Αμερικανών ακολούθησαν το παράδειγμά τους, αφού το φυσικό αέριο καυσίμων τροφοδοτεί το 40% της εγχώριας παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανθρακας: Οι τιμές του άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έφθασαν σε υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο, υπερτριπλασιαζόμενες από την αρχή του έτους, εν μέσω επιπέδων ρεκόρ χρήσης. Τον Απρίλιο, μετά από καταγγελίες για θηριωδίες από ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, επιβλήθηκαν σταδιακές απαγορεύσεις του ρωσικού άνθρακα στην Ιαπωνία, η οποία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, όπου ο ρωσικός άνθρακας αποτελούσε σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών το 2021, απειλώντας να αυξήσει το κόστος στους καταναλωτές.

Πυρηνικά καύσιμα: Οι τιμές του ουρανίου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 30% μέσα σε τρεις εβδομάδες από την έναρξη του πολέμου και κανείς δεν μπορεί «να καλύψει γρήγορα τον ρόλο της Ρωσίας σε μια περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού που θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να αναζωπυρωθεί», αναφέρει η Wall Street Journal.

Η Μόσχα ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις εξαγωγές ουρανίου στις ΗΠΑ – οι οποίες έλαβαν το 16% των προμηθειών της από τη Ρωσία το 2020 – αλλά ο αντίκτυπος στην ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ πιθανότατα θα είναι σχετικά μικρός.

2. Γεωργία

Τι σημασία είχε η Ρωσία: Η Ρωσία ήταν ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο το 2021-2022 και βασικός παραγωγός και των τριών κύριων συστατικών που χρησιμοποιούνται στα λιπάσματα. Η Ρωσία ήταν επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο ηλιέλαιου, βασικού συστατικού σε πολλά τρόφιμα μαζικής παραγωγής.

Αντίκτυπος: Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν φτάσει σε νέο υψηλό καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλήττει τις προμήθειες σιτηρών, φυτικών ελαίων και λιπασμάτων. Οι τιμές των τροφίμων τον Μάρτιο εκτινάχθηκαν κατά 34% από έτος σε έτος, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ – το ταχύτερο μηνιαίο ποσοστό των τελευταίων 14 ετών.

Χειρότερα πληγείσες είναι οι φτωχότερες χώρες, που ήδη παλεύουν από τον αντίκτυπο της COVID-19. Ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις για τα δικαιώματα προειδοποιούν ότι ο πόλεμος μπορεί να αφήσει εκατομμύρια πεινασμένους, ειδικά στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία – επίσης σημαντικό εξαγωγέα σιτηρών – για γεωργικά προϊόντα.

Σιτηρά: Οι τιμές των σιτηρών – ήδη μερικές από τις υψηλότερες των τελευταίων ετών – έχουν εκτοξευθεί ως απάντηση στον πόλεμο, γράφει το USDA. Οι ρωσικές εξαγωγές εμποδίζονται από «εξαιρετικά υψηλά ασφάλιστρα για τα πλοία» και κυρώσεις που «καθιστούν τις εμπορικές συναλλαγές δύσκολες».

Η Ουκρανία, η οποία παρείχε το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού το 2021-2022, το 16% προς τη Ρωσία, αναγκάστηκε να περιορίσει τις γεωργικές καλλιέργειες και να αναστείλει τις λιμενικές δραστηριότητες.

Οι εισαγωγές προς την Αίγυπτο και την Τουρκία αναμένεται να πληγούν ιδιαίτερα, ωθώντας τους αναλυτές να υπενθυμίσουν ότι η αύξηση των τιμών του ψωμιού -εν μέρει λόγω των ελλείψεων παραγωγής που σχετίζονται με την ξηρασία στη Ρωσία και την Ουκρανία- βοήθησε να πυροδοτήσει τις διαμαρτυρίες της Αραβικής Άνοιξης το 2011-2012.

Λιπάσματα: Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αζώτου στον κόσμο (16,5% της παγκόσμιας προσφοράς) το 2018 και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλίου (16,5%) και φωσφορικών αλάτων (12,7%), αντιπροσωπεύοντας σημαντικό μερίδιο των εισαγωγών λιπασμάτων σε πολλές χώρες που βρίσκονται στη λίστα των «μη φιλικών» της Μόσχας , αναφέρει το Farm Week Now, επικαλούμενο τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.

Η Ουκρανία, επίσης, είναι βασικός παραγωγός αυτών των χημικών ουσιών. Τώρα τα λιπάσματα γίνονται πιο ακριβά και πιο δύσκολο να αποκτηθούν λόγω ενός συνδυασμού δυτικών κυρώσεων και των «αντιποιητικών μέτρων στις εξαγωγές της Ρωσίας».

Η κρίση της προσφοράς οδήγησε σε πενταπλασιασμό των τιμών σε ορισμένες αγορές, αναφέρει το AP, καθιστώντας την προσφορά τροφίμων στον κόσμο πιο ακριβή και λιγότερο άφθονη, καθώς οι αγρότες μειώνουν τα θρεπτικά συστατικά για τις καλλιέργειές τους, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλότερες αποδόσεις».

Φυτικά έλαια: Στις αρχές Μαρτίου, οι τιμές είχαν υπερδιπλασιαστεί από τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει το περιοδικό Time , λόγω των ίδιων προβλημάτων που έπληξαν τις εξαγωγές σιτηρών. Ενώ η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 23% της παγκόσμιας αγοράς το 2019, η Ουκρανία -ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιέλαιου και λαδιού κνήκου στον κόσμο- αντιπροσώπευε έως και το 46%

3. Αγαθά και υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας

Τι σημασία είχε η Ρωσία: Η Ρωσία εξορύσσει περίπου το 37% του παλλαδίου στον κόσμο, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Techcet, βασικό συστατικό τόσο στα τσιπ υπολογιστών όσο και στις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Αντιπροσωπεύει επίσης περίπου το 11% του νικελίου παγκοσμίως, μια άλλη κρίσιμη εισροή για τις μπαταρίες EV. Η Ρωσία και η Ουκρανία προμηθεύουν και τα δύο άλλα υλικά κατασκευής τσιπ, συμπεριλαμβανομένου του 40-50% του αερίου Νέον για την παραγωγή ημιαγωγών – η παραγωγή του στην Ουκρανία βασίζεται εν πολλοίς στη Ρωσία, ως υποπροϊόντος της βιομηχανίας χάλυβα της τελευταίας.


Φωτογραφία rostec.ru

Το Νέον είναι επίσης ζωτικής σημασίας καύσιμο για τη λειτουργία μηχανών που χρησιμοποιούν λέιζερ, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί βασικό εργαλείο για την κατασκευή ημιαγωγών. Και οι δύο χώρες, Ρωσία και Ουκρανία, ήταν το κέντρο των υπεράκτιων ομάδων πληροφορικής για δεκάδες ξένες εταιρείες.

Αντίκτυπος: Οι κυρώσεις μετά την εισβολή και η εκποίηση απείλησαν τις προμήθειες βασικών υλικών μπαταριών για κατασκευαστές EV στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς και για τους κατασκευαστές τσιπ υπολογιστών. Εχουν επίσης αναγκάσει τις δυτικές εταιρείες να ανανεώσουν τις εξωτερικές αναθέσεις τους στον τομέα της πληροφορικής.

Ηλεκτρικά οχήματα: Οι τιμές του παλλαδίου έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί (από το 1984), καθώς οι κυρώσεις απειλούν να διαταράξουν την παραγωγή και αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την απαγόρευση εμπορίας μετάλλου ρωσικής παραγωγής.

Οι τιμές του νικελίου έφθασαν επίσης σε νέο υψηλό 11 ετών στις αρχές Μαρτίου εν μέσω φόβων για την προσφορά. Η άνοδος των τιμών, γράφουν οι Financial Times, απειλεί «το στοίχημα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της αυτοκινητοβιομηχανίας στα ηλεκτρικά οχήματα», που βασίζεται στην προϋπόθεση ότι οι τιμές των μπαταριών θα συνεχίσουν να μειώνονται.

Τσιπ υπολογιστών: Η πανδημία έδωσε τη δυνατότητα στους κατασκευαστές τσιπ να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές εφοδιασμού, αναφέρουν τόσο η Wall Street Journal όσο και το Reuters: Οι μεγάλοι παραγωγοί έχουν αποθηκεύσει πρώτες ύλες και έχουν διαφοροποιήσει τις προμήθειες.

Αλλά η προοπτική της μακροπρόθεσμης σπανιότητας φαίνεται αρκετά μεγάλη ώστε να εμπλακεί ο Λευκός Οίκος. Ενας φόβος ήταν ότι η Ρωσία θα προσπαθούσε να τιμωρήσει τη Δύση περιορίζοντας τις εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών σε υποστρώματα ζαφειρίου .

Επαγγελματίες πληροφορικής: Η Gartner, εταιρεία συμβούλων τεχνολογίας, εκτιμά ότι, πριν τον πόλεμο, υπήρχαν πάνω από 1 εκατομμύριο επαγγελματίες πληροφορικής στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία – τον σύμμαχο της Μόσχας που υπόκειται σε κυρώσεις- και περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς εργάζονταν σε εταιρείες συμβούλων ή εξωτερικών αναθέσεων.

Μόνο η Deutsche Bank είχε 1.500 υπαλλήλους στη Ρωσία που ανέπτυσσαν και συντηρούσαν λογισμικό και αντιμετώπισε την απώλεια του ενός τέταρτου των ειδικών πληροφορικής της επενδυτικής τράπεζας μετά την έναρξη του πολέμου.

Οι ρώσοι επαγγελματίες πληροφορικής φέρεται να φεύγουν σωρηδόν, με μια βιομηχανική ομάδα να λέει στους βουλευτές τον Μάρτιο ότι έως και 70.000 είχαν ήδη εγκαταλείψει και έως και 100.000 ακόμη θα μπορούσαν να φύγουν τον επόμενο μήνα.

4. Μέταλλα

Τι σημασία είχε η Ρωσία: Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας χάλυβα στον κόσμο και η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι μεγαλύτεροι πωλητές χυτοσιδήρου στον κόσμο, οι μπρικέτες σιδηρομεταλλεύματος που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή χάλυβα.

Οι ΗΠΑ – ο μεγαλύτερος αγοραστής χυτοσιδήρου στον κόσμο τα περισσότερα χρόνια – έλαβαν τα δύο τρίτα των εισαγωγών τους το 2021 από τις δύο χώρες. Η Rusal, ρωσική εταιρεία υπό κυρώσεις, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο εκτός Κίνας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 6% των παγκόσμιων προμηθειών. Και η Ρωσία είναι μεγάλος παραγωγός κοβαλτίου και χαλκού.

Αντίκτυπος: Οι εξαγωγές ρωσικών μετάλλων απειλούνται από τον πόλεμο και τις οικονομικές επιπτώσεις του, που έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές σε υψηλά ρεκόρ.

Αυτά τα προβλήματα επιδεινώνονται από διαταραχές στις προμήθειες από την Ουκρανία – μεγάλη παραγωγό μετάλλων από μόνη της, που κατατάσσεται στην 8η θέση μεταξύ των παγκόσμιων παραγωγών χάλυβα.

Χάλυβας: «Η εισβολή της Ρωσίας απειλεί να μετατρέψει τον χάλυβα σε εμπόρευμα πολυτελείας», σύμφωνα με την Washington Post.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί: Το κόστος του χάλυβα θερμής έλασης έφτασε σε ιστορικό υψηλό στα μέσα Μαρτίου, αυξημένο κατά σχεδόν 250% σε σχέση με λίγο πριν την πανδημία, όπως και η τιμή του οπλισμού – οι ράβδοι από κυματοειδές χάλυβα που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του σκυροδέματος σε κατασκευαστικά έργα παγκοσμίως — το οποίο αυξήθηκε κατά 150%.

Οι τιμές του χυτοσιδήρου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τότε που «οι μάχες σταμάτησαν τις ουκρανικές αποστολές και οι εισαγωγείς σταμάτησαν να παραγγέλνουν από τη Ρωσία», αναφέρει η Wall Street Journal .

Αλουμίνιο: «Από όλα τα μεγάλα βιομηχανικά μέταλλα, το αλουμίνιο φαίνεται να είναι το πιο εκτεθειμένο», δήλωσε αναλυτής στο Reuters στις αρχές Μαρτίου, καθώς οι τιμές κατέληξαν σε υψηλά ρεκόρ εν μέσω φόβων για μειωμένη ρωσική προσφορά. Από τις 30 Μαρτίου, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 26% αυτό έτος.

5. Αεροδιαστημική, αεροπορία και παγκόσμια ναυτιλία

Τι σημασία είχε η Ρωσία: Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός τιτανίου στον κόσμο, που χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή αεροπλάνων και αεροκινητήρων. Η χώρα προσφέρει επίσης τις συντομότερες αεροπορικές διαδρομές από την Ασία προς την Ευρώπη.

Αντίκτυπος: Ο πόλεμος διακόπτει τις αλυσίδες εφοδιασμού στον ευρωπαϊκό αεροδιαστημικό και αμυντικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων βασικών μετάλλων, λέει η Fitch Ratings.

Οι παγκόσμιες τιμές τιτανίου έχουν εκτοξευθεί καθώς μειώνονται οι προμήθειες, τόσο λόγω των κυρώσεων στις ρωσικές τράπεζες όσο και λόγω δευτερευόντων επιπτώσεων, όπως η απροθυμία των μεγάλων εμπορευματικών εταιρειών να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα ρωσικά λιμάνια.

Στον ουρανό, οι περιορισμοί υπερπτήσεων που απορρέουν από τον πόλεμο έχουν αυξήσει το κόστος των αεροπορικών ταξιδιών.

Κατασκευή αεροδιαστημικής: Μέχρι πρόσφατα, η Ρωσία αντιπροσώπευε το 15-20% της παγκόσμιας παραγωγής τιτανίου. Οι μοναδικές ιδιότητες του μετάλλου – ελαφρύ αλλά πολύ ισχυρό, ικανό να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και να αντιστέκεται στη διάβρωση – το καθιστούν δημοφιλές όχι μόνο στην αεροδιαστημική βιομηχανία αλλά και σε άλλες, από ιατρικά εμφυτεύματα και χειρουργικές συσκευές μέχρι χημική επεξεργασία και εξαρτήματα για βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Οι τιμές του σιδηροτιτανίου στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν απότομα στις αρχές Μαρτίου μετά από σχεδόν μισό χρόνο μικρής αλλαγής. Οι δυτικές εταιρείες αεροδιαστημικής προσπάθησαν να αποθηκεύσουν τιτάνιο πριν την εισβολή, επομένως φαίνεται να έχουν ένα μαξιλάρι για ίσως έξι έως εννέα μήνες, εκτιμά η Fitch.

«Αλλά εάν οι διακοπές συνεχιστούν μετά το 2022», έγραψε ο οίκος αξιολόγησης στις 3 Μαΐου, «η διαθεσιμότητα της προσφοράς και οι αυξημένες τιμές μπορεί να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους και τον όγκο παραγωγής των αεροδιαστημικών εταιρειών».

Υπηρεσίες μεταφοράς: Ο ρωσικός εναέριος χώρος είναι κλειστός για αεροσκάφη από δεκάδες χώρες ως αντίποινα για την απαγόρευση των ρωσικών αεροπλάνων. Κατά συνέπεια, οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, που ήδη υποφέρουν από το υψηλό κόστος καυσίμων και την πτώση της ζήτησης στην εποχή της πανδημίας, χρειάζονται μεγαλύτερες διαδρομές για να παρακάμπτουν τη Ρωσία.

Αυτά, με τη σειρά τους, αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων και τους ναύλους. Η Μόσχα ισχυρίστηκε τον Μάρτιο ότι οι ξένες αεροπορικές εταιρείες ξοδεύουν επιπλέον 37,5 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα για να παρακάμψουν τη χώρα.

(Και έχουν ήδη γραφτεί πολλά για τα ξένα αεροσκάφη αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν κολλήσει στη Ρωσία, και είναι απίθανο να ανακτηθούν ποτέ).

Οι σιδηρόδρομοι δεν έχουν παράσχει τόσο καλή εναλλακτική για τις εμπορευματικές μεταφορές όσο ήλπιζαν ορισμένοι. Και η ναυτιλία των ωκεανών έχει τα δικά της δεινά. Τον περασμένο μήνα, οι ασφαλιστές θεώρησαν όλα τα ύδατα της Ρωσίας υψηλού κινδύνου, ανακοινώνοντας ακόμη υψηλότερο κόστος και περισσότερες επιπλοκές.

Οι τελευταίες κινήσεις της ΕΕ για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την παγκόσμια ναυτιλία, εν μέσω αναφορών ότι οι περιορισμοί θα πλήξουν εταιρείες που παρέχουν «οποιαδήποτε υπηρεσία σχετίζεται με την αποστολή ρωσικού αργού».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 125,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο – Μέρισμα από το 2023

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στα 125,4 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο  α΄ τρίμηνο του 2022 τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη της Alpha Bank, τα οποία σε προσαρμοσμένη βάση ανήλθαν σε 134 εκατ. ευρώ, επίπεδα αυξημένα κατά 73% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, καταγράφηκε βελτίωση στην ποιότητα της κερδοφορίας σε συμφωνία με τον τεθέντα στόχο Απόδοσης Ιδίων Κεφαλαίων για το 2022.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η ισχυρή λειτουργική επίδοση επιβεβαιώνει τη δυναμική του δικτύου της Alpha Bank.

Σε τροχιά επίτευξης των στόχων για το 2022

Ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης σε γραπτή του δήλωση τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Alpha Bank κατέγραψε μία ισχυρή δυναμική τους πρώτους μήνες του 2022, επιβεβαιώνοντας ότι η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης που προβλέπει το Στρατηγικό της Σχέδιο αποφέρει βιώσιμη κερδοφορία, κεφαλαιακή ευρωστία, βελτιωμένα έσοδα και ενίσχυση όλων των βασικών μεγεθών».

Κατά τον ίδιο, ο όμιλος βρίσκεται «σε τροχιά επίτευξης των στόχων για το 2022, την ίδια στιγμή που ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων υποχώρησε στο 12% τον Μάρτιο και αναμένεται να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό ήδη από το β’ τρίμηνο του έτους».

Ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι «αξιοποιώντας την αναπτυξιακή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του 2021, η Alpha Bank συνέχισε να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία με αυξανόμενο ρυθμό, καταγράφοντας πιστωτική επέκταση της τάξης των 1 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα που βασίστηκε σε νέες εκταμιεύσεις δανείων 2,4 δισ. ευρώ στο τρίμηνο».

Σημαντικό μέρος αυτής της στήριξης διοχετεύθηκε προς τις επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας την επάρκεια και την υψηλή ποιότητα του δικτύου Τραπεζικής Επιχειρήσεων του Ομίλου αλλά και την αξία της αναλυτικής προετοιμασίας που είχε προηγηθεί.

«Αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, με μεγάλα χρηματοδοτικά σχέδια να έχουν δρομολογηθεί στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών» υποστήριξε ο κ. Ψάλτης.

Συμπλήρωσε δε πως «τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα στις χορηγήσεις νέων δανείων, συμβαδίζουν με τις σταθερά υψηλές αποδόσεις της Τράπεζας στον τομέα διαχείρισης χαρτοφυλακίου, που για τέταρτο συνεχές τρίμηνο αποφέρει έσοδα από προμήθειες ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, καθώς και με την περαιτέρω μείωση της βάσης κόστους, αυξάνοντας τη λειτουργική μας αποδοτικότητα στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου».

Αναφερόμενος στο μακροοικονομικό περιβάλλον, ο CEO της Alpha Bank σημείωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει, αναμφίβολα, αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη.

Πρόσθεσε όμως, πώς «παρά τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ισχυρές για το 2022, με βελτίωση των ποσοστών απασχόλησης, ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού και νέες σημαντικές επενδύσεις στη χώρα».

Μέρισμα από το 2023

Μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη με αναλυτές που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε στο ζήτημα της διανομής μερίσματος.

Όπως είπε, «παραμένουμε δεσμευμένοι να τιμήσουμε την ιστορία μας ως προς την πληρωμή μερισμάτων, καθώς ήμασταν η μόνη ελληνική εισηγμένη εταιρεία που το έκανε αδιάκοπα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την έναρξη της ελληνικής κρίσης».

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «με την επιφύλαξη των ρυθμιστικών εγκρίσεων, αναμένουμε να ξαναρχίσουμε την πληρωμή μερισμάτων από τα κέρδη μας το 2023, καθώς θα έχουμε εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τους όρους ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, κερδοφορίας και κεφαλαίου, με αρχική αναμενόμενη πληρωμή μεταξύ 20% και 30%».

Ο CEO της Alpha Bank σημείωσε πως «οι φιλοδοξίες μας για δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας παραμένουν άθικτες. Έχουμε την εμπειρία και το σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις. Αναμφίβολα θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, αλλά η αποφασιστικότητά μας να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας έχει ενισχυθεί με την επιτυχή εκτέλεση του επιχειρηματικού μας σχεδίου μέχρι στιγμής».

Τα οικονομικά μεγέθη 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η τραπεζική δραστηριότητα το α΄ τρίμηνο 2022 αναδεικνύει την απρόσκοπτη εκτέλεση του Επιχειρηματικού Σχεδίου της τράπεζας.

Συγκεκριμένα:

• Το α’ τρίμηνο 2022, η Alpha Bank συνέχισε τη δυναμική της πορεία στις χορηγήσεις νέων δανείων σύμφωνα με το Στρατηγικό της Σχέδιο.

Η συνεχής επέκταση του εγχώριου χαρτοφυλακίου Εξυπηρετούμενων Δανείων με ρυθμό υψηλότερο της αγοράς για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, με καθαρή πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ προς Επιχειρήσεις, επιβεβαιώνει τη δυναμική του Δικτύου στις πιστοδοτήσεις Επιχειρήσεων.

Σε επίπεδο Ομίλου, τα Εξυπηρετούμενα ανοίγματα αυξήθηκαν κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 29,7 δισ. ευρώ (+ 1,1 δισ. ευρώ).

• Οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2022 (1,6 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο), παρέχοντας σημαντική στήριξη στην ελληνική οικονομία.

• Η δυναμική στην επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου αναμένεται να διατηρηθεί κατά τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η Τράπεζα έχει ήδη εξασφαλίσει αναδοχές σε σημαντικά έργα χρηματοδότησης Μεγάλων Επιχειρήσεων, στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών.

• Συνεχής βελτίωση στην ποιότητα του ισολογισμού του Ομίλου: Ο Δείκτης ΜΕΑ μειώθηκε σε 12% τον Μάρτιο 2022, από 43% ένα χρόνο πριν και αναμένεται να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό το δεύτερο τρίμηνο.

• H αύξηση των χορηγήσεων δανείων και η ανθεκτική επίδοση των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των Εσόδων από Προμήθειες, σε 108 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2022, επίδοση που ξεπερνά το όριο των 100 εκατ. ευρώ, για τέταρτο συνεχές τρίμηνο.

• Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου μειώθηκαν κατά 0,1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 46,9 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω εποχικότητας. Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας της Alpha Bank θα συνεχίσει να ενισχύει τα υπό διαχείριση κεφάλαια των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου. Το α’ τρίμηνο 2022, η Alpha Bank αξιοποίησε με επιτυχία τα οφέλη του επιχειρηματικού της μοντέλου

• Σε επαναλαμβανόμενη βάση (μη λαμβανομένης υπόψη της επίπτωσης των συναλλαγών ΜΕΑ, του μικρότερου ημερολογιακά τριμήνου και της επιβάρυνσης που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο λόγω της πρόωρης εξόφλησης του Προγράμματος TLTRO-III), το Καθαρό Έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά 1,2%, επωφελούμενο από την αύξηση των δανείων και των εσόδων χρεογράφων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Καθαρό Έσοδο Τόκων μειώθηκε κατά 4,9% σε τριμηνιαία βάση, και ανήλθε σε 283,2 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της επιτάχυνσης της εξυγίανσης του ισολογισμού, καθώς και του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης.

 • Η Alpha Bank συνεχίζει να βελτιώνει ποιοτικά την κερδοφορία της, καθώς η συνεισφορά των ΜΕΑ στο Καθαρό Έσοδο Τόκων μειώθηκε σε ποσοστό 14% το α’ τρίμηνο 2022, έναντι 33% το προηγούμενο έτος.

• Η αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες συνεχίστηκε το α’ τρίμηνο 2022 (+3,5% σε τριμηνιαία βάση) παρά την εποχικότητα, αντανακλώντας τη σημαντική ανάκαμψη στη χορήγηση δανείων λόγω της συμμετοχής της Τράπεζας στη χρηματοδότηση έργων.

• Παρά τη χαμηλότερη συνεισφορά των καθαρών εσόδων από τόκους, ανθεκτική ήταν η επίδοση των κύριων λειτουργικών εσόδων (+0,5% σε τριμηνιαία βάση).

• Tο α’ τρίμηνο 2022, τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 7,4% σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων εξόδων τρίτων και εξόδων προβολής και διαφήμισης.

Σε ετήσια βάση, τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 4,9%, λόγω της μείωσης των Δαπανών Προσωπικού.

Η Τράπεζα αναμένεται να ισχυροποιήσει την ηγετική της θέση αναφορικά με τη λειτουργική της αποτελεσματικότητα, καθώς έχει ήδη εξασφαλίσει εξοικονόμηση κόστους από συναλλαγές ύψους 18 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, που αναμένεται να λογιστικοποιηθεί με την ολοκλήρωσή τους.

• To Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε 163,8 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 15,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητας.

• To α’ τρίμηνο 2022, το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε 273,8 εκατ. ευρώ έναντι 135,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις και της μείωσης των «Εξαιρούμενων κονδυλίων».

• Το δ’ τρίμηνο, οι ζημίες απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου, μη λαμβανομένης υπόψη της επίπτωσης των εξόδων διαχείρισης καθυστερήσεων, ανήλθαν σε 35,6 εκατ. ευρώ έναντι 99,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της σημαντικής εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ και της οργανικής μείωσης των ΜΕΑ κατά το α’ τρίμηνο, με το κόστος πιστωτικού κινδύνου να διαμορφώνεται σε 381 μονάδες βάσης.

Τα έξοδα διαχείρισης καθυστερήσεων ανήλθαν σε 14,9 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η επίπτωση από απομειώσεις που σχετίζονται με συναλλαγές ανήλθε σε 612 μονάδες βάσης, σχετιζόμενη με τις αναμενόμενες μη οργανικές ενέργειες διαχείρισης των Καθυστερήσεων για το 2022.

• Το α’ τρίμηνο 2022, οι Ζημίες απομείωσης αναφορικά με επερχόμενες συναλλαγές, (οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο κονδύλι “Επίπτωση από συναλλαγές ΜΕΑ”) ανήλθαν σε 57 εκατ. ευρώ

• Η κεφαλαιακή θέση παραμένει ισχυρή με τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 16,3%, και σε 15,1% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ αντίστοιχα, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση στα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs) των συμφωνημένων συναλλαγών ΜΕΑ και της θετικής επίπτωσης στα κεφάλαια από τη συναλλαγή Prometheus.

Η θετική επίπτωση από τις προγραμματισμένες ενέργειες επιχειρηματικής ανάπτυξης αναμένεται να αντισταθμίσει μερικώς τον αρνητικό αντίκτυπο από τις επικείμενες συναλλαγές ΜΕΑ.

• Στο τέλος Μαρτίου 2022, τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου ανήλθαν σε 5,6 δισ. ευρώ

• Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου μειώθηκε στο 12,2% από 42,8% το προηγούμενο έτος. Η ολοκλήρωση των επικείμενων συναλλαγών ΜΕΑ το β’ τρίμηνο αναμένεται να οδηγήσει σε μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΑ ως τα μέσα του 2022. Σε επίπεδο Ομίλου, ο Δείκτης Καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 6,6% στο τέλος Μαρτίου 2022.

• Τα μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 0,2 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 4,7 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα οργανικής μείωσης των μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και μεμονωμένων πωλήσεων δανείων (αναχρηματοδότηση χαρτοφυλακίων).

• Ο Δείκτης Κάλυψης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου ανέρχεται σε 48%, ενώ στην Ελλάδα σε 46%. Σε επίπεδο Ομίλου, ο Δείκτης Κάλυψης Καθυστερήσεων ανέρχεται σε 89%, ενώ ο συνολικός Δείκτης Κάλυψης Καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 141%.

• Το ισχυρό χρηματοδοτικό προφίλ του Ομίλου αντανακλάται στον Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR), ο οποίος διαμορφώθηκε σε 174% στο τέλος Μαρτίου 2022, ποσοστό αρκετά υψηλότερο του εποπτικού ορίου, καθώς και στη μείωση του Δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις στο 81%, έναντι 90% το α’ τρίμηνο 2021.

• Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρέμεινε σταθερή σε 13 δισ. ευρώ Tο κόστος χρηματοδότησης της Τράπεζας παρέμεινε σε αρνητικά επίπεδα το α’ τρίμηνο 2022 (-5 μονάδες βάσης).

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

ΔΕΗ: Ισχυρές αντοχές στην ενεργειακή κρίση

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αντοχές στην ενεργειακή κρίση επιδεικνύει η ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης για το Α’ τρίμηνο του 2022.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η εταιρεία παρουσιάζει επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους €170 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2022 από €226 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2021. Επιβεβαιώνεται ο στόχος του 2022, για διατήρηση της επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας στα επίπεδα του 2021. Παράλληλα, αποτυπώνονται τα μέτρα στήριξης των πελατών και το α’ τρίμηνο του 2022 που άγγιξαν τα 360 εκατ. ευρώ, δεδομένης της καθετοποιημένης θέσης του Ομίλου.

Η ΔΕΗ παραμένει προσηλωμένη στο επενδυτικό της σχέδιο, με αυξημένες επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής και στόχο για αύξηση των επενδύσεων στα επόμενα τρίμηνα σύμφωνα με το Επιχειρηματικό Πλάνο, αλλά και εξασφαλισμένη υλοποίηση από πλευράς αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ ισχύος 4GW.

Εξέλιξη κερδοφορίας

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων  (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε €170 εκατ. το α’ τρίμηνο 2022 έναντι €225,6 εκατ. το α’ τρίμηνο 2021 για το σύνολο του Ομίλου, παρουσιάζοντας μείωση 24,6%, με το αντίστοιχο περιθώριο να διαμορφώνεται σε 7,6% από 20,3%, λόγω αύξησης του κύκλου εργασιών.

Η μεγάλη αύξηση των λειτουργικών δαπανών  λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου, των υγρών καυσίμων και των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και συνακόλουθα και των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επηρέασαν αρνητικά την λειτουργική κερδοφορία της δραστηριότητας της Εμπορίας  παρά την αύξηση του μέσου εσόδου, καθώς οι μεταβολές στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς αντανακλώνται με 1 μήνα καθυστέρηση στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η αρνητική επίπτωση αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την βελτίωση του περιθωρίου κέρδους της Παραγωγής, το οποίο συνέβαλε στην πράξη στην στήριξη των πελατών. Παράλληλα, θετικά επέδρασε και η διενέργεια  πράξεων για την αντιστάθμιση κινδύνου.

Tα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες €30,3 εκατ. έναντι ζημιών €29 εκατ. το a’ τρίμηνο 2021.

Tα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες €185,7 εκατ. έναντι ζημιών €43,7 εκατ. το α’ τρίμηνο 2021 λόγω του φόρου €183,6 εκατ. επί της υπεραξίας ύψους €787,2 εκατ. από την πώληση του 49% της συμμετοχής της ΔΕΗ Α.Ε. στην θυγατρική της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. στην Macquarie Asset Management . Εξαιρουμένου του φόρου αυτού οι ζημίες για το α΄ τρίμηνο 2022 διαμορφώνονται σε €2,1 εκατ.

Δήλωση Στάσση

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε:

«Η ΔΕΗ συνεχίζει απρόσκοπτα την εφαρμογή του Επιχειρησιακού της σχεδίου, παραμένοντας προσηλωμένη στην υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου. Παρά το γεγονός ότι το α΄ τρίμηνο του 2022 ήταν η κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, επιδείξαμε αντοχή στηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες μας αλλά και επιτυγχάνοντας επιδόσεις που συμβαδίζουν με τους στόχους μας για το 2022 για EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση στα ίδια επίπεδα με το 2021. Η υλοποίηση του επιχειρηματικού μας σχεδίου, όπως αυτό επικαιροποιήθηκε με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου τον Νοέμβριο του 2021, είναι τώρα πιο αναγκαία από ποτέ, καθώς θα οδηγήσει τη ΔΕΗ, αλλά και τη χώρα σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο με απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τις εισαγόμενες ανατιμήσεις και με όφελος για το περιβάλλον, τη χώρα και τους πολίτες.

Σε λειτουργικό επίπεδο, παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει για την αύξηση της παρουσίας μας στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Κατασκευάζουμε ήδη 355MW, εκ των οποίων περίπου 290MW αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους, ενώ συνεχίζουμε τις ενέργειές μας για την περαιτέρω ωρίμανση του χαρτοφυλακίου έργων μας. Επίσης, περαιτέρω πρόοδος καταγράφηκε στην αδειοδοτική διαδικασία των έργων μας με αποτέλεσμα να διαθέτουμε πλέον αδειοδοτημένα έργα τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της ισχύος που έχουμε θέσει ως στόχο μέχρι το 2026.

Επιπλέον, εντός του α΄ τριμήνου ολοκληρώσαμε την πώληση του 49% της συμμετοχής μας στον ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie Asset Management. Πρόκειται για μία στρατηγική συμμαχία της ΔΕΗ με τον μεγαλύτερο διαχειριστή υποδομών παγκοσμίως, με τη ΔΕΗ να διατηρεί το management, έχοντας τα αναγκαία εφόδια για την μετάβαση του ΔΕΔΔΗΕ σε μια νέα εποχή με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων για το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, συνεχίζουμε τον μετασχηματισμό των εμπορικών δραστηριοτήτων μας, προσαρμοζόμενοι στην ενεργειακή κρίση με στόχο την παροχή μεγαλύτερης αξίας στους πελάτες μας. Υλοποιούμε καμπάνιες ενημέρωσης των πελατών μας για ενεργειακές λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, διευρύνουμε τις επιλογές διακανονισμού οφειλών, ενώ συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε το χαρτοφυλάκιο των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών μας.»

Ανάλυση Εσόδων & Λειτουργικών δαπανών Ομίλου ΔΕΗ

Έσοδα

Ο κύκλος εργασιών, αυξήθηκε το α΄ τρίμηνο 2022 κατά €1.133,4 εκατ. ή 101,7% κυρίως λόγω της αύξησης του μέσου εσόδου καθώς και της αύξησης της εγχώριας ζήτησης κατά 7,5% η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση του μεριδίου αγοράς κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Λειτουργικές Δαπάνες

Οι προ αποσβέσεων λειτουργικές δαπάνες το α΄ τρίμηνο 2022, αυξήθηκαν κατά €1.189 εκατ. (ή κατά 133,8%) σε €2.077,4 εκατ. έναντι €888,4 εκατ. το α’ τρίμηνο 2021, κυρίως ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερα αυξημένων δαπανών για αγορά καυσίμων και ενέργειας. Στις προ αποσβέσεων λειτουργικές δαπάνες του α’ τριμήνου 2021 δεν έχουν συνυπολογισθεί οι εφάπαξ επιπτώσεις από την  αναδρομική χρέωση λόγω ανάκτησης ειδικών επιδομάτων από την εφαρμογή της ΕΣΣΕ 2021-2024 και από την πρόβλεψη για αποζημιώσεις προσωπικού.

Λειτουργικά μεγέθη (παραγωγή – εισαγωγές – εξαγωγές)

Το α΄ τρίμηνο 2022 η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 7,5% στις 14.795 GWh έναντι 13.765 GWh το α’ τρίμηνο 2021, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Σε επίπεδο συνολικής ζήτησης, περιλαμβάνοντας δηλαδή την ηλεκτρική ενέργεια για εξαγωγές και άντληση, σημειώθηκε αύξηση κατά 6,8% .

Το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας μειώθηκε σε 64% το α΄ τρίμηνο 2022 από 65,3% το α’ τρίμηνο 2021. Ειδικότερα, το μέσο μερίδιο αγοράς στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα παρέμεινε σχεδόν σταθερό σε 64,4% τον Μάρτιο 2022 από 64,2% τον Μάρτιο 2021, ενώ το μέσο μερίδιο ανά τάση, ήταν 90,9% (από 92,5%) στην Υψηλή Τάση, 44,5% (από 33,2%) στη Μέση Τάση και 66% (από 68,6%) στη Χαμηλή Τάση.

Η παραγωγή και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου ΔΕΗ κάλυψαν το 39,7% της συνολικής ζήτησης το α’ τρίμηνο 2022  (36,3% στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το  α’ τρίμηνο 2021 ήταν 46,9% (43,9% στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα).

Συγκεκριμένα, η παραγωγή από μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς μειώθηκε κατά 656GWh και διαμορφώθηκε σε 1.226 GWh η οποία είναι κοντά στα επίπεδα του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας. Παραταύτα, η παραγωγή αυτή είναι χαμηλότερη κατά 35% σε σύγκριση με την αντίστοιχη του α΄ τριμήνου 2021 όταν  επικράτησαν εξαιρετικές υδρολογικές συνθήκες.

Η παραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 466 GWh ενώ μείωση κατά 150 GWh παρουσίασε η λιγνιτική παραγωγή.

Σε επίπεδο χώρας, σημειώθηκε μείωση στην παραγωγή από ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων υδροηλεκτρικών) κατά 6,5% ή 401 GWh. Επίσης, οι εισαγωγές  ηλεκτρικής ενέργειας  αυξήθηκαν κατά 14,7% ή 319 GWh.

Δαπάνες Ενεργειακού Μείγματος

Οι δαπάνες για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα ΔΕΗ & τρίτων, CO2 και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά €1.170,3 εκατ. (220,7%) σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2021 .

Συγκεκριμένα:

–   Η δαπάνη για υγρά καύσιμα το α΄ τρίμηνο 2022 αυξήθηκε κατά 49% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2021 στα €156 εκατ., λόγω της αύξησης των τιμών του μαζούτ (κατά 50,5%) και του diesel (κατά 41%).

–   Η δαπάνη για φυσικό αέριο, αυξήθηκε σημαντικά κατά 345,6% σε €423,8 εκατ. έναντι €95,1 εκατ. πρωτίστως λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου κατά 273,8% και δευτερευόντως λόγω της  αυξημένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 22,4%.

–   Η δαπάνη για αγορές ενέργειας, αυξήθηκε κατά €645 εκατ. (395,2%) λόγω της αύξησης της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) από €53,6/MWh το α’ τρίμηνο 2021 σε €238,1/MWh το α’ τρίμηνο 2022.

–   Η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2 αυξήθηκε σε €300 εκατ. το α’ τρίμηνο 2022 από €138,5 εκατ. το α’ τρίμηνο 2021, λόγω της αύξησης  της μέσης τιμής προμήθειας δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από τη ΔΕΗ σε €70,5/τόνο από €31,7/τόνο παρά τη μείωση των ποσοτήτων CO2  κατά 4,3% σε 4,2 εκατ. τόνους.

Στις δαπάνες για φυσικό αέριο και αγορές ενέργειας έχει συνυπολογισθεί και η θετική επίπτωση από τη διενέργεια  πράξεων για την αντιστάθμιση του κινδύνου της διακύμανσης των τιμών.

Δαπάνες Μισθοδοσίας

Η δαπάνη μισθοδοσίας χωρίς τις εφάπαξ επιπτώσεις, αυξήθηκε κατά €17,4 εκατ. σε €176,9 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2022 από €159,5 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2021 λόγω της άρσης του πλαφόν στη μισθοδοσία του προσωπικού του Ομίλου καθώς και της επαναχορήγησης δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα.

Οι αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης ανήλθαν σε 804 εργαζόμενους (από 13.297 εργαζόμενους στο τέλος του α΄ τριμήνου 2021 σε 12.493 εργαζομένους στο τέλος του α΄ τριμήνου 2022).

Προβλέψεις

Το α’ τρίμηνο 2022  καταγράφηκε αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών ύψους € 45,9 εκατ. έναντι μικρής αντιστροφής το α’ τρίμηνο 2021 ύψους €2,1 εκατ.

Εφάπαξ επιπτώσεις στο EBITDA

Δεν υπάρχουν εφάπαξ επιπτώσεις στο EBITDA του α’ τριμήνου 2022.

Το EBITDA του α’ τριμήνου 2021, επηρεάστηκε αρνητικά από την αναδρομική χρέωση ύψους €36,4 εκατ.  λόγω ανάκτησης ειδικών επιδομάτων από την εφαρμογή της ΕΣΣΕ 2021-2024 και από την πρόβλεψη για αποζημιώσεις προσωπικού ύψους €2,9 εκατ. Συμπεριλαμβανομένων και των παραπάνω εφάπαξ επιπτώσεων, το EBITDA του Α’ τριμήνου 2021  διαμορφώθηκε σε €186,3 εκατ.

Επενδύσεις

Οι συνολικές επενδύσεις το α’ τρίμηνο 2022 διαμορφώθηκαν σε €102 εκατ. έναντι €90,5 εκατ. το α’ τρίμηνο 2021.

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στις αυξημένες επενδύσεις σε έργα επαναληπτικού χαρακτήρα στο Δίκτυο Διανομής.

Καθαρό Χρέος

Το καθαρό χρέος στις 31.03.2022 ήταν €2.131,8 εκατ., αυξημένο κατά €242 εκατ. σε σχέση με την 31.12.2021 (€1.889,8 εκατ.), λόγω της μείωσης των χρηματικών διαθεσίμων ως αποτέλεσμα των αυξημένων αναγκών για  πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου λόγω της έντονης μεταβλητότητας των αγορών καθώς και για κεφάλαιο κίνησης για αγορά φυσικού αερίου, CO2 και ενέργειας. Στον υπολογισμό του καθαρού χρέους έχει ληφθεί υπόψη και το τίμημα των € 1.320 εκατ. που κατέβαλε η Macquarie Asset Management εντός του α΄ τριμήνου 2022 για την απόκτηση του 49% της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Ακολουθεί η εξέλιξη του Καθαρού Χρέους:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
VIDEO5 λεπτά ago

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΠΡΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΝΤΙΝΟ ΑΥΓΟΥΣΤΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 λεπτά ago

Δένδιας: Η ελληνική οικονομική διπλωματία σχεδιάζεται με μακρόπνοο ορίζοντα και σαφή στόχευση

ΕΛΛΑΔΑ7 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Μαζική πορεία φοιτητών στο κέντρο της πόλης «ενάντια στην αστυνομοκρατία στο ΑΠΘ»

OIKONOMIA14 λεπτά ago

Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 125,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο – Μέρισμα από το 2023

ΚΟΣΜΟΣ15 λεπτά ago

Πούτιν: Η Ρωσία θα βοηθήσει με την επισιτιστική κρίση αν αρθούν οι κυρώσεις

VIDEO24 λεπτά ago

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ25 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει τη βία, την εργαλειοποίηση της αστυνομίας και τον αντιδημοκρατικό κατήφορο»

ΕΛΛΑΔΑ26 λεπτά ago

Πλακιωτάκης: Εμβληματικό έργο ο εκσυγχρονισμός του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου μετά από 64 χρόνια

OIKONOMIA34 λεπτά ago

ΔΕΗ: Ισχυρές αντοχές στην ενεργειακή κρίση

ΚΟΣΜΟΣ35 λεπτά ago

Ο Ερντογάν προανήγγειλε νέα επιχείρηση στη Συρία

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη

ηλικιωμένος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

Δημοφιλή