Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο Πούτιν αμφισβητεί τον «μονόδρομο» της Δύσης

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το φετινό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης δεν ήταν όπως τα προηγούμενα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι βαριές κυρώσεις στη Ρωσία που διαμόρφωσαν απαγορευτικό πλαίσιο για τις δυτικές επενδύσεις ή οικονομικές συνεργασίες στη Ρωσία σήμαιναν ότι ήταν πολύ λιγότεροι οι επισκέπτες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όμως, αυτό δεν απέτρεψε τον Βλαντιμίρ Πούτιν από το να κάνει μια ομιλία που ο πυρήνα της δεν ήταν τόσο να δώσει εικόνα αυτοπεποίθησης παρά τον πόλεμο και τις κυρώσεις (άλλωστε οι εξελίξεις στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή δικαιώνουν τον ρωσικό σχεδιασμό), όσο να προχωρήσει σε μια συνολικότερη αμφισβήτηση της ισχύος και της ηγεμονίας της Δύσης.

Υπεράσπιση της «ειδικής στρατιωτικής επιχειρησης»

Ο Πούτιν για άλλη μια φορά υπερασπίστηκε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία υποστηρίζοντας ότι ήταν δικαιολογημένη και νομιμοποιημένη και αφορούσε την προστασία των πληθυσμών στην ανατολική Ουκρανία και συνολικά την υπεράσπιση του δικαιώματος της Ρωσίας σε μια «ασφαλή ανάπτυξη».

Η «αναφορά σε δύσκολη αλλά επιβεβλημένη και αναγκαία» επιχείρηση αποτύπωσε ταυτόχρονα τη δυσκολία και το κόστος αλλά και το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση πιστεύει ότι στο βαθμό που δεν της δίνονταν άλλες εγγυήσεις δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

Μια νέα παγκόσμια τάξη με έμφαση στην εθνική κυριαρχία

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η βασική ευθύνη είναι με την πλευρά της Δύσης, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι φέρονται ως «ο εκπρόσωπος του Θεού πάνω στη Γη».

Ο τρόπος που αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων ήταν επίσης χαρακτηριστικός, καθώς υποστήριξε ότι στηρίζονταν στη θέση ότι η Ρωσία δεν έχει οικονομική κυριαρχία. Αντιθέτως, υπογράμμισε ότι η Ρωσία μπορεί να αντέξει τις κυρώσεις και ότι αυτές θα έχουν τελικά αρνητικές επιπτώσεις. Μάλιστα, για την ΕΕ υποστήριξε ότι κινδυνεύει να δει να χάνει πάνω από 400 δισεκατομμύρια εξαιτίας των κυρώσεων. Αντίστοιχα, υποστήριξε ότι το πάγωμα περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας που βρίσκονταν στο εξωτερικό ήταν ως τα παγκόσμια νομίσματα «να αυτοκτονούν».

Ουσιαστικά, αυτό που απέπνεε ως τόνο η ομιλία του Πούτιν, ήταν μια νέα έμφαση σε έναν κόσμο όπου κατά βάση κινούνται κυρίαρχα κράτη ικανά να ασκούν κυριαρχία στο εσωτερικό τους και να χαράσσουν τα ίδια την οικονομική τους πολιτική.

Εξ ου και η αναφορά του ότι οι κανόνες της νέας παγκόσμιας τάξης θα γραφτούν από «ισχυρά και κυρίαρχα κράτη».

Και παρότι ζήτησε ένα είδος «επαναπατρισμού» των ρωσικών κεφαλαίων καλώντας τις ρωσικές εταιρείες να αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις τους στο εσωτερικό της χώρας, υπογράμμισε παράλληλα ότι η Ρωσία ακόμη υποστηρίζει την «ανοιχτή οικονομία» και ότι θα συνεχίσει την οικονομική συνεργασία «με αυτούς που το θέλουν». Για αυτό και φάνηκε αισιόδοξος ότι άλλες εταιρείες θα έλθουν να αντικαταστήσουν αυτές που αποχώρησαν από τη ρωσική αγορά.

α

Ενδιαφέρον είχε και ο τρόπος που ο Πούτιν επέμεινε ότι η συνεργασία με την Κίνα στηρίζεται στις δυνατότητες που αυτή προσφέρει και όχι σε γεωπολιτικούς υπολογισμούς. Η αποστροφή αυτή προφανώς ήθελε να υπογραμμίσει ότι η Ρωσία δεν επιλέγει να αναβαθμίσει τη συνεργασία με την Κίνα επειδή αισθάνεται ευάλωτη και αδύναμη και άρα χρειάζεται μια ισχυρή συνεργασία, αλλά ακριβώς επειδή μπορεί να αποδώσει αυτή η συνεργασία.

Πάντως και η κινεζική πλευρά έσπευσε να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει το φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης όπως και τη σημασία που έχει η νέα εμπορική συμφωνία, που αφορά το πετρέλαιο και τα σιτηρά. Μάλιστα, οι δύο χώρες αποφάσισαν να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο την ενεργειακή συνεργασία, με την Κίνα να αγοράζει ακόμη περισσότερο φυσικό αέριο και μάλιστα χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή σε αγωγούς χωρίς κατασκευή νέων. Το 2021 οι ενεργειακές εισαγωγές της Κίνας από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 47,4%. Ούτως ή άλλως η συνεργασία αυτή αναμένεται να βαθύνει το επόμενο διάστημα αφού η Ρωσία δεν χρειάζεται μόνο την Κίνα ως αγορά αλλά και τις υποδομές που προσφέρει, π.χ. σε ζητήματα μεταφορών.

Το τέλος του μονοπολικού κόσμου

Ένα σημείο στο οποίο επέμεινε ο Πούτιν ήταν αυτό του «τέλους της εποχής του μονοπολικού κόσμου». Για τον Πούτιν αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί πλέον η Δύση να θεωρεί ότι μπορεί να επιβάλει τις πολιτικές, οικονομικές και τελικά πολιτισμικές της επιλογές, καθώς δεν μπορεί να συνδυαστεί η πολιτισμική ποικιλότητα του πλανήτη, «ο πλούτος των πολιτισμών» με τα πολιτικά και οικονομικά μοντέλα που προσπαθεί να εξάγει η Δύση. Για να συμπληρώσει ότι «το λάθος βρίσκεται στην ίδια την ιδέα ότι υπάρχει μία, έστω και ισχυρή, δύναμη με έναν στενό κύκλο κοντινών κρατών, ή όπως επίσης λένε, αυτών που γίνονται δεκτά σε αυτόν, ενώ όλοι οι κανόνες των επιχειρηματικών και διεθνών σχέσεων, όταν χρειαστεί, ερμηνεύονται αποκλειστικά με βάση τα συμφέροντα αυτής της δύναμης, δηλαδή έναν μονόδρομο. Είναι ένα μονομερές παιχνίδι. Ένας κόσμος που στηρίζεται σε τέτοια δόγματα είναι σίγουρα ασταθής».

Αυτό δείχνει ίσως και τον τρόπο που η Ρωσία «διαβάζει» αυτή τη στιγμή τη συγκυρία. Δεν τη διαβάζει μόνο ως πλήγματα, κυρώσεις και απομόνωση από τη Δύση. Ταυτόχρονα τη διαβάζει στη βάση του τρόπου που μπορεί να κατοχυρώνει συσχετισμό στο πεδίο και κυρίως στη βάση του γεγονότος ότι θεωρεί ότι στον πλανήτη υπάρχουν πολλές άλλες δυνάμεις, πέραν αυτών που συνήθως εντάσσουμε στη «Δύση». Άλλωστε, όπως έχει αναφερθεί συχνά, είναι πάντα ενδεικτικός ο αριθμός και το μέγεθος των χωρών που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Το έγγραφο που εξόργισε τους Σέρβους – Προς εκτόνωση με παρέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ενα έγγραφο σε συνδυασμό με την απόφαση αλλαγής των πινακίδων στα οχήματα πυροδότησαν τη νέα έκρηξη των Σέρβων που κατοικούν στο βόρειο Κόσοβο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αλλαγή πινακίδων

Συγκεκριμένα, από σήμερα Δευτέρα επρόκειτο να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου ο οποίος υποχρεώνει τους Σέρβους που ζουν στις σερβικές περιοχές του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου.

Δείτε ακόμα – Κόσοβο: Παρέμβαση ΗΠΑ για εκτόνωση της έντασης – Υποχώρηση Κούρτι για… 30 ημέρες

Το Κόσοβο μπορεί επίσης να απαιτήσει την αντικατάσταση άλλων τύπων εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τη Σερβία, όπως των ταυτοτήτων, με το έγγραφο που εικονίζεται πάνω.

Παρέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ

Οπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου, ο πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι αποδέχτηκε το αίτημα του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Τζέφρι Χοβενιέρ, να αναβληθεί για 30 ημέρες η εφαρμογή της απόφασης για τα έγγραφα, με την προϋπόθεση ότι θα φύγουν τα οδοφράγματα από τους δρόμους κοντά στα σύνορα με τη Σερβία.

Η ίδια η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή της απόφασης για τα έγγραφα «αναβάλλεται για την 1η Σεπτεμβρίου 2022», και ευχαρίστησε τους διεθνείς παράγοντες και ιδιαίτερα τον αμερικανό πρεσβευτή για την παρέμβασή τους.

Ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, σε ανάρτησή του στο Twitter χαιρέτισε την απόφαση του Κοσόβου να αποδεχθεί την πρόταση, όπως γράφει, του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, την Ασφάλεια και την Αμυνα, Ζοζέπ Μπορέλ, για αναβολή εφαρμογής της απόφασης.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Παρέμβαση ΗΠΑ για εκτόνωση της έντασης – Υποχώρηση Κούρτι για… 30 ημέρες

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μετά από αίτημα του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Τζέφρι Χοβενιέρ, να αναβληθεί για 30 ημέρες η εφαρμογή της απόφασης για τα έγγραφα, η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι αυτή «αναβάλλεται για την 1η Σεπτεμβρίου 2022», μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αναβάλλεται για ένα μήνα

Οπως αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, το μέτρο της αντικατάστασης των εγγράφων και των πινακίδων αναβάλλεται για ένα μήνα.

Δείτε ακόμα – KFOR: Είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε εάν απειληθεί η σταθερότητα στο Κόσοβο

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου καταδικάζει έντονα τον σημερινό (χθεσινό) αποκλεισμό δρόμων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και τους πυροβολισμούς ενόπλων εναντίον αστυνομικών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Και προστίθεται: «Πρόκειται για προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Κοσσυφοπεδίου που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας μας.

»Σήμερα (χθες) το απόγευμα και το βράδυ υπήρξαν πολλές επιθετικές ενέργειες που υποκινήθηκαν και προετοιμάστηκαν από το επίσημο Βελιγράδι.

«Ευχαριστούμε» τον αμερικανό πρεσβευτή

»Ο πρωθυπουργός Κούρτι μαζί με την πρόεδρο Οσμάνι και τους αντιπρόεδρους της κυβέρνησης Μπισλίμι και Γκερβάλα είχαν επαφές και συναντήσεις με αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς διεθνείς παράγοντες.

»Με την ευκαιρία αυτή, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αναλαμβάνει να αναβάλει την εφαρμογή δύο αποφάσεων από τις 29 Ιουνίου 2022 έως την 1η Σεπτεμβρίου 2022, εφόσον αφαιρεθούν όλα τα οδοφράγματα και υπάρξει πλήρης ελευθερία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

»Ευχαριστούμε τους διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Χοβενιέρ για την αφοσίωση και την προσφορά τους».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή