Connect with us

OIKONOMIA

Ρωσία: Οι δυτικές business… καλά κρατούν

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Οι προοπτικές για την οικονομία της Ρωσίας κάθε άλλο παρά είναι… ρόδινες έπειτα από έντεκα μήνες πολέμου στην Ουκρανία και υπό τον κλοιό κυρώσεων.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ως ένα από αυτά μάλιστα καταγράφεται η όχι και τόσο… μαζική -όπως θεωρείται έως τώρα- έξοδος δυτικών εταιρειών από τη ρωσική αγορά, όπως καταδεικνύει μια ενδιαφέρουσα πρόσφατη μελέτη από την Ελβετία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για την ακρίβεια, αναφέρει, μόλις το 8,5% των 1.404 εταιρειών  με έδρα χώρες της ΕΕ και των G7, που προ της εισβολής στην Ουκρανία είχαν συνολικά 2.405 θυγατρικές στη Ρωσία, είχαν εκποιήσει τουλάχιστον μια από αυτές μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Όταν δηλαδή ο πόλεμος έχει πια συμπληρώσει ήδη εννέα μήνες, ενώ οι δυτικές κυρώσεις είχαν προ πολλού επιβληθεί.

«Τα ευρήματα αμφισβητούν την αφήγηση ότι υπάρχει μεγάλη έξοδος δυτικών εταιρειών», επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

«Στην πραγματικότητα πολλές εταιρείες έχουν αντισταθεί στις πιέσεις από κυβερνήσεις, μέσα ενημέρωσης και ΜΚΟ να εγκαταλείψουν τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία», παρατηρούν οι συντάκτες της μελέτης.

Πρόκειται για τον Σάιμον Έβενετ, καθηγητή Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Σανκτ Γκάλεν και τον Νικολό Πιζάνι, καθηγητή Στρατηγικής και Διεθνών Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο IMD στη Λωζάνη, από το κορυφαία στον τομέα Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

Οι περισσότερες αποχωρήσεις από τη ρωσική αγορά, διαπίστωσαν, είναι επιχειρήσεις με έδρα τις ΗΠΑ.

Ωστόσο λιγότερο από το 18% των αμερικανικών θυγατρικών στη Ρωσία έχουν εκποιηθεί πλήρως.

Στις ιαπωνικές το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15% και στις ευρωπαϊκές μόλις 8,3%.

Όπως πάντως είχε καταγράψει επιτόπιο ρεπορτάζ του Real Reporter τον περασμένο Σεπτέμβριο, ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο τα… φαινόμενα μπορεί να απατούν.

Ένα… πολυπαραγοντικό φαινόμενο

Από όσες εταιρείες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται κανονικά στα ρωσικά εδάφη το 19,5% είναι γερμανικές, το 12,4% αμερικανικές και το 7% ιαπωνικές πολυεθνικές, διαπιστώνει η ελβετική μελέτη.

Οι πιθανοί λόγοι είναι πολλοί.

Η δραστηριότητά τους μπορεί για παράδειγμα να μην εμπίπτει στις κυρώσεις.

Άλλες εταιρείες προβάλλουν την «κοινωνική» χρησιμότητα των προϊόντων τους, όπως π.χ. βασικά φάρμακα, αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

Αρκετές μπορεί να μην έχουν βρει αγοραστή σε συμφέρουσα τιμή.

Ορισμένες που το κατάφεραν, βρίσκονται αντιμέτωπες με εμπόδια που εγείρει η ρωσική κυβέρνηση για να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την πώληση των περιουσιακών στοιχείων.

Σε κάθε περίπτωση, εάν ο αριθμός αποχωρήσεων από τη ρωσική αγορά «δεν αυξηθεί σημαντικά» μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια, αυτό «θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση η προθυμία ή η ικανότητα πολλών δυτικών εταιρειών να αποστασιοποιηθούν από αυτούς που οι κυβερνήσεις τους θεωρούν γεωπολιτικούς αντιπάλους», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Δεν είναι, δε, καν η μοναδική που αποτυπώνει αυτό το φαινόμενο.

Προς επίρρωση έρχεται η τελευταία αναθεωρημένη έκδοση της περίφημης λίστας του Ινστιτούτου CELI του αμερικανικού Πανεπιστημίου Γέιλ, που καταγράφει από την έναρξη του πολέμου τη δραστηριότητα ξένων εταιρειών -όχι μόνο δυτικών- στη ρωσική αγορά.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στις δύο αρχικές κατηγορίες της λίστας -«αποχώρηση» και «παραμονή»- έχουν πλέον προσθέσει άλλες τρεις, αναλόγως του βαθμού εταιρικής και επενδυτικής αποδέσμευσης.

Στην πρώτη, αυτή της πλήρους αποχώρησης, υπάρχουν σήμερα καταγεγραμμένες 341 εταιρείες.

Σε 491 υπολογίζονται εκείνες που έχουν περιορίσει προσωρινά τις περισσότερες ή σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων τους στα ρωσικά εδάφη, πλην όμως αφήνοντας ανοιχτή την επιλογή επιστροφής.

Σε μερική μείωση δραστηριοτήτων έχουν προχωρήσει 168 εταιρείες, εκ των οποίων πολλές αμερικανικές.

Αναβολή μελλοντικών προγραμματισμένων επενδύσεων έχουν επιλέξει 163, συνεχίζοντας επί της ουσίας τη λειτουργία τους.

Για 226 -συμπεριλαμβανομένων αρκετών δυτικών- δεν έχει αλλάξει το παραμικρό.

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

Συνολικά, σύμφωνα με τη λίστα του CELI, περισσότερες από 550 διεθνείς εταιρείες -πολλές από την Ευρώπη, αλλά όχι μόνο- εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

«Το 75,9% των ξένων εταιρειών παρέμειναν στη Ρωσία», ανέφερε από πλευράς Μόσχας ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (ήτοι της ρωσικής κάτω Βουλής) Βιάτσεσλαβ Βολόντιν.

«Αυτή η απόφαση λέει πολλά», έγραψε σε πανηγυρικούς τόνους στο Telegram. «Πιστεύουν στις καλές προοπτικές για ανάπτυξη της οικονομίας μας, είναι ικανοποιημένοι με το επιχειρηματικό κλίμα. Όσοι έφυγαν υφίστανται ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων»…

Το κενό τους, επεσήμανε, αναπληρώνουν εγχώριες επιχειρήσεις, αυξάνοντας τον όγκο παραγωγής.

Ως παραδείγματα ανέφερε «την παραγωγή ενδυμάτων στη Ρωσία που έχει παρουσιάσει μεγάλη αύξηση, κατά 42%», ενώ έκανε λόγο για 15% τον τομέα των φαρμάκων.

«Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να προσανατολίζονται σε εθνικό επίπεδο, τα κέρδη να παραμένουν στη χώρα και να χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξή της», διεμήνυσε ο Βολόντιν.

Μόλις προ εβδομάδας εν τω μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο δίνει σε ορισμένες μεγάλες ρωσικές εταιρείες την άδεια, υπό προϋποθέσεις, να αγνοήσουν κατά το τρέχον έτος τις ψήφους μετόχων από «μη φιλικές» χώρες.

Ως τέτοιες η Ρωσία χαρακτηρίζει σήμερα συνολικά 49, συμπεριλαμβανομένων και των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Ξεκάθαρα, το διάταγμα στοχεύει στην άμβλυνση προβλημάτων ένεκα των δυτικών κυρώσεων.

Το μέτρο, διευκρινίστηκε, ισχύσει για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς ενέργειας, μηχανολογίας και εμπορίου και είχαν κύκλο εργασιών άνω των 100 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 1,5 δισ. δολ.) κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, πρόκειται για περίπου δώδεκα εταιρείες.

Αυτά ενόσω -όπως επεσήμανε το Politico– στα παρασκήνια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ο προβληματισμός περίσσευε για το πόσο καιρό η επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να αγνοεί τη Μόσχα, καθώς και για τις προοπτικές εύρεσης μακροπρόθεσμα «καλών εναλλακτικών λύσεων» για προμήθειες σε ενέργεια, μέταλλα και τρόφιμα.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Ομόλογα: Ανοδικά οι τιμές τους – Κάτω από το 4% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Oι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν ότι με τις αυξήσεις αυτές οδεύουμε στο κλείσιμο του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων

Ανοδικά κινούνται σήμερα τα ομόλογα σε όλες σχεδόν τις αγορές της ευρωζώνης μετά την χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,5% και να προαναγγείλει μία ακόμη, ισόποση, αύξηση τους τον Μάρτιο. Oι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν ότι με τις αυξήσεις αυτές οδεύουμε στο κλείσιμο του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4%. Ωστόσο, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του Reuters είναι πιθανόν η Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει και τον Μάιο σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων παρατηρήθηκε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 252 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 132 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,93% από 4,25% χθες έναντι 2,18% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,75% από 2,02% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ μετά τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, έτσι το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0834 δολάρια από το επίπεδο των 1,0898 δολαρίων που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0937 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Επικουρικές συντάξεις: Στη Βουλή η τροπολογία για τις παρεμβάσεις

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατίθεται σήμερα (3/2) στη Βουλή, στο νομοσχέδιο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», εξειδικεύονται οι δύο νέες παρεμβάσεις για τις επικουρικές συντάξεις.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πρώτον, η χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση πριν την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023 – χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου – και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης (για τις επικουρικές συντάξεις γήρατος), από το διάστημα υποβολής της αίτησης έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας και για τον επιζώντα σύζυγο, που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

«Βελτιώνεται ο μηχανισμός έκδοσης fast track»

Δεύτερον, η βελτίωση της λειτουργίας του μηχανισμού έκδοσης επικουρικών συντάξεων με διαδικασία fast track, που έχει ήδη θεσπιστεί με το άρθρο 48 του Ν. 4921/2022.

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για παράταση χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο (έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024) της ασφαλιστικής ικανότητας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες).

Περιλαμβάνεται επίσης η ανανέωση της ρύθμισης του 2022 για τους μη μισθωτούς (κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έως 31 Μαΐου, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ανανέωση ασφαλιστικής ικανότητας έως 29.2.2024 με την καταβολή των οφειλομένων εισφορών κλάδου υγείας για το 2022).

«Καθιερώνεται η άδεια πενθούντων γονέων»

Τέλος, με την ίδια τροπολογία, μεταξύ άλλων:

– Καθιερώνεται η άδεια πενθούντων γονέων. Πρόκειται για ειδική άδεια 20 ημερών, που αφορά γονείς οι οποίοι χάνουν τα παιδιά τους, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα κοινωνικών οργανώσεων.

– Προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος Πάσχα σε εργαζομένους στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιΐας και πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή.

– Διορθώνεται ο όρος «επιμέλεια» στην εσωτερική νομοθεσία και αντικαθίσταται από τον όρο «φροντίδα» στους ορισμούς που σχετίζονται με την άδεια πατρότητας και τη γονική άδεια.

– Διευκολύνεται η διαδικασία εξυγίανσης προνοιακών φορέων, με ρυθμίσεις για την υπέρβαση σχετικών γραφειοκρατικών εμποδίων

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
LIFESTYLE7 λεπτά ago

Αυτό είναι το ιδανικό ρόφημα για τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες

VIDEO12 λεπτά ago

Ευάλωτοι δανειολήπτες: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων Επιδότηση για 30.000 δικαιούχους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ13 λεπτά ago

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός – Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

ΜΠΑΣΚΕΤ19 λεπτά ago

“Άλωσε” το Κάουνας η Παρτιζάν με φοβερό Παπαπέτρου | Νίκη… διά πυρός και σιδήρου για τη Ρεάλ

ΚΟΣΜΟΣ20 λεπτά ago

Γερμανία: Τα «silent cuts» η νέα τάση στα κομμωτήρια

LIFESTYLE23 λεπτά ago

«Γελάω με παίκτες από ριάλιτι που δουλεύουν ως ηθοποιοί»

VIDEO28 λεπτά ago

ΚΟΚΟΡΗΣ:ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ29 λεπτά ago

Γιάννης Οικονόμου: «Η ΝΔ κράτησε την Ελλάδα στην ΕΕ, όταν ο Τσίπρας ζητούσε δανεικά από τον Πούτιν»

ΕΛΛΑΔΑ30 λεπτά ago

Παύλος Γλύξμπουργκ: Αναθάρρησαν οι βασιλόφρονες, τον παρακαλάνε να πολιτευτεί

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ34 λεπτά ago

“Ασύλληπτο” γκολ στο Εθνικός-Βουλιαγμένη (video)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε οδηγός ταξί στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

«Πάγωσε» ο Βόλος το πρωί του Σαββάτου- Πέθανε ο 62χρονος Σωτήρης Καπατσέλος

MEDIA1 ημέρα ago

«Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη: καλεσμένος ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 00:10

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ιστορικής διοργάνωσης

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Έχασα τη θέση μου στο Πολεμικό Ναυτικό επειδή πήγα στο Survivor»

MEDIA4 ημέρες ago

«Μαύρο Ρόδο»- Έβαλε φωτιά το ζεϊμπέκικο του Θέμη Καστρινού

MEDIA5 ημέρες ago

Ο Καμπούρης ξεσκίζει τον Τατσόπουλο – «Άθλιε υβριστή του καρκίνου της αδερφής μου θα σε…»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του αγαπημένου μας Βαλάντη Καπίτσα..

ΣΤΟΙΧΗΜΑ5 ημέρες ago

Best Picks Δευτέρας με Super League και NBA

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Δεν κρύβονται πλέον. Συγκατοίκηση και στο βάθος οικογένεια για Ντάνο – Βαμβακούση…

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή