Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Οι πέντε θεωρίες συνωμοσίας που ο Πούτιν συνεχίζει να «τρέφει»

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τις πιστεύει και ο ίδιος; Τις θεωρεί ως το αποτελεσματικότερο όπλο προπαγάνδας ή απλώς τροφοδοτεί τον λαό με αυτό που θέλει να ακούσει;

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η σχέση του Πούτιν με τις θεωρίες συνωμοσίας ήταν πάντα άριστες, σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν μιλάμε για απλές θεωρίες, αλλά για ένα μηχανισμό παραγωγής θεωριών συνωμοσίας.

Όπως γράφει ο IIYA Yablokov, ιστορικός των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, στους New York Times όσο τραβηγμένες ή φανταστικές κι αν ήταν μερικές από τις θεωρίες συνωμοσίας, ο στόχος είναι κοινός. Να ενισχύσουν το καθεστώς και την υποστήριξη του λαού στο πρόσωπό του.

Ωστόσο από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο μήνες, η συνωμοσιολογική σκέψη έχει κυριεύσει πλήρως τη χώρα, από την κορυφή ως τη βάση, και τώρα φαίνεται να αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από τις αποφάσεις του Κρεμλίνου.

«Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τι υπάρχει μέσα στο κεφάλι του κ. Πούτιν, φυσικά.

Αλλά αν κρίνουμε από τις πολεμοχαρείς και παθιασμένες ομιλίες του πριν από την εισβολή και έκτοτε, μπορεί εν τέλει και να πιστεύει τις θεωρίες συνωμοσίας που επαναλαμβάνει.

Ακολουθούν πέντε από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες που ο πρόεδρος έχει υποστηρίξει, με αυξανόμενη θέρμη, την τελευταία δεκαετία.

Θεωρία Συνωμοσίας Νο.1: Η Δύση θέλει να «τεμαχίσει» το έδαφος της Ρωσίας

«Το 2007, στην ετήσια εθνική συνέντευξη Τύπου, ο κ. Πούτιν δέχθηκε μια παράξενη ερώτηση.

Τι γνώμη είχε για το σχόλιο της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ ότι ο φυσικός πλούτος της Ρωσίας πρέπει να αναδιανεμηθεί και να ελεγχθεί από την Αμερική;

Ο κ. Πούτιν απάντησε ότι τέτοιες ιδέες συμμερίζονται «ορισμένοι πολιτικοί», αλλά δεν γνώριζε για το σχόλιο.

Αυτό συμβαίνει επειδή ήταν εξ ολοκλήρου επινοημένο.

Οι δημοσιογράφοι της Rossiyskaya Gazeta, μιας κρατικής εφημερίδας, είχαν επινοήσει το απόσπασμα με το σκεπτικό ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ήταν σε θέση να διαβάσουν τη σκέψη της κ. Ολμπράιτ. Για χρόνια, δεν φαινόταν να υπάρχει καμία αναφορά σε αυτό. Στη συνέχεια, το 2015, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νικολάι Πατρούσεφ, το επανέλαβε. Ανέφερε γαλήνια ότι είχε πει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να ελέγχει τη Σιβηρία ή την Άπω Ανατολή της – και γι’ αυτό η Αμερική εμπλέκεται στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία ήταν απασχολημένη με την υποδαύλιση μιας σύγκρουσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ωστόσο τον Μάιο του 2021, ο κ. Πούτιν έδειξε ότι η θεωρία δεν είχε ξεχαστεί.

Όλοι, δήλωσε ο πρόεδρος, «θέλουν να μας δαγκώσουν ή να δαγκώσουν ένα κομμάτι της Ρωσίας», επειδή «είναι άδικο να κατέχει μόνο η Ρωσία τα πλούτη μιας περιοχής όπως η Σιβηρία».

Θεωρία συνωμοσίας Νο2: Το ΝΑΤΟ μετέτρεψε την Ουκρανία σε στρατιωτικό στρατόπεδο

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Σερβία, το Ιράκ και τη Λιβύη έχουν εμφυσήσει τον φόβο ότι η Ρωσία θα είναι ο επόμενος στόχος της στρατιωτικής συμμαχίας.

Στη ρητορική του Πούτιν, το ΝΑΤΟ είναι συνώνυμο των Ηνωμένων Πολιτειών, το στρατιωτικό χέρι της «συλλογικής Δύσης» που θα πνίξει τη Ρωσία όποτε αυτή αποδυναμωθεί.

Έτσι, είναι λογικό ότι το ΝΑΤΟ είναι ο πυρήνας μερικών από τις πιο επίμονες θεωρίες συνωμοσίας του καθεστώτος.

Από το 2014 ο κ. Πούτιν και οι υφιστάμενοί του προπαγανδίζουν την ιδέα ότι η Ουκρανία μετατρέπεται σε κράτος-μαριονέτα υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε ένα μακροσκελές δοκίμιο που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2021, ο κ. Πούτιν ανέλυσε περισσότερο αυτή την θεωρία, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία ελέγχεται πλήρως από τη Δύση και ότι το ΝΑΤΟ στρατιωτικοποιεί τη χώρα.

Θεωρία συνωμοσίας νο.3: Η αντιπολίτευση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία εκ των έσω – και υποστηρίζεται από τη Δύση

Το ΝΑΤΟ και η Δύση απειλούν τη Ρωσία όχι μόνο εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά.

Τουλάχιστον από το 2004, ο κ. Πούτιν είναι καχύποπτος απέναντι στην εγχώρια αντιπολίτευση, φοβούμενος μια επανάσταση ουκρανικού τύπου.

Η Ρωσία-φρούριο, που υπονομεύεται για πάντα από τους ξένους εχθρούς, έγινε χαρακτηριστικό της προπαγάνδας του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με αυτή τη γραμμή σκέψης, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ήταν μια πέμπτη φάλαγγα που διείσδυε στην κατά τα άλλα αγνή πατρίδα – και αυτό οδήγησε στο μαρκάρισμα ακτιβιστών, δημοσιογράφων και οργανώσεων ως ξένων πρακτόρων.

Αν και ο κ. Πούτιν δεν μπόρεσε ποτέ να πείσει τον εαυτό του να προφέρει το όνομα του πιο σφοδρού επικριτή του, του Αλεξέι Ναβάλνι, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι ο κ. Ναβάλνι ήταν πράκτορας της C.I.A. του οποίου η ερευνητική εργασία χρησιμοποιούσε «υλικό από τις ειδικές υπηρεσίες των ΗΠΑ».

Ακόμη και η δηλητηρίαση του κ. Ναβάλνι τον Αύγουστο του 2020 ήταν, σύμφωνα με τον πρόεδρο, μια συνωμοσία που διαπράχθηκε για να αμαυρωθεί η φήμη του.

Θεωρία Νο.4: Το παγκόσμιο κίνημα L.G.B.T.Q. είναι μια συνωμοσία κατά της Ρωσίας

Αυτός ο ισχυρισμός – που αποτυπώνεται με έντονο τρόπο από τη δήλωση του κ. Πούτιν ότι στη Δύση, «τα παιδιά μπορούν να παίξουν πέντε ή έξι ρόλους φύλου», απειλώντας τον «βασικό πληθυσμό» της Ρωσίας – κυοφορείται εδώ και μια δεκαετία.

Μια ποινική υπόθεση το 2012 κατά των Pussy Riot, ενός αναρχικού πανκ συγκροτήματος που ασκούσε κριτική στο καθεστώς, αποτέλεσε το σημείο καμπής.

Το Κρεμλίνο προσπάθησε να παρουσιάσει το συγκρότημα και τους οπαδούς του ως ένα σύνολο σεξουαλικά ανατρεπτικών προβοκατόρων που είχαν ως στόχο να καταστρέψουν τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία και τις παραδοσιακές αξίες. Οι καταγγελίες εξαπλώθηκαν σε ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακτιβιστές της L.G.B.T.Q., που κατηγορήθηκαν ότι διέφθειραν τους Ρώσους από τη βρεφική τους ηλικία. Σύντομα, η τρομολαγνεία κατά της L.G.B.T.Q. έγινε σημαντικός πυλώνας της πολιτικής του Κρεμλίνου.

Μάλιστα ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική: Μέχρι το 2020, το ένα πέμπτο των Ρώσων που συμμετείχαν σε έρευνα δήλωσε ότι ήθελε να «εξαλείψει» τις λεσβίες και τους ομοφυλόφιλους από τη ρωσική κοινωνία.

Ανταποκρίνονταν σε μια προπαγανδιστική εκστρατεία, την οποία ανέλαβαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι τα δικαιώματα των L.G.B.T.Q. ήταν μια εφεύρεση της Δύσης, με τη δυνατότητα να κλονίσουν τη ρωσική κοινωνική σταθερότητα.

Θεωρία συνωμοσίας Νο.5: Η Ουκρανία προετοιμάζει βιολογικά όπλα για χρήση κατά της Ρωσίας

Η νεότερη από τις σημαντικότερες φάρσες του Κρεμλίνου, αυτή η θεωρία συνωμοσίας έχει ανθίσει από την έναρξη του πολέμου – είναι ότι οι Ουκρανοί συλλέγουν βιολογικό υλικό από Ρώσους για επιστημονικά πειράματα.

Τη δεύτερη εβδομάδα του πολέμου, φιλικοί προς το καθεστώς μπλόγκερ και στη συνέχεια υψηλόβαθμοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν αποκτήσει στοιχεία ότι η Αμερική και η Ουκρανία ανέπτυσσαν βιολογικά όπλα -με τη μορφή νυχτερίδων και πτηνών που έχουν προσβληθεί από ασθένειες- για να εξαπλώσουν ιούς στη Ρωσία. Το υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι είχε φέρει στο φως έγγραφα που επιβεβαίωναν τη συνεργασία.

Φυσικά, δεν υπήρχε καμία αξιόπιστη απόδειξη για κάτι τέτοιο. Αλλά η ιστορία εξαπλώθηκε σε όλη τη Ρωσία και το Κρεμλίνο συγκάλεσε ακόμη και συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να τη συζητήσει».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Θλίψη στην Αλβανία.

Ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι απεβίωσε χθες Σάββατο, σε ηλικία 56 ετών, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ATA.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Θα μνημονεύεται πάντα»

Σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα αναφέρει ότι ο Νισάνι θα μνημονεύεται πάντα με σεβασμό για την προσφορά του στη χώρα. «Ο Νισάνι θα μνημονεύεται πάντα ως μια προσωπικότητα με σπάνιες αξίες και ως ένας ηγέτης με ακεραιότητα και όραμα», υπογράμμισε ο Μέτα.

Ο Μπουγιάρ Νισάνι ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 1991, όταν εντάχθηκε στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος. Τον Ιούλιο του 2005 εξελέγη βουλευτής.

Κατά την οκταετή διακυβέρνηση της χώρας από το Δημοκρατικό Κόμμα (2005-2013) ο Νισάνι διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και υπουργός Δικαιοσύνης.

Ήταν πρόεδρος της Αλβανίας από το 2012 έως το 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ποδοπάτησε τη φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν ο τούρκος μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ Ενές Καντέρ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο τούρκος μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ, Ενές Καντέρ, είναι γνωστός ακτιβιστής, δηλωμένος εχθρός του Ερντογάν και το δείχνει με κάθε ευκαιρία που του δίνεται.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτή τη φορά προχώρησε σε μια ακραία προσβολή για το ισλάμ, ποδοπατώντας φωτογραφία του τούρκου προέδρου.

Πρόκειται μια κίνηση που έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πέραν της φωτογραφίας του Ταγίπ Ερντογάν, ποδοπατήθηκαν φωτογραφίες και άλλων προσωπικοτήτων, που θεωρούνται ότι στέκονται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δεν φοβάμαι! Φτιάχτηκα για αυτό. Αυτό αξίζει στους αδίστακτους δικτάτορες. Μια μέρα οι γενναίοι άνθρωποι θα πατήσουν κάθε Δικτατορία εκεί έξω στον κόσμο και η αγάπη και η ειρήνη θα νικήσουν. Μια μικρή σημείωση για όλους εκεί έξω, μόνο ο Θεός μπορεί να με κρίνει, μην σπαταλάτε τη φρικτή ανάσα σας» έγραψε ο Καντέρ στο twitter αναρτώντας και τα σχετικά βίντεο.

Κρατάει… χρόνια αυτή η κολόνια

Ο σέντερ των Μπόστον Σέλτικς, που εδώ και χρόνια καταγγέλλει τις πρακτικές του τούρκου προέδρου, δέχεται χιλιάδες απειλητικά μηνύματα.

Για τον Ερντογάν ο Καντέρ είναι ένας ακόμη πολιτικός αντίπαλος, ανεπιθύμητος στην Τουρκία , με το τουρκικό διαβατήριο να του έχει αφαιρεθεί εδώ και χρόνια. «Δεν μπορώ να μιλήσω με τους γονείς μου, παρακολουθούνται όλα. Αν το κάνω κινδυνεύουν με φυλάκιση» έχει πει στο παρελθόν.

Μάλιστα, δήλωσε δημοσίως ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει στοχεύσει τον πατέρα του, εξαιτίας των δικών του δηλώσεων που καταδικάζουν την τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο πατέρας του Καντέρ, Μεχμέτ, καθηγητής γενετικής, είχε κατηγορηθεί πως υποστήριξε τον Φετουλάχ Γκιουλέν συμμετέχοντας στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016.

Ο Μεχμέτ Καντέρ είχε συλληφθεί και μάλιστα παρέμεινε για ένα μικρό διάστημα στις φυλακές καθώς στο κινητό του είχε βρεθεί αποθηκευμένη μια φωτογραφία του Γκιουλέν!

Τελικά, απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες της προδοσίας καθώς δικαστήριο της βορειοδυτικής Τουρκίας, τον έκρινε αθώο.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
VIDEO6 λεπτά ago

Dolce Vita – Οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους Μέρος Α

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 λεπτά ago

Κεραμέως για επεισόδια στο ΑΠΘ: Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το νόμο

ΕΛΛΑΔΑ8 λεπτά ago

Χαλκίδα: Ανήλικος έπαιζε στην παιδική χαρά και έπαθε ηλεκτροπληξία – Πώς σημειώθηκε το περιστατικό

ΚΟΣΜΟΣ16 λεπτά ago

Αλβανία: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ17 λεπτά ago

Χρήσιμες και σωτήριες οδηγίες διάσωσης από το ΕΚΑΒ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Συκουρίου

VIDEO25 λεπτά ago

Dolce Vita – Οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους Μέρος Β

ΠΟΛΙΤΙΚΗ26 λεπτά ago

Ελληνοτουρκικά: «Κινητικότητα» στο Αιγαίο – Σε αυξημένη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις – Μέχρι που θα φτάσει ο Ερντογάν

ΕΛΛΑΔΑ27 λεπτά ago

Αρπαγή Ράινερ: «Στο φως» από το ο δικαστικός συμβιβασμός που είχαν υπογράψει οι γονείς του Ράινερ

ΚΟΣΜΟΣ36 λεπτά ago

Ποδοπάτησε τη φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν ο τούρκος μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ Ενές Καντέρ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ36 λεπτά ago

Δωρεά απινιδωτή τελευταίου τύπου στο Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ23 ώρες ago

Οι Σεξουαλικές πόζες στο Tik tok από την 17χρονη από Αλμυρό που είχε καταγγείλει ασέλγεια από τον πατέρα της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago

Βόλος: Το νέο τετράστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης – Πως θα ονομάζεται και ποιες θα είναι οι παροχές του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

πάρτι
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

αυτοκίνητο
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε 50χρονος

Δημοφιλή