Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Παγίδα» για τους στρατιώτες του Πούτιν η μάχη στο Σολεντάρ;

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Για μέρες Ρωσία και Ουκρανία μάχονται στην περιοχή του Σολεντάρ με τη Μόσχα να υποστηρίζει ότι έχει καταλάβει την πόλη και το Κίεβο να τονίζει ότι οι δυνάμεις του κρατάνε ακόμη.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το Eurasia Review εξετάζει τι συμβαίνει στην περιοχή και αν η σύγκρουση που διεξάγεται εκεί είναι μια «παγίδα» για τους στρατιώτες του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Ρωσία έχει ισχυριστεί πολλές φορές ότι ελέγχει το Σολεντάρ την τελευταία εβδομάδα, κάτι που αμφισβητείται από Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις τους δεν έχουν εγκαταλείψει την πόλη και συνεχίζουν να μάχονται.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε στις 13 Ιανουαρίου ότι κατέλαβε το Σολεντάρ, αλλά η δήλωση αυτή αμφισβητήθηκε γρήγορα από το Κίεβο, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να λέει ότι ο αγώνας για την πόλη και άλλες «στα ανατολικά της χώρας μας συνεχίζεται».

Οι αναλυτές που υπογράφουν τη συγκεκριμένη ανάλυση δεν έχουν καταφέρει να επαληθεύσουν τι ακριβώς συμβαίνει από ανεξάρτητες πηγές. Ωστόσο, πολλαπλές αναφορές από Ρώσους πολεμικούς ανταποκριτές και μπλόγκερ υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει σχεδόν όλο το Σολεντάρ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, ωστόσο, φαίνεται ότι εξακολουθούν να διατηρούν το έδαφος στη βορειοδυτική άκρη της πόλης, με την 46η Ταξιαρχία Αεροπορικής Επίθεσης της Ουκρανίας να αναφέρει ότι οι μαχητές ήταν περικυκλωμένοι αλλά αντιστέκονται.

«Καμένη γη»

Μιλώντας στο Current Time, ο Βολοντίμιρ Ναζαρένκο, αναπληρωτής διοικητής ενός τάγματος της Ουκρανικής Εθνοφρουράς, δήλωσε ότι οι σφοδρές μάχες στο Σολεντάρ έχουν ήδη καταστρέψει μεγάλο μέρος της πόλης και της γύρω περιοχής, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να «χτυπήσουν» τους Ρώσους από τις θέσεις τους.

«Το Σολεντάρ είναι τώρα μόνο μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένης γης και μερικά χωράφια», δήλωσε ο Ναζαρένκο από το Ντονέτσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης. «Φαίνεται ότι δεν έχει απομείνει σχεδόν ούτε ένα (σ.σ. άθικτο) κτίριο», πρόσθεσε.

Στρατιωτικοί αναλυτές αμφισβητούν τη στρατηγική αξία του Σολεντάρ ή της κοντινής Μπακμούτ, η οποία ήταν επίσης το σημείο μερικών από τις πιο έντονες μάχες του πολέμου τις τελευταίες εβδομάδες. Παρόλα αυτά, μια ρωσική προέλαση θα ήταν ευπρόσδεκτη είδηση για το Κρεμλίνο μετά από μια σειρά ντροπιαστικών αποτυχιών και αφού οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ούτε μια πόλη στην Ουκρανία από τον Ιούλιο του 2022, σημειώνεται στη συγκεκριμένη ανάλυση.

Οι μάχες για τις δύο περιοχές έχουν οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδες στρατιώτες από κάθε πλευρά. Ο Ναζαρένκο τονίζει ότι τυχόν ρωσικά κέρδη στο ανατολικό μέτωπο θα ήταν μια πύρρειος νίκη λόγω του πόσο δύσκολο θα ήταν για τη Μόσχα να διατηρήσει τις όποιες προόδους μετά από τόσο βαριές απώλειες.

«Το καθήκον μας είναι να εξαντλήσουμε τον εχθρό», δήλωσε ο Ναζαρένκο. «Η Μπακμούτ και η κατεύθυνση προς την Μπακμούτ ήταν ένα είδος παγίδας για τον εχθρό… Αργά ή γρήγορα, θα ξεμείνουν από δυνάμεις», υποστηρίζει.

«Λουτρό αίματος»

Τόσο το Σολεντάρ όσο και η Μπακμούτ αποτέλεσαν το επίκεντρο μιας εξοντωτικής μάχης πυροβολικού από τα τέλη του καλοκαιριού και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν περιγράψει τα κύματα των Ρώσων στρατιωτών που επιστρατεύτηκαν στο μακελειό για να καταλάβουν τις δύο τοποθεσίες.

Ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει για τις μάχες για το Σολεντάρ και την Μπακμούτ ως μέρος μιας στρατηγικής για την κατάληψη και την πρόκληση δυσανάλογων απωλειών στις ρωσικές δυνάμεις, οι μάχες έχουν επίσης απορροφήσει χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αλλού.

Σχεδόν κανένας τοίχος στο Σολεντάρ δεν παραμένει όρθιος, δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις 13 Ιανουαρίου, στην οποία περιέγραψε ζοφερές σκηνές από πυραυλικές επιδρομές και δρόμους γεμάτους πτώματα.

Ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής του επιτελείου του Ζελένσκι, συνέκρινε τις μάχες με εκείνες στο Βερντέν, τη μεγαλύτερη μάχη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο μίλησε για «λουτρό αίματος».

Για τους αμάχους

Τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι απομακρύνουν τους αμάχους. Ο Κιριλένκο δήλωσε ότι μόνο περίπου 600 κάτοικοι παραμένουν στο Σολεντάρ σε σύγκριση με έναν προπολεμικό πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων. Πολλά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι οι δυνάμεις τους έχουν ήδη απομακρύνει 170 άτομα από γειτονικές πόλεις και χωριά σε θέσεις που κατέχουν ανατολικότερα στα κατεχόμενα εδάφη.

Αν και αναλυτές συνεχίζουν να θέτουν ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική σημασία των σφοδρών μαχών για το Σολεντάρ και την Μπακμούτ, η Ρωσία έχει επενδύσει σημαντικά στην προσπάθεια να καταλάβει τις ανατολικές πόλεις, οι οποίες έχουν συμβολική αξία για το Κρεμλίνο εν μέσω των ατελών αποτελεσμάτων του στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με μια ανάλυση της 13ης Ιανουαρίου από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, φαινόταν πιθανό οι ρωσικές δυνάμεις να είναι σε θέση να ελέγξουν το Σολεντάρ, αλλά οι βαριές απώλειες που υπέστησαν θα καθιστούσαν «απίθανο να προμηνύεται μια επικείμενη ρωσική περικύκλωση της Μπακμούτ».

Ρωσικός «εμφύλιος»

Η μάχη στο Σολεντάρ αποκάλυψε επίσης τις διαιρέσεις μεταξύ των τακτικών του δυνάμεων και της ομάδας μισθοφόρων Wagner.

H Wagner ηγείται μιας πολύμηνης προσπάθειας για την κατάληψη του Σολεντάρ και της γειτονικής πόλης Μπακμούτ, η οποία θα ήταν μια συμβολική νίκη για τη μισθοφορική οργάνωση και τον ηγέτη της, Γεβγένι Πριγκόζιν.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πριγκόζιν ελπίζει να ενισχύσει το πολιτικό του κύρος στη Μόσχα και να εξασφαλίσει μια νίκη για δημόσιες σχέσεις, δείχνοντας ότι οι δυνάμεις του είναι σε θέση να καταλάβουν εδάφη όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν μείνει στάσιμα.

«Κλέβει τα επιτεύγματα»

Αυτό προκάλεσε έναν «πόλεμο» μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων, ο οποίος διαδραματίστηκε αυτή την εβδομάδα, καθώς και οι δύο πλευρές διαφωνούσαν μεταξύ τους και προσπαθούσαν να πάρουν τα εύσημα για τη ρωσική προέλαση.

Όταν το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά του ανέλαβαν τον έλεγχο του Σολεντάρ στις 13 Ιανουαρίου, η δήλωση δεν ανέφερε ότι η Wagner συμμετείχε στην επιχείρηση.

Λίγο αργότερα, ο Αντρέι Τρόσεφ, ανώτερος διοικητής της Wagner, κατηγόρησε το υπουργείο ότι κλέβει «τα επιτεύγματα άλλων ανθρώπων» σε μια ανάρτηση στο Telegram.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, ο Πριγκόζιν είχε ισχυριστεί ότι το Σολεντάρ είχε καταληφθεί από τη Wagner και δεν έκανε καμία αναφορά στις τακτικές ρωσικές δυνάμεις πριν βγει στο κανάλι του στο Telegram στις 13 Ιανουαρίου για να κατακεραυνώσει τη στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Wagner έχει επίσης αρχίσει να εκτελεί δημοσίως λιποτάκτες και ανυπάκουους στρατιώτες από τις τάξεις της, σύμφωνα με δηλώσεις πρώην κρατουμένων που συνελήφθησαν από τα ουκρανικά στρατεύματα και φαίνονται σε βίντεο που δημοσίευσε η μισθοφορική ομάδα.

«Μοιάζει σαν να υπάρχουν τρεις στρατοί που πολεμούν (σ.σ. στην ανατολική Ουκρανία): ο ουκρανικός στρατός και στη συνέχεια δύο ρωσικοί που αλληλεπιδρούν άσχημα και ακόμη και ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον», δήλωσε στο Current Time η Όλγα Ρομάνοβα, επικεφαλής του ιδρύματος Rus Sedentary. «Σε γενικές γραμμές, δεν αρέσει ο ένας τον άλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 λεπτά ago

Εκλογές 2023: Σφοδρή σύγκρουση πολιτικών αρχηγών με φόντο Οικονομία και Υγεία – Τι λένε οι πολίτες για αυτοδυναμία και τρίτες κάλπες

ΕΛΛΑΔΑ7 λεπτά ago

Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 34χρονος σε τροχαίο

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ10 λεπτά ago

Nέες επιχορηγήσεις της ΕΟΕ σε έξι Ομοσπονδίες και σε όσους προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες

ΘΕΣΣΑΛΙΑ16 λεπτά ago

Η Alpha Marketing συμμετέχει στην SMART CITIES expo & conferences –

LIFESTYLE19 λεπτά ago

Σακίρα: Βγαίνει ραντεβού με τον Λιούις Χάμιλτον

ΕΛΛΑΔΑ25 λεπτά ago

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας – Ένας νεκρός

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ28 λεπτά ago

Πήρε Αγκόρτσα ο Παναθηναϊκός – www.ertsports.gr

ΜΠΑΣΚΕΤ31 λεπτά ago

Παναθηναϊκός: «Όλοι γνωρίζουμε πως ο κ. Μπαρτζώκας δεν βρίζει ποτέ»

LIFESTYLE37 λεπτά ago

Ξεσπάει σε κλάματα σε δημόσια ομιλία της πάνω στη σκηνή

ΕΛΛΑΔΑ43 λεπτά ago

Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι μετά τον σεισμό στην Αταλάντη – Τι είπε ο Λέκκας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη με το μήνυμα του γιου του 49χρονου Βολιώτη που «έσβησε» έξω από το βετζινάδικο του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

«Έσβησε» μπροστά στην αντλία γνωστός 49χρονος πρατηριούχος στη Νέα Ιωνία Βόλου

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

«Ο γιος μου έπαθε σοκ, αηδίασε»: Οργισμένη η μητέρα του 12χρονου που έλαβε άσεμνο βίντεο από ιερέα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Βόλος- Πέθανε ο Γιάννης Ξυνογαλάς

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Άκρως αποκαλυπτική η Ματίνα Παγώνη: «Θα σας πω κάτι που δεν το ξέρει κανείς»

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Έχω κάνει σεξ με 3.800 γυναίκες, έρχονταν στο σπίτι 20-20

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Αυτοκτονία στη Λάρισα: Άφησε λεφτά για την κηδεία του, ζήτησε συγγνώμη και έβαλε τέλος στη ζωή του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ευχάριστες μουσικές Βραδιές με Saxophone στο Restaurant Carnayo της Σκιάθου Ανταπόκριση :Γιάννης Αποστολίδης

LIFESTYLE4 ημέρες ago

«Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν»: Η Δέσποινα Βανδή δηλώνει προδομένη και καθηλώνει με την εξομολόγησή της

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Θρίλερ δίχως τέλος με το θάνατο της 68χρονης στην Καβάλα – Τι αποκάλυψε ο αδελφός της

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή