Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πόσο πιθανή είναι η ανατροπή του Πούτιν εκ των έσω; – Ο ρόλος της FSB και η δυσαρέσκεια των «siloviki»

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μεταξύ των πολλών ερωτημάτων που περιβάλλουν τον καταστροφικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένα από τα πιο αξιοσημείωτα αφορά τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού του.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο πόλεμος ξεκίνησε με τον Πούτιν να πραγματοποιεί μια σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας -που καλύφθηκε τηλεοπτικά- στην οποία ταπείνωσε τον Σεργκέι Ναρίσκιν, τον επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR).

Δύο εβδομάδες αργότερα, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες, ο Πούτιν έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό δύο στρατηγούς της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB). Εξανάγκασε, επίσης, έναν αναπληρωτή διοικητή της Εθνικής Φρουράς να παραιτηθεί. Στις αρχές Απριλίου, ένας από τους στρατηγούς της FSB που είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό μεταφέρθηκε στις φυλακές Λεφόρτοβο.

Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του στρατού. Για σχεδόν δύο εβδομάδες τον Μάρτιο, εν μέσω φημών ότι ο Πούτιν ήταν εξοργισμένος με την επιχείρηση στην Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού -ένας από τους πιο έμπιστους υπαρχηγούς του Πούτιν- εξαφανίστηκε από το προσκήνιο. Όταν ο Σοϊγκού επανεμφανίστηκε τελικά, πρώτα σε ένα βίντεο από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη συνέχεια αυτοπροσώπως σε σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας, φαινόταν σαν «ξένο σώμα».

Στα τέλη Μαρτίου, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίστηκαν ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έδινε στον Πούτιν σαφή εικόνα για τον πόλεμο, ίσως από φόβο για περαιτέρω επιπτώσεις. Και στις 9 Απριλίου, ο Πούτιν αναδιοργάνωσε τη στρατιωτική ιεραρχία, διορίζοντας τον στρατηγό Alexandr V. Dvornikov επικεφαλής των επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Με μια πρώτη ματιά, οι εξελίξεις αυτές δείχνουν μια εντυπωσιακή αλλαγή. Στα χρόνια πριν από τον πόλεμο, οι Siloviki, όπως είναι γνωστή η ελίτ ασφαλείας της Ρωσίας, θεωρούνταν ένα από τα κύρια κέντρα εξουσίας του καθεστώτος Πούτιν.

Ως πρώην αξιωματικός της KGB ο ίδιος, ο Πούτιν στηριζόταν επί μακρόν στις υπηρεσίες ασφαλείας για να επιβάλει τις πολιτικές του. Και παρόλο που οι «siloviki» έχουν επισκιαστεί κάπως από το υπουργείο Άμυνας του Σοϊγκού τα τελευταία χρόνια, ποτέ άλλοτε ο Πούτιν δεν φαίνεται να είχε τόσο μεγάλη κόντρα με τις υπηρεσίες ασφαλείας και τον στρατό όσο τώρα.

Δεδομένης της ολοένα και πιο ανελέητης καταστολής του Πούτιν εναντίον αυτών των ανθρώπων και της συνειδητοποίησης στη Μόσχα ότι ο πόλεμος δεν εξελίχθηκε όπως ήθελαν, ορισμένοι παρατηρητές αναρωτιούνται πόσο καιρό θα ανέχονται τα καταστροφικά λάθη του.

Είναι πιθανή η ανατροπή του Πούτιν;

Ωστόσο, σε ανάλυσή τους στο Foreign Affairs δύο δημοσιογράφοι από τη Ρωσία εξηγούν γιατί είναι απίθανο οι αποκαλούμενοι «siloviki» να αποπειραθούν να ανατρέψουν με πραξικόπημα τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με την παράδοση. «Ιστορικά, ο ρωσικός στρατός δεν απετέλεσε ποτέ μεγάλη απειλή για τους ηγεμόνες της χώρας. Σε αντίθεση με άλλες έντονα στρατιωτικοποιημένες κοινωνίες, στη Ρωσία έχουν σημειωθεί πολύ λίγα επιτυχημένα στρατιωτικά πραξικοπήματα (ή απόπειρες). Η τελευταία φορά που ο ρωσικός στρατός εξεγέρθηκε ανοιχτά ήταν το 1825, όταν οι Δεκεμβριστές προσπάθησαν να εκθρονίσουν τον Τσάρο Νικόλαο Α’. Η εξέγερση απέτυχε καταστροφικά, με τους περισσότερους από τους πραξικοπηματίες να σκοτώνονται ή να εξορίζονται», αναφέρουν στο κείμενό τους. Αληθεύει πως τον Οκτώβριο του 1993, «μια ομάδα πρώην σοβιετικών βετεράνων που αυτοαποκαλούνταν Ενωση Αξιωματικών συμμετείχε σε μια υπερσυντηρητική εξέγερση, αλλά συνελήφθησαν πριν εκδηλωθεί».

Οσο για τη σοβιετική περίοδο, από την εποχή της Τσεκά και μετά της KGB, οι μυστικές υπηρεσίες είχαν ανέκαθεν τα μάτια τους ανοιχτά και τα αυτιά τους τσιτωμένα, ούτως ώστε να εντοπίζουν «πραξικοπηματικές» τάσεις εντός των ενόπλων δυνάμεων και να καταστέλλουν κάθε απόπειρα εξέγερσης εν τη γενέσει.

Η FSB του Πούτιν

Στη συνέχεια, ο Πούτιν φρόντισε να διευρύνει ακόμη περισσότερο τις εξουσίες της FSB (διαδόχου της KGB) με τους πράκτορές της να καλούνται να έχουν διαρκώς στραμμένες τις κεραίες τους και στις ένοπλες δυνάμεις. Μάλιστα το 2004 η μονάδα στρατιωτικής αντικατασκοπείας μετατράπηκε σε αυτόνομο τμήμα των υπηρεσιών ασφαλείας ενώ σήμερα είναι το μεγαλύτερο από τα τμήματα της FSB με πάμπολλους πράκτορές τoυ να επιχειρούν στις τάξεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. «Κάτω από τέτοιο καθεστώς διαρκούς επιτήρησης, ο ρωσικός στρατός δεν δημιούργησε ποτέ το είδος των αξιωματικών που θα μπορούσαν να ηγηθούν μιας αποτελεσματικής εξέγερσης», συνοψίζουν οι Σολντάτοφ και Μπορόγκαν.

Τι γίνεται, όμως, με την ίδια την FSB; Σε αντίθεση με τον ρωσικό στρατό, η KGB δημιούργησε έναν από τους πιο ισχυρούς ηγέτες από την εποχή του Στάλιν στη Ρωσία, τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Θα μπορούσαν, οπότε, οι αξιωματικοί της Λουμπιάνκα (έδρα της KGB, κατά τη σοβιετική περίοδο, και της FSB σήμερα) να αποτελέσουν απειλή για τον άνθρωπο που τους κατέστησε πανίσχυρους τα τελευταία πολλά χρόνια; Ο Σολντάτοφ και η Μπορόγκαν εμφανίζονται επιφυλακτικοί και παραθέτουν μια σειρά από λόγους.

Καταρχάς σημειώνουν πως στους κόλπους της FSB έχουν καταγραφεί ελάχιστα κρούσματα αποτελεσματικής εναντίωσης ή απλά διαφωνίας. «Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ήταν πάντα επιρρεπείς στη διαφθορά, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα έμπειρες στο να δημιουργήσουν αποτελεσματικές βάσεις εξουσίας και δικά τους δίκτυα προστασίας. Λόγω της δομής της FSB οι μεμονωμένοι αξιωματικοί τείνουν να είναι πιστοί στον βαθμό και τη θέση τους, παρά σε συγκεκριμένα ανώτερα στελέχη εντός των υπηρεσιών. Εάν ένας ανώτατος αξιωματικός της FSB χάσει τη δουλειά του, δεν μπορεί να βασίζεται στη συνεχιζόμενη πίστη των πρώην υφισταμένων του», εξηγούν οι δύο δημοσιογράφοι από τη Ρωσία.

Επιπρόσθετα όλοι όσοι απασχολούνται στην FSB γνωρίζουν πολύ καλά πως ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν ξαφνικά στο στόχαστρο του Πούτιν. «Υπάρχουν δεκάδες αξιωματικοί της FSB που έχουν φυλακιστεί με την κατηγορία της διαφθοράς και της προδοσίας (συχνά με ισχυρισμούς περί υποτιθέμενης κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ). Αν και μερικές φορές οι κατηγορίες είναι πραγματικές, συχνά φαίνεται να υπάρχουν άλλα κίνητρα που καθορίζουν ποιος στοχοποιείται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτοί που κατηγορήθηκαν, συνελήφθησαν από το τμήμα εσωτερικής ασφάλειας της FSB. Ως αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών κυριαρχεί εδώ και πολύ καιρό μια διάχυτη κουλτούρα δυσπιστίας εντός της FSB: οι αξιωματικοί των μεσαίων βαθμίδων δεν εμπιστεύονται τους ανώτατους αξιωματικούς και εκείνοι δεν εμπιστεύονται τους υφισταμένους τους».

Επιπλέον, η σημερινή γενιά αξιωματικών της FSB, άνδρες ηλικίας από 30 έως 40 ετών, δεν θυμούνται κανέναν άλλον πρόεδρο πέρα από τον Πούτιν και κανέναν άλλον επικεφαλής πέρα από τον Αλεξαντρ Μπορτνίκοφ ο οποίος διευθύνει την FSB από το 2007. «Αυτές τις μέρες, οι αξιωματικοί της FSB υπηρετούν μόνο τον πρόεδρο, υπακούοντας σε εντολές. Η κύρια αποστολή τους είναι να εξαλείφουν ανελέητα κάθε πιθανή πηγή αντίθεσης ή διαφωνίaς, απλά και ωραία, χωρίς ερωτήσεις. Και η περίοπτη θέση που απολαμβάνουν στη ρωσική κοινωνία τους έχει καταστήσει ακόμη πιο πιστούς στο καθεστώς».

Η δυσαρέσκεια των «siloviki»

Δεν έχει άδικο ο Τόμας Φρίντμαν να φαντάζεται ότι κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι πρέπει να είναι «siloviki» από το γεγονός πως ο Πούτιν επιδιώκει να τους κατηγορήσει για την εντελώς απρόβλεπτη, ενάντια σε όλες τις εκτιμήσεις, τροπή της εκστρατείας στην Ουκρανία. Και είναι αλήθεια πως αρκετά ανώτατα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών της Ρωσίας ενδέχεται όντως να επιλέγουν να μην αποκαλύπτουν όλη την αλήθεια στον πρόεδρό τους, ειδικά μετά την διαπόμπευση του Σεργκέι Ναρίσκιν, του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσίας που τόλμησε να εκφράσει ή μάλλον να ψελλίσει κάποιες αμφιβολίες όσον αφορά τις προθέσεις του Πούτιν για την Ουκρανία. Ωστόσο από τη δυσαρέσκεια και τον φόβο η οργάνωση ενός πραξικοπήματος, ειδικά στη Ρωσία του Πούτιν, απέχει πολύ.

Σύμφωνα με τον Σολντάτοφ και την Μπορόγκαν υπάρχει μόνον ένα σενάριο στα πλαίσια του οποίου θα μπορούσε να ανατραπεί εκ των έσω ο Βλαντίμιρ Πούτιν: «Καθώς στερούνται πολιτικής εμπειρίας και ευρείας υποστήριξης οι “siloviki” – τόσο στις υπηρεσίες ασφαλείας/πληροφοριών όσο και στον στρατό – πολύ δύσκολα μπορούν να οργανώσουν και να ηγηθούν ενός πραξικοπήματος. Ούτε είναι πιθανό να επηρεαστούν εάν το λαϊκό συναίσθημα στη Ρωσία στραφεί δραματικά κατά του Πούτιν. Αλλά οι “siloviki” είναι αδίστακτοι όσον αφορά την προστασία των συμφερόντων τους, και υπάρχει τουλάχιστον ένας τρόπος για να χάσουν την πίστη τους: εάν τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας φτάσουν στο σημείο που οι περιφερειακοί κυβερνήτες της αρχίσουν να συγκρούονται με τον Πούτιν και το οικονομικό σύστημα που συντηρεί το κράτος ασφαλείας του Πούτιν για περισσότερα από 20 χρόνια αρχίσει να καταρρέει, τότε οι “siloviki” μπορεί κάλλιστα να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το Κρεμλίνο χάνει τον έλεγχο της χώρας και ότι απειλείται και το δικό τους μέλλον. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαν να κάνουν στην άκρη και να το αφήσουν να συμβεί – ή ακόμα και να δώσουν ένα χέρι».

Με πληροφορίες από protagon.gr

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στο Τέξας: Ποιος ήταν ο 18χρονος δράστης

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μαθητής λυκείου σε σχολείο της περιοχής ο δράστης της επίθεσης.

Από το όπλο ενός αγοριού 18 ετών βρήκαν τραγικό θάνατο 14 παιδιά και ένας ενήλικος στο δημοτικό σχολείο Robb της κοινότητας Ουβάλντε, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο δράστης «σκότωσε με φρικτό και παράλογο τρόπο 14 μαθητές και έναν δάσκαλο», δήλωσε ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, προσθέτοντας ότι ο 18χρονος δράστης είναι επίσης νεκρός.

Διαβάστε επίσης: Πυροβολισμοί σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας– 14 μαθητές νεκροί, αρκετοί τραυματίες

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο 18χρονος Σαλβαντόρ Ράμος, μαθητής σε λύκειο της περιοχής, φέρεται να σκότωσε τη γιαγιά του προτού εισβάλει στο δημοτικό σχολείο και αρχίσει να πυροβολεί σκορπώντας τον θάνατο.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι που οδήγησαν τον Σαλβαντόρ Ράμος σε αυτή την πράξη.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Τέξας: Πυροβολισμοί σε δημοτικό σχολείο – 14 μαθητές νεκροί, αρκετοί τραυματίες

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δράστης είναι ένας νεαρός, περίπου 18 ετών, ο οποίος είναι επίσης νεκρός.

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών στην τραγωδία που σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο του Τέξας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό ένοπλης βίας σε σχολείο των Ηνωμένων Πολιτειών, με 15 άτομα, 14 παιδιά και έναν ενήλικα, να χάνουν τη ζωή τους από επίθεση ενόπλου σε δημοτικό σχολείο της κοινότητας Ουβάλντε, στο Τέξας, όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας ένοπλος άνδρας εισήλθε στο δημοτικό σχολείο Robb στο Ουβάλντε του Τέξας και, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, άρχισε να πυροβολεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δράστης είναι ένας νεαρός, περίπου 18 ετών, ο οποίος είναι επίσης νεκρός.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ40 δευτερόλεπτα ago

Ο Ερντογάν στέλνει ερευνητικό πλοίο στην καρδιά του Αιγαίου

ΕΛΛΑΔΑ2 λεπτά ago

Έλενα Πολυχρονοπούλου: Γονυπετής στην Τήνο για να εκπληρώσει το τάμα της

ΚΟΣΜΟΣ10 λεπτά ago

Μακελειό στο Τέξας: Ποιος ήταν ο 18χρονος δράστης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 λεπτά ago

ΠΑΣΟΚ: Ποιος είναι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος που «σάρωσε» στο συνέδριο και πάει για γραμματέας

ΕΛΛΑΔΑ21 λεπτά ago

Φωτιά σε Τατόι – Βαρυμπόμπη: Το αποκαλυπτικό πόρισμα – Σε ποιους επιρρίπτονται ευθύνες

ΚΟΣΜΟΣ29 λεπτά ago

Τέξας: Πυροβολισμοί σε δημοτικό σχολείο – 14 μαθητές νεκροί, αρκετοί τραυματίες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ39 λεπτά ago

Νίκος Ανδρουλάκης: Η οικουμενική αντίληψη της «ταυτότητας» υποστηρίζει και δεν υπονομεύει τη Δημοκρατία

ΕΛΛΑΔΑ40 λεπτά ago

Σεισμός 4,2 βαθμών στην Αμφιλοχία

OIKONOMIA47 λεπτά ago

Κερτ Κομπέιν: Σε τιμή ρεκόρ ύψους 4,5 εκατ. δολαρίων πουλήθηκε κιθάρα του σε δημοπρασία

ΚΟΣΜΟΣ48 λεπτά ago

Ρωσία: Ο Σόιγκου ζήτησε από τον Κύριλλο να… αγιοποιηθεί Ρώσος στρατηγός του 18ου αιώνα

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

ηλικιωμένος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

Δημοφιλή