Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρωσία: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις με Ελλάδα – Από τις απειλές Ζαχάροβα στις απελάσεις

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Άργησε αλλά κανείς δεν πίστευε ότι είχε ξεχαστεί… Ο λόγος για την απάντηση της Μόσχας στην απέλαση 12 ρώσων διπλωματών από την Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο. Η Ρωσία απάντησε στην Ελλάδα με το ίδιο νόμισμα, τηρώντας κατά κάποιο τρόπο και τις αναλογίες των αριθμών. Και αποδυναμώνοντας πλήρως την πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα. Αποδεικνύοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης: Reuters: Η Ρωσία απελαύνει οκτώ Έλληνες διπλωμάτες – Κηρύσσονται «personae non gratae»

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κήρυξε personae non gratae οκτώ διπλωματικά στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα – επτά διπλωμάτες και μία διοικητική υπάλληλο – δίνοντας τους οκτώ μέρες διορία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτοί είναι οι Έλληνες διπλωμάτες που απελαύνει η Ρωσία

Σημειώνει δε στην ανακοίνωση του ότι «η πλήρης ευθύνη για το γεγονός αυτό βαρύνει αποκλειστικά την Αθήνα» και καταγγέλλει «την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου και της ανακήρυξης ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως “personae non gratae”».

Αιχμές

Το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε με αιχμές για το ρόλο των ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ότι «δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις».

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση της Αθήνας για τις απελάσεις στις 6 Απριλίου υπογραμμιζόταν ότι οι 12 «κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963».

Ποιοι καλούνται να εγκαταλείψουν τη Μόσχα

Μεταξύ των οκτώ ελλήνων που απελαύνονται είναι επτά διπλωμάτες και μία διοικητική υπάλληλος. Πληροφορίες του in ανέφεραν ότι τα έξι πρόσωπα ανήκουν στο δυναμικό της πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα και μεταξύ αυτών είναι ο Σταύρος Βενιζέλος, Πρεσβευτής Σύμβουλος, ο Νικόλαος Σαπουντζής, Σύμβουλος Πρεσβείας, ο Ευάγγελος Πελεκάνος, Σύμβουλος Πρεσβείας, ο Ανδρέας Γκοτσίνας, Σύμβουλος Πρεσβείας και ο  Αθανάσιος – Αλέξανδρος Καυκαλίδης, Γραμματέας Πρεσβείας. Οι δύο που απελαύνονται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από το γενικό προξενείο Μόσχα, είναι ο Γενικός Πρόξενος Νικόλαος Κρίκος και η Ευαγγελία Καλαϊντζή, σύμβουλος πρεσβείας.

Αν και τρεις τουλάχιστον είχαν ολοκληρώσει τη θητεία τους στη Ρωσία και ετοιμάζονταν ούτως ή άλλως για αναχώρηση, πηγές με γνώση των εξελίξεων τόνιζαν στο in ότι το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και είχε σαφή στόχο να αποδυναμωθεί πλήρως η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα. Αφού η μόνη διπλωμάτης που παραμένει είναι η πρεσβευτής Αικατερίνη Νασίκα. Μία κίνηση που χαρακτηρίζεται μήνυμα στην Αθήνα. Σημειώνουν δε ότι αν η ρωσική πλευρά θέλει να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την Αθήνα μπορεί να προβάλει προσχώματα στους διορισμούς των αντικαταστατών των διπλωματών, αρνούμενη να τους δεχτεί. Όποτε και αν η Αθήνα επιλέξει να προσπαθήσει να τους αντικαταστήσει.

Η ελληνική διπλωματία επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους σε σχέση με τις εξελίξεις. Αρμόδιες πηγές διεμήνυαν δε την ανάγκη να υπάρχει ένα περιβάλλον προστασίας για όσους έμειναν πίσω και απαρτίζουν την ελληνική διπλωματική αποστολή στη Ρωσία.

Το τελευταίο διάστημα συζητούνταν έντονα ότι φτάνει η ώρα των απελάσεων για την ελληνική διπλωματική αποστολή. Πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη δε στις ΗΠΑ, αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι οι απελάσεις θα είναι ανάλογες και των όσων θα επέλεγε να αναφέρει ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον, αλλά και των συμφωνιών που θα «έκλειναν» στις ΗΠΑ.

Οι 12 Ρώσοι που είχαν απελαθεί από την Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών που η ελληνική διπλωματία είχε επιλέξει να δείξει το δρόμο της εξόδου από τη χώρα ήταν ο Βασίλι Γαβρίλοφ, η επίσημη φωνή της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα και πανταχού παρών, ο οποίος έχει το βαθμό του συμβούλου και ήταν επιφορτισμένος με θέματα Τύπου, όντας το νούμερο 3 στην ιεραρχία. Persona non grata είχε χαρακτηριστεί και ο Όλεγκ Μπρεντίχιν, νούμερο 2 της πρεσβείας, ο οποίος σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ετοιμαζόταν να αναλάβει τη θέση του Αντρέι Μασλόφ ως επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα οι Ρώσοι που είχαν διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια ήταν πριν τις απελάσεις περίπου 100 άτομα.

Η απόφαση για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών είχε ανακοινωθεί μία μέρα μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με την ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, που είχε πρώτο θέμα στην ατζέντα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο πηγές του ΥΠΕΞ, τόνιζαν τότε ότι δεν υπήρξε σύνδεση, καθώς οι εξελίξεις είχαν ήδη δρομολογηθεί.

«Κανείς αθώος»

Ελληνικές διπλωματικές πηγές δήλωναν σχετικά με τις απελάσεις των Ρώσων των Απρίλιο ότι στη λίστα μπήκαν πρόσωπα που με τη δράση και τη συμπεριφορά τους είχαν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της Αθήνας για αρκετό καιρό. Πρόσωπα τα οποία όπως αναφερόταν φέρονταν να συνδέονται με τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και προσπάθεια προώθησης της ρωσικής προπαγάνδας για την εισβολή στην Ουκρανία. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για σχέση ορισμένων εκ των προσώπων που βρίσκονταν στη λίστα με υποθέσεις κατασκοπείας, ενώ πηγές με γνώση των εξελίξεων τόνιζαν ότι κανείς από τους 12 δεν στοχοποιήθηκε άδικα.

Οι δηλώσεις της Μαρία Ζαχάροβα

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα είχε απαντήσει στην απόφαση της Αθήνας κάνοντας λόγο για «εχθρική κίνηση» η οποία θα απαντηθεί «καταλλήλως».  Αναφερόταν δε σε υπαγορευμένη από τις ΗΠΑ απόφαση, υποστηρίζοντας ότι εκείνοι που την έλαβαν «ήθελαν να σπείρουν διχόνοια μεταξύ του ελληνικού και ρωσικού λαού». Ενώ χαρακτήριζε τις απελάσεις «άνευ προηγουμένου κίνηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις».

Την Δευτέρα πριν να γίνουν γνωστές οι απελάσεις ελλήνων διπλωματικών η Μαρία Ζαχάροβα είχε κάνει νέες δηλώσεις εναντίον της Δύσης, αναφέροντας στο Russia-1, η Ζαχάροβα ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ένα κοινό πράγμα και αυτό είναι η ιμπεριαλιστική τους σκέψη στο πλαίσιο του αποικιακού παρελθόντος τους.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξηγήσεις Αθανασίου μετά τις αντιδράσεις: Δεν αμφισβήτησα τον πατριωτισμό των συναδέλφων μου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Ουδέποτε αμφισβήτησα τον πατριωτισμό των συναδέλφων μου βουλευτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος» υποστηρίζει ο Αθανασίου

Σε διευκρινήσεις μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση του στη σκιά των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές, προχώρησε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου. «Επειδή προέκυψαν παρερμηνείες των όσων είπα σε συνέντευξη μου, τονίζω ότι ουδέποτε αμφισβήτησα τον πατριωτισμό των συναδέλφων μου βουλευτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Και προσθέτει: «Τούτο δε προκύπτει από προσεκτική ανάγνωση της όλης τοποθέτησης μου. Αυτό που ανέλυσα  με σαφήνεια  ήταν η επιστημονική άποψή μου, για την άρση του απορρήτου σε θέματα προστασίας της εθνικής ασφάλειας».

Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ: Παρέμβαση Τασούλα και παραπομπή του Αθανασίου στα αρμόδια όργανα της Βουλής

Οι δηλώσεις που προκάλεσαν το σάλο

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αθανασίου αναφερόμενος στο θέμα των αποκαλύψεων που αφορούν τις υποκλοπές και τις καταγγελίες Ανδρουλάκη για την παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου επιχείρησε ουσιαστικά να υποστηρίξει ότι θα μπορούσε να τεθεί υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας και όποιος έχει τη βουλευτική ιδιότητα, δίνοντας μάλιστα ως δυνητικό παράδειγμα μουσουλμάνους βουλευτές τους οποίους μάλιστα συνέδεσε στο ίδιο υποθετικό παράδειγμα με την Τουρκία.


«Ας υποθέσουμε ότι ένας βουλευτής έχει θρησκευτικό προσανατολισμό εντελώς διαφορετικό από τους ορθόδοξους. Ας πούμε ένας μουσουλμάνος βουλευτής της Βορείου Ελλάδος -δεν λέμε ότι υπάρχει καμία αιχμή- προς Θεού. Αν υποθέσουμε ότι δίνει κάποια πληροφορία στην γείτονα χώρα, από πού θα μπουν οι μετανάστες κλπ. Γιατί δεν πρέπει να ελεγχθεί; Εδώ προέχει η Εθνική Ασφάλεια» είπε ο Χαράλαμπος Αθανασίου και πρόσθεσε:

«Αν τηρείται η διαδικασία που ο νομοθέτης προβλέπει βεβαίως και σας αναφέρω μάλιστα. Σας αναφέρω μάλιστα επειδή το έχω σημειώσει, την περίμενα αυτή την ερώτηση, σας διαβάζω τι λέει ο εφαρμοστικός, ο εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος, τι λέει το Σύνταγμά μας στο άρθρο 19. Λέει επί λέξει: Νόμος ορίζει τις εγγυήσεις υπό τις οποίες η δικαστική αρχή δεν δεσμεύεται από το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφαλείας», απάντησε όταν η δημοσιογράφος τον ρώτησε ευθέως αν μπορούν να παρακολουθούνται μέλη του Κοινοβουλίου.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιλχάν Αχμέτ: Καταδικάζω την δήλωση Αθανασίου που αναβιώνει την θεωρία του εσωτερικού εχθρού

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την έντονη αντίδραση του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ προκάλεσε η δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου.

Για αναβίωση της θεωρίας του εσωτερικού εχθρού «στο πρόσωπο ετερόδοξων και δη μουσουλμάνων βουλεύτων» μιλά ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, καταδικάζοντας απερίφραστα την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Βουλής , Χαράλαμπου Αθανασίου στο κανάλι της Βουλής «περί της σκοπιμότητας παρακολούθησης μουσουλμάνων βουλευτών».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Το πολιτικό σύστημα της χώρας μας και η Βουλή οφείλει να προασπίζει τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών και να μην διαχωρίζει τους ίδιους τους βουλευτές ανάλογα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις», τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Νέο θεσμικό ολίσθημα

«Καταδικάζω απερίφραστα την δημόσια τοποθέτηση-δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου που αναβιώνει την θεωρία του εσωτερικού εχθρού στο πρόσωπο ετερόδοξων και δη μουσουλμάνων βουλευτών» αναφέρει ο Ιλχάν Αχμέτ και προσθέτει:

«Η δήλωση αυτή, πέρα από το πνεύμα μισαλλοδοξίας που κομίζει στα δημόσια ήθη, καθιστά τον βουλευτή της Μειονότητας ύποπτο τέλεσης πράξεων εθνικής μειοδοσίας και για τον λόγο αυτό άξιο παρακολούθησης.

Το πολιτικό σύστημα της Χώρας μας και η Βουλή οφείλει να προασπίζει τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών και να μην διαχωρίζει τους ίδιους τους βουλευτές ανάλογα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Μετά την υπόθεση του προέδρου του Κινήματος μας Νίκου Ανδρουλάκη, βρισκόμαστε προ ενός νέου θεσμικού ολισθήματος».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE5 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 ώρες ago

Αυτός είναι ο 34χρονος που απείλησε την 26χρονη σύντροφό του με κατσαβίδι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago

Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

Δημοφιλή