Connect with us
banner epikhirisis

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ρώσικη ρουλέτα»: Το Reuters αναλύει το «τέχνασμα» του Τραμπ για πιέσεις στη Μόσχα μέσω Ινδίας

Published

on

nyse file timothy a clary afp 768x476 1.jpg

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να έκλεισε ραντεβού με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ωστόσο προηγουμένως, είχε θέσει προθεσμία που εκπνέει σήμερα, για εκεχειρία στην Ουκρανία ή κυρώσεις στη Ρωσία. Ήδη υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα για δασμούς σε βάρος της Ινδίας «που αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, αδιάφορη για τους θανάτους στην Ουκρανία», αναφέρει το Reuters και προειδοποιεί για αύξηση των τιμών της ενέργειας, «δηλαδή πολιτικά προβλήματα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο στις ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο».

Υπάρχει «σχεδόν μηδενική πιθανότητα» ο Πούτιν να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός λόγω των απειλών Τραμπ για δασμούς και κυρώσεις Ρωσία, δήλωσε ο Γιουτζίν Ράμερ, πρώην αναλυτής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη Ρωσία, ο οποίος διευθύνει το Ίδρυμα Carnegie.

«Οι Κινέζοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν το πετρέλαιο της Ρωσίας», επισημαίνει, συμπληρώνοντας ότι το πετρέλαιο εξακολουθεί να ρέει προς τις παγκόσμιες αγορές.

«Ο Πούτιν ελπίζει να αποφύγει τους δασμούς και όχι τον πόλεμο»

Οι δευτερογενείς δασμοί, θα μπορούσαν να αρχίσουν να προκαλούν οικονομικά προβήματα στη Ρωσία, αλλά το ερώτημα είναι αν αυτό πραγματικά θα αλλάξει τη στάση του Πούτιν, σύμφωνα με την ανάλυση που υπενθυμίζει παράλληλα ότι οι κανόνες για το ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, παραμένουν: Η Κίνα έναντι των ΗΠΑ έχει αντιδράσει με διαπραγματευτικό χαρτί τα ορυκτά και η Ινδία έχει το «κλειδί» των γενόσημων στις εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων και χημικών ουσιών προς τις ΗΠΑ.

Οι δευτερογενείς δασμοί θα αύξαναν το κόστος των εισαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες από πελάτες της Ρωσίας και το ντόμινο οδηγεί και πάλι σε κίνδυνο ενεργειακών ανατιμήσεων και ανόδου του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ανάλυση.

Advertisement

Τον μήνα μετά την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022, οι διεθνείς τιμές αργού πετρελαίου έφτασαν κοντά στα 130 δολάρια ανά βαρέλι, όχι μακριά από το ιστορικό υψηλό των 147 δολαρίων. Αν η Ινδία θα σταματήσει να αγοράζει 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου την ημέρα, περίπου το 2% της παγκόσμιας προσφοράς, οι παγκόσμιες τιμές θα αυξηθούν από τα τρέχοντα 66 δολάρια, ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι αναλυτές της JP Morgan δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι θα ήταν «αδύνατο» να επιβληθούν κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο χωρίς να προκληθεί άνοδο της τιμής. Οποιαδήποτε διαταραχή στις ρωσικές αποστολές θα μπορούσε να ωθήσει το Brent στα 80 δολάρια ή και υψηλότερα.

Η Ρωσία θα μπορούσε να αντιδράσει, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος του αγωγού CPC από το Καζακστάν, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει παγκόσμια κρίση εφοδιασμού.

Δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες Exxon, Chevron, Shell , Η ENI και η TotalEnergies αποστέλλουν έως 1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέσω του CPC, το οποίο έχει συνολική δυναμικότητα 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Από όλα τα δασμολογικά του τεχνάσματα του Τραμπ, το ενεργειακό σοκ θα ήταν το πλέον ανεπιθύμητο» , καταλήγει η ανάλυση του Reuters.

Advertisement
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο