Connect with us

OIKONOMIA

Ρωσικό αργό: Σε επίπεδα ρεκόρ τα φορτία που μεταφέρονται μέσω θαλάσσης

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ποσότητα ρεκόρ 62 εκατ. βαρελιών ρωσικού αργού πετρελαίου τύπου Urals, βρίσκονται εν πλω, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ενεργειακών αναλύσεων Vortexa, καθώς οι έμποροι προσπαθούν να βρουν αγοραστές.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού και άλλων πετρελαϊκών προϊόντων λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, ενώ άλλες έχουν αποφύγει την προμήθεια από φόβο μελλοντικών κυρώσεων, με την Κομισιόν να εξετάζει την εφαρμογή ενός πλήρους εμπάργκο.

Όπως τονίζεται, ο όγκος του αργού πετρελαίου (Urals) που βρίσκεται πάνω σε πλοία είναι τριπλάσιος από τον μέσο όρο προ εισβολής, ακόμη και τη στιγμή που οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου δια θαλάσσης μειώθηκαν στα 6,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Μάιο (πτώση κατά περίπου 15% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο).

Εξαιρετικά ισχυρές παραμένουν οι ρωσικές εξαγωγές

«Οι αριθμοί που δείχνουν ότι οι ρωσικές εξαγωγές εξακολουθούν να είναι σχετικά ισχυρές, δεν αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα», δήλωσε ο ενεργειακός αναλυτής, Clay Seigle.

«Το ρωσικό πετρέλαιο στη θάλασσα συνεχίζει να συσσωρεύεται».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των φορτίων αργού Urals  σε πλοία χωρίς καθορισμένο προορισμό αποτελούν το 15% του συνόλου. Μέρος του πετρελαίου μπορεί να είναι μεταφορά σε άγνωστους αγοραστές, ενώ άλλο μέρος αποτελεί και απούλητο φορτίο.

Τα περισσότερα βαρέλια ρωσικού αργού πετρελαίου κατευθύνθηκαν προς την Ασία, κυρίως την Ινδία και την Κίνα, ενώ και στην Ευρώπη καταγράφηκε αύξηση ενόψει μιας πλήρους απαγόρευσης.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

HSBC: Ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης για το 2022

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δίνει η HSBC στην τελευταία της έκθεση για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, παρά το αρνητικό περιβάλλον. Ενδεικτικό των ζοφερών εκτιμήσεων είναι ότι η έκθεση τιτλοφορείται «Η ευρωζώνη στη ζώνη κινδύνου».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για την Ελλάδα οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις συνεχίστηκαν το 1ο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση, λαμβάνοντας ώθηση από την ιδιωτική κατανάλωση (+2,5% σε τριμηνιαία βάση, έβδομη συνεχόμενη άνοδος κατά 2,5% ή περισσότερο), αλλά και από την ανοδική αναθεώρηση για το τέταρτο τρίμηνο (0,8% από 0,4% – η οποία ανέβασε την περσινή ανάπτυξη στο 8,0%).

Διαβάστε επίσης – Ο στασιμοπληθωρισμός είναι εδώ

«Αξιοσημείωτο επίτευγμα»

Το ΑΕΠ είναι τώρα 3% υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία, «ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα δεδομένων της περιορισμένης συμβολής του τουριστικού τομέα (το 2019 αντιπροσώπευε το 10% του ΑΕΠ μόνο σε ξένες εισπράξεις ενώ πέρυσι οι ξένοι τουρίστες ήταν λιγότεροι από τα μισά επίπεδα πριν από την κρίση).

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 3,7% σε τριμηνιαία βάση το 1ο τρίμηνο και είναι τώρα 30% πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα (αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μεγάλο επενδυτικό κενό, με επενδύσεις 20% χαμηλότερες από το 2009).

Παρά την περιορισμένη συνεισφορά από τουρισμού, οι εξαγωγές είναι 5% υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία. Η δύναμη του τομέα των υπηρεσιών έχει βοήθησε να αντισταθμιστεί η αδυναμία στη μεταποίηση (η παραγωγή μειώθηκε 2,6% το 1ο τρίμηνο).

Ώθηση από τον τουρισμό

Ο τουρισμός αναμένεται να δώσει πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη φέτος, ιδιαίτερα στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Τον Μάιο, η τουριστική κίνηση στα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια ανήλθε στα 3 εκατομμύρια, πάνω από έξι φορές υψηλότερα από το προηγούμενο έτος και πολύ κοντά (96%) στα επίπεδα του Μαΐου 2019. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, η κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μειώθηκε μόνο κατά 10% περίπου σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.

«Αναμένουμε ότι οι ξένοι τουρίστες θα φτάσουν πάνω από το 80% των προ-πανδημικών επιπέδων αυτό έτος, το οποίο αναμένεται να δώσει μια πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη 2-3 π.μ. του ΑΕΠ» αναφέρει η HSBC .

Οι κατασκευές

Επίσης, σημαντικά αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη και ο κατασκευαστικός τομέας , με τις οικοδομικές άδειες να αυξάνονται σχεδόν κατά 30% πέρυσι σε υψηλό 11 ετών και οι τιμές  να αυξάνονται κατά 8,6% σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο (+2,4% σε ετήσια βάση).

Η πιστωτική ανάπτυξη βρίσκεται σταθερά σε επεκτατικό έδαφος μετά χρόνια συρρίκνωσης, ενώ ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα δάνεια της NGEU θα υποστηρίξει περαιτέρω τις πιστώσεις και, με τη σειρά του, τις επενδύσεις.

Εν τω μεταξύ, παρά τη συμπίεση του πραγματικού εισοδήματος (ο πληθωρισμός ήταν 10,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο) η κατανάλωση ήταν ανθεκτική, ενισχυμένη από την ισχύ της αγοράς  εργασίας (το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε 12,5% τον Απρίλιο – το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2010), τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις μεγάλες αυξήσεις μισθών (η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά περίπου 10% φέτος) και τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επισημαίνουν εν τούτοις ότι, η κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί αργότερα μέσα στο έτος, παρά την κρατική υποστήριξη, ενώ το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και οι πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την ανάπτυξη.

Ως εκ τούτου η HSBC αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2022 στο 6,5% φέτος, από 4,0%, και την μειώνουν στο 3,5% για το 2023, από 3%.

Θέματα πολιτικής

Η έκθεση  υπογραμμίζει επίσης ότι στις 17 Ιουνίου, πάνω από 12 χρόνια από τότε που η Ελλάδα μπήκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα διάσωσης τον Μάιο του 2010, το Eurogroup την έξοδο από το «καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης».

Και τονίζει ότι η Ελλάδα έχει εξοφλήσει όλα τα δάνεια από το ΔΝΤ και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή των 52 δισ. διμερών δανείων  από άλλες χώρες της ευρωζώνης που εκταμιεύονται στο πλαίσιο του λεγόμενου GLF 2010-12. Αυτό θα βοηθήσει στην περαιτέρω εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του χρέους.

Δεν είναι εντελώς «εκτός»

Σημειώνει ωστόσο ότι, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι εντελώς «εκτός» και ήδη έχει αναλάβει αρκετές δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2023, τη δρομολόγηση της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τη μεταρρύθμιση του κτηματολογίου και περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις.

Η Ελλάδα θα παραμείνει υπό τον στενό έλεγχο των Βρυξελλών, με περίπου 300 στόχους και ορόσημα για να ξεκλειδώσει 31 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίων του NGEU έως το 2026.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία και εξακολουθεί να αναμένει πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 2% του ΑΕΠ φέτος.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα συνεχίζει να ζητά παρέμβαση στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου (με ανώτατα όρια τιμών, ημερήσια όρια τιμών ή/και απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων) και ταχεία εφαρμογή του σχεδίου RePowerEU, με πολλά έργα ήδη στα σκαριά.

Οι κίνδυνοι

Η HSBC τονίζει επίσης ότι η DBRS και η S&P αναβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα σε μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (IG) και η  Fitch (δύο βαθμίδες κάτω από το IG και με «θετική» προοπτική) θα ενημερώσει την αξιολόγησή του στις 8 Ιουλίου.

Η Ελλάδα διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα ύψους 38 δισ. ευρώ (20% του ΑΕΠ) και συνεχή υποστήριξη από την ΕΚΤ (με τα νέα εργαλεία για τα ομόλογα), τα οποία θα διατηρήσουν ευνοϊκές τις συνθήκες χρηματοδότησης.

Η ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη θα πρέπει επίσης να συμβάλει στη διατήρηση του χρέους της Ελλάδας σε σταθερή πτωτική τροχιά.

Μια πιθανή πηγή κινδύνου είναι το διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (το έλλειμμα του πρώτου τριμήνου, 6,4 δισ. ευρώ, ήταν το χειρότερη από το 2010, όταν η Ελλάδα παρουσίασε έλλειμμα 10% του ΑΕΠ για το έτος). Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις τιμές της ενέργειας και η ανάκαμψη του τουρισμού θα πρέπει να βοηθήσει.

Η Ευρωζώνη στην επικίνδυνη ζώνη

Ειδικότερα για την Ευρώπη η HSBC αναφέρει ότι ο κίνδυνος ύφεσης και/ή επίμονου πληθωρισμού εξακολουθεί να ρίχνει μια σκοτεινή σκιά στις οικονομικές προοπτικές. Παρά το γεγονός αυτό,  οι κεντρικές τράπεζες προβλέπουν ότι μπορούν να αυξήσουν τα επιτόκια σε βαθμό τέτοιο που θα μπορέσει να δαμάσει τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό χωρίς μεγάλη άνοδο στην ανεργία.

«Αν και δεν είμαστε τόσο αισιόδοξοι, πιστεύουμε ότι η ύφεση μπορεί να αποφευχθεί και ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί ουσιαστικά το επόμενο έτος» τονίζουν.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Αγορές: Νέο χαμηλό 20ετίας για το ευρώ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με την κρίση φυσικού αερίου που πλήττει κυρίως την Ευρώπη εξακολουθούν να ρίχνουν βαριά σκιά στις αγορές, παρά τη σημερινή φαινομενική ηρεμία: οι μετοχές ανεβαίνουν και το πετρέλαιο επανήλθε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά από μια βουτιά σχεδόν 10% μια μέρα νωρίτερα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η έντονη νευρικότητα των τελευταίων 24 ωρών έχει εκτονωθεί επί του παρόντος, ωστόσο η αβεβαιότητα εξακολουθεί να κυριαρχεί στον επενδυτές. Το ευρώ, το οποίο έχει υποχωρήσει σημαντικά έναντι του δολαρίου αυτόν τον μήνα, ήταν και πάλι χαμηλότερα στο 1,0179 δολ, και οι αρκετοί αναλυτές βλέπουν κοντά πλέον το parity, δηλαδή την ισοτιμία ένα προς ένα έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης συνέχισαν επίσης να υποχωρούν.

Ενδείξεις ύφεσης

«Οι κινήσεις της αγοράς τις τελευταίες δύο ημέρες ήταν κλασικές αποτιμήσεις ύφεσης», δήλωσε ο Hugh Gimber, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην JP Morgan Asset Management.

«Οι επενδυτές γίνονται πραγματικά πιο ενήμεροι για τους κινδύνους».

Τι βλέπουν οι αναλυτές

Η διαπραγμάτευση του ευρώ είναι μια από τις πιο δημοφιλείς συναλλαγές στην αγορά και οι αναλυτές στρατηγικής από τη Nomura International Plc έως την HSBC Bank Plc έχουν πει στους πελάτες να περιμένουν περισσότερες απώλειες στο μέλλον.

Σύμφωνα με το μοντέλο τιμολόγησης επιλογών του Bloomberg, υπάρχει περίπου 50% σιωπηρή πιθανότητα το νόμισμα να φτάσει στην ένα προς ένα ισοτιμία έναντι του δολαρίου τον επόμενο μήνα.

Με το ευρώ σε χαμηλό 20 ετών, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να βυθίσει την περιοχή σε ύφεση.

Το οικονομικό σοκ θα δυσκόλευε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ασκήσει αυστηρότερη νομισματική πολιτική και πιθανότατα να διευρύνει τη διαφορά των επιτοκίων με τις ΗΠΑ.

Ο Τιμ Μπρουκς, επικεφαλής του τμήματος διαπραγμάτευσης συναλλάγματος στην εταιρεία Optiver, αναμένει μεγαλύτερη αστάθεια εάν το ευρώ υποχωρήσει περαιτέρω.

Το ευρώ «παραμένει ουσιαστικά μη αγοράσιμο αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο Kit Juckes, επικεφαλής στρατηγικής στρατηγικής για τα παγκόσμια νομίσματα στη Societe Generale.

«Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία μειώνεται, αλλά όχι αρκετά γρήγορα ώστε να αποφευχθεί η ύφεση εάν κλείσει ο αγωγός. Εάν συμβεί αυτό, το EUR/USD πιθανότατα θα χάσει άλλο 10% περίπου.»

Υπάρχουν επίσης πρόσθετες ανησυχίες για τα μεγάλα spreads των ιταλικών ομολόγων, δήλωσε ο Van Luu, επικεφαλής στρατηγικής νομίσματος και σταθερού εισοδήματος της Russell Investments.

«Είναι μια τέλεια καταιγίδα για το ευρώ αυτή τη στιγμή», είπε ο Luu.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 λεπτό ago

Δένδιας: Για να γίνουμε φίλοι πρέπει η Τουρκία να αποδεχτεί το διεθνές δίκαιο

ΕΛΛΑΔΑ2 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Σαν ταινία τρόμου το έγκλημα – Ήταν μέρες νεκρή στην μπανιέρα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ8 λεπτά ago

Το “αντίο” του Άρη στον Μπρούνο Γκάμα (ΦΩΤΟ)

ΚΟΣΜΟΣ10 λεπτά ago

Άνεργη μητέρα παίρνει στο παιδί της χρυσή πιπίλα και πανάκριβα παπούτσια

LIFESTYLE14 λεπτά ago

«Αν είναι έγκυος εύχομαι να της πάνε όλα καλά»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 λεπτά ago

Σε εξέλιξη η μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

ΕΛΛΑΔΑ21 λεπτά ago

Ισίδωρος Ντογιάκος: Η δικαιοσύνη πέρα από κάθε δυσκολία και σκοπιμότητα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ27 λεπτά ago

«Τον Σεπτέμβριο του 2026 το πρώτο παιχνίδι του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό» (audio)

OIKONOMIA29 λεπτά ago

HSBC: Ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης για το 2022

ΚΟΣΜΟΣ30 λεπτά ago

Βρετανία: Επιστολή για πρόταση μομφής κατά του Τζόνσον από βουλευτές των Συντηρητικών

Δημοφιλή