Αλγερία και Μαρόκο έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας τριών κύριων μετώπων που θεωρούνται ικανά ν’ ανάψουν το φιτίλι του πολέμου μεταξύ τους, ενός πολέμου που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη τη Μεσόγειο αλλά και οδυνηρές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

Ο ρώσος πολιτικός αναλυτής Βλαντιμίρ Οντιντσόφ επισημαίνει σε εκτενές άρθρο του την έντονη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου, η οποία έχει φτάσει σε βαθμό ετοιμότητας των δύο χωρών για πολεμική σύγκρουση, και αναφέρει 3 μέτωπα τα οποία μπορούν να πυροδοτήσουν το φιτίλι, γράφει αραβικό δημοσίευμα, το οποίο έχει ως τίτλο: «Αλγερία και Μαρόκο ετοιμάζονται για πόλεμο: Τρία μέτωπα πυροδοτούν την κρίση» (Στη φωτογραφία επάνω, από το thenewkhalij.news, ο πρόεδρος της Αλγερίας (αριστερά) Αμπντελματζίντ Τεμπούν και ο βασιλιάς Μοχάμετ ΣΤ΄του Μαρόκου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δυτική Σαχάρα και… Ισραήλ

Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε από το New Eastern Outlook το Σάββατο, με τίτλο «Τι κρύβεται πίσω από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Αλγερίας με το Μαρόκο;», ο Οντιντσόφ δηλώνει ότι η Αλγερία κατηγορεί το Μαρόκο για επιθετικότητα κατά της περιοχής της Δυτικής Σαχάρας, την οποία το Μαρόκο θεωρεί ως εξαρτημένη περιοχή, ενώ η Αλγερία την αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο κράτος, θεωρώντας ότι η επιβίωσή της εντός των συνόρων του Μαρόκου δεν είναι παρά διαιώνιση της ισπανικής αποικιοκρατίας.

Προσθέτει ότι η Αλγερία δεν επιθυμεί πόλεμο με το Μαρόκο, αλλά είναι έτοιμη να το κάνει, ειδικά με την αυξανόμενη ανησυχία της για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τελ Αβίβ και Ραμπάτ, μετά την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας τον Νοέμβριο του 2021.

Ο ρώσος αναλυτής θεωρεί τις στρατιωτικές σχέσεις του Μαρόκου με το Ισραήλ ως το δεύτερο μέτωπο για την ανάφλεξη ενός πιθανού πολέμου με την Αλγερία, σημειώνοντας ότι η προσέγγιση αυτή, μετά την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ τους ως μέρος συμφωνίας που συνήφθη με την ενεργό συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών τον Δεκέμβριο του 2020, δέχεται αυστηρή κριτική στην Αλγερία.


Οι σημαίες της Αλγερίας (αριστερά) και του Μαρόκου (φωτογραφία από journal-neo.org)

Εξηγεί ότι η Αλγερία απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ έως ότου δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, παρά το γεγονός ότι ορισμένες αραβικές χώρες έχουν ήδη αμβλύνει τη στάση τους στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Η πολιτική της Δύσης

Οσον αφορά το τρίτο μέτωπο που πυροδοτεί την κρίση μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου, ο Οντιντσόφ πιστεύει ότι προκαλείται από τις ενέργειες του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) σχετικά με τη σύγκρουση στη Δυτική Σαχάρα, ειδικά αφού η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τη μαροκινή κυριαρχία στην περιοχή στα τέλη του 2020.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, αρκετές αφρικανικές χώρες άνοιξαν προξενεία στη Δυτική Σαχάρα και έτσι ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους στο Μαρόκο, χάρη στη γαλλική πίεση στις πρώην αποικίες στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, με ρητή υποκίνηση της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον ρώσο αναλυτή.

Οι πόροι φυσικού αερίου

Ο ίδιος πιστεύει ότι ο συνδυασμός της ιστορικής ιδεολογίας της Αλγερίας και των μεγάλων πόρων φυσικού αερίου της επιτρέπει να αντισταθεί επιτυχώς σε κάθε εξωτερική πίεση, ακόμη και αν αυτή προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Δυτική Ευρώπη και τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Επισημαίνει ότι η Αλγερία είναι πολύ επιφυλακτική με τις προσπάθειες των χωρών του ΝΑΤΟ, ιδίως της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, να παρέμβουν στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν δήλωσε τον Ιούνιο του 2021 ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί να μπει στη λίστα τη Ουάσιγκτον ως η επόμενη μετά τη Συρία και δεν θα ακολουθήσει τη μοίρα του «Καντάφι» και επομένως «δεν θα προδώσει ποτέ τη συμμαχία της με τη Ρωσία».

Σχετικά με τις επιπτώσεις της έξαρσης της εχθρότητας μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου, ο ρώσος αναλυτής επισημαίνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών θεωρούνται παραδοσιακά οι ισχυρότερες στο Μαγκρέμπ και από τις ισχυρότερες στην Αφρική, καθώς καθεμία από αυτές έχει προμηθευτεί σύγχρονα όπλα υψηλής τεχνολογίας, χτίζοντας τις αμυντικές τους ικανότητες.

Οι εξοπλισμοί των δύο χωρών

Μόνο τα τελευταία 15 χρόνια, η Αλγερία έχει υπογράψει σειρά από σημαντικές συμβάσεις αγοράς όπλων με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών Su-30, των συστημάτων αεράμυνας S-300, S-400 και S1 Pantsir καθώς και 600 τανκς, 90 – 300 τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού Terminator και αρκετές χιλιάδες γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα Fuchs.

Αντίθετα, το Μαρόκο διαθέτει παρόμοια ένοπλη δύναμη, της οποίας ο πυλώνας στηρίζεται σε 400 σύγχρονα άρματα μάχης Abrams και 3000 άρματα μάχης παλαιότερων μοντέλων.

Επίσης, το φθινόπωρο του 2021, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο μαροκινός στρατός είχε αγοράσει ισραηλινά drones «IAI Heron» και «Harop kamikaze » .

Εδώ, ο Οντιντσόφ επισημαίνει ότι ο αλγερινός στρατός βασίζεται στο σοβιετικό-ρωσικό μοντέλο, ενώ ο μαροκινός στρατός μοιάζει πολύ με αντίγραφο του αμερικανικού στρατού.

Καταστροφική η σύγκρουση για τη Μεσόγειο

Ο ρώσος αναλυτής ισχυρίζεται ότι ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου θα ήταν καταστροφική για ολόκληρη την περιοχή, καθώς τέτοια κλιμάκωση «θα μπορούσε να πλήξει τις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για την Ευρώπη».

Επιπλέον, η Μεσόγειος είναι παγκόσμιο στρατηγικό σημείο και σε περίπτωση εχθροπραξιών μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, χιλιάδες Μαροκινοί και Αλγερινοί διασκορπισμένοι σε όλη την Ευρώπη, θα παρασυρθούν στη σύγκρουση, πράγμα που σημαίνει κρίσεις που μπορεί να επηρεάσουν το ίδιο το εσωτερικό της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ετσι, η κύρια πρόκληση σήμερα, σύμφωνα με τον Οντιντσόφ, είναι να μειωθούν οι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Μαρόκου και Αλγερίας, ιδίως με τον περιορισμό των ξένων επεμβάσεων υπέρ του Μαρόκου, όπως έκανε στο παρελθόν η κυβέρνηση Τραμπ.

Πηγή: journal-neo.org, thenewkhalij.news, echedoros-a.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Εγκρίθηκε η τέταρτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς