Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με ανυπόστατες αμφισβητήσεις της κυριαρχίας της

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Ο αναθεωρητισμός αποτελεί κίνδυνο και απειλή για την ειρήνη, απ’ όπου και αν προέρχεται» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την προσφώνησή της, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε απόψε προς τιμήν του Βασιλιά και της Βασίλισσας της Ολλανδίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως τόνισε η Πρόεδρος «η χώρα μου βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με μια εμπρηστική ρητορική και σειρά ανυπόστατων αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, εκ μέρους της Τουρκίας, σε μια απόπειρα προβολής των αναθεωρητικών της αξιώσεων».

Διαβάστε επίσης: Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία απέναντι στις οπισθοδρομικές και αντιδραστικές φωνές

Διευκρίνισε, επίσης, ότι «η Ελλάδα είναι πάντα ανοικτή στον διάλογο, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία, υπό έναν όρο. Τον πλήρη και αδιαπραγμάτευτο σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου» και επανέλαβε ότι «το Κυπριακό αποτελεί διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής εδαφών κυρίαρχου κράτους, και μάλιστα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημαντική η ενότητα της Ευρώπης

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «σε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας είναι σημαντικό να παραμείνουμε, ως Ευρωπαίοι, ενωμένοι μπροστά στις πρωτόγνωρες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» και αναφέρθηκε στα ιδανικά και τις αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα οποία βασίζονται οι μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας και εκτίμησης μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, η οποία αγκαλιάζει την ποικιλομορφία των κρατών μελών της μέσα από κοινό αξιακό σύστημα, που στηρίζεται στην αρμονική συνύπαρξή τους» και πρόσθεσε ότι «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι ο θεμέλιος λίθος και η πυξίδα της εξωτερικής πολιτικής των χωρών μας. Σεβασμός που δεν αποτελεί επιλογή, αλλά μονόδρομο στον συνεχή αγώνα για ειρήνη, σταθερότητα, πρόοδο και ευημερία των λαών μας».

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «και σήμερα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια πράξη βάναυσης επιθετικότητας, που βάλλει ευθέως κατά της παγκόσμιας ειρήνης και ελευθερίας, όπως την χαρακτηρίσατε και εσείς πρόσφατα, βλέπουμε ότι οι αρχές του παραβιάζονται κατάφωρα, απειλώντας το κεκτημένο της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ήπειρό μας. Ο τρόπος ζωής μας, οι αξίες και τα ιδεώδη που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν δεδομένα, τίθενται σε αμφισβήτηση».

Η Ευρώπη ύψωσε τη φωνή της κατά της παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας μίας χώρας

Επισήμανε, ακόμη, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ύψωσε ενωμένα τη φωνή της κατά της παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους. Υποστηρίξαμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και την ειρήνευση στην περιοχή, ενώ καταδικάσαμε την παράνομη προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε, ενώ ταυτόχρονα εργαζόμαστε για να βρεθούν λύσεις στην ενεργειακή και οικονομική κρίση που απειλούν τις κοινωνίες μας και παρεκτρέπουν την πορεία μας από τους κλιματικούς στόχους που είχαμε θέσει. Προσωρινά όμως, αφού η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να συνεχίσει να είναι κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης, ενώ κάθε αναβλητικότητα κινδυνεύει να αποβεί μοιραία».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, τόνισε ότι γνωρίζει την ευαισθησία της ολλανδικής κοινωνίας, καθώς και του βασιλικού ζεύγους, για την ανθρωπιστική διάσταση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης. Όπως εξήγησε «Στο ζήτημα αυτό, το οποίο αποτελεί κοινή ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού αφορά τα εξωτερικά της σύνορα, η ελληνική πολιτεία ανταποκρίθηκε με πνεύμα αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, επωμιζόμενη δυσανάλογο βάρος. Η υλικοτεχνική συνεισφορά της Ολλανδίας στην αντιμετώπισή του συνιστά έμπρακτη απόδειξη στήριξης στον αγώνα αυτό».

Η βία κατά των γυναικών

Σημείωσε ακόμη, ότι αύριο το πρωί, στη στρογγυλή τράπεζα που διοργανώνεται, «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα της βίας κατά των γυναικών, αυτήν τη θλιβερή πραγματικότητα, που δυστυχώς εξακολουθεί να διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό». Στο σημείο αυτό, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στις ηρωικές γυναίκες που στο Ιράν, το Αφγανιστάν και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπου το φαινόμενο αυτό έχει θεσμικό χαρακτήρα, παλεύουν με τη ζωή τους στους δρόμους και τις πλατείες, διεκδικώντας δικαιώματα που σε μας θεωρούνται εδώ και αιώνες αυτονόητα.

Η κυρία Σακελλαροπούλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιδιαίτερη αγάπη του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας για την Ελλάδα και υποστήριξε ότι η σημερινή τους παρουσία στην Αθήνα, επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, καθώς και τη βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

«Ο δεσμός μας με τη θάλασσα, η ενασχόληση με το εμπόριο και το ανήσυχο πνεύμα των λαών μας χαρακτηρίζουν την ιστορία των εθνών μας, που διέπρεψαν, στο διάβα των αιώνων, ως ισχυρές ναυτικές και εμπορικές δυνάμεις» πρόσθεσε η Πρόεδρος.

Πολιτισμός

Ειδική μνεία έκανε και στη μεγάλη πολιτιστική παράδοση της Ολλανδίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ταλέντο των Ολλανδών ζωγράφων μάγεψε τις ψυχές μας και μας έκανε να ταξιδέψουμε μαζί με τον Ρέμπραντ, τον Βερμέερ, τον Βαν Γκονγκ, τον Ιερώνυμο Μπος, τον Μοντριάν και τόσους άλλους, ενώ στην κλασική φιλοσοφία, με το έντονο ελληνικό αποτύπωμα, η σκέψη μας συνέχισε στο μονοπάτι της «Ηθικής» του Αριστοτέλη, εμπλουτισμένη με τις αναλύσεις και τους προβληματισμούς του φιλοσόφου Σπινόζα.

»Θα ήμουν ιδιαιτέρως χαρούμενη, αν οι περιστάσεις μου επέτρεπαν να σταθώ περισσότερο στην οικουμενική κληρονομιά των σπουδαίων αυτών Ολλανδών, αλλά σήμερα θεωρώ ότι ειδική μνεία οφείλω να κάνω στον Ούγκο Γκρότιους, που βαθύτατα επηρεασμένος από τους αρχαίους συγγραφείς έθεσε τις βάσεις του δημοσίου διεθνούς δικαίου, με το έργο του «Περί του Δικαίου του Πολέμου και της Ειρήνης».

Ο Βασιλιάς Γουλιέλμος – Αλέξανδρος της Ολλανδίας

Από την πλευρά του, ο Βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά, που μαζί με την σύζυγό του Μάξιμα, επισκέπτονται επιτέλους την Ελληνική Δημοκρατία, μετά από δυο αναβολές, και πρόσθεσε ότι «θέλαμε να σας επισκεφθούμε στα τέλη του προηγούμενου έτους, τιμητικά, διακόσια χρόνια μετά από την έναρξη της επανάστασης, η οποία σήμανε την ανεξαρτησία σας».

Όπως είπε «στις Σπέτσες, όπου ερχόμαστε συχνά, στέκεται περήφανο το άγαλμα της Μπουμπουλίνας στην κεντρική πλατεία. Αντιπροσωπεύει τη συμβολή των γυναικών σε μια ελεύθερη και δυνατή Ελλάδα. Πρόκειται για μια μακρά παράδοση, μέρος της οποίας είστε κι εσείς, ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Παρομοίασε, επίσης, την Ελλάδα με το ελαιόδεντρο, που αναφέρεται στον αρχαίο μύθο της διαμάχης μεταξύ Αθηνάς και Ποσειδώνα για τον έλεγχο της Αθήνας, υποστηρίζοντας ότι όπως εκείνο αναγεννήθηκε ξανά και ξανά, έτσι και η Ελλάδα, μετά τα υπερβολικά δύσκολα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, βρήκε το κουράγιο και τη δύναμη να ξαναδημιουργηθεί, επιτυγχάνοντας σημαντικές διοικητικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Αντιλαμβάνομαι τις θυσίες που ζητήθηκαν

«Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά πόσες θυσίες ζητήθηκαν από τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Αλλά τα αποτελέσματα προσφέρουν εκ νέου αισιοδοξία για το μέλλον. Το ελαιόδεντρο ανθίζει ξανά!» σημείωσε ο Βασιλιάς της Ολλανδίας και υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να αναγνωριστούν και εκτός των συνόρων οι εξαιρετικές προσπάθειες που έκανε ο λαός της Ελλάδας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα, η επίσκεψή τους να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, τόνισε, ότι «θα δώσουμε προσοχή σε θέματα με τα οποία παλεύουμε εντός της Ένωσης, όπως η υποδοχή των μεταναστών» και παρατήρησε ότι «λόγω της γεωγραφικής τοποθεσίας της, έχει αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα».

Ειδικότερα, σημείωσε ότι «Έχει εναποθέσει βαρύ φορτίο στις τοπικές κοινωνίες των νησιών και στη χερσαία χώρα. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο μας αφορά όλους και για το οποίο όλοι στην Ευρώπη φέρουμε κοινή ευθύνη. Στην Ευρώπη χωρίς σύνορα, το μεταναστευτικό ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο σε επίπεδο ΕΕ. Η Ελλάδα αποτελεί και τα δικά μας νοτιοανατολικά σύνορα. Γι΄ αυτό και μας απασχολεί ιδιαίτερα το τι συμβαίνει εδώ».

«Ευτυχώς η χώρα σας δεν είναι υπαίθριο μουσείο»

Επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι μια περήφανη χώρα με αυτοπεποίθηση και τόνισε ότι η «Ευρώπη» σαν ιδέα δεν θα υπήρχε εάν δεν ανακαλύπταμε εκ νέου τον ελληνικό πολιτισμό. «Ευτυχώς, η χώρα σας δεν είναι «υπαίθριο μουσείο». Η περηφάνια για το παρελθόν της, συμβαδίζει με την πεποίθηση ότι χρειάζεται συνεχής ανανέωση στη διοίκηση, στην οικονομία και στην κοινωνία» παρατήρησε.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι «για την Ολλανδία αποτελεί πηγή έμπνευσης η συνεργασία μαζί σας στον τομέα της καινοτομίας» και επικαλέστηκε το Orange Grove, μια θερμοκοιτίδα νέων επιχειρηματιών. Όπως ανέφερε «θυμάμαι την προηγούμενή μας επίσκεψη, λίγο μετά την ίδρυσή του το 2013. Τότε ήταν ακόμα μια μικρή πρωτοβουλία της ολλανδικής πρεσβείας εδώ στην Αθήνα. Τώρα είναι μια σφύζουσα κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων, πανεπιστημίων, κυβερνήσεων, επενδυτών και φορέων εκπαίδευσης. Αύριο, η σύζυγός μου κι εγώ θα κάνουμε άλλη μια επίσκεψη στο Orange Grove για την οποία ανυπομονούμε».

Ακολούθως ανέφερε ότι «βλέπουμε πολλές άλλες ευκαιρίες εμβάθυνσης της συνεργασίας μας, για παράδειγμα στον τομέα της άμυνας. Είμαστε ενωμένοι στη στήριξή μας προς τον βαριά δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας. Και στην ανάγκη συνεισφέρουμε στην αποκατάσταση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη».

Πρόσθεσε επίσης, ότι «μια κοινή προτεραιότητά μας είναι η μετάβαση σε μια πιο καθαρή και ουδέτερη για το περιβάλλον οικονομία. Ξέρω ότι και εσείς – όπως και εμείς – δίνετε μεγάλη σημασία σε αυτό το θέμα. Είναι απολύτως απαραίτητο να βάλουμε τη βιωσιμότητα στο κέντρο των ενεργειών μας αλλά και του ενεργειακού μας ανεφοδιασμού, για παράδειγμα με καθαρό υδρογόνο. Η Ολλανδία θα συνεργαστεί ευχαρίστως μαζί σας!».

40 χρόνια εταίροι εντός της ΕΕ

Απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι «εδώ και τέσσερις δεκαετίες είμαστε εταίροι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί είδαμε το Τείχος του Βερολίνου να πέφτει. Έχουμε καλωσορίσει δεκαοχτώ νέα Κράτη Μέλη και αποχαιρετίσαμε ένα. Έχουμε περάσει από έντονες χρηματοπιστωτικές οικονομικές κρίσεις. Αντιμετωπίσαμε μια πανδημία. Και τώρα ορθώνουμε μαζί το ανάστημά μας υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας, με φόντο τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Έχουμε έρθει πιο κοντά και μάθαμε να καταλαβαίνουμε καλύτερα και να εκτιμούμε ο ένας τον άλλο όλο και περισσότερο».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «δύο αιώνες μετά από την έναρξη του αγώνα σας για την ανεξαρτησία και μετά από δέκα δύσκολα χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει ξανά σε ένα υγιές μέλλον». Όπως είπε «Αυτό είναι απόδειξη της αξιοσημείωτης ανθεκτικότητάς σας! Σας ευχαριστούμε που μπορούμε να είμαστε φιλοξενούμενοί σας σε αυτό το κομβικό σημείο για την αυτοπεποίθηση και την περηφάνια των Ελλήνων. Η Ελλάδα θερμαίνει την ψυχή. Η φιλία μας με αυτή τη χώρα είναι πολύτιμη για μας. Μια χώρα όπου υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα βγάζουν πάντα φρέσκους, πράσινους βλαστούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tη διατήρηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για τους Δήμους, ζητά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την απόφαση – ψήφισμα του πρόσφατου Συνεδρίου που διεξήγαγε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στο Βόλο, μέσω της οποίας ζητείται από τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού η διατήρηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, αναδεικνύει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως τονίζει, μέσω του Προγράμματος αυτού οι Δήμοι καλύπτουν σήμερα μέρος των μεγάλων αναγκών που έχουν σε εποχικό προσωπικό, προκειμένου να ανταποκριθούν  στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αρμοδιότητες και ευθύνες που τους έχουν δοθεί από το Κεντρικό Κράτος.

Με δεδομένο μάλιστα πως οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι μεγάλες, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εργαζομένων στους ΟΤΑ που έχουν συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν με νέες προσλήψεις, η πρόσληψη εποχικού προσωπικού μέσω του προγράμματος της κοινωφελούς δίνει λύσεις. Λύσεις ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Δήμων, που θα επιβαρύνει την καθημερινότητα των πολιτών των τοπικών κοινωνιών.

Γι’ αυτό από πλευράς ΚΕΔΕ κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη, η έγκαιρη εξεύρεση της απαραίτητης χρηματοδότησης, προκειμένου να διασφαλιστεί είτε η έναρξη ενός νέου κύκλου κοινωφελούς εργασίας είτε η παράταση του ήδη υφιστάμενου προγράμματος, είτε ώστε να μην αποστερηθούν οι Δήμοι το επόμενο κρίσιμο διάστημα που μεσολαβεί ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα τόσο χρήσιμο «εργαλείο», μέσω του οποίου διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους και την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Προς την κατεύθυνση αυτή η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει τις απαραίτητες επαφές και συζητήσεις.

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε την παραδοχή εκ μέρους της Πολιτείας δια του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρή Λιβάνιου όπως εκφράστηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο, για την δεδομένη υποστελέχωση των Δήμων: Ο υφυπουργός είχε δηλώσει: «Δεν έπρεπε το κράτος να πάρει προσωπικό από τους Δήμους για να καλύψει τις ανάγκες του».

Αυτό το προσωπικό λοιπόν σήμερα λείπει από την Αυτοδιοίκηση και αν προστεθούν και εκείνοι που θα συνταξιοδοτηθούν αλλά και οι διαρκώς αυξανόμενες αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι Δήμοι, δεν είναι μακριά η μέρα που οι πολίτες δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις εκατοντάδες ανάγκες τους μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οργανισμοί που σηκώνουν όλο και μεγαλύτερο βάρος, με όλο και λιγότερους πόρους και προσωπικό.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πότε θα γίνουν εκλογές – Τι απαντά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ένα από τα ερωτήματα που επαναλαμβάνεται συχνά τον τελευταίο καιρό είναι το πότε θα γίνουν εκλογές. Πολλές φορές μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός και άλλα κυβερνητικά στελέχη έχει αναφέρει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», το επιχείρημα ότι δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, αφού, αργά ή γρήγορα, θα γίνουν. «Είναι πολλές οι διακυβεύσεις, που έχουμε μπροστά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Δύο δεξαμενές ψηφοφόρων για τρεις διεκδικητές

«Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα»

Με αφορμή δε, την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, τόνισε πως «η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα», αν και, συμπλήρωσε, «πράγματα τα οποία οικοδομούνται, πολλές φορές αποδομούνται με τις αλλαγές κυβερνήσεων». Διεξοδικός στο θέμα του νομοσχεδίου για την άρση απορρήτου – κυβερνοασφάλεια – προστασία προσωπικών δεδομένων, υπογράμμισε μία «σημαντική καινοτομία» του νομοσχεδίου:

Έως τώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας επιτρεπόταν η άρση απορρήτου στο διηνεκές, πλέον θα οριοθετείται στο δίμηνο ή στο δεκάμηνο, το μέγιστο, και μάλιστα υπό προϋποθέσεις. Ενώ, παραλλήλως, δήλωσε πως συμφωνεί απολύτως με την προσέγγιση ότι δεν μπορεί να παρακολουθείται ένα πολιτικό πρόσωπο ή, πολύ περισσότερο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ένα απλό αίτημα του διοικητή της ΕΥΠ και την προσυπογραφή του αρμόδιου εισαγγελέα.

«Η ιστορία έχει αποδείξει ότι πράγματα τα οποία οικοδομούνται, πολλές φορές αποδομούνται»

Ξεκινώντας, αναλυτικά, από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο και τις επαφές, εκεί, με επενδυτές, στο εισαγωγικό του σχόλιο ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και πηγαίνει σε μια φάση συνέχειας και συνέπειας».

Αν και, προσέθεσε, «η ιστορία έχει αποδείξει ότι πράγματα τα οποία οικοδομούνται, πολλές φορές αποδομούνται με τις αλλαγές κυβερνήσεων». Ευκαιρίας δοθείσης, πάντως, υπογράμμισε τον «πολύ μεγάλο στόχο» ένταξης της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα το 2023, κάτι που «θα μας επαναφέρει, μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, σε ένα καθεστώς οικονομικής κανονικότητας. Πρέπει για όλους μας να είναι ένα σημείο σταθμός».

Διαβάστε επίσης: Τα 4 ισχυρά «χαρτιά» της κυβέρνησης – Σε ποιους τομείς έχει μείνει πίσω

«Εκόντες άκοντες θα υποστούμε το σκόπελο της απλής αναλογικής»

Ερωτηθείς για τα εκλογικά σενάρια, ο υπουργός Επικρατείας ξεκίνησε την απάντησή του από την κοινή διαπίστωση ότι «το 2023 είναι μια εκλογική χρονιά», προχώρησε όμως στη συνέχεια ένα βήμα πιο πέρα λέγοντας: «Η αίσθηση την οποίαν έχω και θέλω να σας την μεταφέρω με κάθε ειλικρίνεια και μετά λόγου γνώσεως, είναι ότι παραμένουμε πιστοί στο, «εκλογές στο τέλος της τετραετίας» ή, τέλος πάντων, κοντά στο τέλος της τετραετίας.

Δεν συντρέχει κανένας λόγος να μπούμε σε μια διαδικασία που θα προκαλέσει μία σημαντική αναστάτωση. Εκόντες άκοντες θα υποστούμε το σκόπελο της απλής αναλογικής, αλλά δεν παύει να δημιουργεί αναταραχή στη συνέχεια του κράτους. Δεν «ακούω» το επιχείρημα ότι, αφού κάποια στιγμή θα βρεθούμε απέναντι σε εκλογές, να έρθουν νωρίτερα. Και τούτο γιατί είναι πολλές οι διακυβεύσεις, που έχουμε μπροστά μας».

« Το Σύνταγμα δεν προβλέπει αδιέξοδα»

Με αφορμή, εξ άλλου, την πεποίθησή του περί διπλών εκλογών, απάντησε και στο ερώτημα εάν, κατά την άποψή του, θα μπορούσε να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Απάντησε δε, ως εξής: «Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει σταθερή και συνεπής κυβέρνηση. Η σταθερότητα της κυβέρνησης δεν εξασφαλίζεται μόνο από μονοκομματικές κυβερνήσεις», αναγνώρισε με την ταυτόχρονη διευκρίνιση πάντως, ότι «ακόμα και σε περίπτωση συνεργασίας (υπάρχει) ένας βασικός κορμός, ουδέποτε βγάλαμε από τη συζήτηση το θέμα της κυβερνητικής συνεργασίας. Εάν ο λαός μάς τάξει σε θέση αυτοδυναμίας θα το υπηρετήσουμε, αυτός είναι ο βασικός μας πολιτικός στόχος. Εάν μας τάξει σε μια θέση που θα πρέπει να αναζητήσουμε πολιτικές συνεργασίες, θα το κάνουμε. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει αδιέξοδα, προβλέπει πολιτικές συναιρέσεις». Ενώ κατέληξε με το συμπέρασμα, «δυστυχώς την περίοδο αυτή φαίνεται ότι οι γέφυρες δεν είναι εξαιρετικά βιώσιμες, και τούτο όχι με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Στο ερώτημα, όμως, εάν η υπόθεση των υποκλοπών έκοψε την επικοινωνία αυτή, παρατήρησε: «Η γέφυρα είχε διαρραγεί πολύ νωρίτερα όταν ο αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής -πολύ φρέσκια τοποθέτηση από ένα νέο άνθρωπο- δήλωσε ευθέως ότι δεν πρόκειται ποτέ να συνεργασθεί με τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Από την άλλη, το ζήτημα της νόμιμης άρσης απορρήτου του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη είναι, πράγματι, ένα πολύ σοβαρό πλήγμα. Δεν θέλω να εθελοτυφλώ, ποτέ δεν το κάνω. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη για την αστοχία αυτή», σημείωσε και προσέθεσε ότι καταλαβαίνει «απολύτως και το θυμό στον αρχηγό του ΚΙΝΑΛ και το θεσμικό βάρος της πράξης αυτής. Όμως, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών οφείλει να λειτουργεί, τους λόγους (σ.σ. άρσης του απορρήτου) δεν τους γνωρίζω».

«Υπάρχουν κάποια όρια εντός των οποίων θα πρέπει να λειτουργεί κάθε υπηρεσία εθνικής ασφάλειας»

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «υπάρχουν κάποια όρια εντός των οποίων θα πρέπει να λειτουργεί κάθε υπηρεσία εθνικής ασφάλειας -και το λέω μετά λόγου γνώσεως, μετά από μελέτη όλων των ευρωπαϊκών συστημάτων. Ο κ. Ανδρουλάκης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα ζητήματα αυτά κατά μόνας από τη διοίκηση της ΕΥΠ, προτίμησε να το αναγάγει σε θέμα περισσότερο πολιτικού διαλόγου έτσι ώστε κατά τη θεώρησή του να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά πολιτικά οφέλη. Αυτά όμως δεν είναι ζητήματα που μπορούν να συζητιούνται δημόσια».

Ταυτοχρόνως, με τρόπο κατηγορηματικό επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι «το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί, δεν έχει χρησιμοποιήσει με κανένα τρόπο τέτοιου τύπου κακόβουλα λογισμικά, περιλαμβανομένης της ΕΥΠ». Εξ άλλου, εξήγησε τα κατασκοπευτικά λογισμικά είναι μια ζέουσα συζήτηση παντού στον κόσμο, τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αντιμέτωπα με το θέμα αυτό.

Στο θέμα, ειδικότερα, του κατατεθέντος νομοσχεδίου και στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε περαιτέρω αλλαγές, ο Γ. Γεραπετρίτης παρατήρησε αρχικώς ότι «έχουμε αποδείξει το διαβουλευτικό μας χαρακτήρα». Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, το μέχρι τούδε πλαίσιο καθοριζόταν από νόμο του 1994, με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά στη χρήση του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας.

Τρεις τρόποι

Επί της ουσίας του προς συζήτηση νομοσχεδίου ανέφερε ότι «μέχρι σήμερα για λόγους εθνικής ασφάλειας μπορούσε ο οποιοσδήποτε δημόσιος φορέας να αχθεί ενώπιον του εισαγγελέα και να ζητήσει άρση», (αλλά) αυτό σήμερα περιορίζεται, όπως είπε, με τρεις τρόπους:

Ο πρώτος, είναι ότι «δεν μπορεί κάθε δημόσιος φορέας, αλλά μόνο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία».

Ο δεύτερος, «οριοθετείται πλέον ο όρος «εθνική ασφάλεια»». Γίνεται, με άλλα λόγια, ένας «πάρα πολύ στενός» κατάλογος και παρότι, όπως δημοσιοποίησε ο υπουργός, «εγώ δεν έχω πεισθεί ότι θα πρέπει να πάμε σε έναν πολύ στενότερο κατάλογο. Όμως άκουσα και την πολιτική και την επιστημονική κοινότητα, που είχε σαφείς επιφυλάξεις για έναν ευρύ όρο εθνικής ασφάλειας. Σήμερα πλέον είναι κατά βάση η εθνική άμυνα, η εξωτερική πολιτική, η ενεργειακή ασφάλεια και η κυβερνοασφάλεια. Αφήνουμε έξω θέματα όπως η δημόσια υγεία, η περιβαλλοντική ασφάλεια και άλλες μορφές σύγχρονης επίθεσης κατά της ακεραιότητας ενός κράτους».

Ο τρίτος τρόπος είναι ότι «δεν υπήρχε συγκεκριμένος τύπος τεκμηρίωσης του αιτήματος […] Πλέον το αίτημα θα πρέπει να καταλαμβάνει πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, π.χ. να αναφέρει τους λόγους και, επιπλέον, να τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα της άρσης του απορρήτου».

«Το 50-75% όσων τέθηκαν στη διαβούλευση έγιναν αποδεκτά»

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιρρήσεις, που διατυπώθηκαν στο στάδιο της διαβούλευσης, το πρώτο του σχόλιο ήταν ότι «το 50-75% όσων τέθηκαν στη διαβούλευση έγιναν αποδεκτά». Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την προσέγγιση των ανεξάρτητων αρχών, «στην πολύ μεγάλη πλειονότητα των θεμάτων που ετέθησαν από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών και από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έγιναν οι παρεμβάσεις, έτσι ώστε να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε», υποστήριξε. Για τη δε τριετία για την ενημέρωση του παρακολουθούμενου, παρατήρησε πως «υφίσταται και αλλού, είναι ένας εύλογος χρόνος».

Για την εμπλοκή, τέλος, του προέδρου της Βουλής, αφού αναγνώρισε ότι «πράγματι στις περισσότερες έννομες τάξεις το φίλτρο δεν είναι ο πρόεδρος της Βουλής αλλά ένας κυβερνητικός παράγων», ζήτησε να ληφθούν υπόψη και οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής πολιτικής τάξης, ως εκ τούτου «νομίζω ότι ο πρόεδρος της Βουλής, που είναι ο τρίτος πολιτειακός παράγων της χώρας, υπέρκειται σε πολλά σημεία της κυβερνητικής πλειοψηφίας […] νομίζω ότι είναι το πρόσωπο εκείνο στο οποίο συμπίπτει η βούληση να είναι πολιτικό μεν φίλτρο, αλλά όχι φίλτρο που να είναι κατευθυνόμενο πολιτικά».

Το κρίσιμο στοιχείο

Ενώ στην παρατήρηση ότι ένα πολιτικό πρόσωπο ή, πολύ περισσότερο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να παρακολουθείται με απλό αίτημα του διοικητή της ΕΥΠ και την προσυπογραφή του εισαγγελέα, ο Γ. Γεραπετρίτης αντέδρασε λέγοντας: «Συμφωνώ απολύτως».

Η συνέντευξη έκλεισε με «μία πολύ σημαντική προσθήκη» που, όπως ανέφερε, έγινε μετά την κατάθεση σε διαβούλευση: η επιτροπή που θα αποφασίσει εν τέλει την ενημέρωση του ενδιαφερόμενου ότι, πράγματι, υπήρξε νόμιμη άρση απορρήτου, θα αποτελείται όχι, όπως αρχικώς είχε λεχθεί, από το διοικητή της Υπηρεσίας, τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και έναν εισαγγελέα, αλλά από δύο εισαγγελείς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ27 δευτερόλεπτα ago

“Τέλος” από την Επισκοπή ο Βιέρα

ΚΟΣΜΟΣ3 λεπτά ago

Έκρηξη στην ουκρανική πρεσβεία στη Μαδρίτη

ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 λεπτά ago

Χριστουγεννιάτικο Bazaar από τους εθελοντές υγείας του Ερυθρού Σταυρού Λάρισας

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 λεπτά ago

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την ανακατασκευή των ποδηλατοδρόμων στο Δήμο Καρδίτσας

LIFESTYLE8 λεπτά ago

All Star Survivor – Κώστας Παπαδόπουλος: «Ούτε οι μισοί δεν θα μπουν από αυτούς που έχουν υπογράψει»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ14 λεπτά ago

Tη διατήρηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για τους Δήμους, ζητά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου

ΕΛΛΑΔΑ14 λεπτά ago

Νίκο Κωνσταντόπουλος: Βγήκε από το νοσοκομείο μετά από τρεις βδομάδες

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ20 λεπτά ago

Επιστρέφει στον Ιωνικό ο Βαλεριάνος

OIKONOMIA22 λεπτά ago

Καλάθι του Νοικοκυριού: Έπεσε ο πληθωρισμός τον πρώτο μήνα του

ΚΟΣΜΟΣ23 λεπτά ago

Τζο Μπάιντεν: Non-binary αξιωματούχος του κατηγορείται ότι έκλεψε βαλίτσα με 2.325 δολάρια σε αεροδρόμιο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος στην Αγχίαλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Mάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει 60χρονος Βολιώτης – Υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από τροχαίο ατύχημα

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Σοκάρει η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου – «Μου έχει πέσει το… στήθος. Τι να το κάνεις, άμα έχεις ζήσει 52 χρόνια»

LIFESTYLE5 ημέρες ago

«Εννοείται ότι η Τζούλια Νόβα ενδιαφέρθηκε για εμένα, τόσα χρόνια ήμασταν μαζί»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Καταγγελία φοιτητή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας του ζητουν 150 ευρώ για να παρει το Πτυχιο του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Σοκ πέθανε ο Αντώνης Μανδαλος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Έκλεψε τον άρρωστο σύντροφο της και εξαφανίστηκε 60χρονη στον Βόλο

LIFESTYLE3 ημέρες ago

Αποκαλύψεις – φωτιά από την Τζούλια Νόβα: «Στον Τροχό της Τύχης όλοι ξεσπούσαν σε εμένα, έγινε κάτι και…» (vid)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σόκ μπήκε με πιστόλι σε καφετέρια στην Μηλίνα και απέιλησε τον ιδιοκτήτη

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Καρφί της Δέσποινας για τον Ντέμη: Δεν έχω αγαπηθεί όπως θα ήθελα στη ζωή μου, ένιωσα εξαπατημένη (vids)

Δημοφιλή