Η Ελσι είχε καταδικαστεί σε 30 χρόνια κάθειρξη επειδή απέβαλε και αφέθηκε ελεύθερη αφού έμεινε δέκα χρόνια φυλακισμένη, στο Ελ Σαλβαδόρ, ενώ εκτιμάται πως στις φυλακές παραμένουν άλλες 12 γυναίκες καταδικασμένες για τον ίδιο λόγο.

Σαλβαδοριανή στην οποία είχε επιβληθεί ποινή τριάντα ετών κάθειρξης επειδή απέβαλε, αφού δικάστηκε για άμβλωση που χαρακτηρίστηκε «ανθρωποκτονία με επιβαρυντικές περιστάσεις», αφέθηκε ελεύθερη χθες Τετάρτη, έπειτα από δέκα χρόνια στη φυλακή, μετά τη μετατροπή της ποινής της (στη φωτογραφία του Reuters/Jessica Orellana, επάνω, διαμαρτυρία στο Σαν Σαλβαδόρ για το δικαίωμα στην επιλογή) .

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Η άδικη καταδίκη της»

«Γιορτάζουμε ότι η Ελσι ανέκτησε την ελευθερία της έπειτα από δέκα χρόνια πίσω από τα σίδερα. Η άδικη καταδίκη της σε τριάντα χρόνια κάθειρξη για φόνο με επιβαρυντικές περιστάσεις τερματίστηκε», τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η Μορένα Ερέρα, η πρόεδρος της Οργάνωσης Πολιτών για την Αποποινικοποίηση της Αμβλωσης (ACDATEE).

Η 38χρονη Ελσι – δίνεται στη δημοσιότητα μόνο το μικρό της όνομα για να προστατευθεί η ιδιωτική της ζωή – εξέτινε την ποινή της σε φυλακή γυναικών κοντά στη Σακατεκολούκα, περίπου πενήντα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Σαν Σαλβαδόρ.

Σύμφωνα με την ACDATEE, η οικιακή βοηθός, 28 ετών τότε, απέβαλε την 15η Ιουνίου 2011 και τέθηκε αμέσως υπό κράτηση.

«Η δικαστική διαδικασία αμαυρώθηκε από παρατυπίες, δεν τηρήθηκαν οι διαδικαστικές εγγυήσεις, δεν έγινε σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας και συνελήφθη αμέσως», στηλιτεύει η οργάνωση.

Είναι η πέμπτη γυναίκα που αποφυλακίζεται από τον Δεκέμβριο, μετά την Κάρεν, την Κάθι και την Εβελιν, που εξέτιναν όλες ποινές κάθειρξης για «ανθρωποκτονία με επιβαρυντικές περιστάσεις» αφού απέβαλαν.

Θα ξαναβρεθεί με τον γιο της

Η Κένια βγήκε από τη φυλακή τη 17η Ιανουαρίου, αφού εξέτισε εννέα από τα τριάντα χρόνια κάθειρξης που της είχαν επιβληθεί εξαιτίας των υποψιών πως έκανε άμβλωση.

Η Ελσι είναι η 61η που αποφυλακίζεται από το 2009. Θα μπορέσει να ξαναβρεθεί με τον γιο της, που «μόνο αυτήν έχει», τόνισε η οργάνωση.

Τα τελευταία 20 χρόνια, στο Ελ Σαλβαδόρ έχουν διωχθεί ποινικά 181 γυναίκες για τέτοιες υποθέσεις.

Ο σαλβαδοριανός ποινικός κώδικας απαγορεύει απόλυτα από το 1998 την άμβλωση, σε κάθε περίπτωση ανεξαιρέτως, ακόμα και εάν διατρέχει κίνδυνο η ζωή της μέλλουσας μητέρας ή του παιδιού, και προβλέπει ποινή κάθειρξης έως και οκτώ ετών.

Εισαγγελείς και δικαστές όμως χαρακτηρίζουν συχνά ακόμη και αθέλητες αποβολές «ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης με επιβαρυντικές περιστάσεις», κατηγορία που επισύρει ποινή 30 ως 50 ετών κάθειρξης.

Η γενική διευθύντρια του Women’s Equality Center, η Πάουλα Αβιλα-Γκιγιέν, κάλεσε τον πρόεδρο του Σαλβαδόρ, τον Ναγίμπ Μπουκέλε, να «απελευθερώσει όλες τις άλλες αθώες» που εκτίνουν ποινές κάθειρξης για τέτοιες υποθέσεις.

Απομένουν 12 γυναίκες

Υπολογίζεται πως στις φυλακές απομένουν πλέον 12 γυναίκες που καταδικάστηκαν για παραβιάσεις της νομοθεσίας όσον αφορά την άμβλωση.

Τον Νοέμβριο, το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) αποφάνθηκε ότι το Ελ Σαλβαδόρ παραβίασε τα δικαιώματα της Μανουέλας, η οποία είχε καταδικαστεί για «φόνο με επιβαρυντικές περιστάσεις» και πέθανε στη φυλακή.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ακούραστα για να ανακτήσουν την ελευθερία τους αυτές που τη στερούνται», τόνισε η Μορένα Ερέρα, η πρόεδρος της ACDATEE.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Έσπασε το ρεκόρ παραγωγής ενέργειας πυρηνικής σύντηξης