Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Σχέδιο… Μάρσαλ για την καινοτομία και την έρευνα

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι έλληνες πανεπιστημιακοί ανά τον κόσμο, που προσπαθούν να στηρίξουν τα ΑΕΙ και την έρευνα στη χώρα μας, αυξάνονται διαρκώς, με όλο και πιο δυναμικές επιστημονικές ομάδες να στρέφουν την ακαδημαϊκή ματιά τους πίσω στην Ελλάδα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μία εξ αυτών, μάλιστα, παρουσιάζεται σύντομα στη χώρα μας. Ο πυρήνας της όμως βρίσκεται στο φημισμένο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, όπου άλλωστε εργάζονται οι δύο πρώην πρόεδροι των παλαιότερων συμβουλίων διοίκησης ελληνικών ΑΕΙ: ο Μιχάλης Τριανταφύλλου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ο Δημήτρης Μπερτσιμάς του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ετσι, το Σχέδιο… Μάρσαλ, ενίσχυσης της έρευνας, με κωδικό «HIAS», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. HIAS είναι το ακρωνύμιο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών, το οποίο ιδρύθηκε ακριβώς για να μεταφέρει στην Ελλάδα προηγμένης τεχνολογίας επιστημονικές προσεγγίσεις και νέες, δυναμικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες.

Πάνω από 100 μέλη

Η ομάδα αριθμεί κιόλας περισσότερα από 100 μέλη και, όπως χαρακτηριστικά λέει στα «ΝΕΑ» ο Μιχάλης Τριανταφύλλου, το εναρκτήριο συμπόσιο της πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου στο Ιδρυμα Ευγενίδη υπό τον τίτλο «Γέφυρες στην εκπαίδευση, την επιστήμη και την καινοτομία». Εκεί, μερικοί από τους σημαντικότερους έλληνες επιστήμονες θα συναντηθούν για να αναζητήσουν μεθόδους εκπαιδευτικής και επιστημονικής υποστήριξης της χώρας μας.

Μεταξύ αυτών, ο Αλμπερτ Μπουρλά της Pfizer, που θα βρεθεί σε κοινό πάνελ για να συζητήσει περί καινοτομίας και επιχειρηματικότητας με τον Νεκτάριο Ταβερναράκη, πρόεδρο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης, τον Σπύρο Αρταβάνη Τσάκωνα του Χάρβαρντ, τον Δημήτρη Μπερτσιμά του ΜΙΤ, και άλλους επιφανείς συναδέλφους τους από όλον τον κόσμο. Στο ίδιο συμπόσιο, κορυφαίοι πανεπιστημιακοί θα μιλήσουν για επιστήμη και τεχνολογίες, περιβάλλον, ενέργεια και θάλασσες, και (φυσικά) ηλεκτρικούς υπολογιστές και τεχνητή νοημοσύνη.

Ρομποτική

Ηδη, μάλιστα, όπως τονίζει ο Μιχάλης Τριανταφύλλου, έχει εκπονηθεί μια μεγάλη μελέτη για το εκπαιδευτικό όραμα του νέου ινστιτούτου σε θέματα ενίσχυσης της έρευνας και της εκπαίδευσης σε Ρομποτική και Τεχνητή Νοημοσύνη και την υποστήριξη των συναφών ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων.

Μεταξύ των πολιτισμικών αλλαγών που φέρνει το περιεχόμενό της στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, οι συντάκτες της εξηγούν πως πρωτεύουσα θέση κατέχει η ανάγκη εκπαίδευσης «ενός έθνους έρευνας και καινοτομιών».

Η μελέτη αυτή έγινε έπειτα από σχετική συμφωνία επιστημόνων της Ρομποτικής από την ελληνική διασπορά, που προσέφεραν εθελοντικά την επιστημονική τους εμπειρία για να βοηθήσουν στη θεμελίωση και υλοποίηση ενός οράματος για την επιστήμη τους στην Ελλάδα. Στόχος, βέβαια, σε κάθε περίπτωση, είναι το να ξεκινήσει ο διάλογος για την ανάπτυξη μιας εθνικής στρατηγικής στον συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να οραματιστεί τη δημιουργία ενός ινστιτούτου παρόμοιου με το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας», αναφέρεται στη μελέτη των επιστημόνων και διευκρινίζεται πως αυτό που ξεχωρίζει το εν λόγω ίδρυμα από άλλα ερευνητικά ινστιτούτα είναι η έμφαση που δίνει στη μεταφορά τεχνολογίας και στην καινοτομία χωρίς να θυσιάζει την ερευνητική αριστεία.

«Παρά τις εμφανείς διαφορές μεταξύ ελληνικής και ιταλικής οικονομίας (η παρουσία της βαριάς βιομηχανίας στην Ιταλία είναι μία από αυτές), το πρωταρχικό όραμα πίσω από τη δημιουργία του ινστιτούτου αυτού ήταν το να οδηγήσει σε ερευνητικά αποτελέσματα παγκόσμιας κλάσης, να προσελκύσει και να διατηρήσει εξαιρετικά ταλέντα στη χώρα και βέβαια να επιδράσει θετικά στην οικονομία της». «Ετσι, στρατηγικά», συνεχίζουν οι επιστήμονες, «ένα παρόμοιο ελληνικό ινστιτούτο θα πρέπει να επικεντρωθεί σε τομείς σημαντικούς για τη μελλοντική ελληνική οικονομία, όπως μεταξύ άλλων η ρομποτική ή η τεχνητή νοημοσύνη».

Προετοιμασία

Γιατί επικεντρώνονται στη Ρομποτική; Οπως αναφέρουν στη μελέτη τους, η εκπαίδευση στον συγκεκριμένο τομέα αποτελεί έναν από τους πιο εμπνευσμένους τρόπους «για να προετοιμάσεις τους νέους για την τεχνολογική επανάσταση που έρχεται καθώς συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη (το μυαλό) που ενσωματώνεται στη συνέχεια σε διάφορα συστήματα, αυτοκίνητα, αεροπλάνα ή άλλες κατασκευές (το σώμα)».

Τα παραπάνω, καθώς και η επιστημονική ζύμωση που θα φέρουν γύρω τους, μπορούν να οδηγήσουν «στην εκπαίδευση ενός έθνους το οποίο θα περιέχει πια έναν πυρήνα ερευνητών, επιστημόνων, κατασκευαστών, χάκερ, τεχνιτών, ανθρώπων που θα χρησιμοποιούν το μυαλό και τα χέρια τους για να συλλάβουν και να υλοποιήσουν ιδέες».

«Η Ελλάδα είναι σημαντικά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον κατασκευαστικό τομέα των νέων τεχνολογιών ανά εκατομμύριο πολίτες», τονίζουν οι ερευνητές και καταλήγουν: «Ενώ απαιτείται μια σημαντική επένδυση από όλα τα μεγάλα τεχνολογικά πανεπιστήμια της χώρας, ώστε να δημιουργήσουν σχετικά εργαστήρια, ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε στο εκπαιδευτικό μας μοντέλο».

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Πολυτελές αυτοκίνητο μπλόκαρε τον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο οδηγός σταμάτησε στην άκρη του δρόμου

Μια λευκή Ferrari που φέρεται να χάλασε και έμεινε στην άκρη του δρόμου ήταν η αιτία που δημιουργήθηκε μεγάλο μποτιλιάρισμα στον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο οδηγός της λευκής Ferrari 488 Spider σταμάτησε στην άκρη του δρόμου αργά το μεσημέρι της Τρίτης, λίγο πριν το τούνελ στα Κωνσταντινουπολίτικα.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μποτιλιάρισμα από τα διερχομένα αυτοκίνητα, τα οποία έσπευδαν να θαυμάσουν το εντυπωσιακό αυτοκίνητο.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος της ακινητοποίησης της λευκής Ferrari, που πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο μηχανολογικό πρόβλημα ή ακόμη και, όπως αναφέρουν πολλοί στα social media, ακόμη και σε έλλειψη βενζίνης.

Δείτε βίντεο από το συμβάν:

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Βόλος: Τα σκοτεινά σημεία του θανάτου της 14χρονης

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Θρίλερ με τον θάνατο της 14χρονης, που ξημερώματα Τρίτης στις 4 Ιανουαρίου, μεταφέρθηκε από τους συγγενείς της στο νοσοκομείου του Βόλου, αναίσθητη, με τους οικείους της να ισχυρίζονται ότι έπαθε ηλεκτροπληξία την ώρα που έκανε μπάνιο, γλίστρησε και χτύπησε.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Η 14χρονη ήρθε στο νοσοκομείο γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα, αρχές Ιανουαρίου. Την έφερε η οικογένεια της, με το αγροτικό όχημα. Το παιδί ήταν στην καρότσα. Όταν τους ρωτήσαμε γιατί δεν καλέσαν το ΕΚΑΒ, μας είπαν ότι δεν ήξεραν το τηλέφωνο. Δεν γνωρίζουμε τι ώρα έπεσε η 14χρονη στην μπανιέρα όπως ισχυρίστηκαν οι γονείς και πόσος χρόνος μεσολάβησε μέχρι να μας την φέρουν, πάντως δεν είχε τις αισθήσεις τις».

Σύμφωνα με γιατρό από το νοσοκομείο του Βόλου, η αστυνομία ενημερώθηκε άμεσα για το περιστατικό γιατί αν και οι γονείς υποστήριξαν ότι υπέστη ηλεκτροπληξία, δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο.

Είχε ενημερωθεί η αστυνομία

Ο ιατρός νοσοκομείου Βόλου ανέφερε ότι τους είπαν ότι έκανε μπάνιο και μάλλον έπαθε ηλεκτροπληξία και έπεσε και χτύπησε. Ενημερώσαμε την αστυνομία γιατί όταν έρχεται ένα παιδί τέτοια ώρα στο νοσοκομείο, χωρίς τις αισθήσεις του και χωρίς σφυγμό, είναι ύποπτο. Επίσης μας είπαν οι γονείς ότι έπαθε ηλεκτροπληξία την ώρα που έκανε μπάνιο, ενώ κάτι τέτοιο δεν διαπιστώθηκε, καθώς η 14χρονη δεν έφερε εγκαυματικό τραύμα ηλεκτροπληξίας με πύλη εσόδου – εξόδου ρεύματος.

Ωστόσο, η μητέρα και ο παππούς της 14χροννης όταν κλήθηκαν από την αστυνομία να δώσουν εξηγήσεις για το περιστατικό, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξαν ότι όταν πήγαν να σηκώσουν το κοριτσάκι από το μπάνιο, τους χτύπησε και τους ίδιους το ρεύμα.

Τι υποστήριξαν η μητέρα και ο παππούς

Ακούσαμε ένα θόρυβο στο μπάνιο και τρέξαμε να δούμε τι συμβαίνει. Βρήκαμε την 14χρονη πεσμένη στο μπάνιο. Όταν πήγαμε να την σηκώσουμε μας χτύπησε το ρεύμα. Μάλλον έπαθε ηλεκτροπληξία.

Σε έρευνα που διεξήχθη από τις αρχές με επιτόπιο έλεγχο από κλιμάκιο της ΔΕΔΔΗΕ στο σπίτι της 14χρονης, βρέθηκαν γυμνά καλώδια από κολόνα της ΔΕΗ στο σπίτι της έφηβης από διπλανό γιαπί, τα οποίο κατέληγαν στο μπάνιο. Το συνεργείο διέκοψε την ηλεκτροδότηση, αφού διαπίστωσε πως υπήρχε κίνδυνος για ηλεκτροπληξία.

Απαντώντας για την ηλεκτροπληξία, ο πατέρας της 14χρονης μιλώντας αποκλειστικά στο live news ανέφερε ότι πάνω στην σύγχυση τους που είδαν το κορίτσι πεσμένο στην μπανιέρα, θεώρησαν λανθασμένα ότι έπαθε ηλεκτροπληξία.

Τι δήλωσε ο πατέρας της 14χρονης

Ο πατέρας της μικρής περιέγραψε ότι όπως πήγε να κάνει μπάνιο, έπεσε και γλίστρησε. «Και εμείς πάνω στο φόβο, πάνω στο χαμό, νομίζαμε ότι ήταν από ρεύμα, από ηλεκτροπληξία. Όταν πήγαμε στο νοσοκομείο, μας είπαν οι γιατροί ότι δεν ήταν από ηλεκτροπληξία, είχε χτυπήσει η μικρή, έκανε ανακοπή καρδιάς και για 25 λεπτά ήταν χωρίς οξυγόνο στον εγκέφαλο» σημείωσε ο πατέρας της, μιλώντας αποκλειστικά στο LIVE NEWS.

«Η αξονική ήταν καθαρή»

Με το ενδεχόμενο της ηλεκτροπληξίας να έχει αποκλειστεί, μυστήριο καλύπτει το θάνατο της 14χρονης, καθώς οι γιατροί σε Βόλο και Θεσσαλονίκη, δεν γνωρίζουν τη προκάλεσε την ανακοπή της ενήλικης…

«Το παιδί ήταν πεθαμένο, έγινε ΚΑΡΠΑ και ανάνηψη, καταφέραμε και το επαναφέραμε και διασωληνώθηκε. Η αξονική που έγινε ήταν καθαρή. Έγινε αμέσως μετά, η μεταφορά του στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για παιδιά σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Εκεί πήγε με σφυγμό μεν, αλλά με μη καλή οξυγόνωση, από κορεσμό, δεν ανέκτησε την οξυγόνωση που έπρεπε.
Χάρις τις ηρωικές προσπάθειες των γιατρών στο Βόλο, το κοριτσάκι επανήλθε και ανέκτησε σφυγμό μετά από περίπου 20 λεπτά καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης» ανέφερε γιατρό του νοσοκομείου Βόλου.

Την έχουμε μεταφέρει από τον Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο στην εντατική και από εκεί μετά, την δεύτερη ημέρα κάναμε χειρουργείο, ένα μεγάλο χειρουργείο, κάναμε στο κεφάλι, αφαιρέσαμε ένα μεγάλο κόκκαλο από το κρανίο της για να δώσει χώρο και οξυγόνο στο κεφάλι και από εκεί και μετά η μικρή όταν συνήλθε ήταν χάλια, δεν μπορούσε να μιλήσει ήταν σαν ένα φυτό.

Η αξονική που έγινε στην 14χρονη στο νοσοκομείο Βόλου ήταν καθαρή, ενώ σύμφωνα με τους γιατρούς δεν έγινε εισαγωγή στο νοσοκομείο έτσι ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένος ιατρικός φάκελος όπου θα μπορούσαν να είχαν καταγραφεί χτυπήματα ή εκδορές , καθώς διακομισθεί άμεσα στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Θεράπων ιατρός νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

«Η 14χρονη ήρθε στο νοσοκομείο μας ως ασθενής μετά από ανακοπή και καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Δεν μας αναφέρθηκε από το νοσοκομείο του Βόλου ότι έφερε κάποιο τραύμα στο κεφάλι. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση για κακώσεις, ούτε διαπιστώσαμε και εμείς κάτι τέτοιο. Μας είπαν για πιθανή ηλεκτροπληξία, η οποία δεν διαπιστώθηκε» υπογράμμισε ο γιατρός που ανέλαβε την 14χρονη στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Για έξι μήνες οι γιατροί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, έκαναν τα αδύνατα – δυνατά για την Ελένη, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή..

«Η 14χρονη ήταν διασωληνόμενη και χειρουργήθηκε λίγες μέρες μετά, γιατί είχε ένα οίδημα στον εγκέφαλο που προκλήθηκε από την έλλειψη του οξυγόνου. Είχε περάσει ένα διάστημα δηλαδή που δεν οξυγονώθηκε ο εγκέφαλός της και για αυτό ήρθε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Της κάναμε όλες τις εξετάσεις στο νοσοκομείο, και καρδιολογικές και νευρολογικές, δεν διαπιστώθηκε κάτι άλλο. Ήταν ένα πολύ βαρύ περιστατικό και ήταν σε κώμα για έξι μήνες. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε» συμπλήρωσε ο γιατρός.

Νεκροψία – νεκροτομή στην 14χρονη Ελένη δεν διενεργηθεί, ενώ οι έρευνες της εισαγγελίας Βόλου συνεχίζονται, καθώς η κοπέλα ήταν υγιέστατη και παραμένει μυστήριο τι προκάλεσε την απώλεια αισθήσεων και την ανακοπή της 14χρονης.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή